Nevydarený skok cez rozvodnený potok, kĺzavý pohyb po kamenistej sutine, ale aj  brodenie bahennej stopy, ktorú do krajiny vyryla lesná technika. Zdá sa, že nič vás nedokáže obrať o dobrý pocit z toho, že ste sa opäť vydali do prírody.

Obzvlášť v prípade, ak sa môžete spoľahnúť na svoje topánky. Dokážu vzdorovať vode, udržať stopu v náročnom teréne a neunaviť nohy skôr ako zapadne slnko za obzor? Od začiatku sezóny sa zoznamujeme s turistickými členkovými topánkami Northfinder TERAM.

Ľahké, mäkké, avšak pevné

Vezmite ich do rúk a okamžite na vás vybehnú kontrastom, ktorý nemožno prehliadnuť. Z pevného a tvrdého skeletu podrážky s robustnou gumovou obrubou vychádza ľahučký zvršok z mäkkej usne, mimoriadne príjemnej na dotyk.

Ihneď vnímate nízku váhu, ktorá je prísľubom ľahkého kroku na dlhých trasách. Súčasne si však uvedomujete, že ide o topánky, ktorými by ste sa mohli oprieť do terénu celou svojou silou. Akoby stáli kdesi na pomedzí športu a zdolávania skalnatých hôr.

Pokúšate sa prehnúť lepenú podrážku, aby ste preverili jej tvrdosť. Mocne stláčate gumové obruby, aby ste vyskúšali, či sa na ne budete môcť spoľahnúť aj v mokrom počasí, v náročnom svahu. Na prvý pohľad majú čosi do seba. Nie je to len švihácky dizajn, ktorý vábi vaše zmysly.

Dajte im čas

Prvé obúvanie môže byť rozpačité. Geometria zvršku a jazyk primknutý klinmi až nad úroveň priehlavku by vás mohli oklamať, že svoju klasickú veľkosť na nohu neobujete. Zaprite sa do pútka na päte. A zatiahnite poriadne druhou rukou za jazyk.

V momente, keď chodidlo vkĺzne dnu, pocítite topánku v celej jej pohodlnej šírke a tvarovaní. Akoby sa v zlomku sekundy všetko zmenilo. Obávali ste sa úzkej obuvi, ktorá je pre vaše nohy až príliš tesná a v skutočnosti nachádzate pohodlie. Príjemne mäkké, dostatočne priestranné so skvelým obopnutím.

Nie, do budúcnosti sa to nezmení. Z týchto topánok nikdy nebudú „našuchovačky“ s povolenými šnúrkami, do ktorých naskočíte z prahu vchodových dverí. Vždy si ich budete musieť obúvať s kompletným servisom. Pri každom vyskočení z hamaky. Pri každom nočnom vybiehaní zo stanu.

Prvé kroky za humnami

Až prvé kroky v teréne vám prezradia o nových topánkach čosi viac. So šnúrkami dotiahnutými od špice až po mäkké lemovanie na členkoch sa začínajú na nohách formovať. Vedú vás v ľahkom, svižnom kroku, tvrdou podrážkou utajujú reliéfy a štruktúry chodníkov.

Prešliapnete obnažený koreň smreku, poskáčete po vytŕčajúcich skalách a začínate mať pocit, že ich smelo môžete vziať na horské hrebene. Páči sa nám, ako pevne sú gumové lemovania previazané s podrážkou.

Tvoria zaoblenú tvarovanú oporu, ktorá dáva topánkam pevný tvar a húževnatosť. Hoci šlo dizajnérom pri návrhu možno viac o ochranu zvrškov, vytvorili robustný celok, ktorý s kvalitným lepením prepožičiava topánkam ich skeletový charakter.

Z blata na klzké skaly

Riedky a plytký dezén nášľapnej vrstvy Megagrip od Vibramu funguje v skutočnosti lepšie ako by ste čakali. Štruktúrovaná guma priľne k mokrým skalám. Blato ktoré uviazne vo vzorke bez námahy vymyjete v mokrej tráve.

Páči sa nám aké stabilné podrážky na nerovnom podklade sú. Premietne sa do nich všetka pevnosť hustej EVA peny, z ktorej sú vyrobené. Čo však na mäkkom ihličí,  hlinených lúčnych cestičkách a na skalnatých reliéfoch členitého terénu hôr pridáva nohe na istote, energii kroku a pohodlí, to strácate na asfaltovej ceste.

Ani komfortné stielky od Ortholite nezabránia tomu, aby ste na asfaltovom nástupe nepocítili predčasnú únavu. Vrstveným podrážkam chýba mäkšia tlmiaca vrstva, ktorá by na hladkom, tvrdom povrchu vytvorila pružnú odozvu. Určite by sme si ich neobuli na „mestskú cestovateľskú turistiku“.

Mokrými lúkami bez premočenia

Prejdite sa rannou rosou podhorskej lúky a máte ten najdokonalejší test vodeodolnosti vašich nohavíc aj topánok. Vysoké steblá bylín a tráv budú pri každom kroku tlačiť kvapky vody do všetkých pórov a škár. Nevynechajú jediný vpich po ihle v šití, jedinú slabinu materiálu.

Veľmi príjemne nás prekvapil výkon týchto topánok  na lúkach a v daždivých extrémoch začínajúceho leta. Ani raz sa nám nestalo, že by voda prenikla dovnútra. Exponované plochy usne sú v najnamáhanejších miestach dokonale chránené gumovou obsádzkou. Všetka vlaha ktorá sa vsiakne do materiálu zostáva na rozhraní nepremokavej membrány.

Deň po dni, znova a znova bez akejkoľvek impregnácie, s vrstvou neumytého blata sme s istotou kráčali vpred. Voda pod nohami, sucho v topánkach. Páči sa nám všitý jazyk a jeho dokonalé krytie šnúrkami. Pútka namiesto dierok plnia svoj účel.

S trochou vlny sa nesparíte

Od začiatku nosíme tieto topánky na tenších trekových ponožkách z vlny a viskózy. Držia nám v obuvi komfortnú klímu s vyrovnanou mierou vlhkosti. Nedokážeme posúdiť, koľko pary prechádza cez membránu von a koľko jej zostáva dnu. Cítime sa však aj po celodennom pochode fajn.

Priedušnosť by sme mohli smelo porovnať s klasickou koženou obuvou bez membrány, ošetrovanou kondicionérom a voskom. Nestáva sa nám, že by sme premočili podšívku alebo ponožky parami, ktoré nemôžu uniknúť.

Musíte však k tomu mať aj zdravé a talentované nohy. Ak vás dokážu potrápiť ktorékoľvek turistické topánky, nečakajte zázraky ani pri týchto. I keď to mäkké pohodlie stojí za to.

Ťažký batoh nie je prekážkou

Máme radi, ak topánky nepoznajú váhové limity. Postava statného medveďa a ťažký batoh zničia ľahkú obuv po niekoľkých vychádzkach. To však nie je tento prípad. A ani vtedy, ak sú zvršky intenzívne namáhané mokrým počasím.

Stále sa vraciame k pocitu, že húževnaté podrážky z tvrdej peny, tesne naviazané na celoobvodové gumové obsádzky fungujú ako dobre tvarovaný rám. Nedovolia mokrej usni aby sa vytiahla. Nedovolia zvrškom, aby sa deformovali.

Opierame do nich celú svoju váhu hlavne tam, kde sa kľukaté chodníčky zvažujú do žľabov, priepastí a dolín. Celá záťaž sa opiera do boku, mimo hlavnej trakcie dezénov. Stále máme pocit, že topánky si držia svoj tvar a cítime istotu vždy na takýchto úsekoch.

Lákavá voľba

Northfinder nie je firma, ktorá by bola overeným špecialistom na obuv. A ani nápis „made in china“ vo vás nevyvolá iskierku remeselného nadšenia. Nech však po dlhých týždňoch nosenia akokoľvek pozorne kontrolujeme detaily, všetko je ako má byť.

Všade vidíme dokonalé, i keď nie úplne symetrické lepenie. Všetky šitia, háčiky a pútka sú neochvejne na svojom mieste bez náznaku únavy. A aj samotné materiály sa zdajú byť v úplnom poriadku – bez predčasného opotrebovania.

Bolo by priskoro, aby sme čosi povedali k životnosti tejto obuvi. Isté však je, že s pribalenými náhradnými šnúrkami to s nami Northfinder myslí vážne. Ide o obuv s modernou konštrukciou, s osvedčenými dizajnovými prvkami, v kvalitnom vyhotovení. Za cenu, ktorá príjemne prekvapí.

Kefa, saponát, sprej

Neprestajne zaprášené, vždy so zvyškami ihličia, semien a tráv po šnúrkami. Pre priebežnú údržbu potrebujete len dve veci – kefu na odprášenie usne a v mokrom počasí paličku na zotretie blata, ktoré sa nazbieralo po obvode podrážky.

Zabudnite na kondicionéry a vosky. Tenučká useň nie je prispôsobená na to, aby ste ju vyhladili a zaplnili jej póry. Pri dôkladnej očiste sa držíme saponátu na outdoorové vybavenie a impregnácii vo forme spreju.

Nebojte sa vypláchnuť topánky aj z vnútornej strany. Možno práve vtedy si všimnete, ako precízne je pod stielkou zošitá podšívka s membránou. Nie je to samozrejmosťou, s ktorou by ste sa stretli pri každej značke.

Northfinder Teram (119,90€) sú členkové outdoorové topánky, ktoré zaujmú svojou ľahkosťou, priedušnosťou a pevnou podrážkou pripravenou aj do náročného, exponovaného terénu skalnatých hrebeňov. Ide o kvalitne vyrobenú obuv, ktorá osloví aj náročnejších turistov. Ak hľadáte spoľahlivé topánky nielen do lesa, ale do kosodreviny a na alpínsku úroveň skál, určite vás nesklamú. Nohy udržia v suchu a udržia stopu aj v kamenistom teréne. A nemusíte kvôli ním hlboko siahnuť do peňaženky. Určite odporúčame.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár