Sú to príjemné chvíle, strávené v prírode. Bez ohľadu na to, či pochodujete krajom, alebo ste sa zložili v lesnom tábore, vnímate všetky krásy okolo seba a nasávate príjemnú, oddychovú atmosféru.

Ak príde na potulky, potrebujete zázemie, vďaka ktorému sa budete v teréne cítiť isto a pohodlne. Ktorých desať vecí by ste mali mať vždy so sebou? Ak príde na to najnutnejšie, výber je naozaj jednoduchý.

1. Batoh

Žiadny sen ale nutnosť – mať voľné ruky a bremeno tam, kde ťaží najmenej. Akúkoľvek batožinu so sebou nesiete, vždy je fajn ak jej váha spočinie na pleciach. Batoh je jasnou voľbou, nehľadajte ho však v sortimente pre športy a turistiku. Potrebujete pevné vyhotovenie, odolnosť voči vlhkosti a primeraný objem pre celoročnú sezónu.

Ak hľadáte batoh za dobrú cenu, určite neprehliadnite DD Bergen. Jeho 55 litrov objemu je rozdelených do štyroch samostatných častí, ktoré môžete podľa potreby odpojiť alebo pripojiť. Cez pláštenku nepreprší, dnu sa vám vmestí viac ako čakáte a ak príde na výbavu naviac, upevníte ju zvonka na molle väzbu.

Povráva sa, že niektoré batohy sú úplne nezničiteľné. Siahnite hlbšie do peňaženky a máte fínsky batoh Savotta Jäkääri M, ku ktorému si dokúpite vonkajšie vrecká a sumky podľa potreby. Mimoriadne pevná látka, viacnásobné šitie a výstuhy sú zárukou, že ani na expedičnom pochode nebudete riešiť žiadne mrzutosti.

2. Nôž

Nožom sa krájajú potraviny, nožom si vystrúhate ražeň i varešku, nožom pripravíte palivo na drevo. Jediný, univerzálny nástroj postačí na to, aby ste zvládli väčšinu výziev, ktorým sa budete musieť postaviť.

Za klasiku môžete smelo považovať nôž Mora Kansbol, ktorý je rovnako šikovný pri krájaní potravín ako pri práci. Nezaplatíte za neho veľa a získate nástroj, ktorý nemusíte žiadnym spôsobom hýčkať a šetriť. Berte ho vo verzii MultiMount, vďaka ktorej ho ponesiete vždy takým spôsobom, ktorý vám je najpríjemnejší.

nôž Morakniv Kansbol Multi-Mount

Iné to je, ak si priplatíte za poriadny zálesácky nôž typu woodlore TBS Boar. Tento poctivý kus kovu siahajúci až po koniec rúčky nielenže vyzerá v koženom puzdre skvostne, ale znesie aj naozaj hrubé zaobchádzanie. Vykopať jamu na ohnisko, naštiepať polená na oheň alebo preseknúť oceľové lanko – všetko to znesie bez ujmy.

3. Čutora

Voda je pohodou, osviežením a životom zároveň. Môžete sa napájať v horských bystrinách. Môžete piť vodu z lúčnych studničiek. Nemôžete však zakrútiť chodníčky kraja tak, aby vždy viedli popri nich. Vodu vám treba nosiť so sebou.

Nalgene Oasis je pevná, nerozbitná a hlavne ľahučká fľaša, pri ktorej vidíte čo pijete. Prezriete si v nej vodu ktorú ste nabrali v studničke, vydezinfikujete ju tabletou ak je to nutné. Drsný povrch a oblé telo sadnú do ruky a ak príde na popíjanie, zvládnete to i priamo z nej.

Sú fľaše, ktoré nemajú svoj pevný tvar, nezničia sa mrazom a dokážete ich vtesnať do vrecka nohavíc, ak ich vypijete až po samé dno. Ak ste ešte nikdy nevideli mechúr Hydrapak Seeker, vedzte že si môžete vybrať objem, aký len chcete – na pochod i do tábora. Neprederiete ho, neprepichnete, nezničíte.

4. Ešus

Potulky krajom, to je aj varenie na ohnisku, zbieranie lesných plodov, spoznávanie darov prírody a pôžitkárska kulinária, pri ktorých nikdy neviete čo vás čaká – od odležaného steaku z termosky až po čerstvú praženicu.

DD Mess Tin je ľahký, dvojdielny hliníkový ešus, ktorý je praktický svojim tvarom a dlhými rukoväťami. V batohu slúži ako dóza na potraviny, pri varení zasa získate nádobu s ideálnym tvarom na ohnisko i varič. Veľa sa do neho vmestí, je šikovnejší ako ten okrúhly z výstroje ČSĽA.

Výbornou voľbou je aj nerezová Zebra Billy Can, ktorá stojí kdesi napolceste medzi obedárom a hrncom. Má ucho na zavesenie, veko a dnu vloženú misku, s ktorými dokážete zvláštne veci. Upečiete v nej chlieb, napražíte vajíčka, uvaríte bryndzové halušky.

5. Hrnček

Horúci čaj možno chlípať z ešusu, naberačky alebo hoci aj pokrievky. Mať však hrnček, to je kus hygieny napred a pôžitkárskeho komfortu k tomu. Čaj s rumom, káva, bylinkový nálev alebo voda so sirupom?

Hliníkový plecháčik Bugaboo Cup od GSI s eloxovaným povrchom je fajn voľbou. Môžete z neho nielen piť, ale aj uvariť si v ňom horúce nápoje, či ohriať si ich ak stratia svoju energiu, ktorá vás má napružiť. Má sklopné ušká ktoré nepália, má 400 mililitrov objemu.

Štýl, atraktívny materiál a príjemné pocity však hľadajte pri kukse Kupilka 37. Polovica borovicových vlákien pre prírodu, polovica plastu pre jednoduchú údržbu. Fíni vedia, prečo sa pustili do ich výroby a vedia to aj zálesáci, ktorí ich používajú po celom svete.

6. Varič

Môžete si založiť ohník na noc v lesnom tábore, môžete si založiť vatričku na varenie na okraji lúky. Ak však prídete za hranice národných parkov, všetko varenie sa musí zúžiť iba do variča, ktorý si so sebou nesiete.

Niet známejšej klasiky ako vreckové variče od Esbitu. Fungujú s palivovými tabletami, fungujú s gélovými kapsulami, fungujú dokonca s FireDragon gélom vo fľaštičke. Ak usúdite, že ide o šikovne ohnutý kúsok plechu, dá sa s ním v trojsezóne urobiť naozaj veľa.

Stabilný výkon v každom počasí a ročnom období však poskytne iba plynový varič. Ktorý dobre sedí na zemi, predohreje si palivo aj v mraze a unesie na sebe i ten najväčší zálesácky hrniec? Nehľadajte žiadnu drahú exotiku, Meva Spider PRO je jasnou voľbou.

7. Plameň

Oheň na varenie, oheň na sušenie oblečenia, oheň na zohrievanie a oheň na signalizáciu. Ak ho neviete zapáliť, radšej by ste na potulky krajom nemali ani vyrážať. Zápalky nechajte doma, do prírody sú lepšie riešenia.

O zapaľovačoch Davida Nováka sa toho rozpráva veľa. Oživil v nich zákopovú históriu, upriamil nimi pozornosť na patinu mosadze. Dôležitejšie však je, že sú mimoriadne spoľahlivé a benzín v nich vydrží v pohotovosti dlhé týždne. Prečo to nevyužiť do prírody? Jeden z jeho vojakov musíte mať.

Ak ste zruční, tak najväčšiu istotu nájdete v kresadle Wildo FireFlash. Nožom či kameňom vykrešete iskru, suchý prírodný materiál sa pod ňou vždy rozhorí k plameňu. Zranená ruka, dážď či sneh vás nesmú zaskočiť nepripravených. Na kresadle niet nič, čo by sa mohlo pokaziť.

8. Spacák

Zahreje pri prestávkach v zime, odcloní chlad zeme pri pikniku, udrží telo v teple pri spánku. Niet deky, ktorá by dokázala nahradiť spací vak v jeho skladnosti, váhe a všestrannosti. Teplo pochodí iba z vášho tela, izolácia iba bráni jeho uniknutiu.

Nehľadajte kempingové spacáky, nehľadajte turistické kúsky. Dobrý spacák nenavlhne z rannej rosy, dobrý spacák znesie bez zakrytia aj prehánku. Kde začať, ak hľadáte svoj prvý kúsok? Kúpte si Carinthiu Defence 4. S ňou pokryjete väčšinu roka, kým spoznáte svoje ďalšie nároky.

spacák Carinthia Defence 4

9. Posteľ

Nahromadíte lístie, slamu, konáre a máte teplo pod spacákom. Nie je to až také jednoduché, ako to vyzerá v príručkách. Nie všade nájdete vhodný materiál, nie všade môžete za sebou zanechať stopy.

Najjednoduchšie je vziať karimatku Yate EVA Compact a uložiť sa kdekoľvek na zemi. Využijete lavice a prístrešky pri cestách, rozbalíte sa na mäkkej zemi. Táto karimatka sa neprepichne a pri príjemne tenkom vyhotovení veľmi dobre izoluje.

Vrcholom pohody je však natiahnuť si pod korunami stromov hamaku medzi dva kmene. Hamaka DD Camping má dve vrstvy spojené zipsom a priestrannú plochu pre spanie pri ktorom pod sebou cítite pevný matrac, ktorý sa hojdá v záchvevoch vetra. Viete sa skryť dnu, viete ju naplniť aby na chrbte nechladila. Určite stojí za to.

10. Prístrešie

Ak sa spustí dážď, nemusíte byť iba na pochode. Poľahky sa tak prihodí i v noci pri spaní či kempovaní. Je možné nosiť so sebou strechu nad hlavu, batoh a posteľ?

Určite áno. Vojenské celty sú priťažké, rozhliadnite sa po modernej, zálesáckej náhrade. Celta DD Tarp 3×3 je voľbou, ktorú len tak ľahko ničím neprekonáte. Pridáte zopár šnúr, urežete z príležitosti lieskovú palicu a máte nielen prístrešok na spanie, ale hoci aj uzavretý stan bez podlahy.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár