Je to kuchynka, ktorá vás na potulkách krajom povzbudí pri každej príležitosti. Nakopne vás horúcim čajom alebo kávou, zasýti výdatným jedlom a ukolíše sladkým dezertom, ak potrebujete vylepšiť náladu. Kdekoľvek rozbalíte jej kompaktný tubus, zachránite deň.

Varná nádoba, plynová kartuša, horák, podstavec, pokrievka ale aj rošt pre ešus či panvičku – to všetko máte vždy bezpečne so sebou. Aký je turistický varič Meva Tripper UKP21004?  Pribrali sme ho do našej výbavy, aby sme vám prezradili viac.

Ucelený varný systém

Nakliknete podstavec na kartušu, na ňu naskrutkujete varič a varnú nádobu zatlačením a pootočením uzamknete dovedna ako objektív v zrkadlovke. Od tejto chvíle viete, kde sa ukrýva komfort tohto variča.

Nemusíte úzkostlivo hľadať miesto, kde ho rozložíte na ideálnej rovine, aby ste pri varení neprevrátili vratkú nádobu, precízne vyváženú na drobnom rošte horáka. Všetko je po celú dobu varenia spojené dohromady a tak to aj zostane.

Šikovne preložíte variacu sa polievku z miesta na miesto, dokonca môžete navariť čaj aj vtedy, ak musíte v problémovom teréne varič držať v ruke. Má stabilitu, ktorú oceníte v každej situácii.  Je ako rýchlovarná kanvica, ibaže s plynovým pohonom.

Ušetrí plyn

Variče s touto konštrukciou priam počítajú s tým, že všetky vaše kulinárske dobrodružstvá začínajú varením vody. Nelákajú vás na praženú slaninku s vajíčkami a nepodsúvajú vám ani zálesácku panvičkovú atmosféru. Sľubujú efektívnosť a výdrž.

Stačí pár vychádzok a okamžite odhalíte jeho prednosti v chladnom a sychravom počasí. Plameň je uzavretý v klietke. Najprv sa opiera do stredu varnej nádoby. Potom prechádza tepelným výmenníkom, ktorý má podobu vlnitého plechu spojeného s jej dnom.  A aby vietor čo najmenej unášal horúčosť spod nádoby, všetko je obkolesené šikovným závetrím.

Pridajte k tomu neoprénový obal varnej nádoby, dobre sediace veko a viete presne na čom ste. Nie je tomu dávno, čo ste sa s podobným riešením mohli stretnúť iba pri špičkových, expedičných varičoch.

Pripravený na hrniec i panvičku

Neznamená to však, že by ste pri varení nemohli použiť ešus, panvičku alebo akúkoľvek inú nádobu. Stačí ak priamo na horák nasadíte rošt a stáva sa z neho turistická klasika. Plameň horáku je síce úzky a sústreďuje sa na stred panvičky, s trochou šikovnosti sa s tým však naučíte fungovať.

Regulácia je plynulá, veľmi dobre ovládateľná od absolútneho minima po jeden kilowatt výkonu. Zradiť vás môže iba podchladená kartuša, alebo dochádzajúci plyn. Nech sa akokoľvek snažíte, ani uzavretá klietka plameňa nepomôže tomu, aby ste sa v takýchto situáciách dostali na plnú rýchlosť.

Veľmi spoľahlivé sa nám javí byť piezoelektrické zapaľovanie. Hoci vždy máme do zálohy pribalené barové zápalky, ešte sme ich zatiaľ nikdy nemuseli použiť.

V detailoch zaostáva

Čínske vyhotovenie, ktoré sa premietlo do veľmi prijateľnej ceny zanechalo na variči drobné hendikepy, ktoré si určite všimnete ak vám rukami prešli desiatky varičov podobného typu. Tým prvým je závit horáka.

Nie je narezaný tak, aby hladko nabiehal na klasickú kartušu so 7/16“ závitom. Je tesnejší ako by mal byť. Chýba mu vôľa. Platí to pre všetky značky kartuší, aj pre tie ktoré ponúka vo svojich farbách Meva. Vyplatí sa „natrénovať“ ním kartušu skôr, ako sa vydáte do terénu.

Úplne dokonalý nie je ani plastový podstavec kartuše. Výrezy, do ktorých nacvakávate jej lem sú tesnejšie ako je zvykom. Nie je v tom žiadna racionálna výhoda. Musíte nasadiť viac úsilia do nasadzovania a snímania. Máme vo výbave niekoľko modelov čínskych podstavcov podobnej konštrukcie a pracuje sa s nimi lepšie.

Úsporu oceníte

Pri plnom výkone spotrebuje varič 73 gramov plynu za hodinu, takže pri plnej 230-gramovej kartuši so sebou nosíte približne 3 celé hodiny nepretržitého varenia. To je slušné zázemie pre niekoľkodňové pochody bez toho, aby ste sa museli spoliehať na táborák. S ďalšou kartušou v zálohe vás nerozhádže nič.

Viackrát sme sa pokúšali zistiť, koľko plynu minieme na zovretie litra vody. Vychádza nám to na 18 gramov. Varná nádoba je vybavená orientačnými ryskami, aby ste vždy navarili len toľko, čo potrebujete. Na vnútornej strane nájdete prelisy vodoznakov pre 500, 800 a 1100 mililitrov a ide o skutočne využiteľný objem.

Nad vrchnou ryskou sú približne 4 centimetre voľného priestoru, aby mala voda kde bublať v búrlivom vare. Nezabúdajte však na ešus, pítko, panvičku a ďalšie nádoby, ktoré pri varení môžete použiť.

Dobrá tulácka rutina

Začnete šálkou kávy alebo horúcim kakaom. Energiu naberiete zo sladkej ovsenej, krúpovej alebo pohánkovej kaše. Navarili sme kopu polievok, omáčok a cestovín. Pozohrievali tucty jedál z konzervy a varných vrecúšok. Nahrievali sme vodu na umývanie. A prišlo aj na panvičkové dobroty.

Ak ste zbehlí v zálesáckom varení, viete si predstaviť ako s týmto varičom naložíte. Všetko, čo sa namiesto oprážania a dusenia priamo či nepriamo varí je na vašej strane. Práve voda je kľúčová. Zabráni pripaľovaniu o dno. Robí varenie rýchlym aj bez miešania. A bráni tomu, aby sa neoprénový obal poškodil vysokou teplotou.

Pri našich výpadoch do prírody sa ukázal byť praktický a spoľahlivý vo všetkých situáciách. Zdá sa vám byť až natoľko bezpečný, že máte nutkanie používať ho kdekoľvek – aj v podmienkach ktoré sú pre klasický varič nevhodné. Vyhradíte mu miesto v batohu a počítate s ním.

Niekedy sme mali pocit, že by bolo umývanie nádoby jednoduchšie, ak by namiesto eloxovaného povrchu bola potiahnutá teflónom. Obzvlášť tam, kde je prístup k vode obmedzený. To, čo papierová vreckovka dokáže na nelepivom povlaku, to sotva zvládne priamo na hliníku.

Čakáme aj na menší

Varná súprava stavia na 230-gramových kartušiach. Z toho vychádza jej využiteľný objem, ale aj veľkosť. Na niekoľkodňové sólo pochody je výborná. Na jeden záťah uvaríte porciu, ktorá vás naplní takmer na celý deň.  Aj na kávičku a jednodňové výlety vo dvojici, alebo rodinný piknik za humnami je super.

S váhou 1140 gramov a objemom, ktorý tvorí 12-centimetrový valec s  výškou 19 cm ide však už o veľkosť, ktorú pri jednodňových výpadoch, ale aj balení naľahko na chrbte neprehliadnete. Neraz si poviete, či nebude lepšie ak si vezmete len malý „hrnček var“ od Esbitu.

Páčilo by sa nám, ak by Meva pribrala do svojej ponuky aj kompaktnejšiu, sólo verziu postavenú na 110-gramovej kartuši. S polovičným objemom, avšak skvelou všestrannosťou a výkonom. V minulosti sme sa už stretli s varičmi tohto typu.

Meva Tripper (60,60€) je ucelený varný systém, na ktorý sa môžete spoľahnúť. Využijete ho nielen na pochodoch, splavoch, rybačke a pri kempovaní, ale aj pri piknikoch v prírode. Všade tam, kde sa nepatrí, alebo nesmie klásť oheň. Oslovil nás komfortom obsluhy, spoľahlivosťou a úspornou prevádzkou. Určite ho odporúčame všetkým, čo sa chcú vo svojej turistickej výbave posunúť o krôčik vyššie.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár