Výbava na spanie, riad na varenie, tábornícka výstroj, poživeň, voda a čosi pre zábavu – tak vyzerá víkendová výbava pre pobyt v lese. Bez ohľadu na to, aké bremeno sa z nej vyvinie na pleciach, najdôležitejšie je aby sa všetko pre radosť, pohodlie a dobrý pocit vmestilo do batoha.

Ak príde na zálesácke táborenie, od batohu sa očakáva že bude pevným, húževnatým a odolným kontajnerom pre bezpečnú prepravu výbavy. Aký je 55-litrový batoh DD Bergen v jeho vynovenej podobe? Zoznamujeme sa s ním na našich zálesáckych potulkách krajom.

Objem a tvar na želanie

Je to batoh, ktorého objem sa mení s vašimi potrebami. Namiesto toho, aby vám výrobca sľuboval rozšírenie pomocou príslušenstva, z tohto batoha môžete odoberať dielce ktoré pri vychádzke naľahko nepotrebujete. V priebehu ročných období a rôznych druhov vychádzok môže meniť svoju tvár.

Hneď pre začiatok vás zaujme dvojica bočných vreciek. Rozopnete suché zipsy popruhov, vytiahnete ich z molle systému a máte batoh, ktorý je štíhlejší akoby ste čakali. Všetok objem, ktorý statne sedel na bočniciach je razom preč a vy sa prepcháte aj cez mladinu bez toho, aby ste sa zachytávali o jej husté konáre.

Druhým prvkom je akčná kapsa, ktorá je rovnakým spôsobom upnutá na čelnej strane. Narozdiel od bočných vreciek, výrobca počíta s tým, že ju budete používať aj samostatne. Je vybavená popruhom, ktorým ju prehodíte cez plece, alebo opášete kolo pása.

Páči sa nám, že batoh možno i tvarovať. Bočné vrecká dokážete upevniť na čelnú stranu batoha, akčnú kapsu zasa podvesíte pod batoh alebo upevníte na vrchlík. Všade, kde vám to dáva zmysel, dokážete upraviť tvar batoha tak, aby vám sadol čo najlepšie.

Nepočítajte však s tým, že si môžete ďalšie vrecká dokúpiť. Hoci je akčná kapsa v ponuke aj samostatne, bočné vrecká v predaji nenájdete.

Ako vianočný stromček

Z modulárnosti tohto batoha vyplýva aj ostatná radosť. Čokoľvek sa rozhodnete zvonka upevniť naviac, vždy nájdete dostatok kotviacich bodov aby ste tak spravili. Každá plocha je výdatne prešitá molle systémom – bez ohľadu na to, či ide o hlavnú komoru, vrchlík, dno, bedrový popruh alebo odnímateľné priečinky.

Pridajte k tomu štvoricu plastových ôk na čele a záves na sekeru – ihneď máte vo veci jasno.

S niekoľkými popruhmi pridáte spacák, karimatku, stan, poza molle prievlaky upevníte nôž, náradie, čutoru, lekárničku, a ďalšiu tábornícku výbavu.

Nie, upevňovacie popruhy v balení nie sú – čo je veru tak trocha na škodu. Štandardizovaný systém upínania vám však otvára cestu do produktov ostatných výrobcov taktického príslušenstva. S týmto batohom sa určite budete zžívať po dlhý čas, kým naplno vychytáte jeho prednosti a vyladíte ho k dokonalosti.

Musíte ho naplniť

Tento prepravný kontajner vojenského typu nemá ani vnútorný rám, ani pevnú chrbtovú výstuhu, ktorá by mu dávala tvar. Ak chcete aby vyzeral k svetu a sedel vám na chrbte dobre, musíte sa vedieť do neho zbaliť. Batohu svedčí naplnenie až po samý vrch a uloženie výbavy vo vnútri tak, aby tvorila kompaktný celok, ktorý je v chrbtovej časti naozaj rovný. Inak vás môže cez polstrovanie tlačiť do chrbta každý väčší výstupok.

Neznamená to však, že by ste nemohli vyraziť do terénu s poloprázdnym batohom. Ak bude ľahký, nepohodu nepocítite. Len bude na oko vyzerať trochu nemotorne – s poklesnutým vrchlíkom a unaveným tvarom, ktorý príliš neosloví.

Spomeňte si na veľkú poľnú alebo výsadkársku torbu ČSĽA a ihneď vám bude jasné o čom hovoríme. Kým pri taktických batohoch delené priečinky a zložité strihy dávajú batohu jeho stály tvar, tu je to stále iba vrece – hoci z pevnej a hrubej látky.

Na chrbát sadne do pohody

O celoplošnom polstrovaní chrbta sme už hovorili. Prekryje celú šírku chrbta, v sychravej jeseni vás príjemne zahreje, v lete sa však pod ním výdatne zapotíte. Penové jadro je prekryté jemnou sieťovinou, ktorá sa postupne zapĺňa ihličím.

Plecnice sú príjemne široké a pre vysokú nosnosť zosilnené pevným popruhom. Páči sa nám ich postavenie, ktoré dobre sadne na úzku postavu, ale dokáže poskytnúť veľa priestoru aj pre široký hrudný kôš. Z centrálneho ukotvenia sa popruhy ťahajú do strán, takže ste radi, ak ich ustrojíte hrudným popruhom. Môžeme povedať, že ide o výborne zladenú geometriu, ktorá dokonale funguje.

Je to riešenie zvládnuté na jednotku a dĺžka nastavovacích popruhoch nás presvedčila o tom, že i mocný chlapisko v zimnom oblečení sa nebude pod batohom cítiť stiesnene.

Bedrový popruh je pevne šitý k batohu, nemá plávajúce ukotvenie pre voľný pohyb a dynamiku batoha. Hoci vám sadne na tele vyššie ako by ste chceli, dostatočne dlhé popruhy v štedrej šírke plnia svoju úlohu. Na pár kilometrov prenesiete do tábora i 15-kilogramovú výbavu bez toho, aby ste ucítili nepohodlie.

Nie je to však batoh na vytrvalostné pochody a turistiku. Jeho ergonómia sa nedrží turistických štandardov.

Opar a mrholenie ustojí

O tom, že ide o batoh do zálesáckej nepohody vás určite presvedčí materiál, z ktorého je šitý. Je to hrubá polyesterová celtovina, ktorá má na vnútornej strane výdatný PVC záver pripomínajúci gumu.

Nie je to batoh, ktorý by ste pre redší úplet dokázali impregnovať a ani početné šitia nie sú podlepené, aby sa voda nedostala dnu. PVC bariéra však funguje spoľahlivo, takže celtovina vlhkosťou nepremokne až dnu.

Nočná rosa, ranný hustý opar či krátke mrholenie vám veci v batohu nezmáčajú. Pri daždi však určite potrebujete pláštenku, ktorá by batoh pred nečasom ukryla. V dodávke ju nenájdete, nie je tu ani príprava pre jej zbalenie.

DD Hammocks však protidažďový návlek v zelenej farbe ponúkajú. Či ladí s objemom batoha a jeho variabilitou nevieme – na našich potulkách sme ho zatiaľ k dispozícii nemali.

Šitia vyzerajú byť po dvojmesačnom nosení nákladov zatiaľ v poriadku, mnohé miesta sú zosilnené. Ako je to s odieraním však ukáže až čas, do jari určite budeme poznať z terénu podrobnosti. Pri jeho váhe 1,7 kilogramu máte z použitého materiálu veľmi dobrý pocit.

Priečinky pre prehľadnosť

Vrecúško vo vrchlíku, plochý priečinok so zipsom v hlavnej komore a deliaca prepážka pre vak hydratačného systému – to je základné delenie 37-litrového torza. Hoci v porovnaní s taktickými batohmi môžete mať zo začiatku pocit, že sa vám nedarí veci roztriediť ako by ste chceli, prirýchlo si navyknete na  to, že využijete pre kľúčové prvky to čo máte k  dispozícii a určite sa zahráte aj s molle systémom.

Každé z dvojice bočných vreciek má 5-litrový objem bez akéhokoľvek vnútorného členenia. Často nás prekvapuje, koľko vecí do ich útrob dostanete. Vyvinie sa vám podvedomý návyk siahať vpravo a vľavo, odrazu máte úplne jasno v drobnej organizácii. Vrecká sedia na torze batoha pevne a určite si vieme predstaviť že by sme ďalšie dve upevnili na prednú stranu batoha.

Akčná kapsa má 8-litrový objem, ktorý je precízne delený do štyroch samostatných oddielov, pričom čelný a hlavný majú ešte ďalšie detailné priečinky na členenie výbavy.

Tu sa vyhráte aj s drobnosťami aby ste mali všetky pohromade. Hoci výrobca často hovorí o tom, že myslel na zrkadlovky, kamery a fotovýbavu, nám sa to priveľmi neosvedčilo.  Akčná kapsa nie je k batohu po upevnení popruhmi taká statická, ako pevne našitý priečinok. Hoci sme sa nikdy neobávali o jej stratu, predsa len sa s ťažkým nákladom hompáľa takmer tak mocne, že na to stále myslíte. Kotvenie by muselo mať pre menšiu dynamiku viac kotviacich bodov ako dva popruhy.

Zálesácky batoh DD Bergen (95,00 €) osloví svojim húževnatým vyhotovením, slušným objemom a výbornou modulárnosťou, vďaka ktorej sa prispôsobí každej vychádzke. Páči sa nám výdatné nakrytie molle systémom pre upevnenie príslušenstva, ako aj príprava na popruhy, ktorými možno upevniť ďalšiu externú výbavu. Ide o batoh do nepohody, ktorý asi len tak ľahko nezoderiete a neublíži mu ani nejaký ten uhlík, ktorý vyskočí z ohniska. Ak chodíte do prírody na víkendové prespatia, určite ho oceníte pri nakladaní výbavy a výstroje pre pohodlie a oddych.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár