Usadíte sa do mäkkého machu, vytiahnete z batoha varič a v ešusi začnete pražiť na mastnej slanine cibuľku. Každému zálesákovi sa v tomto voňavom momente začnú zbiehať slinky bez ohľadu na to, či sa v lese chystá sviatočná hostina, alebo len skromné občerstvenie s vajíčkami.

Ak príde na ešusy, niektoré sa hodia na varenie viac ako iné. Obzvlášť v prípade, ak chcete viac ako len horúci čaj a zohriatu konzervu. Zoznamujeme sa s dvojdielnou sadou DD Mess Tin, ktorá má aj napriek svojmu všednému vyhotoveniu čosi do seba.

_NIK0511

Klasika obrátená naruby

Veľký okrúhly ešus na hlavné jedlo, menší ešus na polievku a k tomu tanierik, ktorý uzatvára túto vojenskú sadu. Je to klasika firmy Alb Forming, ktorú dôverne pozná každý milovník prírody, čo si rád uvarí niečo pod zub. Máte istotu, že so sebou nesiete dostatok kuchynského náradia, hoci vás neraz v batohu omína hrb tejto objemnej ozruty. Ceníte si starú oceľovú rúčku ktorá sa neohýba ako nová z hliníka, žijete s tým, že ešus je bez povrchovej úpravy, ktorá by ho robila zdravším a praktickejším. Ak sú na dne vyrazené dva skrížené meče a na boku veľkého ešusa prinitované uško, viete že máte ten správny.

DSC_5465

V tomto prípade je však všetko inak. Hoci sme stále pri hliníku bez ochranného eloxovania, či nepriľnavej vrstvy, ešusy majú lepší a praktickejší tvar.

Vopcháte ich do predného vrecka batoha, nabalíte do nich kopu surovín a pomôcok na varenie, a ak sa snažíte využiť každý liter kapacity svojej zálesáckej batožiny, DD Mess Tin okolo seba nenechá žiadne hluché miesta. Sú to pocity, ktoré vás naplnia radosťou hneď pri prvom balení.

_NIK0342

Dva diely postačia

Dve obdĺžnikové rajničky s výklopnou rúčkou a nič viac. Hoci by sa na prvý pohľad mohlo zdať, že viečko v podobe tanierika vám bude chýbať, nie je to až tak úplne pravda. Túto varnú sadu viete zahniezdiť do seba s otvoreným vrškom, ale aj uzavrieť proti sebe, aby sa vám z ešusu nič nesypalo von. Prirýchlo si navyknete nazerať na ne ako na dózu, ktorú viete zostaviť v dvoch polohách.

Sklopné rukoväte neprekážajú a výborne sadnú do dlane. Jednu či dve vychádzky potrvá, kým sa zbavíte pocitu, že výrobca si mal dať viac práce s ich tvarovaním. Zdajú sa vám byť voľné v kĺbe, pružia do strán, avšak pevnosť im nechýba.  Len zozbierané skúsenosti vám ukážu, že všetko je presne tak ako má byť.

DSC_5172

Varné nádoby majú objem 1.0 a 1.25 litra, celá zostava má rozmery 18.5 x 13.5 x 6 centimetrov. Navaríte pre seba, navaríte pre ďalších dvoch priateľov a zvládnete aj dvojchodové menu, ak si to čarovná chvíľka oddychu bude žiadať. Každým dňom ste si čoraz viac istí, že ste svoj okrúhly ešus mali vymeniť za hranatý už dávno. A ak sadu postavíte na váhu, ručička sa zastaví na 390 gramoch.

Hoci nám chýbajú mesiace a roky ďalšieho používania, už dnes máme pocit že ešus je dosť pevný a húževnatý do zálesáckej nepohody.

_NIK0389

Radšej varič ako ohnisko

Kým nad plápolajúce otvorené ohnisko s praskajúcim drevom a horúcu pahrebu patrí tenučká nerezová Zebra, hliníkový ešus je kráľom na  varičoch. Na plyne, gélovom palive, pevných tabletách i tekutom liehu vyjaví všetky svoje prednosti.

Výborne odoberá teplo z nie veľmi horúceho plameňa a rozvádza ho veľkou plochou priamo do varenia. Páči sa nám obrovské dno, vďaka ktorému prebieha varenie vo veľkej kontaktnej ploche so zdrojom tepla. Ohrev je vďaka tomu rýchly, var sa dostaví rýchlo a všetko sa praží a buble i vtedy, ak je vonku chladno a pofukuje vietor.

P1110626

Jediné čo vám chýba je pokrievka, ktorá by ešte väčšmi zlepšila ekonomiku varenia. Zo skúseností v teréne máme dva užitočné návyky. Prvým je prikrývanie ešusu druhým dielom. Veľký zakryje malý ešus v celej ploche, malý zakryje veľký ešus iba sčasti. Praktický je aj drevený lopár, ktorý splní rovnakú úlohu.

Nikdy sme nemali pocit, že by nám pokrievka chýbala, a to ani v kritických podmienkach. Viete ju hravo nahradiť s tým, čo nosíte so sebou.

P1110701

Každé palivo sa správa inak

Plynová kartuša (230g) a malý turistický horák sú fajn do najväčšej nepohody. Výkon plameňa viete vybičovať na maximum a aj v extrémoch navaríte všetko na čo si len spomeniete. Obľúbili sme si dokonalú stabilitu aj na mäkkom a nerovnom teréne, ako aj suché a čisté dno ešusov. Je to riešenie, ktoré sa vám bude pozdávať nielen na víkendových potulkách krajom, ale aj pri dlhších spoznávacích výpravách.

DSC_5393

Vreckový varič od Esbitu, plechovička z diaboliek a gélové palivo FireDragon sú našou srdcovkou. Je  to geniálne jednoduchá zostava, ktorá má prekvapivo vysoký výkon. Bublajúca voda pre cestoviny, pražiace sa špekáčky či prevárajúca sa fazuľka v omáčke sú proste atmosférou, ktorá sa vám bude vynárať v mysli vždy, keď sa na ešus pozriete. Dno sa rosí vodou zo spalín, všetko zostáva príjemne čisté. I tu je stabilita priam ukážková a ani vietor vám nepokazí zážitok. Prednosťou je, že palivo viete pridávať i priamo do horiacej plechovičky.

P1110695

Pevný lieh je skôr len pre ohrev hotoviek z bariérových vrecúšok alebo konzerv, či prípravu horúcej vody na kávu, čaj a vrecúškovú polievku. Znečistí dno ešusa spalinami a chýba mu výkon, ktorý by rozohrial celý ešus k bezhraničnej spokojnosti.

P1110736

Vyskúšaný máme aj tekutý lieh s nizučkým titánový varičom Vargo Decagon. Tu sa plameň krásne rozleje na veľkom dne ešusa, varenie však funguje iba v bezvetrí. Stabilita je prijateľná, dno sa rosí parou, palivo však viete dolievať až po vyhasnutí prvej dávky. Toto je zostava pri balení naľahko, kde záleží na každom grame.

_NIK0427

Hliník so všetkým čo k nemu patrí

O tom, že hliník dobre rozvádza teplo niet pochýb a tom, že vajíčka sa na hliníku takmer vždy prichytia vie azda každý. My by sme však radi dodali, že pri tomto ešuse sa netreba obávať toho, že by sa dno od plameňa varičov vytiahlo alebo zdeformovalo. Ešusy stabilne držia svoj tvar a nespozorovali sme žiadne obmedzenia.

Neeloxovaný hliník mení farbu, tmavne a po nerezovom sporku či lyžičke na ňom zostávajú striebristé škrabance a ryhy. Varešku si vždy v hore vystrúhate z liesky novú na počkanie, s lyžicami je to však trošku iné. Rýchlo si vyberiete čo sa vám páči a čo nie.

P1110659

Osvedčilo sa nám ešusy pri jednodennej vychádzke v lese neumývať. Vytriete ich ihličím a hoci boli riadne zamazané od omastku alebo omáčky, zostanú suché, pripravené na prenos domov. Nič nevyteká, nemusíte zháňať žiadne vrecúško na zabalenie. Len ich zatvoríte do seba ako škatuľku.

Je to fajn, ak sa nemusíte trepať kdesi do potoka, ktorý zurčí až ďaleko za kopcom, mimo smeru vašej trasy.

_NIK0519

Venovať sa zálesáckej kulinárii a kuchyni by bolo nad rámec tohto článku. Isté však je, že sme nenarazili na nič, čo by nás tvarom alebo kapacitou nádoby znepokojilo. Dokonca aj dlhé protéinové špagety vtisnete dnu ak ich položíte uhlopriečne a po zmäknutí prihnete. Takýto kúsok s okrúhlym ešusom nespravíte.

Najlepšie je však balenie, kde viete že sa vám veľa surovín vmestí dnu. Vychádzku po vychádzke zisťujete, čo sa dá spraviť lepšie a čo všetko dnu dostanete.

_NIK0470

DD Mess Tin (8,50€) je sada obdĺžnikových ešusov, ktorá má aj napriek ére modernejších materiálov stále čo ponúknuť. Ak patríte medzi tých, čo často varia na variči a radi si doprajú teplé jedlo bez kompromisov, určite v nich nájdete oporu. Sú skladné, vmestí sa do nich štedrá dávka surovín, ich rúčky zvyčajne nepália ani pri dlhšom varení a nestoja veľa. A ak by ste hľadali hotovú sadu s varičom a všetkým čo k tomu patrí, skúsiť môžete aj súpravu BCB Outdoor Cooking set (32€), ktorá vychádza z rovnakého konceptu.

_NIK0338

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

3 KOMENTÁROV

  1. zdravym vizera fajn ale čo sa tyka velkosti je menši od klasickeho okruhleho ešusu?? čo sa tyka prepravi v rozmeroch.

    • Vďaka výbornému tvaru je tento ešus v batohu skladnejší. Veľkosť vonkajšieho – väčšieho – je 185x135x60 mm. Menší ešus má rozmery 165x130x60mm.

  2. Mozno co sa tyka prevedenia by som doporucil francuzku verziu M52. Tam je to dozovanie dotiahnute k dokonalosti. Pouzivam uz roky a nemenil by som za nic.

Pridaj komentár