Je to šikovný trik, vďaka ktorému si dokážete na hory zbaliť skutočnú kuchynku. Takú, v ktorej uvaríte pre štyroch ľudí výdatnú porciu ovsenej kaše, špagety, alebo krúpové rizoto, ktoré zasýti po celodennom pochode.

Ak v tejto chvíli pomýšľate na rúbanie triesok a ohnisko, nad ktoré zavesíte ľahučký, hliníkový kotlík, zostaňte tentokrát pri zemi. V otvorenej krajine, ktorou prechádzate bez stopy. Už od minulého roka nám robí spoločnosť šikovný hrniec GSI Outdoors Escape HS 3L Pot.

Hrniec ako placka

Pokrievka a dno z pevného plechu, vysoké steny z pružného silikónu. Nech to na prvé zoznámenie vyzerá akokoľvek zvláštne, veľmi rýchlo v teréne oceníte túto konštrukciu. Ak hrniec zaberie v batohu len toľko miesta ako panvička rovnakého priemeru, je to prednosť ktorú sotva niečím vyvážite.

Tvarovaný silikón s rebrovanými prelismi funguje bezchybne. Je ako pevná, húževnatá harmonika, ktorá na každom zhybe parkuje v dvoch polohách. Raz pevne nahor pri varení, inokedy zasa v zloženej, prepravnej polohe.

Od prvého momentu nás prekvapilo, akú tuhosť má hrniec pripravený pre používanie. Nielen vďaka drôtenej výstuhe, ktorá dáva vrchnému lemu pevný tvar.  Šikovne tvarované, bočné prstence nadložené pod uhlami tvoria oporu, ktorá nechce len tak ľahko klesnúť nadol.

Navrhnutý pre varič

Hladké plechové dno s tepelným výmenníkom po obvode vás okamžite upozorní na to, že nejde o hrniec, ktorý by ste mali klásť na rozpálené uhlíky. Vyladený je pre všetky druhy turistických varičov, pri ktorých sa snaží dosiahnuť čo najlepšie využitie paliva.

Kým plamene priamo ohrievajú spodnú plochu hrnca, tepelný výmenník s funkciou jednoduchého závetria odoberá teplo z horúcich spalín. Uvedomíte si to pri každom zadutí vetra, pri ktorom vidíte plameň v plechovej mriežke.

Zo skúseností vieme povedať, že tento typ výmenníka ušetrí približne tretinu paliva. Ak ste na niekoľkodňovom pochode, určite to oceníte. Máme však podozrenie, že pri nami testovanom kuse nie je všetko v úplnom poriadku.  Zdá sa nám, že postupne zlyhávajú bodové zvary, ktorými je výmenník upevnený ku dnu hrnca.

Približne po roku používania držia asi len na polovici celého obvodu. Na použiteľnosti to nič nemení ani keby zlyhali všetky – vonkajší prstenec závetria je upevnený samostatne – po celom obvode. Ak by aj celý plechový had jedného dňa vypadol, nič by to nezmenilo na použiteľnosti hrnca.

Skontrolujte si z času na čas ten svoj. Možno je to chyba kusu, možno je zle vyrobená celá séria. Neskúšali sme to reklamovať.

Vodou chladený

Poznáte ten zálesácky trik, pri ktorom nad plameňom uvaríte vodu vo vaničke z brezovej kôry alebo v plastovej fľaši bez toho, aby ste ich prepálili? Podobné je to aj v tomto prípade. Bublajúca voda v hrnci nedopustí, aby sa silikón zohrial nad teplotu varu.

Od prvého momentu to berieme na vedomie a hoci vieme, že silikón bez poškodenia znesie aj pečenie v rúre, nikdy sme tento hrniec nepoužili ako panvičku. Stal sa pre nás výbavou pre skutočné, skupinové varenie.

Aj preto sa nám páči, že trojlitrový objem nie je počítaný až po samý, vrchný okraj hrnca. Ide o naozaj využiteľnú kapacitu s ryskou približne dva centimetre od vrchného lemu. Bezpečne nízko pod pokrievkou i výstuhou ktorá dáva hrncu tvar.

Na  veľký plameň

Určite ste si pri panvičkách všimli, že rovnomernejšie sa zohrejú na variči s veľkým prstencom plameňa, ako na malom, bodovom. Teplo sa tak nesústreďuje iba v strede, ale plynule sa rozlieva po celom dne.

Veľmi dobre to spoznáte na liehovom variči – ten je priam predurčený pre takéto varenie. Zvláda to však aj každý plynový varič pre varenie na stanovačke, v kempe či tábore. My sme si vybrali Glacier Camp Stove od rovnakého výrobcu, ktorý má horák s priemerom 8.5 centimetra s veľkým, 12.5-centimetrovým roštom.

Osvedčil sa nám aj skladací Campingaz Twister Plus, ustriehnuť si musíte jediné. Stabilitu na nerovnom teréne, aby ste zabránili náhodnému prevráteniu hrnca. Nízka 230-gramová kartuša je najlepšou voľbou. Zabudnúť by ste nemali na trojnožku, ktorá jej dodá stabilitu naviac.

Nikdy sme nemali pocit, že by bola naša poľná kuchynka vratká, nestabilná, nebezpečná pre používanie. Nemusíte sa báť toho, že tento hrniec plnohodnotne použijete iba na kufríkovom, kempingovom variči.

Teflón proti pripáleniu

Tenké hliníkové dno nie je v porovnaní s hrncami pre domácnosť ideálom. Vždy môžete byť natoľko nešikovní, aby ste čosi pripálili. Obzvlášť pri hustej kaši, ktorú zabudnete miešať. I preto nás potešilo, že namiesto eloxovania je dno hrnca ošetrené na vnútornej strane teflónovým povlakom.

Ako by ste už u GSI Outdoors možno očakávali, je to opäť Teflon Radiance – hrubý, odolný, s oceľovými čiastočkami rozvádzajúcimi teplo do plochy. Pre nás to však znamená čosi iné. Nenosíme varešky, do miešania sa púšťame akoukoľvek lyžicou. Máme vyskúšané, že jej oblé kontúry teflónovú vrstvu nepoškodia.

Pripaľovanie je v porovnaní s nahým alebo eloxovaným hliníkom minimálne, takmer nulové. Nevieme si predstaviť lepšie dno pre hrniec, ktorý si svoju váhu udržal i s pokrievkou pod hranicou 550 gramov.

Osvedčená klasika

Pokrievka je hygienickou plochou na ktorej si rozkladáte čerstvé suroviny. Ale je aj pomocníkom, vďaka ktorému je varenie rýchlejšie. Zachytí stúpajúcu paru, udrží teplo priamo nad hladinou. Inak to v prírode nejde ani v bezvetrí. Počíta sa každý watt energie, ktorý udržíte v hrnci.

Dizajnéri sa zručne popasovali s úchytmi. Kým pri podvihovaní siahnete intuitívne po drobnej výklopnej úchytke v strede, pri cedení vám padnú palce na bočné, silikónové podušky. Vďaka ním sedí pokrievka v drážke tak mocne, že môžete pri cedení prevrátiť hrniec hore dnom.

Kým prstami vkĺznete do výklopných rukovätí hrnca, palcami sa zapierate do pokrievky. Osvedčilo sa nám to a získali sme takú istotu, že z času na čas vyvárame v hrnci aj šúľance či halušky, keď chceme náš jedálniček na pochode spestriť.

Hygiena a čistenie

Áno, pokrievka je aj hygienickým uzáverom, ktorý drží hrniec v čistote. Sklápacie rukoväte hrnca zaskočia do podušiek pokrievky ako do voľného zámku. Nič nehrká. Nič sa nevyklopí. A to ani vtedy, ak balíte hrniec samostatne, bez samostatného obalu.

Udržať hrniec v dokonalej hygiene bez náročného umývania nie je problém. Stačí aby ste prestali používať olej, slaninku či iné tuky a ste za vodou. A aj mletú papriku. V takomto prípade stačí len v troške zohriatej vody opláchnuť útroby hrnca a vytrieť ich papierovou vreckovkou.

Je pravdou, že na vonkajší, matný povrch silikónu (narozdiel od hladkého, vnútorného) sa bude chytať prach, ktorý nasucho len tak nezotriete. Je to však mimo varných plôch a doma to hravo vyriešite. V umývačke riadu, alebo kuchynskom dreze.

Dokonale praktický

Čili, zemiakový guláš, obilnú kašu, kari, cestoviny či polievku – to všetko varíte bez nácviku, s absolútnou istotou. Konečne máte hrniec ktorý výrazne prevyšuje kapacity turistických, varných systémov. Tie sú určené pre jednotlivcov či páry, nie však na rodinné varenie.

Tri litre teplej vody pre ohrievanie hotoviek vo varných vrecúškach vás presvedčia o tom, že ich pripravíte k dokonalosti. Bez improvizácie, v maximálnej kvalite. Podobné je to aj pri balíčkoch s lyofilizovanou expedičnou stravou. Vody je zrazu dosť pre každého. Bez čakania, dokonale horúcej.

Navykli sme si trochu sledovať i objemové rysky na plášti hrnca. Odstupňované sú po pol litri, pre presnejšiu mieru musíte použiť ciachovaný hrnček alebo misku. Je to len orientačná miera, aby ste vedeli odhadnúť množstvo navarených porcií.

Mali sme niekedy pocit, že by nám celoplášťový, hliníkový hrniec poslúžil lepšie? Asi nie. Kým sa držíme variča a pohybu v krajine bez zachovania stopy, tento hrniec nám plne vyhovuje. Je ľahký a kompaktný, spoľahlivý a robustný. Výrobca ho ponúka aj v súprave s panvičkou, ktorá ho po zbalení obopína.

GSI Outdoors Escape HS 3L Pot (79,60€) je dobre riešený hrniec pre stanovačky, kempovanie, niekoľkodňové rodinné pochody a víkendový oddych v lese či pri vode, vďaka ktorému nemusíte pre spoločné varenie nafúknuť batoh objemným riadom. V mnohých situáciách nás presvedčil o tom, že naplní svoje poslanie bez kompromisov. Je spoľahlivý, pevný a odolný, navyše ušetrí palivo a čas potrebný pre varenie. Rýchlo si ho obľúbite, ak namiesto horalky naštartujete ráno obilnou kašou.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár