Sú to výpady do prírody, ktoré si chcete užiť naplno. Na pochode neprebádanými zákutiami kraja, pri táborníckych prácach v kempe, ale aj na pikniku, či pri večernom varení na ohni, ktoré dá aj obyčajnému špekáčkovému gulášu atraktívny šmrnc.

Nič na tom, že sa predierate cez malinčie, posedávate na skalách i machu a križujete rosou zmáčané horské lúky. Ak sa môžete spoľahnúť na poriadne zálesácke nohavice, cítite sa fajn. Dokážu to splniť aj nohavice Jerry od firmy Northfinder? Testujeme ich v teréne, aby sme vám prezradili viac.

Predurčené do prírody

Oblečiete si ich, zacvaknete pracku opaska, prekontrolujete vrecká a môžete na ne zabudnúť. Sú to nohavice, ktoré nemusíte šetriť. Budete ich drať na potulkách krajom deň po dni, až úplne zabudnete na to, že boli kedysi nové. Prezradia to len šmuhy, ktoré z nich už neviete vyprať.

Od prvého momentu cítite, že sú húževnaté, pevné a odolné. Ušité z husto tkanej látky, ktorá tak trocha pripomína ľahšiu vojenskú celtu. Na zadku, kolenách a vnútornej strane nohavíc nadšitej v dvoch vrstvách nad sebou, s priestrannými vreckami vďaka ktorým máte na dosah ruky všetko čo potrebujete.

My sme si ich vybrali v svetlom, dvojfarebnom vyhotovení horských lúk na vrchole leta.  Dostupné sú však aj v dvoch odtieňoch tmavého lesa. Práve tak, ako to očakávate od každých technických nohavíc do prírody. Sú takmer úplne tiché, neprezradia vás šušťaním pri zakrádaní.

Strih vyladený pre pohodlie

Nik nedúfa, že sa nohavice z pevného plátna prispôsobia vašej postave. Všetok priestor pre voľný pohyb a pohodlie formuje ich strih. S priestranným sedom ktorý vás netlačí v pohybe, s tvarovanými kolenami, ktoré sa nenapínajú pri každom podrepe.

Pocítite to hlavne pri práci. Vyčistiť ohnisko, napíliť a naštiepať drevo, nazbierať bylinky, vybaliť nocľah – je úplne jedno či pri tom sedíte, stojíte, alebo sa zohýbate k zemi. Voľné nohavice sú natoľko pohodlné, že nikdy nečakáte na chvíľu, kedy ich konečne zo seba budete môcť vyzliecť.

Niekedy máme pocit, akoby dizajnéri mysleli aj na to, že v sychravom nečase prichádzajú chvíle keď si chcete hriať ruky vo vreckách. Je na ne dosť miesta. Nohaviciam svedčí ich rovný strih, dĺžková rezerva a priestrannosť. Ukladajú sa v záhyboch, ktoré sa dynamicky formujú tam, kde ich treba.

Vrecká pre všetko

Dve hlboké vrecká pre ruky, dve ďalšie na prednej strane stehien a jedno technické vrecko naviac na ľavej nohe. To je výbava, ktorá ničím nesklame, ničím neprekvapí. Máte kam zavesiť zatvárací nôž, vtisnúť ká-pé-zetku, zasunúť pílku, či leathermana a zaparkovať mobil.

Páčia sa nám priliehavé vrecká, bez pretŕčania. Zavriete ich a svoj objem podľa potreby uberajú z vnútra nohavíc. Nezachytíte sa o konár, nezavadíte o ne popruhom. Je však pre nás troška záhadou, prečo je technické vrecko na ľavej nohe a nie na pravej. Chvíľu potrvá, kým si v pozícii praváka zvyknete na zbytočné križovanie pri používaní.

Vytriasť prach a ihličie z tohto úzkeho vrecka nebolo nikdy jednoduchšie. Otvoríte ho na spodnej strane a všetko vymetiete von. S trochou úpravy by mohlo byť úplne priechodné, aby ho bolo možné použiť na ľahšie, dlhšie náradie.

Zapínanie na zips s jemným cvočkom na páse priam volá po poriadnom opasku, ktorý na vás udrží nohavice v každej situácii. Vďaka veľkým pútkam a širokému prievlaku na chrbte môžete zvoliť čokoľvek. Aj poriadny 50-milimetrový armádny opasok s veľkou prackou.

Do  vetra i sychravého nečasu

Je fajn, ak sú nohavice pohodlné a neobmedzujú vás v pohybe. Oveľa viac však zaváži na klíme, do ktorej vás zabalia. Čím dlhšie sa na ne spoliehame, tým väčšmi si začíname všímať ich všestrannosť. Nech sa deje čokoľvek, dokážu vo vnútri udržať príjemnú mikroklímu.

Vietor sa cez husté plátno na kožu nedostane. Vezmite nohavicu, priložte ju tesne k ústam a fúknite. Máte čo robiť, aby ste na rube pocítili teplo prenikajúceho vzduchu. Chladný vietor vás o vyhriatu klímu neoberie. Zohriaty vzduch zostáva na pokožke.

Podobné je to v sychravom nečase. Akoby vlhký opar nemal dosť síl na to, aby prenášal chlad dovnútra. Prenikajúca vlaha sa zahreje skôr ako dosiahne na kožu. Celú jar sme si v tôni lesov užívali túto pohodu. Bez náznakov chladu, ktorý by nám kazil náladu. Očakávame, že na jeseň to bude podobné.

Z vyhriatych jarných dní máme pocit, že by sme si mohli porozumieť aj s letnou horúčavou. Hoci nejde o hybridné nohavice s priedušnými panelmi pre odvetranie, vyrobené sú z materiálu ktorý má ochotu nasávať pot a vytiahnuť ho na povrch. Všetko ukáže čas.

Vychytaný materiál

Za všetkým hľadajte materiál, ktorý sa snaží kombinovať mäkkosť a priedušnosť bavlny s húževnatosťou polyamidu. Spoločne tvoria tandem, ktorý dáva husto tkanému plátnu jeho atraktívne vlastnosti.

Nejde len o to, že nohavice ustoja nekonečné odieranie a neroztrháte ich na prvom malinčí, ktoré sa vám postaví do cesty. Ide aj o ich príjemnú mäkkosť a mikroklímu, ktorú v sebe držia. Už sa nemusíte báť toho, že ak premoknete, mokré nohavice z vás vysajú aj posledné zvyšky vašich síl. Zahrievate ich a ony prirodzene schnú.

Vo výdatnom daždi pocítite len zopár chladných miest na lýtkach. Tam, kde sa naskladaná látka priamo dotýka pokožky. Zvyšok zostáva bez povšimnutia. Hoci zmáčané nohavice nabrali čosi na váhe, nechladia.

Veľmi nás prekvapilo, ako rýchlo dokáže premočená látka dokonale vyschnúť. Dajte oblečeným nohaviciam 40 minút času a nik nespozná, že ešte pred chvíľou boli súce na žmýkanie. Bez pocitu chladu na vás preschnú k dokonalosti.

Máme však pocit, že sa špinia o čosi viac ako by sme čakali. Vidíme to na záhyboch, kde sa látka vrství v šitiach. Všimli sme si aj stopy po oleji reťazovej píly, ktoré sa po vlákne vpíjajú hlboko do štruktúry plátna.

Pripravené na voskovanie

Ak vám kombinácia bavlny so syntetikou tak troška pripomína outdoorový materiál G-1000 z dielní Fjällrävenu, nemýlite sa. Aj pri týchto nohaviciach prichádza do úvahy voskovanie. Nanesiete tenkú vrstvičku pevného vosku na povrch, roztopíte ju prúdom horúceho vzduchu a vlastnosti plátna sa menia.

Stane sa odolnejším voči vode a vlhkosti. Nemusí to hneď znamenať, že musíte voskovať celé nohavice. Alebo, že to tak musíte robiť po každom vypratí. Vždy podľa potreby. Vyskúšali sme si to do výšky kolien, aby sme zlepšili odolnosť nohavíc pri prechode rosou vo vysokej tráve. Funguje to.

Hoci na dlhšej trase predsa len rosa cez nohavice prenikne, vysychanie je oveľa rýchlejšie. Akoby ste voskom zmenili pomer materiálov v prospech syntetiky. Spoľahlivo to funguje aj na zadku. Môžete sedieť na vlhkej zemi či machu a nepocítite to. Pri praní v teplej vode sa vosk rozpustí a vypláchate ho.

Šikovné detaily

Gumička pre stiahnutie spodnej manžety nohavíc, zipsy pre jemné rozšírenie, ale aj skryté háčiky pre uchytenie k šnúrkam topánok a príprava pre vypchávky kolien – to všetko sú drobnosti, ktoré možno pre všedný deň nikdy nevyužijete.

Je však fajn, aby ste o nich vedeli a mysleli na ne. Je praktické ak primknete nohavice k topánkam tam, kde prechádzate hlbokým lístím. A niekedy vás aj suchá tráva natlačená do kolien nečakane zachráni pri fotení pred tým, aby ste si unavili kolená.

Páči sa nám, že dizajnéri nehľadia iba na výber materiálov a módu, ale zaujíma ich aj funkčnosť. Zdvojené šitia, drobný steh a spevnené časti sú toho príkladom. Ide o nohavice, ktoré sa vám určite zapáčia.

Znesú každodennú záťaž

Máme za sebou niekoľko týždňov každodenného nosenia do prírody. Priložili sme ruku k dielu pri lesných prácach, výsadbe stromčekov a všetkom čo k tomu patrí. Ani pri podrobnej obhliadke nenachádzame znaky, ktoré by prezrádzali počiatočnú únavu nohavíc. Žiadne oderky, žiadne vytrhané vlákna.

Len línie a ohyby, kde sa nečistoty opakovaným odieraním zatlačili až hlboko do štruktúry látky. Niečo, na čo sme zvyknutí aj pri funkčnom, turistickom oblečení z najmodernejších materiálov. Teší nás, že látka nie je citlivá na iskry odskakujúce od ohniska. To je pri kempovaní rozhodujúce.

Northfinder Jerry (69,90 €) sú zálesácke nohavice, ktoré s vami udržia v teréne krok vo všetkých podmienkach. Neprepálite ich pri táboráku, nezoderiete na skalách. A ak príde na tábornícke práce a pochody vo veternom, sychravom počasí, môžete počítať s komfortom, ktorý vás neoberie o posledné zvyšky síl. Ceníme si klasické vyhotovenie, rýchle schnutie materiálu, ale aj možnosť voskovania pre vyladenie vlastností pre krajné situácie.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár