Od zálesáckeho noža sa vždy očakáva, že bude viac nástrojom na prácu ako obratnou čepieľkou pre krájanie potravín. Naštiepať polienka, okresať kolíky, ohobliť žŕdky či vykresať iskry – to sú po boku prípravy práchna a rezania chlpatých drievok najčastejšie výzvy.

Narozdiel od nožov na potraviny, pri tých zálesáckych vás čaká hrubá čepeľ, robustný výbrus a rukoväť, ktorá je pohodlná aj pri silových prácach. Od pozdnej jari sa na potulkách krajom v ústraní zoznamujeme s bushcraftovým nožom TBS Boar.

Bushcraftová klasika

Pozriete naň a ihneď vám je jasné že nejde o žiadny dizajnérsky experiment alebo novátorskú senzáciu. Nôž pobral kľúčové črty z rokmi prevereného dizajnu woodlore, ktoré v jemných detailoch doťahuje k maximálnemu komfortu. Všetko je ladené pre istý úchop a trvácnosť, deň po dni zisťujete že ide o nôž na ktorom nemáte čo zničiť, pokaziť alebo opotrebovať.

Hoci ide o sériovú výrobu, nie je to továrenský kus z Ázie. Manufaktúrna výroba prebieha v Anglicku v malých sériách a pri podrobnej obhliadke máte pocit, akoby šlo o nožiarske dielo na objednávku – s jemným spracovaním, s vyhladenými detailmi.

Možno práve to je dôvod, prečo je prvý kontakt s týmto nožom vždy taký príjemný. Beriete na vedomie že všetko pekne lícuje, nikde nie sú nedorobky z ktorých by sa stával kompromis alebo dôvod pre ďalšie úpravy doma. Tak ako ním zo zvedavosti ihneď oholíte predlaktie, tak ho pri prvej vychádzke smelo zatínate do hrčatého dreva.

Má pohodlný úchop

Otvoríte puzdro, oviniete dlaň okolo rukoväte a pocítite hladký povrch brúseného dreva. Je zaujímavé sledovať, ako sa oblé kontúry nesú v dvoch rovinách tvaru rukoväte.

Ukazovák sa vám usadí v prednom oblúčiku, malíček ucíti oporu koncového zakrivenia v hrsti sa vám vytlačí objem strednej rozšírenej časti.

Cítite úplnú kontrolu nad čepeľou pri jemnom vedení, ale súčasne pevnú oporu pri silovom reze. Vďaka tomu, že rúčka má v chrbtovej časti celkom slušnú plochu, neriešite únavu ani otlaky ak sa zahryznete do väčšieho sústa rezania, aké k takémuto nožu patrí.

Páči sa nám, že rukoväť je predĺžená a ponecháva priestor na jeden prst naviac. Vďaka tomu máte kam odsunúť ruku pre väčší švih pri sekaní a neprekáža vám šnúra či ozdobný cifrašák pri každodennom používaní.

Turecký orech nie je jedinou drevinou v ponuke, volieb je niekoľko. Drevené príložky nie sú stabilizované živicou, takže určite spravíte dobre ak z času na čas drevo napustíte olejom a ošetríte voskom.

Nikdy sme nemali ani v mokrom lese a letnom mrholení pocit, že by drevo neprimerane pracovalo. Ani pri zmáčanej rukoväti sa na chrbte neobjavia ostré hrany.

Šikovne formovaná čepeľ

Škrabať, kresať a hobliť kôru – to sú práce pri ktorej nikdy nebudete musieť siahnuť na ostrie noža. Chrbát čepele má po oboch stranách ostré hrany, ktoré sú vám k dispozícii bez ohľadu na to či pracujete pravou alebo ľavou rukou. Nájdete si správny uhol sklonu a sledujete ako vám materiál pri každom ťahu ubúda.

Pri 4-milimetrovej hrúbke je čepeľ naozaj pevná a hoci ju pri škrabaní držíte obojručne, nikdy nemáte pocit že by pružila, alebo javila ochotu prehnúť sa.

Padajúca chrbtová línia formuje oblúk po celej dĺžke chrbta, takže záťaž na zápästie sa počas každého ťahu mení. Je to fajn, pretože sa priveľmi neunavíte. Rýchlo dostanete do rúk ten správny pohyb, pri ktorom práchno pribúda na kôpke aj z tvrdých materiálov.

Potešenie príde pri kresaní, kde vás čaká skutočne výdatný prúd iskier, ktoré dokážu vysušiť vlhké práchno.

Špička je robustná, symetrická a neublíži jej ani hrabanie v zemi pri príprave nového ohniska, ani štiepanie triesok pri zabodávaní hrotu do smrekových štepín. Hrot nie je priveľmi končistý a klinovito sa zužuje iba na posledných piatich milimetroch dĺžky. Hoci sme nikdy neboli pri práci s nožom úzkostliví, nemali sme pocit že by sa nám zo špičky podarilo odštiepiť.

Pracovná časť čepele má dĺžku približne 11 centimetrov a má nízky, 6-milimetrový škandinávsky výbrus.

Znamená to, že tu nenájdete žiadnu fazetku, ktorá by tlmila rezivosť. Ostrá čepeľ veľmi ochotne preniká do materiálu a zo začiatku máte čo robiť, aby ste viedli rezy v zamýšľanej rovine. Nôž vyžaduje, aby ste ho naklonili o čosi viac, ako ste zvyknutí z Mory či fíniek s vyšším výbrusom.

Páči sa nám robustnosť ostria pri sekaní, klinovitý tvar nízkeho výbrusu pri štiepaní, ale aj vysoká rezivosť pri spracovaní prírodných materiálov.

Cítite ako sa nôž snaží noriť do materiálu hlbšie a hlbšie, avšak nikdy sa na neho nebojíte uderiť alebo švihnúť. Ostrie to vždy ustojí s náruživou pevnosťou. Keďže ide o nôž s full-tang konštrukciou, určite sa nemusíte báť že ho pod dreveným tĺkom pri štiepaní zlomíte.

Ak patríte medzi tých, čo doposiaľ s jemnejšími nožmi pracovali úzkostlivejšie, TBS Boar vás naučí oprieť sa do práce. Pocítite jemné vedenie pri rezaní chlpatých drievok, ale rovnako húževnatosť pri štiepaní.

Nôž si prijateľne vedie aj pri spracovaní potravín. Hoci pri jabĺčkach, zemiakoch a cibuli ide viac o barbarské delenie ako o jemnocit so zmyslom pre precíznosť, slaninku, špekáčiky, guláš či steak si vychutnáte bez toho, aby sa vám cnelo za tenučkým Opinelom. Proste si to užijete po chlapsky.

Údržba nie je náročná

Hoci sa TBS Boar vyrába aj z bezúdržbovej 5-milimetrovej nerezovky N695, my sme si pre svoje potulky zvolili 4-milimetrovú nástrojovú uhlíkovku K720. Boli sme zvedaví, ako dobre bude držať ostrie a aká náročná bude táto oceľ na údržbu.

Hneď pre začiatok môžeme povedať, že nie je potrebné po každom reze úzkostlivo siahať po kožke zo slaniny, aby ste kov ochránili omastkom. Nie je to ten typ ocele, ktorá by ihneď pri kontakte s ovocím a zeleninou sčernala. Taktiež sa nemusíte báť toho, že krájané potraviny budú mať plechovú chuť. Všetko je úplne inak.

I keď po daždivom víkende nájdete na noži červené ložiská hrdze, stačí ak na handričku nanesiete trochu leštiacej pasty a čepeľ prebehnete niekoľkými desiatkami pohybov.

Z lesklého kovu stiahnete nielen hrdzavý výkvet, ale aj čiernu patinu, z ktorej zostane iba najjemnejší náznak. Po mesiacoch používania vyzerá čepeľ stále k svetu.

Veľmi nás teší, ako výborne oceľ drží ostrie. Zaručene môžete počítať s tým, že aj po poldňovom strúhaní a štiepaní dreva oholíte svoje predlaktie s rovnakou brilantnosťou, ako pred vychádzkou. Čepeľ sa neodiera a ustojí niekoľko týždňov intenzívneho záberu, kým ju budete musieť položiť na brúsny kameň.

Vďaka jednoduchému výbrusu je obnova ostria skutočne jednoduchá. Namočíte brúsne kamene, priložíte plôšku do plného kontaktu a ťaháte nožom dovtedy, kým sa vám celá plocha nevykreslí v rovnakej štruktúre. I pri mäkkých japonských kameňoch Taidea sme mali z brúsenia dobré pocity – húževnatá oceľ sa syntetickému kameňu poddá. Pri prvom brúsení však budete musieť prekonať drobné zaoblenia, ktoré zostali z rotačných nástrojov na plôškach. V postupnosti zrnitostí 400/800/1500 sa priblížite pri brúsení k dokonalosti a ak budete mať chuť, podarí sa vám čepeľ doleštiť na koži so zelenou brúsnou pastou.

Musíme povedať, že každé brúsenie je naozaj trvácne, nie je to úkon ktorý budete robiť často.

Modulárne puzdro z kože

K nožu patrí i kožené puzdro, ktoré sa trochu líši od tých, s ktorými sa bežne stretnete. Má vrchný lem so zapínaním na cvok a dvojicu popruhov so suchým zipsom pre pripnutie príslušenstva.

Tam, kde sme šikovne zasunuli ferrocériovú tyčinku, tam možno upevniť modul s brúsnou sadou, alebo držiak na kresadlo. Pridajte k tomu výbavu na horizontálne a vertikálne upnutie na opasok a popruh – razom máte jasno o čom je reč.

Nám na opasok puzdro pre vysoko osadené pútko priveľmi nesadlo, nosili sme ho skôr v batohu. Žiadalo by posuvku pre jeho podvesenie pod úroveň pásu. Uspôsobené je však tak, aby ste ho mohli upevniť i na molle väzbu, takže ak ju máte na batohu, môžete mať nôž vždy po ruke v pohotovosti.

Pudro je pevné a trvácne, so strojovým šitím, určite je pre nôž dôstojným a praktickým prepravným obalom.

Zálesácky nôž TBS Boar (od 129,00€ ) je pevnou a robustnou výbavou do terénu, pri ktorej sa budete venovať viac aktívnemu používaniu ako údržbe. Ide o nôž s dôsledným spracovaním, ktorý znesie nepohodu i silovú záťaž. Priviažete si naň kontrastný cifrašák aby ste ho nestratili v lesnom mulči, oddáte sa istému a pohodlnému úchopu a budete si užívať výborný výkon ostria pri každej práci – bez ohľadu na to či zakladáte oheň, staviate táborisko, alebo sa púšťate do varenia. Ide o továrenský nôž, ktorý sa veľmi priblížil k práci nožiarskych dielní.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár