Opekačka v lese, piknik na lúke, ale aj kempovanie v prírode. Vždy je to malá slávnosť, keď sa rozhorí táborák len preto, aby ste sa pustili do opekania. Šúpanie cibule, otváranie pohárov s horčicou, krájanie chleba – to všetko sú kulisy, ktoré tvoria atmosféru.

Čo však napichnúť na ražeň, aby ste si prišli na svoje? Kým začnete bádať v novátorskom sortimente klobások na gril a údenín, ktoré toho už nemajú veľa spoločného s klasikou, nechajte sa inšpirovať našimi osvedčenými tipmi.

Kysnuté cesto

Kúpte si ho chladené z obchodu, pripravte si ho doma, alebo si ho zamieste priamo v lese, pri ohnisku. Nám sa osvedčilo pridávať do neho pri miesení trocha oleja, aby si v horúcom žiari ohňa zachovalo svoju pružnosť a jemnosť.

Najlepšie vám to pôjde s „hadmi“, ktoré oviniete okolo lieskového ražňa zbaveného kôry. Najprv sa nafúknu, potom získajú ružovkastý odtieň a ak sa začnú oddeľovať od dreva, sú hotové. Dajte im čas, aby sa prepiekli až do vnútra.

Ochutenie je na vás. Výborne funguje škoricový cukor, ale aj troška hrubozrnnej soli. Čokoľvek, čo vo väčších zhlukoch prejaví svoju intenzitu a silu. Veď viete ako to chodí pri pulte s čerstvým pečivom. Všetko sa vám zdá byť atraktívne.

Steak

Na začiatku je to len plátok krkovičky zvinutý v termoske. Nájdite si však živý konár s rázsochou na konci, vpleťte do nej kus viazacieho drôtu a máte svoju tulácku náhradu za záhradný gril. Plátky mäsa bez kosti nepotrebujú pri opekaní veľa času.

Viac ako plameň hľadajte miesto s horúcim, sálavým teplom. Nad tlejúcimi uhlíkmi, alebo na záveternej strane, po boku horiacich plameňov. Bublajúci omastok na povrchu mäsa je fajn, prudké pečenie mu svedčí.

Dajte mu po upečení trocha času pre uvoľnenie. V alobale, na kameni na okraji ohniska. Nám najväčšmi chutí vždy so soľou a čiernym korením. Akákoľvek marináda však v termoske naplní svoje poslanie.

Slanina

Veľká, hrubá, biela od samého vrchu až po kožu. Pri opekaní slaniny si vyberajte vždy tú najobyčajnejšiu – nie bôčik prerastený mäsom. Dôvod je jednoduchý. Tajomstvo dokonalej slaniny sa ukrýva v spôsobe jej pečenia.

Potrebuje dostatok času na to, aby z nej vykvapkalo čo najviac masti. Nakrojte približne 5-centimetrový pás na menšie kocky až po samú kožu. Napichnite na ražeň a pomaly škvarte mimo plameňov.

Najprv sa slanina prehne, potom otvorí ako kvet a možno jej bude trvať i dvadsať minút, kým dosiahne očakávané finále. Táto porcia nie je pre jedného. Delí sa pre všetkých, čo sedia okolo vás.

Špekáčka

Žiadna z údenín sa na ražni nevyrovná dymom ochutenej špekáčke. Krehkou na končistých výstupkoch, šťavnatou vo vnútri. Nájdite si svoju značku a držte sa jej bez pokušenia vymeniť ju za čosi iné.

Tucty rôznych nakrojení formujú jej chuť, štruktúru a charakter rovnako ako rýchlosť a intenzita opekania. Dovoľte jej, aby do seba prijala čo najviac dymovej arómy. Nám sa osvedčilo využiť pre opekanie čerstvo priložené, ihličnaté drevo na ohnisko.

Vysočina, točená saláma, párky, opekačky, klobásky – všetkým chýba to najdôležitejšie. Silný charakter, ktorý sa vám vpíše do pocitov a pamäti tak mocne, ako to dokázali špekáčiky vo vašich detských rokoch.

Tofu

Možno si poviete, že je to len hlúpy pokus vymeniť klasiku za niečo nové. Neodťahujte sa však od veselej spoločnosti len preto, že sa snažíte stravovať inak. Zabaľte kocku tofu do tenkých plátkov raňajkovej slaninky a vystavte ju žiaru ohniska.

V drôtenej klietke sa prepečie až po stred a zovretie z neho postupne vytlačí všetku prebytočnú vodu. Možno sa svojim kulinárskym počinom nestanete hviezdou dňa. Budete mať však svoj malý zázrak pre chvíle, keď ostatní velebia klasiku.

Určite nevynechajte príležitosť ochutnať takto pripravené tofu nie z bielej kocky, ale ochutenej zeleninou či marinádou. A nezabudnite na štipku soli, vďaka ktorej doženiete rovnováhu chutí. Posoľte ho hneď na začiatku.

Banán s čokoládou

Nie je fér, aby sme do našich inšpirácií pre opekanie na ohnisku pridali dezert, ktorý sa nepečie na ražni. Horúci banán s čokoládou sa však stal pevnou súčasťou nášho kultu opekania a bolo by nám ľúto, aby sme ho nespomenuli.

Vezmite zrelý banán, nakrojte ho po dĺžke a do rezu vtisnite pásik čokolády – horkej, mliečnej, alebo aj orieškovej s hrozienkami ak na ne máte chuť. Teraz už len nechajte pracovať uhlíky, ktoré cez alobal, alebo ešus banány upečú.

Šupka zmení farbu, čokoláda sa rozpustí a postupne zmení svoju štruktúru aj banán samotný. Pozor! Hoci je neodolateľný a jeho vôňa vás vábi k ochutnaniu, veľmi rýchlo by ste sa popálili. Bude potrebovať chvíľu času na to, aby ochladol.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár