Nocovanie v prírode žiada popri dobre naladenej mysli len dve veci – teplo a pohodlie. Vo chvíli, keď vás premôže únava a pokojne zaspíte, telo začína čerpať nové sily pre ďalší deň – pod prístreškom, v stane, v hamake alebo hoci i pod holým nebom ak je pekne.

Ak teploty klesajú nadol, bez poriadneho spacieho vaku to nejde. Uložíte ho na karimatku, utiahnete sa do závetria a spokojne odfukujete až do rána. Aké to je, ak do svojich služieb povoláte spacák Carinthia Defence 4? Už po druhú sezónu nás sprevádza na potulkách krajom.

spacák Carinthia Defence 4

Osvedčená armádna klasika

Carinthia nie je značka, ktorú by ste našli v turistických batohoch alebo predajniach so športovou výbavou. Dôverne je však známa v armádnom svete a v radoch zálesákov. Trojsezónna výstroj na spanie, ktorá bola vyladená pre potreby armádnych jednotiek má čosi do seba. Neočakáva sa žiadna úzkostlivá starostlivosť, ale skôr spoľahlivá služba za každých podmienok.

Pri tomto spacáku to spoznáte na prvý pohľad. Má olivovú farbu (RAL7013), fádny vzhľad od hlavy až po špičky nôh a nenájdete na ňom žiadne prvky, ktoré by akokoľvek súviseli so športovou módou. Všetko je ladené diskrétne, v absolútnej jednoduchosti so zmyslom pre úžitkovú hodnotu. Rovnako vyzerá pri prvom vytiahnutí z obalu, ako po dvoch rokoch pravidelného a intenzívneho používania.

spacák Carinthia Defence 4

Vystrojený do nepohody

Je fajn, ak viete že leziete do perín, ktoré sú viac ako len hrubou izoláciou voči chladu. Carinthia Defence 4 je od výroby impregnovaná do takej miery, že iba postupne prídete na to, čo vás čaká. Ranný opar, hmla a rosa pod holým nebom nie sú dávkou vlhkosti, ktorá by cez vonkajší plášť prenikla dnu. Práve naopak. Vždy sa na povrchu sformujú drobné kvapôčky, ktoré pri otrasení stekajú preč.

Hydrofóbna bariéra výborne funguje aj pri spánku v jednoplášťovom stane či pod celtou, kde pod vás na podlážku tečie všetok kondenzát z dýchania, ako aj voda ktorá cez zipsy či problémové šitia zablúdi dnu. Hoci spacák leží na penovej karimatke, ktorá sa v kútoch utápa v plytkých kalužkách vody, opäť zostáva suchý. To je ten moment, kedy si v mokrom ráne ceníte suchú noc, ktorú máte za sebou.

Ráno vás netrápi žiadne sušenie, len strasiete povrchovú vrstvičku vody. Ak príde na ozajstné dosúšanie, budete odvetrávať vlhkosť zvnútra, ktorá sa zahniezdila v izolačnej náplni. Nie vodu, ktorá by zatiekla zvonka.

Spacák je odetý do pevného a odolného mikrovlákna z nylonu s mimoriadne hustým tkaním. To sa dokáže postaviť nielen proti vode, ale aj proti fúkajúcemu vetru. Nemusíte sa báť toho, že vietor odvanie všetko teplo čo sa nahromadilo v izolácii. Kým vonkajší plášť nepretrhnete, spacák je v nepohode ako rybka vo vode – bez nepríjemností, v úplnej pohode.

spacák Carinthia Defence 4

Teplo, ktoré sa vracia späť

Spací vak sa spolieha na dve vrstvy tepelnej izolácie, ktoré sú vzájomne oddelené membránou Thermoreflect. Jej úlohou je vracať odrazom infračevenú zložku tepla späť k vášmu telu. Výplň tvoria duté vlákna G-Loft Plus, ktoré sa nespoliehajú len na svoju vnútornú štruktúru, ale aj na svoj zvlnený tvar. Znamená to, že izolácia sa v priebehu používania nestlačí, neunaví a nestratí svoju nadýchanosť.

Aby ste spací vak neunavili pri skladovaní, výrobca k nemu dodáva dostatočne priestranný ochranný obal s kompresnými popruhmi. Ak ich necháte povytiahnuté, vlákno sa určite nestlačí. Nie je tajomstvom, že práve tento druh vlákna sa používa v pohotovostnej výbave pre spanie, ktorá sa skladuje vo vákuovaných obaloch.

spacák Carinthia Defence 4

Ak sa pozriete na podšívku spacáku, ihneď si uvedomíte, že strih a spôsob šitia berú ohľad na to, aby nikde nevznikli zóny bez dostatočnej izolácie. Každá z vrstiev je prešívaná na odlišnom mieste, podšívka je úplne súvislou vrstvou na tomto sendviči. Zips je prekrytý priliehavou légou z vnútornej i vonkajšej strany, hlavový otvor možno šnúrou stiahnuť takmer do nuly.

Pohľad na teplomer

Nech ste akokoľvek skeptickí ku všestrannosti, vedzte že týmto spacákom pokryjete celé obdobie od jesene do jari. Máme odskúšané, že i pri teplote – 17°C sa s dostatočne hrubou karimatkou vyspíte v dokonalom závetrí bez toho, aby ste sa museli výdatne naobliekať. Postačí vám  termobielizeň z merina, ktorá sa hrejivosťou vyrovná bavlnenej vojenskej rovnošate.

Ak však v prechodnom období začnú stúpať nočné teploty nad 10 °C, budete hľadať všetky spôsoby ako nahromadené teplo vyhnať von. Pootvoríte hlavový otvor, rozopnete zips a stále to nebude ono. Troška pomôže to, že zips je dvojcestný. Jeho spodnú časť môžete pootvoriť čiastočne na celú noc, kým vrchným jazdcom budete behať hore-dole podľa potreby.

Na letné mesiace si predsa len budete musieť zaobstarať ľahký, letný spací vak. Carinthia tieto detaily rieši naprieč svojim sortimentov produktov, skúsenosti s inými modelmi a ich vzájomným kombinovaním nám však zatiaľ chýbajú.

spacák Carinthia Defence 4

Priestranná múmia

Spací vak má klasický múmiový strih so stredovým umiestnením zipsu, ktorý berie ohľad i na ľudí s objemnejšou postavou. Vleziete dnu, v plnom nasadení zatiahnete zips a v komornej, tmavej atmosfére si začnete uvedomovať kde vlastne ste. Pevnejší zips ste asi ešte nevideli.

Chodidlá majú dostatok priestoru pre pohyb, v hrudnej časti máte príjemnú objemovú rezervu pre pohodlie a ak príde na okolie hlavy, je tam toľko miesta že by ste do neho vložili i veľký vankúš z postele. S hrubým vlneným svetrom pod hlavou a lampičkou vedľa seba máte pocit, akoby ste neboli uväznení v nočných perinách, ale ukrytí v mäkkom, textilnom kryte.

spacák Carinthia Defence 4

Oceníte to ak patríte medzi tých, čo sa v priebehu noci neprestajne hýbu z jedného boku na druhý. Neprevraciate sa s celým spacákom, svojim spôsobom rotujete priamo v jeho útrobách. Páči sa nám nielen pevný zips s dokonalým krytím, ale aj riešenie hlavového otvoru. Ak ho v chladnej noci pritiahnete na správnu veľkosť, stĺpec stúpajúceho teplého vzduchu vás chráni pred zakrádaním mrazu dnu.

I tu platí pravidlo, že dýchať je lepšie nie do vnútra spacieho vaku, ale von z neho. Znamená to, že nad sebou vytvoríte izolačnú striešku, hlavu potiahnete do ústrania a na dlaň pred sebou pootvoríte otvor na dýchanie. Funguje to dokonale. Musíme však povedať, že spacák je výborne priedušný, pary z neho unikajú von, takže sa nebudíte v navlhnutej bielizni.

spacák Carinthia Defence 4

Ak ste zvyknutí na turistické spacáky pre zimné mesiace, možno tu budete márne hľadať dve veci. Deliacu priečku na úrovni hrudníka pre utlmenie výmeny vzduchu a vnútorné vrecko pre zvýšenie izolácie v oblasti chodidiel.

Smelo však môžeme zo skúsenosti povedať, že nič také tu ani nepotrebujete. Tepelný komfort je skutočne na úrovni, všetko čo vám treba doladiť poriešite oblečením z prírodných alebo syntetických materiálov.

Necelé dve kilá nočnej istoty

Prepravná hmotnosť spacieho vaku je 1850 gramov pri jeho štandardnej veľkosti pre 185-centimetrovú postavu. Nebojte sa však toho, že by bol spací vak prikrátky – v tejto verzii má 215-centimetrovú dĺžku, aby ste izoláciu na jeho koncoch pri spánku nastláčali a nemrzli. Predĺžená verzia pre ľudí s 200-centimetrovou výškou váži celé dva kilogramy.

Záleží iba na spôsobe balenia a vašej zručnosti pri sťahovaní kompresných popruhov, do akého formátu sa pri balení dostanete. Štartujete s valcom 26×50 centimetrov. Nežiada sa od vás žiadne skladanie, rolovanie ani formovanie. Jednoducho kúsok za kúskom napcháte dnu.

spacák Carinthia Defence 4

Ak ste však dnu všetko usporiadali a darí sa vám uťahovať jeden popruh za druhým, vo finále sa dostanete takmer na polovicu. Neznamená to však, že dostanete pravidelný tvar, ktorý vám bude ladiť s možnosťami batoha.

Upevnenie na vonkajšiu stranu batoha si musíte poriešiť po svojom. Budete si musieť nájsť popruhy ktoré vám sadnú, ak neboli súčasťou batoha. Obal je z podobného materiálu ako spací vak, takže vám v ňom nočné spanie nenavlhne.

Carinthia Defence 4 (170,00€) je spoľahlivý, odolný a hrejivý spací vak, na ktorý sa v našej klíme môžete spoľahnúť po celé obdobie od jesene do jari. Neprefúka ho vietor, nezmáča ho rosa a nemusíte sa báť toho, že sa do neho nevtesnáte ak máte statnú, medvediu postavu. V kombinácii s dobrou karimatkou a prístreším vám vytvorí pohodlné a príjemné zázemie pre spánok. Očakávajte armádnu kvalitu s množstvom moderných technológií, ktoré sú neviditeľne zašité a skryté vo veľmi dobre zvládnutom strihu.

spacák Carinthia Defence 4

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

1 komentár

  1. Pekná recenzia super spacák. Nebie te mi poradiť niaky na jar leto a skorú jeseň? Nie niečo koc veľke a tažké. Ďakujem.

Pridaj komentár