Je to balíček, v ktorom je všetko čo potrebujete pre pohodlné varenie v prírode. Zabalíte ho do batoha a od tejto chvíle máte istotu, že sa vzpružíte horúcim nápojom a posilníte teplým jedlom v lese, na posede, turistickej vyhliadke alebo na rybách.

Ak príde na varenie, vždy je to nielen o variči samotnom, ale aj o palive a varných nádobách. V tomto prípade je všetko zbalené bok po boku, aby ani začiatočník nemusel nič riešiť. Zoznamujeme sa s plynovou varnou súpravou Meva Outdoor Set 2.

_NIK2007

Vždy v pohotovosti

Jednoduchšie to už byť nemôže. Povolíte šnúru na textilnom vrecúšku a do vašich rúk vykĺzne pevný hliníkový obal, ktorý pozostáva z dvojice varných nádob. Vytiahnete z vnútra plynovú kartušu, naskrutkujete na ňu varič s výklopnými ramienkami, otočíte plynovým ventilom a keď začujete syčanie, škrtnete kresadlom aby ožil modrastý plamienok, ktorý je kráľovskou korunou tejto súpravy.

Naplníte varnú nádobu vodou alebo surovinami na varenie, položíte ju na plameň a môžete sa venovať vareniu. Celé to zaberie jedinú minútu a bez ohľadu na to či je krásne slniečko alebo z oblakov padá hustý dážď, viete že sa vám váš zámer podarí.

_NIK1985

Nič nehľadáte, všetko je pekne vo vnútri. A aby ste mali dušu na mieste, nechýba ani skladacia lyžica, ktorú použijete pri varení namiesto varešky.

Ak s varením na plyne nemáte žiadne skúsenosti, vedzte že ich ani nepotrebujete. Nie je tu nič s čím by ste sa museli zoznamovať, nie sú tu žiadne výstrednosti ktoré by sa líšili od varenia na kuchynskom sporáku. A to je fajn pre každého, kto hľadá svoj prvý plynový varič na potulky krajom.

300_1329

Horák, na ktorý sa možno spoľahnúť

Varič, ktorý sa už nejaký čas predáva aj samostatne pod názvom Meva Hiker nie je žiadnym krokom do neznáma. Navrhnutý je tak, aby bol pevný a odolný, avšak ľahký zároveň. Vyladený je práve pre tých, čo hľadajú ľahučkú výbavu, ktorá by im v batohu neprekážala. Jeho 70 gramov váhy nie je ani veľa, ani málo.

Výklopné ramená roštu sú pevné a vďaka voľným nitom sa nezasekávajú ani vtedy, ak sa v plameni rozpália do červena.

_NIK1991

Keďže sú tri, varná nádoba sa nikdy nekýva a nám sa páči aj ich vrúbkovaný reliéf. I na hladkom zaoblenom povrchu vytvoria v jemnom náklone oporu, ktorá bráni zošmyknutiu nádoby pri varení.

Horák ladí s pribalenými varnými nádobami, ktorých dno dokáže pri regulácii pokryť v plnom rozsahu bez toho, aby priamy plameň unikal mimo nádoby bez úžitku. Vidíte, ako v tlmenom režime pokryje 5-centimetrový kruh v jej strede, pri plnom výkone pokryje celých 12 centimetrov dna bez kompromisov.

300_0293

S plným výkonom 2,4 kilowattu máte neraz pocit, že dokáže ponúknuť viac ohrevu ako kedykoľvek potrebujete. Z času na čas sa však objaví príležitosť, kedy naň položíte ešus alebo niektorú z väčších nádob a ste radi, že výkonovú rezervu máte pre seba k dispozícii.

Páči sa nám regulácia, ktorú máte vďaka dobre riešenému ventilu a veľkej výklopnej páčke z drôtu pod kontrolou. Nemusíte sa preto báť pripaľovania pri pomalom varení a dusení, ale ani vysokej spotreby plynu, ak hráte na dobrú ekonomiku. So skrehnutými rukami alebo i v rukaviciach ste stále v hre a s plnou citlivosťou pri nastavovaní.

_NIK1996

Zapaľovanie v daždi nezlyhá

Mať dobre fungujúce piezoelektrické zapaľovanie na plynovom variči je fajn, avšak ani kresadlo nie je na zahodenie. Narozdiel od zápaliek, funguje spoľahlivo aj keď ho zaleje voda a ani vietor nie je bariérou. Priložíte pliešok k ferocériovej tyčinke, škrtnete a už sa valí ohňostroj do plynového oblaku, ktorý sa okamžite vznieti plameňom.

Po celú dobu nášho zoznamovania sme nikdy nemali pokušenie, hľadať iný spôsob zapaľovania variča. Je to spoľahlivé, trvácne a nikdy sa vám nestane, že si až v teréne uvedomíte že poslednú zápalku sme minuli na predchádzajúcej vychádzke.

DSC_7821

Narozdiel od kresania iskier do práchna pri zakladaní vatry, pri plyne nemusíte nič trénovať. Akonáhle vidíte prvú zo svojich iskier, viete že varič zapálite v každých podmienkach.

Dve nádoby na varenie

Pri varných súpravách sa stalo zvykom, že varné nádoby tvoria pevný a odolný obal, ktorý v batohu obopína plynovú kartušu, varič a všetko potrebné príslušenstvo. V tomto prípade sú vyrobené z tvrdeného hliníka s eloxovaným povrchom a majú praktické sklápacie ušká.

_NIK2032

Malá nádobka tvoriaca veko súpravy má objem 300 mililitrov a my sme jej dali prezývku „nápojovka“. Uvaríte v nej vodu, vhodíte do nej čaj, kávu alebo čokoládu a máte o osvieženie postarané. Dno je oblé a prázdna nádoba sa s vyklopenými uškami niekedy prekotí. Nie je to však nič, čo by vás trápilo.

Skôr zamrzí, že na uškách chýbajú silikónové návleky, ktoré by vás chránili pred popálením, ak varíte vodu vo veternom dni, keď plameň ohreje i tie časti nádoby, ktoré nechcete.

300_0297

Veľká nádoba – „hrniec“ – pojme 800 mililitrov obsahu a s 200-mililitrovým krokovaním má aj rysky pre odmeriavanie množstva vody. Pri instantných jedlách či šetrení vody je fajn ak máte prehľad o každom poldeci, ktoré lejete dnu. Dno je rovné a ploché, uši majú izolačné návleky. Pri tejto nádobe máte pocit, že niet situácie, ktorá by vás prekvapila.

Hravo zohrejete 400-gramovú konzervu hotového jedla, navaríte cestovín viac ako dokážete zjesť, poradíte si s instantnými balíčkami pre dvoch ľudí a bez pripálenia spravíte aj ryžu, kuskus či pšenovú kašu. A ak sa vám zachce svoje varenie podporiť pokrievkou, nápojovka sadne na vrchný lem dokonale. Len pozor, aby vám nič nevykypelo.

300_0469

Povrchová úprava je trvácna a hoci nejde o nelepivý polymér, umývanie je skutočne pohodové a vďaka dobrej regulácii plameňa sme nemali problém ani s pražením vajíčok. I tvar je taký, aby ste vždy dosiahli na dno a mohli nádobu držať pevne i pri miešaní.

Pod chvíľou však troška zamrzí, že Meva namiesto skladacej lyžice priložila skladaciu „lyžico-vidličku“ ktorá je síce fajn pri varení a jedení hustých jedál, polievka vám z nej však bude cez zúbky vytekať. Buď ju budete chlípať z nádoby ako čaj so šálky, alebo si jednoducho nájdete lyžicu inú. Je fajn mať ju zbalenú vo výbave, lepšie by však bolo ak by bola bez zúbkov.

300_0483

Hrkanie poriešite i novinami

Celá súprava je zabalená v sieťovanom vrecúšku so sťahovacou šnúrkou, takže nikdy sa nič nevysype, nikde a nič neoderie. Je fajn že výrobca myslel na detaily, i keď o pribalenom vrecúšku nikde nepíše. Ak však radi stopujete zver a s batohom na chrbte sa snažíte aby ste boli nepočuteľní, budete musieť poriešiť jednu drobnosť – hrkanie.

Nám sa osvedčilo strčiť pod 230-gramovú kartušu zdrap novín a do druhého kusu papiera zabaliť varič s kresadlom a lyžicou. Robíme to tak od prvej vychádzky a funguje to spoľahlivo. Nemáte pocit že je to divné alebo nepraktické, neraz sa kus papiera na čosi aj hodí. Nakoniec je to možno jednoduchšie a príjemnejšie ako keby boli v súprave ďalšie vrecúška, do ktorých je potrebné baliť zvyšok výbavy.

_NIK1986

Celková váha varnej súpravy je 680 gramov, čo je na potulky poza humná a víkendové zálesácke a turistické výpravy fajn.

Výdrž plynu závisí na vašich návykoch

Táto súprava nie je vyladená pre minimálnu spotrebu tepelnými výmenníkmi na nádobách, neoprénovými košieľkami na ich vonkajšom plášti a nemá ani tlakový regulátor, ktorý by držal stabilný prísun plynu vo veľkom chlade či pri posledných kvapkách plynu v kartuši.

Je však dostatočne úsporný na to, aby ste ho zobrali za partnera pri vašich výletoch do terénu – pracovných i oddychových. Kartuša vám pri varení vydrží o poznanie dlhšie ako pri variči Meva Spider, ktorý sa akosi sám pýta k väčším nádobám, kde sa aj žiada vyšší výkon pri varení.

300_1310

Ak vám ide iba o nápoje a prihrievanie, so šetrným citom sa vyšplháte k desiatke sólo vychádzok do terénu. Náklady na prevádzku však nie sú také vysoké, aby ste sa museli krkolomne obmedzovať. Za jedlo a pitie zaplatíte určite viac ako za palivo na ich zohrievanie.

Meva Outdoor Set 2 (48€) je plynová varná súprava, ktorá je kompletným riešením pre varenie v prírode. Nemusíte nič prikúpiť, nemusíte s ničím experimentovať. Ak chodíte na vychádzky sólo alebo vo dvojici, pokryje vaše nároky a vždy si budete vedomí toho, že na horák môžete položiť i konzervu, ešus alebo akúkoľvek inú nádobu ak vám bude treba. Páči sa nám pevné a trvácne vyhotovenie, pohodová je aj skladnosť v batohu. Tých pár drobností, ktoré by sa možno dali spraviť lepšie vás nebude mrzieť natoľko, aby ste hľadali ako s nimi naložiť.

300_1315

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár