Praženica, lievance, cestoviny so syrom, šošovicový prívarok či hustý guláš – všetky majú čosi spoločné. Ak ich chcete navariť v prírode na turistickom variči, potrebujete výkon a plameň, ktorý dokáže rovnomerne pokryť celé dno varnej nádoby. Márne by ste sa o úspech snažili na kompaktnej varnej súprave.

Ak pomýšľate na kempingový varič s dvojkilogramovou tlakovou fľašou, vedzte že existuje i ľahšie riešenie na stanovačku či táborenie. Také, ktoré vám pri pochode do tábora nevyťahá ruky až po zem. Zoznamujeme sa na potulkách krajom s varičom Meva Spider Pro KP17001, ktorý v sebe ukrýva výkonovú rezervu do chladného počasia.

Meva Spider Pro KP17001

Skutočne pevná trojnožka

Nečakajte pohyblivé časti s jemnými výklopnými ramienkami. Tento varič stojí na troch pevných nohách, ktoré sú súčasne i oporou pre hrniec či panvičku. Pootočíte ich okolo stredovej osi až k dorazom a od tejto chvíle máte varič, ktorý stojí a na zemi sa ani len nepohne. Hoci váži iba skromných 210 gramov, očakávať od neho môžete mimoriadnu robustnosť.

Pri varení unesie 5, 7 i 9 -kilogramovú záťaž, obmedzením je iba pevnosť zeminy na ktorej ho rozložíte. Kým sa trojica pätiek neutápa do hliny, viete že všetko je práve tak ako má byť.

Meva Spider Pro KP17001

Nájdete si miesto na ktorom dokážete dosiahnuť rovinu a môžete sa pustiť do varenia. Varič výborne stojí na lavici, skalách i lúke, lesnú hrabanku sa vyplatí vopred poodmetať až po hlinu.

V čom spočíva výhoda troch nožičiek? Tam kde sú tri, nikdy nevznikne hojdajúca sa kolíska. Nožičky stoja na kružnici s priemerom 15 centimetrov, ich otočným čapom je samotná rúrka horáku. Tým že varič je nízky, ťažisko hrnca bude nízko nad zemou. Ak oň v nešikovnosti nezakopnete, určite sa neprekotí.

Meva Spider Pro KP17001

Kartuša patrí na hadičku

Palivom sú kartuše so závitom, ktoré nesú označenie EN417. Je to turistická klasika, ktorú poznáte v 100, 230 a 460-gramovom vyhotovení. Nakrútite prírubu na závit, pootočíte regulačným ventilom, kliknete na gombičku piezzo zapaľovania a plameň je na svete.

Hadička má dĺžku 36 centimetrov, takže kartuša neprekáža a reguláciu máte na dosah ruky. Pridáte výkon ak treba aby voda zovrela, stiahnete ho ak chcete dusenie či restovanie spomaliť. Ruky sú bezpečne mimo plameň, nemusíte sa kloniť až k samej zemi, aby ste na regulátor dosiahli.

Meva Spider Pro KP17001

Tí skúsenejší vedia, že s týmto typom variča možno použiť aj náhradné palivo. Sú ním lacnejšie, sprejové kartuše do kempinových varičov, ku ktorým stačí pridať jednoduchú redukciu. Čo na prvý pohľad vyzerá iba ako jedna z možností, to v skutočnosti oceníte pri balení.

Namiesto toho, aby jeden človek musel niesť všetko palivo, v menších kartušiach sa rozstrúsi vo všetkých batohoch výpravy. V konečnom dôsledku máte pocit, že vaša varná súprava je ešte ľahšia ako ste čakali. A to je skutočne fajn.

Meva Spider Pro KP17001

O výkon sa nebojte

Horák variča má výkon 3000W, čiže práve toľko ako veľký horák na plynovom sporáku. Všetko však závisí na tom, či má plyn v kartuši ochotu prichádzať k tryske v plnej sile. Prečo o tom hovoríme? Ak v tejto chvíli uvažujete nad butánom, trojsezónnych a štvorsezónnych plynových zmesiach, mali by ste vedieť že pri tomto variči vás čaká mocná opora.

Je ňou aktívny predohrev paliva v rúrke, ktorá prechádza priamo cez plameň. Znamená to, že pri nízkej teplote či vysokej nadmorskej výške nestojí bremeno odparovania plynu iba na kartuši samotnej. Jednoducho ju otočíte dnom nahor a tekuté palivo sa dostane až po rozhorúčený predohrev.

Meva Spider Pro KP17001

Tam sa zmení na plyn a odhorí v horáku. Je to turbo, pri ktorom sa nemusíte obávať že sa vám varenie predĺži iba preto, že plyn jednoducho nestíha. Práve naopak – namiesto toho aby ste držali kartušu v teple, palivo sa ohreje po ceste. Troška nás prekvapuje, že dovozca zabudol o tejto vychytávke informovať na škatuli i v popiske e-shopu.

Plameň ohreje celé dno hrnca

Horák variča má priemer 45 milimetrov a početné trysky, ktoré formujú slušný prstenec plameňa. Ten sa nesústreďuje bodovo v strednej časti nádoby, ale vďaka nízkym podperkám hrnca sa rozťahuje do strán. Možno by sa nám páčil jeden rad bočných dýz naviac, ale i takto je rovnomernosť ohrevu veľmi slušná.

Meva Spider Pro KP17001

Regulácia výkonu je jemná a plynulá, musíte však počítať s malým oneskorením. Je spôsobené hadičkou a predohrevom, ktoré sú postavené až za regulačným ventilom. Čo výborne funguje v trojsezóne, zmení sa s príchodom zimy a varením, pri ktorom otočíte kartušu hore dnom.

Regulácia stratí na jemnosti, pretože obmedzuje prietok nie plynu, ale kvapalnej fázy paliva. Znamená to, že pomalé dusenie sa skôr zmení na energickejšie varenie s premenlivým výkonom. V simulovaných podmienkach sme si to vyskúšali už dnes, živé zápisky zo zimnej prevádzky pridáme dodatočne.

Meva Spider Pro KP17001

Čaká vás rýchly návyk

Tento varič je mimoriadne návykový a budete prekvapení, koľko úžitku sa ukrýva v malom vrecúšku, ktoré si balíte na cestu. My sme si do neho pridali redukciu pre sprejové kartuše, ale aj zapaľovač ak by nás piezzo zapaľovanie zaskočilo výpadkom svojich služieb. Poznáte to – zatečie do neho voda alebo praskne kryštál a musíte siahať po náhrade.

Rozbalenie variča je otázkou desiatky sekúnd. Nie sú tu žiadne postupnosti pri vyklápaní, či mechanické aretovanie polohy. Roztiahnete ho ako vejár, pripojíte kartušu a je pripravený pre prevádzku. Rovnako rýchle je to i pri balení, hoci nejakú tú minútku či dve trvá, kým kovové časti po varení vychladnú a môžete ich vziať do rúk.

Meva Spider Pro KP17001

Pri plnom výkone miniete za hodinu približne 200 gramov paliva, čo sa kryje s objemom najpoužívanejších veľkostí kartuší. Nespravíte chybu, ak svoju pozornosť zameriate na tie 460-gramové. Dosiahnete nielen lacnejšiu prevádzku, ale aj lepší pomer medzi hmotnosťou paliva a obalu v ktorom ho prenášate.

Varič poteší nielen pri potulkách či rodinnej stanovačke, ale aj pri rybačke na ktorú si výbavu neveziete autom, ale v batohu na chrbte. Od tohto malého variča môžete očakávať naozaj dostatok výkonu.

Meva Spider Pro KP17001

Meva Spider PRO KP17001 (32,88 €) je ľahký, výkonný a mimoriadne stabilný varič do prírody, na ktorý sa nemusíte báť položiť ani väčší turistický hrniec. V 210-gramovom balíčku vás čaká výkon veľkého horáka kuchynského sporáku, ktorý neutíchne ani v chladnom počasí či vysokých nadmorských výškach. Varič je vybavený aktívnym predohrevom paliva, vďaka ktorému sa tekutý plyn zmení do plynného skupenstva aj v tých najnepriaznivejších podmienkach.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

2 KOMENTÁROV

Pridaj komentár