Je príjemné sadnúť si v prírode k ohnisku a načerpať nové sily pri dobrom jedle. Raz sú to špekáčiky so slaninkou opekané na ražni, inokedy klobáska, kotlíkový guláš, alebo zeleninové rizoto s darmi prírody bublajúce v ešuse.

Ak však príde na grilovanie, niekedy je to náročnejšie akoby sa mohlo zdať. Čokoľvek sa nedá napichnúť na zastrúhaný ražeň, nemusí sa podariť upiecť ani na horúcom kameni alebo vrchnáku z ešusu. Zoznamujeme sa so zálesáckym roštom od Light My Fire, ktorý premení každý ražeň na dokonalý gril.

300_3288

Geniálne jednoduché

Vezmite dve drôtené mriežky, zovrite medzi ne akékoľvek sústo na grilovanie a pridajte k tomu drevenú paličku, ktorú si odrežete z ktorejkoľvek liesky v okolí. Nech je ohnisko akékoľvek, s takouto výbavou máte grilovanie pod kontrolou. Dostanete sa tesne nad rozpálené uhlíky, dokážete sa otočiť najväčšou plochou k teplu sálajúcemu z plameňov a môžete sa presunúť aj do zóny hustého dymu, v ktorom nachytáte kus arómy a jemnej pikantnosti.

Práve takto funguje zálesácky gril,  ktorý raz prihodíte do batoha a už sa o neho vôbec nezaujímate. Jeho nízku hmotnosť nikdy nepocítite a keďže je nadovšetko pevný, ani bez ochranného obalu ho neskrivíte ani nepoškodíte. Vždy, keď príde správny čas, viete že so sebou máte pomocníka, ktorý dá posedeniu pri ohni úplne nové možnosti.

300_3231

Dvojitá pružina drží na všetkom

Je úplne jedno, či vezmete do rúk ražeň s hrúbkou malíčka alebo palca. Pružinový systém, ktorým sa gril upevňuje na konár je natoľko všestranný, že oveľa viac ako na hrúbke konára záleží na tom, či je na konci rovný.

Na konci zastrúhate nožom hrubý hrot ktorý sa vmestí do poistného otvoru a potom už jednu drôtenú pružinu po druhej natiahnete tak, aby sa o drevo zahákovali.

300_3262

Budete prekvapení, aké pevné je spojenie, ktoré vznikne. Pružiny pôsobia nielen ťahom svojich hákov, ale aj svojou plochou, ktorá vzniká na mieste, kde sa nachádzajú očká.

Či grilom potriasate, alebo ním nešikovne zachytávate držiak na kotlík ktorý vám stojí nad ohniskom, stále pevne drží na svojom mieste. Je v tom kus istoty, že vám jedlo pri príprave nikdy nepadne do ohňa. Páči sa nám, že rovnako dobre ako čerstvý lieskový prút funguje i suchý smrekový konár, pretože kým mriežka je v najväčšej horúčave, prút z tejto nepohody uniká.

300_3268

Zatváranie na dve hrúbky

Mriežky nie sú ploché, ale pozdĺžne prehnuté, takže tvoria akýsi pružinový systém. Rošt je ako klietka, ktorá sa otvára v strede a uzatvára pri okrajoch. Je to šikovné, pretože rôzne suroviny majú rôzne hrúbky. Kým bočné strany grilu zaistia pevný úchop, stred vo voľnejšom zovretí už nebude lietať zo strany na stranu.

S týmto riešením ladí aj výklopný zámok, vďaka ktorému je možné nastaviť dve úrovne prítlaku. Dva tvarované háčiky určujú, ako pevne mriežka k surovinám prilieha. Môžete si byť istí tým, že vonkajšia poloha bude najpoužívanejšou, pri tenkých plátkoch zeleniny sa vám však bude páčiť tesnejšie zovretie.

P1140414

Vrecúško do batoha

Gril je vyrobený z nehrdzavejúceho drôtu a plechu, ktorý výborne odoláva horúčave ohniska. Nič nehrdzavie, povrch je stále hladký, hoci sa veľmi rýchlo prefarbí do odtieňov čaju a potiahne vrstvou uhlíka.

Nech grilujete čokoľvek, vo finále končíte so zamastenou mriežkou pokrytou sadzami. Môžete ju vypáliť v ohni a vydrhnúť v ihličí, podobne ako s ešusom pochodíte dobre aj v horskej bystrine s naplaveným pieskom.

300_3272

Nám sa však osvedčilo pribaliť si do batoha igelitové vrecúško, ktoré zabráni tomu aby sa ostatné veci v batohu zamazali. Vo chvíli, keď omastok vypálite v ohni, zostanú už iba sadze ktoré sa nikde neprepijú. Doma je už rýchle hodiť mriežku do umývačky riadu, ktorá si s ňou dá rady.

Dokonalý steak

Vziať plátok vyzretej hovädziny a vystaviť ju najväčšej možnej žiare uhlíkov je cestou k dokonalému steaku. Mäso si so sebou zoberiete do terénu v termoske,  ku kôpke rozpálených uhlíkov sa dostanete práve pomocou mriežky.

300_3346

Je úžasné vdychovať vôňu pečúcej sa hovädziny a odrátavať minúty pri pečení z jednej a druhej strany. Keďže horúčosť uzavrie póry, všetka šťava zostane vo vnútri a mäso sa varí z vnútra akoby v pare. Mriežkou sa možno dostať na centimeter či dva nad uhlíky, takže je to takmer akoby ste steak piekli na rozpálenej liatinovej platni grilu.

Výsledok je dokonalý. Minútka-dve čakania kým sa vlákna mäsa uvoľnia z kŕča a môže sa začať krájať. Ten výsledok sa nedá popísať slovami.

300_3362

Sendviče s fanfárami

Čo sa stane, ak obložený chlebík stlačíte v mriežke a necháte ho prehriať v teple sálajúcom z plameňa? Nastane premena, ktorá z obyčajného krajca chleba spraví plnohodnotné jedlo, ktoré vás zahreje aj v sychravom nečase.

Striedka skrehne a presýti sa parou, syr sa roztopí a saláma vyjaví všetky príjemné chute, ktoré sa v nej v chladnej hore strácajú. Hoci celá táto premena nezaberie viac ako 3-4 minúty času, okamžite máte pocit že pred sebou máte jedlo, ktoré vám prináša spomienky na nedeľné raňajky.

300_3081

Osvedčilo sa nám rovnakým spôsobom piecť aj chlieb so slaninkou, z ktorej všetok omastok okamžite vsiakne do striedky. Ak patríte medzi milovníkov chleba a pečiva, toto je cesta, ktorou si ich vychutnáte naplno. A aj na hrianky s cesnakom príde čas v daždivých jesenných dňoch.

Syr v plnej aróme

Možno poznáte tie syry, ktoré sa na grile nerozlejú. Buď ich v mliekarni spracovali v horúcej pare a vytiahli tak aby spevneli, alebo ich premiešali s vaječnými bielkami, aby bol výsledok ešte dokonalejší. Práve takéto sústo ladí so zálesáckym grilom a môžete si byť istí, že sa vám výsledok bude páčiť. Syry netrpia bez chladenia, vydržia v batohu niekoľko dní bez toho, aby stratili čo i len kúsok na svojom pôvabe.

300_3300

Osvedčilo sa nám kombinovať ich so slaninkou, ktorá funguje ako brzda, ktorá bráni tomu aby sa drôty v pevnejšom zovretí zarezávali do zmäknutého syra. Kým slaninka dodáva chuť a vôňu, funguje aj ako akási zábrana, ktorá zmierňuje tlak. Nie vždy je to však potrebné, sami prídete na to, ktorý syr sa ako správa.

Premena, nad ktorou sa zastaví myseľ

Nie je v tom žiadna pohana, ak sa o sójovom tofu hovorí, že má chuť po sadre. Nech je marinované, údené či akokoľvek ochutené, je to pravda. Vložte ho však medzi dva plátky prerastenej oravskej slaninky, zavrite ho do zálesáckeho grilu a začnite s pomalým grilovaním nad pahrebou.

300_3088

Budete prekvapení, aký bude výsledok. Časť vody sa vytratí, časť omastku zo slaninky vsiakne dnu a všetka tá horúca para ktorá tofu zohreje z vnútra zaistí, že sa zmení jeho konzistencia. Para sa rozpína a všetko prekypruje.

Výsledkom bude sójový steak, pri ktorom budete so zavretými očami na pochybách, či na jazyku stále prevaľujete to obyčajné tofu, ktoré málokedy dokáže vyjaviť svoj pôvab.

300_3092

Možností je na tisíce

Podobné dobrodružstvo vás čaká pri grilovaní cukety alebo baklažánu, alebo českého „šmakouna“, ktorý je istou obdobou tofu, akurát že nie je zo sóje ale z vajíčok. Čokoľvek, čo sa nedá bezpečne napichnúť na ražeň, to môžete s dokonalou istotou zavrieť do mriežky.

Keď sa vám všetko dostane do krvi a začnete brať zálesácky gril ako samozrejmosť, začnete uvažovať aj nad reklamnou fotkou, na ktorej sa v grilovej mriežke jagá čerstvá ryba s bylinkami a citrónom. Nie, že by to tak nefungovalo, ale v našich končinách máme predsa len radšej väčšie rybičky s menším množstvom kostí.  I lovné miery k tomu ladia.

Light My Fire Grandpa´s Firegrill (15,90€) je hneď po ešuse a kotlíku najvšestrannejším pomocníkom pre varenie v prírode na ohni. Vo chvíli, keď ho pribalíte do batoha, začnete objavovať nové a nové suroviny, ktoré si pri varení začnete užívať v prírode. Prednosťou je nielen všestrannosť, ale aj jednoduchá údržba a trvácnosť. Steaky, zelenina, sendviče – to všetko stojí skutočne za to.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

1 komentár

Pridaj komentár