Nie je jednoduché vybrať spoľahlivú turistickú bundu, ktorá zaistí komfort v nečase a ustojí aj extrémne situácie. Hlavne ak patríte k tým, čo radi kráčajú krajinou vo chvíľach, keď ostatní radšej zaliezajú pod ochranu horských chát.

Máme pocit, že sme takú po niekoľkých sezónach konečne našli. Ak sa spoja špičkové materiály so skvelým dizajnom a kvalitnou remeselnou prácou, vznikne z toho bunda, ktorú by ste určite nemali prehliadnuť. Zoznamujeme sa s ľahučkou technickou hardshellkou Northfinder Draci BU-5501PRO.

Ľahučký štít nielen do nečasu

Je tenučká, dokonale ohybná a hoci nie je pružná, voľne kopíruje všetky pohyby tela. Od prvého momentu tušíte, že v rukách držíte bundu z materiálu, ktorý sa snaží ponúknuť maximum. Pre dennodenné používanie v každom počasí, bez kompromisov ktoré by sa prejavili v extrémoch.

Ak od klasickej hardshellky zo zvyku očakávate húževnatý textilný laminát, ktorý často znásobuje svoju nepoddajnosť husto tkanou vonkajšou vrstvou, v tomto prípade je všetko iné. So zatvorenými očami by ste na pohmat sotva odhadli, že ide o  membránu so zvýšenou odolnosťou.

Za všetkým hľadajte špičkový materiál Pertex Shield, od vývojárov z Japonska a Británie. Mimoriadne odolnú membránu s vysokou priedušnosťou, ktorá prepožičiava nohaviciam a bundám na hory príjemnú ľahkosť aj pre horúcu, letnú sezónu.

Priamo na pokožku

Tričko s krátkym rukávom a bunda, po ktorej stekajú prívalové vlny letnej búrky. Prekvapilo nás, aká jemná môže byť hardshellka pri priamom kontakte s obnaženou pokožkou. Akoby bola len dlhým rukávom z funkčného úpletu.

Nechladí pri kontakte, nelepí sa vlhkosťou, nevytvára nepríjemnú klímu plastovej fólie či gumového povlaku. Vďaka lesklému, jemne štruktúrovanému rubu si s pokožkou dokonale rozumie. Smelo by sme ju pre dotykovú jemnosť nazvali „hodvábom“ medzi hardshellkami.

Páči sa nám, že  všetky šitia, páskovania a zosilnené časti bundy sú na miestach, kde neprekážajú. Neprechádzajú do objemu, pretože diely sú rezané laserom. Nebolo ich treba obšívať.

Celkovému komfortu prospieva aj voľný, rovný strih, ktorý umožňuje látke voľný pohyb. Ak nezaregistrujete pevné lemovky odvetrávacích zipsov pod pazuchami, zvyšok akoby ani nebol. Gumičky, zipsy, manžety – všetko sa dá podvoliť absolútnemu pohodliu.

Drží krok s vašim tempom

Neprehliadnuteľný nápis Waterproof Breathable 20/20 je pri kúpe len očakávaním skvelej priedušnosti. Až po niekoľkých svižných výstupoch získate jasnú predstavu o tom, ako dobre dokáže bunda znášať tempo vášho pohybu. Vy kráčate vpred a para sa tratí kdesi za vami.

Sme prekvapení jej priedušnosťou, ktorá v lete nezaostáva ani v kontraste chladného sychravého počasia a rezkých, športových výstupov na hrebeň. Telom vyhrejete túto tenučkú membránu tak mocne, že kondenzácia spôsobená rozdielom teplôt sa nekoná.

Určite nezabránite tomu, aby vám pod batohom uviazol pot v oblečení. Mimo tohto tesného prekrytia však para uniká takmer bez zábran. A ak v plnom nasadení pocítite horúčosť, ľahko ju vyvetráte zipsami von. Oblečenie pod bundou sa parami nepresýti.

Do mokrých luhov i na veterné hrebene

Husté hmly chladných rán, mokrá vegetácia lužných lesov, mrholenie, sychravý nečas ale, aj letné dažde v exponovanom teréne – to všetko sú situácie, pri ktorých nás bunda Draci dokáže udržať v príjemnej mikroklíme.

Nielen pri aktívnom pohybe, ale aj vo chvíľach zvedavého skúmania a mapovania nových zákutí. Vytvorí štít proti vetru, uzavretou mikroklímou zaistí tepelný komfort a kvapky vody udrží preč od tela. A to aj po dlhých hodinách pochodu, keď vonkajšia odpudivá vrstva už začína strácať na svojej účinnosti.

Máme za sebou i niekoľko skutočne intenzívnych búrok, pri ktorých sme predsa len nejakú tú vlhkosť na ramenách pocítili. Máme však pocit, akoby šlo skôr o kapilárny prienik, ako o vyslovené zatekanie. Dve mokré mapy na tričku sú však ničím v porovnaní s tým, že by ste bundu nemali so sebou.

Ucelená ochrana

Šikovne rozvrhnutý veľkostný sortiment tohto modelu vám dáva na výber, či ju švihácky zlícujete ku svojim proporciám, alebo radšej siahnete po priestrannejšej voľnosti. Tesne sadnúcu veľkosť XL sme vymenili za väčšiu, aby sme čo najväčšmi využili strihové prednosti. Nielen v letnej sezóne, ale aj po zvyšok roka.

Páčia sa nám dlhé rukávy s nastaviteľnou manžetou, ktoré prekrývajú zápästie. Predĺženou chrbtovou časťou bunda výborne kryje nielen torzo tela, ale aj citlivú partiu krížov. A ak k tomu priberieme hlbokú, tvarovateľnú kapucňu do ktorej dostaneme aj lezeckú prilbu, nikdy v nečase nezostane žiadna citlivá časť tela. Bunda kryje všetko – od krku, cez ruky až po zadok.

Veľmi si ceníme  výrazné farby a reflexné prvky. Keďže ide o bundu, s ktorou sa dá prekĺznuť všetkými ročnými obdobiami, je fajn ak ste v teréne na očiach. Pre pasívnu bezpečnosť v poľovnej sezóne, pre jednoduchšie vyhľadávanie pri oddelení od skupiny, či nebodaj pri záchrane.

Jedna bunda, tucet spôsobov

Kraťasy, tričko a bunda Draci? Ste v suchu a súčasne svieži v nepredvídateľných júlových prehánkach vysoko na hrebeni. Hoci nejde o pohotovostnú bundu, predsa len ju pre tento účel plánovane využijete. Je výborne zbaliteľná do kapucne, ak nepočítate každý gram a deciliter objemu.

Rýchloschnúce stretchové nohavice, na ktoré stekajú z tejto bundy potôčiky vody? Sychravé letné dni s hrejivými kvapkami dažďa zo Stredomoria sú v tichu krajiny naozaj príjemné. Nie je šanca, aby ste sa v plnom zdraví cítili nepohodlne.

Alebo to skombinujte s membránovými nohavicami a ste vystrojení s dobrými topánkami aj do jesenných pľuští. Asi by sme iba fantazírovali, ak by sme hovorili o zimnom tandeme so zatepľovačkou. Na to si počkáme až do príchodu zimy.

Isté však je, že túto bundu začíname vnímať ako každodennú. Pohodlnú. Spoľahlivú. Ľahkú. Tenkú. Výborne kryjúcu.  A najlepšie na tom je, že sa takmer vôbec nešpiní. Povrchová DWR úprava a jemná štruktúra hustého tkania šikovne odpudzujú peľ, prach a špinu.

Precítená do detailu

Nemáme pochybnosti o tom, že táto bunda spája v rovnováhe kvalitu materiálu, s precíznosťou spracovania a dizajnu. Akoby to všetko vzájomne ladilo – s plným precítením do posledného detailu.

Drobné stehy šitia, spoľahlivé páskovanie zosilnených spojov, prekladanie križovaní, potlačové páskovanie okrajov, nadväzovanie jednotlivých dielcov – to všetko vyzerá pri podrobnej prehliadke aj pri intenzívnom používaní bezchybne a bez únavy.

Podobne sú na tom vlepované zipsy, ktoré spoľahlivo plnia svoje poslanie. Možno len jediné nás z času na čas troška pribrzdí. Poddajnejšia léga hlavného zipsu, ktorá sa spontánne zachytí pod jazdec. Je pre pohodlie vyrobená bez výstuhy, takže zvykne cestovať zo strany na stranu.

V tichosti neprávom zovšednie

V obchode siahate na špičkovú bundu s veľkými očakávaniami a v priebehu mesiacov sa z nej stáva športová bunda pre každý deň. Veľmi rýchlo si privykáte na jej všestrannosť. Netrápite sa  tým, aké bude počasie, pretože viete že v tejto bunde vás vietor neuchytí a búrka nezmáča. Je stavaná na  vrtochy vysokých hôr.

A práve to nás presviedča o tom, že ide o model, ktorý by rozhodne nemal chýbať v šatníku. Ladí nielen s upršaným a sychravým počasím, ale svojim výkonom prekračuje až na hranice extrémov. Zbavuje vás rozhodnutí a starostí s tým, či ste sa pripravili na všetko.

Bude pre nás atraktívne sledovať jej výkony po zvyšok roka.

Northfinder Draci BU-5501PRO (249 €) môže byť jediná hardshellka, ktorú vo svojom šatníku potrebujete. Špičkovým materiálom, mimoriadnou odolnosťou a pohodlnou ľahkosťou vás prevedie cez všetky vrtochy počasia. Od chladného vetra, cez mokré lužné lesy, až po výdatné dažde a možno aj sneh. Páči sa nám jej strihové vyhotovenie prekrývajúce všetky kľúčové časti tela, ale aj prispôsobiteľnosť. To, čo však najväčšmi zaváži je jej priedušnosť. Dokáže s vami udržať rezké športové tempo bez toho, aby vás vykúpala vo vlastnej šťave :).

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár