Drobné cestovné puzdro je ako malá, dôsledne zabalená kuchynka. Odopnete zips, vytiahnete ľahučký varič a naskrutkujete ho na plynovú kartušu. Škrtnete kresadlom a od tejto chvíle sa môžete tešiť na hrejivý čaj, vzpružujúcu kávu, horúcu polievku alebo sýte cestoviny.

Ak príde na sychravú rybačku, postriežku na posede v mrazivej noci, či celodenný výlet do prírody, teplé sústo do žalúdka vždy padne vhod. Plynové variče sú bezstarostným riešením. Stačí vám len plyn v kartuši a iskra či plameň na zapálenie. Bez príprav horia v daždi, vetre i nečase.

Pribalili sme do našej výbavy outdoorový plynový varič Meva Spark, aby sme sa s ním dôsledne zoznámili na našich vychádzkach.

P1000093

Chránený pred špinou i poškodením

V batohu sa z času na čas prihodia drobné nepríjemnosti, ktorým nedokážeme zabrániť. Raz sa čosi vyleje, inokedy roztlačí. Aj keď je nejeden vak rozdelený na priečinky, predsa len sú priveľké a veci v nich pohyblivé. Jemný varič, hoci zasunutý v niektorom z vrecúšok by tiež mohol utrpieť ujmu, ktorá volá po improvizácii.

Možno i preto sa výrobca rozhodol zabaliť varič do malej cestovnej kapsičky. Je pevná, uzavretá zipsom a pre svoje tvarovanie pripomína akúsi kapsulu, ktorá toho znesie skutočne veľa. Sadnete na ňu a ona to ustojí. Určite nepatrí k tým zbytočnostiam, ktoré pre odľahčenie hádžeme hneď po vybalení do koša.

P1000088

Hoci je šitá na mieru presne rozmerom variča, predsa len sa nám dnu podarilo natisnúť malé balenie zápaliek, aké sa nájdu na letiskách, v baroch či vo vojenských potravinových balíčkoch. Vedieť, že bok po boku nájdete všetko potrebné je fajn. Obvzlášť ak v roztržitosti zabudnete do vrecka pri ceste do revíru prihodiť zapaľovač či kresadlo iba preto, že zostali vyložené na práčke.

P1000142

Na výklopných ramenách sa nádoba nekýva

Ramená, na ktoré položíte varnú nádobu sú tri. Nie je to náhoda, ale stratégia ktorá je pri plynových  varičoch štandardom. Nech sa čokoľvek pokriví, nedosadne alebo prehne, nádoba bude vždy v troch kontaktných bodoch sedieť pevne. Aby tak bolo v každej situácii, ich plôšky sú rozdelené do segmentov a smerujú šikmo nahor. Takýto dizajn funguje.

Spark má ramená pohyblivé v dvoch nitovaných kĺbkoch, koncové polohy sú aretované dorazmi. Čím vyššia záťaž na ne pôsobí, tým pevnejšie sú. Z našich skúseností môžeme povedať, že v priebehu používania trochu menia svoju geometriu. Môže sa vám zdať, že ramená nejdú s osou variča, ale uchyľujú sa do jednej zo strán. Je to však iba kozmetika, ktorú možno pri prehnanej úzkostlivosti vyladiť klieštikmi. My v tom však nejaký prínos nevidíme.

P1000090

Najmenšia použiteľná nádoba musí mať priemere 6 centimetrov, celkový priemer ramien je 14 cm. To je široký rozsah, ktorý pokryje malú plechovičku, hrnček, ešus i hrniec. Všetko v rámci stability, ktorú dokáže ponúknuť plynová kartuša.

Regulácia je jemná a komfortná

Horák je uspôsobený tak, aby plameň smeroval na nádobu čo najlepšie. Pri svojom prevádzkovom minime sústreďuje ohrev na stredový bod. S každým drobným pridávaním plynu sa prstenec zväčšuje, až kým nepokryje dno celej nádoby. Táto stratégia sa nám páčila, pretože od varičov vždy očakávame univerzálnosť.

P1000145

Ak sa pre jednoduchosť spoliehate pri potulkách krajom na hotové jedlo v konzervách, plynový varič je priam šitý na mieru pre ich ohrievanie. Malá 90-gramová konzervička s oblým okrajom sadne na plameň dokonale, rovnaké je to s o čosi väčším tuniakom v podobnom balení, uspejete aj s 300 a 400-gramovkami hotových jedál. Plameň vždy pokrýva celé ich dno.

P1000095

Rovnakú skúsenosť máme aj s hrnčekmi a ešusmi. Nikdy sme nemali pocit, že by sa stredy prepaľovali, kým okrajom chýba horúčosť ohňa. Horák rozptyľuje horiaci plyn tak, ako sa od neho očakáva.

Na reguláciu plameňa slúži osvedčená drôtená slučka so silikónovou bužírkou. Nájdete ju na prvý pokus v noci, otočíte ju so skrehnutými prstami, ale aj v rukaviciach. Pri tomto modeli akoby všetko šlo podľa zaužívaných štandardov.

P1000192

S plynom sa musíte naučiť hospodáriť

Varič dokáže pri plnom výkone vyčerpať obsah drobnej  100-gramovej kartuše približne za 40 minút, so štandardnou 230-gramovou vydrží v prevádzke približne hodinu a pol. Koľko úžitku z tohto výkonu dosiahnete záleží iba na tom, ako dokážete s plynom hospodáriť.

Pri prihrievaní jedla zvyčajne nejdete viac ako na tretinu či polovicu výkonu, takže plynu máte na cestách zbaleného vždy viac ako dosť. Určite máte rovnakú skúsenosť, že pri pomalom ohreve teplo lepšie prestupuje jedlom a aj výsledok je lepší, bez pripaľovania.

P1000188

Pri varení vody na čaj, kávu či instantné jedlá je to však iné. Čím rýchlejšie varíte, tým lepšie teplo zužitkujete. Samozrejme, iba vtedy ak ho nádoba zachytí. A práve o tom je reč. Ak sa rozhodnete tento varič používať so štandardnými hrnčekmi, ešusmi a varnými nádobami, veľká časť tepla zostáva bez úžitku.

Uniká s vánkom, zohriaty vzduch uniká popri stenách preč. I preto sa varenie pol litra vody môže natiahnuť nad 10 minút času.

Poobzerajte sa po moderných nádobách

Tak ako iným varičom z tejto kategórie, i Spideru od Mevy svedčí hliníkový riad, ktorý má na svojom dne tepelný výmenník so závetrím. Ten dokáže zvýšiť účinnosť ohrievania až o tretinu. Ešte nedávno boli takéto nádoby výhradne súčasťou kompletných varných sústav, dnes ich už samostatne ponúka nejedna firma.

P1070393

Nám sa varič osvedčil aj v kombinácii s rýchlovarnou kanvičkou Ghillie mKettle, ktorá má komínový systém pre ohrev pevným palivom. Na prekvapenie, výborne pasuje aj k tomuto variču, kde dokonale zužitkuje jeho teplo. Zakryjete komín a do piatich minút voda vrie. Popri tom sa trochu ohreje aj plechovička, ktorú ste použili na zakrytie.

DSC_5806

Ak nájdete varné nádoby s ktorými dokážete tento varič spárovať, priblížite sa k ekonomike varných systémov.

Varič, ktorý ani nesklame, ani neprekvapí

Plynový varič Meva Spider na kartuše so závitom naplní svoje poslanie a naďalej zostáva našim partnerom pre vychádzky do prírody. Zatiaľ sa javí byť ako spoľahlivý a osvedčil sa nám pri ohrievaní hotových jedál, i pri varení vody na instanty a nápoje. Stále však čakáme na chvíľu, kedy sa nám podarí nájsť pre neho varné nádoby, ktoré by zefektívnili jeho použitie. S cenou 16,80 eura v čase písania tohto textu ide o varič, ktorý má šancu stať sa vašou oporou pri krátkych vychádzkach do prírody. Ponúka pohodlie, výbornú reguláciu a stabilitu.

P1000150

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

5 KOMENTÁROV

  1. noo, pekné, ako ženu ma zaujalo hlavne to moderné malé puzdro 😀 do môjho batohu ako stvorené, a priateľ bude nosiť zvyšok výbavy aj bombičku 🙂

    ľuba

  2. Dnes som ho kúpil. Na moje prekvapenie je vyrobený v Číne a firma Meva je uvedená len ako distribútor. Od Mevy som tiež kúpil nerezové hrnčeky, taktiež som zistil že sú vyrobené v Číne aj keď čiarový kód je 858. Veľmi smutné že firma Meva s neskutočnou históriou vo výrobe varičov nie je schopná sama vyrobiť varič. Pozeral som aj čínske, ale snažím sa kupovať slovenské a české výrobky. Úprimne, za tú cenu mám v pohode titánový varič a za cenu nerezového hrnčeka mám dva titánové. A to beriem najdrahšie čo tam je. Ďalšia výroba padla, ďalší nezamestnaní, hlavne že management sa má dobre, len tak ďalej.

Pridaj komentár