Tulácke prespávanie v prírode má svoje čaro. Nič neplánujete, len kráčate otvorenou krajinou. Keď sa slnko začne zberať za obzor a nohy hlásia po celodennom pochode únavu, je čas hľadať miesto na večerné varenie a nocľah.

Iba jediný druh karimatiek znesie odskakujúce uhlíky, nekonečné odieranie, prepichovanie a vystavenie nepredvídateľným extrémom – penovky. Zoznamujeme sa na potulkách krajom s tuláckym matracom Yate Eva Compact 50, ktorý v ľahučkom formáte ponúka to najlepšie, čo v tejto chvíli nájdete na trhu.

Pena hustá a odolná

Je čierna ako čert, má mimoriadne drobné póry a každý z nich je uzavretý pred okolitým svetom.  EVA pena je iná ako tá, ktorú poznáte z jednoduchých festivalových karimatiek či podložiek do telocvične. Vyfúknutá bola pod vysokým tlakom do formy, aby mala svoju špecifickú štruktúru.

Drobné póry naplnené vzduchom výborne izolujú a ani po týždňovom záťahu v mokrom, sychravom lese do seba nenasajú vlhkosť z okolia. Karimatka tak v prvý deň použitia chráni pred chladom zeme rovnako dobre ako v posledný deň.

Pena je pevná, nevšedne odolná a hoci ju dokážete pod sebou stisnúť pre pohodlie a mäkší spánok, veľmi dlho nestráca svoju schopnosť vracať sa do pôvodnej podoby. Je hustejšia, pevnejšia a ťažšia ako karimatka z polyetylénu, nie je to citlivka ktorú dokážete vyležať na placku za jedinú sezónu. Takže ak máte kilá naviac, táto karimatka ich ustojí.

Ani gram naviac

Nie je zvykom, aby mali rolovacie karimatky reliéfy a prelisy. Ak vybalíte túto karimatku z obalu, okamžite púta pozornosť. Namiesto toho, aby ste rozvinuli hladký a rovný plát peny na spanie, na zemi rozprestriete nekonečný zástup trojuholníkových ozubov.

Sú dva dôvody, prečo sa výrobca pustil do takéhoto riešenia. Karimatka sa výborne balí a stratila takmer 40 percent svojej hmotnosti. Nečakajte však, že balík ktorý budete uväzovať k batohu bude menší a tenší ako pri klasickej EVA karimatke. S objemom toho veľa nenarobíte.

Pri 17 milimetrovej hrúbke navážite tomuto modelu 350 gramov váhy, ktorá pripadá na jej zúžený formát 50×190 centimetrov.  Je príjemne ľahká, svojou váhou smelo dobieha menej trvácne, avšak ľahšie polyetylénové karimatky.

Pohodlie príde samo

Prvé kontakty sú plné otáznikov. Ľahnete si na zubaté lôžko a zdá sa vám, že cítite každý jeden reliéf. Nie, že by karimatka bodovo tlačidla na telo a unavovala. Spoznáte, že nie ste na hladkej ploche a hmatom hravo vyčítate štruktúru pod sebou. Obzvlášť ak sa otočíte z chrbta na bok. Čím dlhšie však ležíte, tým viac si telo na túto novú skúsenosť zvyká.

Tenký letný spacák tlmí spätnú väzbu minimálne, zimný dvojvrstvový však už hodne zo svojho podkladu utají. Nám sa páči, ako výdatne bránia reliéfy a mikroštruktúra povrchu tomu, aby sa hladký povrch spacieho vaku na podklade šmýkal. I keď sme museli nocovať v miernom svahu, spací vak neklesal terénom nadol.

Karimatka výdatne tlmí nerovnosti podkladu a ak ste zvyknutí na spanie v prírode na zemi, určite sa vám zapáči. Svojim pružením prináša mieru pohodlia, ktorú skutočne cítiť.

Viac ako len na leto

Výrobca udáva tepelný odpor 2,5 a z našich nocovaní môžeme povedať, že skutočne ide o hrejivú karimatku, ktorá hravo prekročí hranice letných mesiacov. Vrúbkovanie, akoby znásobovalo izolačné vlastnosti tým, že do hrejivosti zapoja i spacák.

Tam, kde je na hladkej karimatke izolačná náplň vaku beznádejne stlačená, tu sa tisne do reliéfov, ktoré vypĺňa. Znamená to, že dutý priestor môže byť lepšou izoláciou ako tie miesta, kde telo dosadá na vrcholky rebrovania.

Nie je v našich silách, aby sme pocity a postrehy z našich nocovaní premietli do merateľných čísel. Isté však je, že nočné teploty nám už začínajú klesať blízko k nule a stále sme nemali pocit, že by karimatka v kombinácii s trojsezónnym spacákom nestíhala vykryť chlad zeme. Práve naopak, pociťujeme rezervu pre ďalšie, prichádzajúce chladné mesiace.

Kus komfortu pridáva aj kapsa pevne pripnutého obalu, ktorú možno pred spaním naplniť oblečením. Vznikne tak akýsi vankúš, ktorý pri spánku nikam neubieha. Podvihuje hlavu k lepšiemu dýchaniu aj zvršky je kam uložiť, aby boli na dosah ruky.

Všetko sa troška mení vo chvíli, ak hľadáte pod zadok čosi suché a teplé na sedenie. Posedávanie na zvitku karimatke priveľmi neublíži, veľký komfort však príde ak ju preložíte napoly. Ozuby zasadnú do seba a razom vznikne hrubá, hladká plocha, ktorá príjemne odráža teplo späť k telu.

Trvácna, avšak s pamäťou

Po pár mesiacoch používania nemožno z karimatky vyčítať vážnejšie opotrebovanie. Pri preprave je chránená hustým, vodeodolným obalom z nepriedušnej látky. Ten chráni karimatku pred prachom a sychravým počasím, na slnku sa však vypečie rovnako mocne, akoby obalu ani nebolo.

Odraté hrany a príležitostné stopy po vetvičkách a skalách nestoja za reč. Rovnako ako znečistenie, ktoré možno vyplaviť saponátovou vodou. Predsa je tu len jedna drobnosť, ktorá z času na čas dokáže pohnevať.

Je to tvarová pamäť, ktorá spodnú časť karimatky pobáda k tomu, aby sa rolovala nahor. Ak ulíhate na nocľah v roztržitosti a dokáže vás rozladiť každá drobnosť, zmotávajúci sa spodok karimatky neprehliadnete. Preto ju doma skladujeme v obrátenom garde, voľnejšie zvinutú plochou stranou dovnútra a ozubmi navonok.

Hrejivá a pohodlná

Túto karimatku sme si veľmi rýchlo obľúbili pre jej nízku váhu, komfort a hrejivosť, hoci pod batohom vytvorí i v zúženej, 50-centimetrovej verzii balík, ktorý tak trochu prekáža pri obratnosti a prechode zarasteným terénom.

Najväčšmi si však ceníme jej dokonalú protisklznosť a bezhraničnú spoľahlivosť. Ťažko si predstaviť nehodu, ktorá by spôsobila jej nefunkčnosť.

Páčilo by sa nám, ak by sa do budúcna dostala na trh i vo verzii s textilným rozšírením okrajov, tak ako je naznačené v jej vrchnej časti, s pevne pripojeným obalom. Ak by po oboch stranách karimatky boli 25 či 30-centimetrové pruhy z textílie, ktorá tvorí jej obal, vzniklo by lôžko s lepšou ochranou spacáku voči znečisteniu či zmáčaniu. Čo v stane nechýba, na holej zemi by padlo vhod.

Veľmi šikovný je však i systém popruhov. Nielenže poslúžia pre rýchle uzavretie obalu, ale práve nimi možno pripevniť karimatku i o batoh. Odpadá tak ďalšie príslušenstvo a nikdy nehrozí strata obalu.

Yate Eva Compact 50 (46,30€) je robustná, ľahučká a spoľahlivá karimatka nielen pre spanie na podlážke stanu, ale aj v teréne, na každom podklade. Hustá EVA pena nenasiakne vodou, trojuholníkové reliéfy privádzajú k hrejivosti i spací vak a s tepelným odporom R 2.5 hravo poslúži i v chladných sezónach roka. Páči sa nám integrovaný obal, ktorý poslúži po naplnení ako vankúš ktorý neuchádza spod hlavy.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

1 komentár

  1. Nebalí se ta karimatka náhodou tak, že se přeloží napůl zuby do zubů a až pak se roluje od nepřehnutého konce? Tím by se uśetřilo spoustu místa a materiál to musí vydržet. Za tu cenu. 🙂

Pridaj komentár