Je to bezstarostná zálesácka rutina. Roztvoríte plechový varič, vyklopíte do neho gélovú kapsulu a škrtnete kresadlom prúd iskier. Vo chvíli, keď na plameň položíte kanvičku s vodou, už akoby ste pred sebou mali horúci čaj, voňavú čokoládu alebo misku so sýtou rezancovou polievkou.

Ak príde na komfort a pohodlie pri potulkách krajom, jednoduché vreckové variče majú svoj pôvab. Kdekoľvek ich vybalíte, voda vrie bez prípravy ako na povel. Zoznamujeme sa s kapsulovým varným systémom FireDragon Solid, ktorý do svojich služieb povolala aj Britská Armáda.

Plecháčik so závetrím

Na potulkách krajom sa s týmto typom variča stretol už asi každý. Plechová škatuľka s odklápateľnými bočnicami v sebe ukrýva úložný priestor, ale aj malé ohnisko variča. Viac ako 70 rokov sa táto klasika vyrába pre tablety pevného liehu v najrôznejších veľkostiach a dodnes nič nestratila na svojom pôvabe, jednoduchosti a spoľahlivosti.

V tomto prípade však môžete predsa len očakávať zopár inovácií – FireDragon MultiFuel Cooker je vyladený pre moderné palivo. Tou prvou je závetrie, ktoré má podobu razeného plechu so stredovým priehybom. Nasuniete ho na lem otvoreného  variča, priklopíte k nemu bočnice a máte zostavu, ktorá je z troch strán krytá proti vetru.

Varič v takejto podobe  získava dodatočnú pevnosť a závetrie zároveň slúži ako reflexná plocha, ktorá sústreďuje teplo pod varnou nádobou. Páči a nám, ako zostava lícuje a pevne drží pohromade.

Pri balení si musíte dávať pozor na to, aby ste závetrie na mieste nezabudli, alebo ho kdesi cestou nevytriasli von. Vo variči nie je vyhradené miesto pre ukladanie, z ktorého by tento doplnkový pliešok nemohol vypadnúť.

Miska pre gélové palivá

Druhou inováciou je usporiadanie vnútorného priestoru. Nenájdete tu plné dno s priehlbinou na tabletu, nenájdete tu ani odnímateľnú misku na gélové palivo. Výrobca počas vývoja varič niekoľkokrát menil, až kým nezakotvil pri jeho najjednoduchšej a najpraktickejšej podobe.

Ohnutý plech v strednej časti formuje nádobku horáka. Tekutý lieh či metylalkohol by ste do nej nenaliali – cez škáry ohybov by všetko vytieklo von. Gél a gélové kapsule však vo variči fungujú bezchybne. Pre svoju hustotu a špecifický spôsob odhárania sa von nedostanú. Nádobka horáka má rozmery 7,0×3,5 centimetra, aby sa plameň rozliehal na čo najväčšej ploche.

Varič je riešený tak, aby poslúžil ako úložný priestor pre tri palivové kapsule. Hoci by pre úplnú dokonalosť predsa len mohli byť o milimeter plytšie, hravo ich bez poškodenia uzavriete vo vnútri. Ak pliešok závetria zapáčite do dna, máte kompletnú zostavu pre použitie na cestách.

Na váhe vám varič samotný ukáže 115 gramov, s tromi palivovými kapsulami sa hmotnosť vyšplhá na hranicu 203 gramov. Zápalky, kresadlo či zapaľovač nerátame – i tak sa bez nich nikdy do prírody nechodí.

Ušite si vrecúško

Varič je vyrobený z oceľového plechu, ktorý je na povrchu pocínovaný. Možno už pri prvom použití zbadáte, ako sa v plameni cín rozpúšťa a steká po stenách nadol. Postupne vám vzniknú v stredovej časti dva vypálené polkruhy, ktoré po čase začnú hrdzavieť. Nie je to nič, čo by vás malo znepokojovať. Je to klasika, ktorá je pre tieto variče typická.

Nie je zlým nápadom ušiť si pre varič textilné vrecúško. Zabráni vytrateniu závetria, prepichnutiu palivových kapsúl a zbavíte sa aj nepríjemného hrkania, ak sa vám v batohu stretne varič s termoskou, kotlíkom či kovovou fľašou. Ak patríte medzi príležitostných výletníkov, nejaký čas vám poslúži aj papierová škatuľka, v ktorej sa varič štandardne predáva.

Lieh namiesto tabliet

Je to prirodzená evolúcia, ktorá sa snaží nájsť náhradu za hexamínové tablety, ľudovo známe pod názvom pevný lieh. Keď navlhnú mrvia sa, pri horení zapáchajú rybinou a ak sa v nešikovnosti vytrúsia do potravín, uškodia zdraviu rovnako ako spaliny, ktoré vznikajú pri horení.

Palivové kapsule FireDragon Solid vychádzajú  z podobnej receptúry ako populárny gél rovnakého výrobcu. Palivom je lieh vyrobený z obilia, ku ktorému výrobca primiešal zahusťovadlo, aby sa stal pevnou hmotou. Z etikety sa dočítate čosi o polyméroch, mydle a prísadách ktorými sa lieh vyhne spotrebnej dani.

Každá 27-gramová palivová dávka je starostlivo zabalená v plastovej vaničke s hliníkovým viečkom, kde je vo vnútri ešte raz zavinutá v tenkom fóliovom filme. Akú konzistenciu má takto upravený lieh? Je na dotyk vlhký ako želatína, súčasne však natoľko pevný, že by ste ho takmer prirovnali k tavnému lepidlu. Musíte sa do neho silnejšie oprieť prstami, aby sa stuhnutý blok začal medzi prstami trhať a trieštiť.

Zapálite ho v daždi, snehu i na vode

FireDragon Solid je palivo, ktoré si zachovalo všetky príjemné stránky liehu. Zapálite ho iskrou z kresadla, plameňom zápalky, ale i horúcim uhlíkom ak si ho dokážete vyrobiť  z práchna. Kapsule nezamŕzajú ani v zimných mesiacoch, ak ich zalejete vodou alebo vystavíte dažďu, nerozpustia sa. Lieh zostáva viazaný v gélovom bloku a horí pri každom pokuse o zapálenie.

Diskrétny plameň je rovnaký ako pri spaľovaní liehu vo vaničke, výhrevnosť je však vyššia. Vysoká teplota horenia nastupuje bez toho, aby sa muselo začať zdĺhavé splyňovanie.

Znamená to, že ak v bezvetrí na varič postavíte kanvičku, už po siedmych minútach voda vrie búrlivým klokotom. Ak by ste chceli dosiahnuť rovnaký výsledok pomocou hexamínových tabliet, museli by ste vedľa seba položiť dve 14-gramovky.

Každá jedna odmeraná dávka paliva vystačí na zovretie približne 6 decilitrov vody, pričom zostáva aj drobná rezerva paliva pre chladnejšie dni. Ak je veterno, počítajte s tým, že rovnaký objem vody zohrejete do horúca, nie však k úplnému varu. Ak si narýchlo neviete predstaviť, koľko to tých 6 decilitrov je, vedzte že je to presne odmeraná dávka na zaliatie nápoja v troch hrnčekoch od Kupilky.

Plynulé odháranie

Gélový blok sa vo svojom plameni topí a po dvoch minútach už vidíte, ako sa úplne rozpustil vo vaničke. Na hladine buble pod plameňom pena a vy postupne vidíte ako zásoba paliva klesá nadol. Popri tom belavá pena postupne vysychá, až kým za sebou nezanechá v miske horáka súvislý povlak.

Je prekvapivé, že narozdiel od tradičného FireDragon gélu vo fľašiach, v tomto prípade sa spaliny k plechu nepripekajú. Ak ich necháte vychladnúť, celý povlak vytiahnete z variča von ako oblátku. Vďaka tomu sa zahusťovadlá v miske nehromadia a neprepaľujú, takže nemáte veľa starostí s údržbou.

Dobrou správou je, že varné nádoby sa takmer vôbec nezanášajú povlakom spalín. Nie sú lepkavé a pri otretí papierovou vreckovkou za sebou zanechajú takmer neznateľnú, svetlosivú stopu. Nemusíte sa preto zaťažovať balením kanvičiek, pítiek a ešusov iba preto, aby ste si nezamazali ostatnú výbavu v batohu.

Prudko návykové

Je fajn, ak v trojsezóne môžete za hlavu zahodiť všetky starosti, ktoré sa nesú po boku plynových varičov. Nemusíte s neistotou vážiť kartušu, aby ste odhadli na koľko varení plynu v nej ešte máte. Spočítate kapsule, prihodíte ďalšie ak ich je v batohu málo a ste za vodou. Všetko viete jediným pohľadom spočítať, takže vás nič nezaskočí.

Páči sa nám, že mernou jednotkou pre ohrev sa stal u výrobcu pre jednoduchú matematiku, ale aj praktičnosť polliter vody. Viete, že svoju dávku privediete do varu a to nielen pre horúce nápoje, ale aj na dezinfekciu vody z prírodného zdroja.

Palivové kapsule FireDragon Solid (3,50€ za škatuľku 6x27g) a k nim vyladený varič FireDragon Multi-Fuel Cooker (2,50 €) sú šikovnou varnou zostavou do batoha pre potulky prírodou. Osloví vás nielen spoľahlivosť a predvídavá obsluha, ale aj rýchle varenie, na ktoré sa dá spoľahnúť aj v náročnejších poľných podmienkach. Nebude v tom žiadna náhoda, že práve tento varný systém oslovil aj Britskú armádu.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár