Mať ľahký krok, mäkký došľap a pohodlie aj po celodennom pochode. Taký je ideál nízkej letnej obuvi pre potulky krajom. Pridajte k tomu istotu bez šmýkania na mokrej tráve i skalách a môžete sa vydať aj na technicky náročnejšie trasy.

Dokážu takúto výzvu zdolať nepremokavé turistické topánky Northfinder Kangto? Od začiatku leta nás nosia cestou i necestou, aby sme vám prezradili viac. Máme pocit, že sú neobjaveným klenotom tohtoročnej sezóny.

Na prvé obutie

Obujete ich a môžete vyraziť na cestu. Tieto mäkké, ľahučké topánky nežiadajú, aby ste ich najprv dôkladne rozchodili. Ak vám svojou geometriou sadnú na nohu, môžete si byť istí, že sa z prvej vychádzky vrátite s nadšením.

Prejdite pružným krokom lúkami za humnami, preskúmajte mäkké cestičky s lesným ihličím a vystúpajte aj kamenistou sutinou na vyhliadku, aby ste vedeli čo dokážu. Za uhladeným dizajnom a pútavými farbami sa ukrýva skvelé technické riešenie.

Nebuďte pri prvom obúvaní zaskočení tým, že chodidlo nevkĺzne do topánky a potrebuje pomôcť aby sa usadilo na mieste. Tvarovaná päta a jazyk spútaný šnúrkami ho vtiahnu do pevnej, bezpečnej polohy. Pri skúšaní v obchode, ale aj po týždňoch každodenného nosenia.

Príjemne priedušné

Hneď na začiatku nás topánky prekvapili priedušnosťou. Hoci ide o obuv vybavenú membránou, nikdy sme nemali pocit, že by mali problém s odvetraním. V kombinácii s ponožkami z viskózy a vlny udržia vo vnútri príjemnú klímu aj v najväčších horúčavách.

Výrobca neprezrádza, akú membránu pri nich využil. Zo skúsenosti však vieme povedať, že drží krok so štandardom, ktorý vo svete obuvi nastolil Gore-Tex. Ak vás v poslednej dobe sklamali topánky s neznačkovou membránou tým, že nedýchajú, v tomto prípade budete zaručene spokojní.

Príjemnému pocitu prospieva i celkový, mäkký „feeling“ pri nosení. Zospodu vás hýčka mäkká stielka. Vnútorná strana zvršku je pod sieťovinou potiahnutá nesmierne mäkkou podšívkou. A ak príde na jazyk, je jemnejší a pružnejší akoby ste očakávali.

Všetky tieto plochy sú úrovňou prvého kontaktu, cez ktorú prechádza para a vlhkosť k membráne, aby sa cez kožený zvršok dostala von. Páči sa nám, ako vzájomne ladia pre dosiahnutie výsledku.

Istota v každom kroku

Jemnosť a mäkkosť sú však iba rysom komfortu. Topánky svojou konštrukciou tvoria ergonomicky tvarovaný skelet, ktorý udržiava v príjemnej pevnosti stabilitu chodidla. Cítite to pri každom kroku. Nie sú to športovo vyzerajúce tenisky do mesta. Sú to skutočné turistické topánky s plnou oporou.

Cítite ju v pätách pri strmom stúpaní. Objavujete ju na bočných stranách pri komplikovanom preliezaní skalnatých prekážok. A spoliehate sa na ňu aj v špičkách, pri brzdení v unikajúcej sutine. Akoby ste mali viac opory ako len cestičku pod chodidlami. Po celom obvode.

Nie je jednoduché, vtesnať do slov tieto pocity. Musíte ich zažiť. Isté však je, že dizajnéri dosiahli skvelý balans medzi komfortom a pevnosťou. Mäkký jazyk, hlboké viazanie, pevné lemovanie a stredne tuhá podrážka – spoločne fungujú dokonale.

Do prachu aj na mokré skaly

Podrážka Vibram Megagrip vyzerá s plytkým a riedkym vzorom na pohľad až príliš jednoducho. Nečakáte, že by v teréne dokázala spraviť kus práce. Aj preto nás prekvapilo, ako dobre držia tieto topánky stopu na rôznych povrchoch.

Dezénom sa zahryznete do mäkkej lesnej hrabanky. Širokými drážkami sa zamknete do skaliek voľnej sutiny. A ak príde na mokré skaly porastené lišajníkmi, je to ako na asfaltke. Stojíte pevne a bez kĺzania. Môžete sa spoľahnúť na svoje kroky. Rosu na tráve zvládajú rovnako ako dážď na skale.

Podrážka je pomerne pevná a neodtají vám detaily podkladu po ktorom kráčate. Povolí chodidlám ohýbať sa v pružnom kroku. Neunaví ich skalkami a koreňmi v nerovnosti pevného terénu. Je tu však jedna vec, ktorú by sme si predstavovali troška inak.

A tou je správanie obuvi na rovnej, dlhej ceste. Dlhé nástupy a návraty z dolín po asfalte bývajú až priveľmi únavné. Medzivrstva z hustej EVA peny a ani stielky Ortholite nedokážu dostatočne utlmiť došľap. Vznikajú tak nárazy a vibrácie, ktoré sú po čase únavné.

Týmto topánkam svedčí členitý skalný terén, mäkký les a rozihraná línia poľných cestičiek. Nie tvrdý, pevný a monotónny asfalt ciest. Myslite na to.

Voda dnu neprenikne

Rosa na tráve, núdzové brodenie potôčika a ani rozbahnené lesné cesty nedokážu pretlačiť vodu dnu do topánok. Jazyk je do dvoch tretín výšky krytý membránou, ktorá plynule cez všité kliny prechádza celým obvodom topánok.

Ak vrch vykryjete návlekmi, alebo nepremokavými nohavicami s háčikmi a nenaberiete vodu vrchom, po celý deň budete kráčať v suchom pohodlí aj v nečase. Nič na tom, že voda nadobro zmáča brúsenú useň. Zdá sa nám, že veľmi dobre ustojí takúto námahu.

Odolnosti napomáhajú aj gumové obsádzky, ktoré kryjú špice, päty ale aj bočné strany topánok. Chránia tam nielen pred oderom skalami, ale aj pred pôsobením vody. I to sa podpísalo na tom, že zvonka premočené topánky si zachovávajú svoju tuhosť.

Ošetrovanie môže byť náročnejšie

Useň brúsená na vzhľad semišu obmedzuje pre zachovanie vzhľadu údržbu. Kondicionéry a vosky na kožu odložte bokom. Odteraz sa budete spoliehať na impregnačný sprej, čistiaci saponát a mäkkú kefu. Čím lepšie impregnujete, tým menej budete čistiť.

Zatiaľ máme pocit, že useň je trvácne pigmentovaná a nestráca svoj atraktívny vzhľad ani pri opakovanom lúhovaní vo vode. Prechod mokrou trávou stiera blato. Mäkká kefa po uschnutí šikovne vyberie zvyšky prachu. Nebojte sa zlého počasia.

Vyplatí sa vám však trochu navoskovať šnúrky, aby sa pri zmáčaní nezačali rozväzovať. Obzvlášť vtedy, ak ich uväzujete voľnejšie. A ak by ste predsa len mali pocit, že do vody a blata žiadate viac ochrany, určite neprehliadnite nami preverené vyššie topánky Northfinder Teram, ktoré vytiahnu ochranu nad výšku členkov.

Tri roky sú skvelou garanciou

Rozpárané šitie, odlepené obruby, ale aj podrážka ktorá stratila tuhosť – to všetko vám Northfinder vykryje v rámci čerstvo ohlásenej trojročnej záruky. Toto gesto má posmeliť tých, čo doposiaľ váhali nad kúpou topánok, ktorým chýba značkové renomé.

Northfinder je osvedčeným výrobcom outdoorového oblečenia pre širokú škálu aktivít – od ľahkých pochôdzok za humnami, až po náročné prechody horskými hrebeňmi či aktívne zimné dobrodružstvá. Obuv je novinkou v ich sortimente.

Tohtoročná kolekcia je zdokonaleným nástupcom pilotnej série, ktorá preverila dizajn, materiály a technológie v podmienkach nášho kraja. Teraz prichádza naostro, aby ste aj vy mohli pohodlne a bezpečne chodiť po horách.

Northfinder Kangto (79,90€) sú nízke turistické topánky, ktoré popri atraktívnom vzhľade zaujmú hlavne svojimi vlastnosťami. Príjemnou mäkkosťou a priedušnosťou v horúcom počasí, výraznou stabilitou v exponovanom teréne, a húževnatou odolnosťou voči opotrebovaniu. Ide o ľahučkú, modernú obuv ktorá nešetrí materiálom na úkor životnosti. Odporúčame ich pre všetkých, čo hľadajú spoľahlivosť a istotu bez kompromisov.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

1 komentár

Pridaj komentár