Je to jedálenská súprava tenká ako placka. Chránená pred prachom, vždy pripravená naplniť svoje poslanie. Vtisnite ju do najužšieho priečinka vo svojom batohu a budete mať istotu, že ste pripravení na každý čaj, alebo guláš z bublajúceho kotlíka.

Dokáže moderný riad z plastu nahradiť ešus alebo plecháčik, ak sa nechystáte variť na ohnisku? Zoznamujeme sa na potulkách krajom s jedálenskou súpravou GSI Outdoors Escape Table Set, vyrobenej z trvácnych, moderných plastov.

Kompaktná súprava

Má priemer 16 centimetrov, hrúbku necelé tri a na váhe jej odčítate 250 gramov. Sotva by ste na prvý pohľad povedali, že tento disk s malou závesnou rukoväťou je vlastne miskou, ktorá svojim vekom chráni aj vložený pohár a lyžicu.

Uzavretý systém so spoľahlivým bajonetovým zámkom nevyžaduje prepravný obal. Prach z ciest do vnútra neprenikne a ak zostane riad po použití špinavý, smelo môžete s umývaním počkať až k najbližšiemu potoku.

Nemáte istotu, že posledná kvapôčka omáčky nejakým zázrakom pri vytriasaní v batohu tenučkú škáru pod vekom neprekoná. Stačí však jediná papierová vreckovka, ktorou ju pred zbalením vytriete a hygienický štandard nepoľaví. Výstroj v batohu i oblečenie zostanú bez poškvrny.

Harmonika nadvakrát

Konštrukcia misky vychádza z osvedčeného hrnca Escape HS Pot rovnakého výrobcu. Kým dno a vrchný lem sú z pevného materiálu, bočnice tvorí pružná harmonika zo šikovne tvarovaného silikónu. Niekoľko radov rebier oddelených tenšími prelismi dáva miske pevnosť a stabilitu.

Ponesiete ju za uško v ruke, položíte na nerovnú zem, prenesiete s horúcou večerou z miesta na miesto. Práve tak, akoby bola z pevného materiálu. Plasty nestrácajú zahriatím svoj tvar, pevnosť a húževnatosť. Sú spoľahlivé.

Rovnaké je to s pohárom, ktorý sa s početnejším rebrovaním ženie do výšky. Určený je skôr na stôl a do rúk, ako na nerovný terén mäkkej lesnej zeminy. Možno pre jeho tvar s úzkym dnom intuitívne siahame po veku, aby sme ho používali ako podložku na nerovné a mäkké povrchy.

Porcia, ktorá zasýti

Do misky naberiete po vrchný lem 650 mililitrov vody, do pohára približne 500. Svojim útlym výzorom dokážu tak trocha klamať telom, keďže sa na pohľad javia byť menšími. Niekedy je to výhodou, ak do nich v rade dostanete väčšiu porciu ako ostatní.

Miska je fajn. Horúcou vodou v nej zalejete ovsené vločky alebo zemiakovú kašu v prášku. Vložíte do nej i celú kocku rezancovej polievky. A ak príde na kuskus so sušeným ovocím, poviete si, že bez viečka by to pri zalievaní nebolo ono. Udrží v miske teplo i vo veternom dni, takže jedlo počas naberania vlhkosti nevychladne.

Niekedy máme pocit, že by sme rovnaký komfort žiadali aj pri pohári, aby si káva dlhšie zachovala svoju energickú vzpruhu. Buď vekom zakrývate misku, alebo pohár. A chcete zakryť oboje, musíte improvizovať. Vrecúškom, alobalom, čímkoľvek čo nájdete v batohu.

Lyžica na pol služby

Skladacia lyžica – alebo Folding Foon ako ju volá výrobca – je skôr kompromisom kompaktného vyhotovenia, ako komfortom zálesáckeho stolovania. Čelné zúbkovanie zmenšuje jej objem a ani jej hrúbka nie je vzorom ergonómie.

Ide však o krátku lyžicu, ktorá sa nesie naprieč celým sortimentom turistických varných súprav značky GSI Outdoors. Dokonale preskúšaná z pohľadu použiteľnosti a životnosti. Ak nechcete nosiť extra lyžicu mimo jedálenský balíček pre vyšší komfort i táto poslúži.

Pri kašiach, instantných polievkach a rýchlych jedlách z vrecúšok sa cez ňu ľahko prenesiete. V tábore, kde vás každý deň čaká poriadne jedlo so všetkým čo k tomu patrí však už hendikep pocítite.

Fajn materiály, prijateľná údržba

Acetal, Nylon 6-6, Silikón a Infinity sú materiály, o ktorých si môžete viac prečítať v katalógoch výrobcu ako v našej recenzii. Vo všetkých prípadoch ide o trvácne a húževnaté plasty pre potravinárstvo, ktoré sú vyrobené bez prídavku BPA a BPS. Určené do terénu so širokým rozsahom teplôt.

Keďže ich kvalitu už dlhé roky poznáme a chválime, sústredíme sa viac na ich údržbu. Nepočítajte tentokrát priveľmi s tým, že ich obslúžite vreckovkou, ak ste na horách na umývanie bez vody zvyknutí z plechových hrncov varičov a lesklých plastových misiek.

Použitý silikón je – v pohári viac, v miske menej – na dotyk jemne štruktúrovaný, akoby zamatový. Nevytriete z neho do poslednej stopy omastok, alebo škrobovú omáčku. Budete potrebovať vodu, aby ste ho dostali do top kondičky. Dobrou správou však je, že sa nenasýti vôňou a farbivami pokrmov.

Vyskladajte si ju

Kompletnú súpravu, v akej ju predstavujeme v tejto recenzii v predajniach nenájdete. Môžete si kúpiť samostatnú misku s viečkom. Alebo misku s pohárom a lyžicou – avšak bez viečka. Alebo misku, pohár i lyžicu úplne samostatne. Nie však samostatné viečko. Nevieme, prečo to tak je.

Našu zostavu sme zložili z misky s viečkom, pohára a lyžice, aby sme ich spárovali do funkčného celku pre naše výlety do prírody. Môžete to tak spraviť aj vy, aby ste dosiahli rovnaký výsledok. Na výber je zelená a modrá farba pre riad, lyžica – teda foon – existuje v oranžovom a modrom variante.

Skladanie je jednoduché. Na viečko položíte pohár. Doň vložíte lyžicu a celé to zakryjete a uzamknete pod misku. Potočením, aby západky bajonetu úplne zacvakli. Takto to sedí bez obáv, že by sa čosi mohlo dať do pohybu.

GSI Outdoors Escape Table Set (39,10 €) je kompaktná jedálenská súprava do batoha, ktorá dokáže osloviť nízkou váhou a vysokým hygienickým štandardom. V jedinom plochom balíčku máte všetko, čo potrebujete na obecný guláš za humnami, ale aj na pobyt v tábore, či skupinový splav. Využijete ju na horách pri príprave instantných a dehydrovaných pokrmov. Zaistí vám všetko potrebné pre pikniky a potulky prírodou. Ak vyslovene nehľadáte riad na varenie, táto jedálenská súprava vás nesklame.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár