Z oblohy nespadla jediná kvapka a predsa ste takmer po pás premočení do poslednej nitky. Ak sa zavčas rána radi predierate letnými podhorskými lúkami a kosodrevinou, viete o čom je reč. Mocné lúče slnka z vás možno už o hodinu vysajú všetku vlahu.

Sú však dni, ktoré vám nedoprajú pohodlie. Chladivý vietor a zamračená obloha s vrtošivým dažďom preveria vašu náturu. Bez poriadnej ochrany pred živlami sa nezaobídete. Čo môžete očakávať od nohavíc Northfinder Anakin NO-3840OR, ktoré v príjemnom softshellovom vyhotovení ponúkajú parametre odolného hardshellu?

Navrhnuté pre výkon

Jar, leto, jeseň – na ročnom období nezáleží. Hlavné je, aby nohavice udržali pohodovú mikroklímu. Pri rýchlom prechode otvorenou krajinou, ale aj vo chvíľach keď v prudkom daždi spomalíte, aby ste si udržali pevný a bezpečný krok na rozbahnenom chodníku.

O tom, že tieto nohavice by to mohli s prehľadom zvládnuť tušíte už pri pohľade na visačku. Výrobca upriamuje pozornosť na polyesterový membránový sendvič s parametrami 20K/20K. So zvýšenou odolnosťou voči vode, s mimoriadne vysokou priepustnosťou pre pary.

Veľmi rýchlo sme to spoznali v teréne. Vybehnete do prírody a viete, že ste pri výbere chybu nespravili. Nohavice stíhajú v teplejších letných dňoch „dýchať“ aj pri športovom tempe a ak vám hory začnú ukazovať svoju drsnú stránku, zostávate v zóne istoty a komfortu. To je to jediné, čo vás zaujíma.

Strih, ktorý sadne

Ak ste pri starších modeloch nohavíc od Nortfinderu nemali veľa šťastia s ich tvarovaním a strihmi, verte tomu že tentokrát to bude v úplnom poriadku. Dobre tvarovaný pás, priestranný sed, rovný strih nohavíc a predtvarované časti v aktívnych partiách kolien im dávajú veľmi dobrý základ pre pohyb.

Prihnete sa k batohu, podrepnete k zemi k termoske, alebo obratne popreskakujete pomedzi skalami v tiesňave bez toho, aby vás čosi tlačilo, ťahalo alebo obmedzovalo v pohybe. Veľmi sa nám páči pružný, dobre nastaviteľný pás. I po celom dni aktívneho pohybu sa cítite fajn.

Pridajte k tomu priestranné vrecká na ruky s uzatvárateľnými zipsami a ste dobre pripravení aj do vlhkého, sychravého dňa. Je takmer nulová šanca, že by ste našli chybku či obmedzenie v ich geometrii.

Všetky moderné prvky

Presvedčivá je i funkčná výbava, ktorá sa dnes nesie naprieč širokou škálou turistických nohavíc – od zimných modelov až po tie celoročné. Na spodkoch nohavíc nájdete zipsy pre uvoľnenie manžiet a jednoduchšie obúvanie.

Na stehnách zasa zipsy s odvetrávacou sieťkou, ktoré pridávajú nohaviciam priedušnosť na slnkom prehriatych úsekoch. Vypustíte paru, zachytíte osviežujúci vánok a na chvíľu sa cítite ako v kraťasoch. Je fajn, že vďaka sieťkam držia nohavice pri odvetrávaní svoj tvar.

Pridajte k tomu vrecko na ľavom stehne pre drobnosti a viete že všetko je tak ako má byť. Aj s drobnými reflexnými prvkami, ktoré vás odhalia pri nočnom presune na krajnici. Čierne, alebo oceľovo modré s čiernymi prvkami? Vyberte si tie svoje.

Hladké a odpudivé

Jemný a tenký softshell vydáva pri každom kroku šušťavý zvuk, takže vás na pochodoch sprevádza v ušiach rytmus vašich krokov. Spomeniete si na zimu, kedy je podobný prejav typický pre takmer všetky odolné nohavice.

Hladký povrch sa príjemne šmýka pomedzi vegetáciu, takže vysoko urastená lúka a ani kosodrevina nie sú bariérou, ktorá by vás zastavila. Husto tkaná povrchová vrstva slušne obstojí aj pri prechode malinčím a divokými porastmi ostružiny.

Povrch je vodoodpudivý a zatiaľ sa mu darí presviedčať nás o svojej trvácnosti. I po opakovanom praní a dlhých týždňoch používania pozorujeme kvapôčky vody, ktoré sa kotúľajú po nohaviciach nadol, k topánkam. Znesú aj nápor vody z bundy, takže sú neprestajne ľahučké.

Majú svoje limity

Ranný opar, sychravý deň za humnami, daždivá prechádzka lesom, ale aj výstup na hory v nečase – to všetko nohavice príjemne zvládajú. Udržiavajú vás v suchu a na pokožke cítite len ľahké kĺzanie tkaniny. Vieme si predstaviť, že rovnako hladko to pôjde s funkčnými spodkami v chladnej časti roka.

Keď sme sa však ocitli v besnení letnej búrky s veternou smršťou, voda si predsa len našla cestu dovnútra. Slabým bodom sa ukázal byť spoj látky nad kolenami. Švík formuje malý žliabok, cez ktorý sa voda pretlačí dnu. Chýba tu možno páskovanie, ktoré by ju zastavilo.

V menšej miere sa čosi objaví aj na bočných zipsoch, ak je dážď s vetrom naozaj vytrvalý. Hoci je lepšie byť v teple s trochou stekajúcej vody po nohách, presa len to už nie je komfort, ktorý by ste prijali v chladných jesenných dňoch.

Hmla a rosa? Áno. Sychravý deň? Áno. Dážď? Áno, avšak niekedy s drobným priesakom. Búrka s vetriskom? Voda sa už dnu dostane, vy však na horách neumriete od podchladenia. Nohavice podržia klímu. Ak sa chystáte do extrémnych podmienok, majte to na pamäti.

Príjemne pohodlné

Na týchto nohaviciach si ceníme ich výbornú rovnováhu medzi pohodlím a ochranou pred živlami. Hoci sa svojou formovateľnosťou a poddajnosťou nevyrovnajú rýchloschnúcim nohaviciam zo stretchových materiálov, stále poskytujú dostatok pohodlia pri aktívnom pohybe i vychutnávaní prírody.

Nájdu sa situácie, keď sa do vás oprie slnko a vy si poviete, že v svetlejšom odtieni by možno predsa len obstáli lepšie. Vysoká priedušnosť však bráni tomu, aby ste sa zaparili a látka sa lepila na pokožku. Je to skôr akoby ste pocítili hrejivú silu slnka, ktorá vám vraví, že je možno časť prehupnúť do kraťasov.

Ak hľadáte nohavice na hory, do exponovaného terénu, do sychravého alebo daždivého počasia, sú skvelou voľbou. Neustále na sebe, alebo v kompaktnej zálohe v batohu na prezlečenie. Spoľahlivo zastavia nielen vodu, ale aj vietor v akejkoľvek sile.

Northfinder Anakin NO-3840OR (104,90€) sú skvelé nohavice z vysoko priedušného softshellu, od ktorých môžete očakávať pohodlie, húževnatosť a vysokú odolnosť voči vode. Bez pocitu stiesnenosti a obmedzenia v nich prežijete celý deň v teréne a ak príde na balenie, v batohu zaberú minimum miesta. Páči sa nám ich skvelo fungujúca vodoodpudivá vrstva a moderné funkčné vyhotovenie, prijali by sme ich však možno v tichšej verzii pre stopovanie a pozorovanie zveri na fotopotulkách.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár