Fľaša vody, občerstvenie, bunda do nečasu, lekárnička, čelovka a zopár užitočných vecí, vďaka ktorým sa v prírode cítite ako doma. Sotva by ste ich všetky popchali do vreciek, aby boli vždy na dosah ruky. Zbaľte ich však do šikovného batoha a takmer o nich neviete.

Obzvlášť, ak dobre sedí na chrbte a nenarobí vám starosti pri aktívnom pohybe, prvom výdatnejšom daždi, alebo kempovaní. Aký je batoh Trekmates DryPack RS 22l? Od začiatku sezóny ho testujeme na potulkách krajom.

batoh Trekmates DryPack RS 22l

Jednoduchosť mu pristane

Zabudnite na prepracovaný systém priečinkov, vreciek a predelov, ktorý by vašu výbavu roztriedili a zorganizovali. Tento batoh stavia na absolútnej jednoduchosti. Je to technický mech s rolovacím uzáverom, ktorý na vonkajšej strane nesie bočné sieťované vrecká a dva tucty kotviacich očiek.

Hoci na prvý pohľad vyzerá vo svojej prázdnote troška neupravene, stačí ho naplniť a okamžite vám predvedie svoje slušivé kontúry. Je štíhly a súčasne dosť objemný na to, aby ste sa doň zbalili na nenáročný dvojdňový pochod, alebo splav letnou krajinou.

Ak vám tak troška pripomína superľahké batohy zbaliteľné do kompaktného vrecúška, očakávajte od neho viac ako ste zvyknutí. Veľmi dobre riešený nosný systém a mechanickú odolnosť, ktorá prekračuje hranice tejto kategórie.

Príjemne pohodlný

Odhadujeme, že takmer polovica zo skromných 460 gramov hmotnosti pripadla pri tomto batohu na jeho nosný systém. Dizajnéri spravili všetko preto, aby bolo jeho nosenie pohodlné a ergonomické. Akoby vychádzali z toho, že sa stane vašim batohom pre všedný deň. Na lúky, do hôr, ale aj na bicykel.

Chrbát je vystužený tvarovaným panelom z hustej peny, ktorá dáva mechu nielen formu, ale aj oporu pre rozloženie tlaku pri nosení. Hoci je našitý plát hrubý len niekoľko milimetrov, svojou hustotou a kašírovanou textíliou je stabilným základom nosného systému.

Plecnice sú tuhé, s penovou výplňou. Rovnako riešený je aj odľahčený bedrový pás. Páči sa nám celková geometria, vďaka ktorej batoh dokonale sadne na útlejšie i mocnejšie postavy. S  dlhými popruhmi, spoľahlivými prackami a modulárnym hrudným pásom ho prispôsobíte každej situácii.

Neváhame tvrdiť, že ide o systém vyladený pre celoročné nosenie. I tak v ňom vidíme nevyhnutné prvky pre horúce letné dni. Odvetrávacie prelisy v chrbtovom paneli, ale aj perforované kontaktné plochy pre odvod pár.

Odolnejší ako by ste čakali

Pláštenku do dažďa nepotrebujete, pretože batoh je sám o sebe zaistený proti stekajúcim kvapkám vody. Nenasiakavosťou materiálu, ale hlavne polyuretánovým záterom a kompletným páskovaním šitých spojov. Pridajte k tomu rolovací uzáver s plastovou sponou a viete o čom je reč.

Rovnováhu medzi hmotnosťou a odolnosťou dosiahol výrobca kombináciou dvoch druhov technických tkanín z rip-stopového polyamidu. Tie časti, ktoré prichádzajú do kontaktu so zemou, skalami a oblečením sú z húževnatejšej látky 600D. Zvyšok z tenšej 210D.

Sotva sa vám podarí predrať batoh kdesi na skalách alebo v kempe. Šitie je pevné a kvalitné, hoci nie všade dokonale ustrojené. Všetky namáhané časti sú zosilnené dvojitým šitím, páskami alebo výstužnými popruhmi. Páči sa nám i po mesiacoch intenzívneho používania, ako všetko drží na svojom mieste bez únavy.

Áno, raz príde deň, keď sa začne opotrebovaný záter vo vnútri natoľko odierať, že prepustí dážď alebo topiaci sa sneh i do vnútra. Dnes však ešte nedokážeme odhadnúť, či sa tak stane za rok, dva či päť každodenného používania.

S objemovou rezervou

Kým začnete pri výbere hľadieť na údaj o 22-litrovom objeme tohto batohu, mali by ste vedieť, že do neho zbalíte možno i viac ako do modelov s klasickou konštrukciou. Nejde len o to, že do jedinej úložnej komory uložíte viac výstroje ako do deleného priestoru.

Do pozornosti dávame veľké sieťované vrecká na oboch stranách, ktoré pridávajú batohu slušný objem naviac. Nafukovacia karimatka, termoska s čajom, hamaka a celta pre nocľah v daždi? Smelo ich ponesiete práve v nich.

Na batoh pripnete pružnými šnúrami turistické palice. Cez kompresný popruh prevesíte bundu, ktorú už možno o chvíľu navlečiete na seba. Stále však môžete počítať s dvomi tuctami očiek, na ktoré upevníte ďalšie kúsky výbavy. Netušíte ešte čo? Vypleťte si cez ne pružnou šnúrou svoj vlastný nosný systém.

Nottinghamská garáž

Možno si poviete, že je to len ďalší šikovný batoh, na ktorom nájdete visačku Made in China. Dobre navrhnutý, príjemný na nosenie, vhodný pre každý deň v prírode. Očakávajte však od neho viac ako len logo umiestnené na tuctovom batohu z čínskeho exportného katalógu.

História garážovej značky Trekmates z anglického Nottinghamu siaha späť do roku 1997, k remeselnému šitiu rukavíc pre outdoorové aktivity. Od začiatku im šlo o ideálny pomer medzi výkonom, cenou a vyladením pre outdoor.

Batohy tejto značky nie sú iné. Len sa koncovkou remeselného dizajnu stala čínska fabrika. Aby tá cena bola naozaj dostupná.

Trekmates DryPack RS 22l (48,33€) je pohodlný, minimalistický batoh, ktorý vás svojou ľahkosťou a ergonómiou už po niekoľkých vychádzkach presvedčí o tom, že dokáže naplniť vaše očakávania. Neprekáža v pohybe, neodiera sa, odoláva dažďu. Vždy nás v porovnaní s ostatnými 20-litrovými batohmi dokáže prekvapiť tým, že v ňom odnesieme o čosi viac ako by sme čakali. Ideálny pre jednodňové výlety poza humná či na hory, veľmi dobrý na krátke splavy, či pochody krajinou s letným nocľahom pod širákom.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár