Obnažíte obhorený knôt, škrtnete kolieskom a pod spŕškou drobných iskier sa okamžite rozhorí svietivý plameň prchavých výparov. Hoci je to príbeh každého benzínového zapaľovača, tentokrát je však všetko akési iné – slávnostnejšie.

Benzínové zapaľovače Davida Nováka majú osobitý pôvab, pre ktorý máte neustále nutkanie hrať sa s nimi i vtedy, ak sa nerátate do spoločnosti fajčiarov. Smejú sa na vás zlatými tónmi mosadze, sála z nich vojenská história a popri tom všetkom čítate z detailov stopy šikovnej ručnej práce.

Prežívate príjemné pocity s istotou, že kedykoľvek žiadate oheň, budete ho mať – bez ohľadu na to, či si na potulkách v sychravom dni chcete pre zahriatie navariť hrnček silného čaju, alebo zapaľujete táborák aby ste si v kruhu rodiny a dobrých priateľov užili víkendový piknik s opekačkou.

Mosadzné čriepky v rukách majstra

Prázdne nábojnice, gombíky zo starých uniforiem, rúrky, skrutky, matice, retiazky, pružinky a kopa drobnej technickej bižutérie – tento jagavý svet mosadzných čriepkov zo seba nevydá veľa úžitku, ak ho nakopíte kdesi na stole alebo v drevenej škatuľke.

Šikovné ruky a remeselnícky um ich však dokážu premeniť na funkčné umenie, ktoré sa pretisne do každodenného života. Dialo sa tak v rušných časoch svetových vojen v zákopoch, deje sa tak i dnes v dielničke Davida Nováka.

Princíp benzínových zapaľovačov nie je zložitý. Ak iskra zasiahne v tesnej blízkosti knôt nasiaknutý benzínom, objaví sa plameň. Musíte však mať talent, aby ste z fádneho materiálu vykresali ikony, nad ktorými žasnú zástupy fanúšikov.

Davidovi sa to podarilo a hoci svoje zapaľovače neprestajne zdokonaľuje, i jeho prvotiny sú rovnako atraktívne ako ich najnovšie, zdokonalené verzie.

V čom je jeho úspech? Nevytvára repliky starých zbierkových exemplárov ale drží sa svojej vyšliapanej cestičky hravého objavovania, ktorým upútal svoje okolie. Vyrába zapaľovače s nostalgiou vojnovej minulosti, avšak v duchu dnešných dní.

Soldier ustriehne svoju prchavú dušu

Ak chodíte do prírody, väčšina benzínových zapaľovačov je pre vás nepoužiteľná. Chýba im spoľahlivosť, ktorá garantuje že ak škrtnete kolieskom, knôt sa okamžite rozhorí. Benzín z nich v priebehu niekoľkých dní unikne bez úžitku. Akoby sa počítalo s tým, že vo vrecku fajčiara budú pod neustálym dozorom, v pravidelnej starostlivosti.

Soldier 1 je iný. Aj keď ho niekoľko týždňov necháte v pohotovosti vo vrecku batoha, môžete si byť istí že jeho náplň nevyprchá. Plniaci otvor na dne nábojnice je utesnený gumovým o-krúžkom, viečko kryjúce knôt tesne dosadá na driek zapaľovača vďaka vnútornému povlaku. Jediné na čo musíte po každom použití myslieť je, aby ste ho poriadne dotlačili. Hoci aj za cenu, že vás to pri ďalšom otváraní na chvíľku zdrží.

Viečko je so zapaľovačom spojené retiazkou, takže kým toto puto nezlyhá, máte istotu že sa vám do ihličia, lístia či lesnej hrabanky nič dôležité zo zapaľovača nevykotúľa. Máme vyskúšané, že pád zapaľovača do horskej bystriny nie je problémom, voda sa cez viečko ku knôtu nedostane a tak zapaľovač horí ako na povel.

Každý kus je iný, každý je svojim spôsobom originál. Preto by sme márne bádali nad tým, či benzínová náplň bez odparenia vydrží tri týždne alebo tri mesiace. Ak ste príležitostnými zálesákmi, vedzte že sa plnením zapaľovača pred každou vychádzkou zaoberať nemusíte.

Zálesácka zápalka

Dlhý a štíhly tvar tohto zapaľovača je v prírode nesmierne praktický. Určite poznáte tie chvíle, kedy by ste chceli plameň dostať na miesto, kam ani drevená zápalka nadosiahne. Práve tých pár centimetrov navyše vám Soldier dáva k dispozícii.

Je fajn ak chcete cez malý otvor rozhorieť vlhké vetvičky pod samovarom, bude sa vám páčiť ak sa potrebujete s plameňom dostať pod kôpku starostlivo nalámaného a naukladaného raždia.

Neboli by sme ďaleko od pravdy, ak by sme ho nazvali zálesáckou zápalkou.

Prednosťou Soldiera je, že je úplne celý z kovu, takže ho môžete nechať horieť celé minúty bez toho, aby ste sa museli báť jeho poškodenia. Ak potrebujete v sychravom dni alebo po daždi rozihrať plameňom ohnisko, máte v rukách výbornú oporu. I keby ste držali zapaľovač v plameni celé minúty, nábojnica sa nezahreje až k vašim prstom.

Soldier horí v mraze, ustojí aj primeraný vietor. Je to spoľahlivý zapaľovač, s ktorým zálesácke hry s ohňom nestratia svoj pôvab romantiky. Nemáte pocit, že sa vám do rúk tlačia moderné technológie, ktoré kričia v prírode svojou inakosťou.

Pohodová údržba

Natankovať palivo je výzva, na ktorú nepotrebujete nič skúšať. Odkrútite rukou skrutku, nalejete dnu 2,8 mililitra technického benzínu alebo paliva pre benzínové zapaľovače, zakrútite skrutku späť a je po paráde.

Ak vám čosi pretieklo cez knôt do viečka, nič sa nedeje. Otriete zapaľovač handričkou, hodíte iskru a ste späť v hre.

Kamienok, ktorý nie je ničím iným ako malým kresadlom je pod skrutkou a pružinkou v rúrke, ktorá je upevnená k nábojnici. Kamienky majú v každej trafike a pri výmene si vystačíte s malým skrutkovačom, alebo vreckovým nožíkom.

Vždy viete mať so sebou jeden v zálohe, ak ho vtisnete do vaty cez otvor, ktorým dnu nalievate benzín.

Knôt ktorý je v zapaľovači vložený vystačí asi na celé veky. Nie je to iba kúsok spletanej bavlny s drôtikovým opletom, ale moderný knôt s nehorľavým jadrom. Ak treba, potiahnete si ho kúsok von malými kliešťami, hoci tými čo máte na svojom multitoole.

Nie je tu nič, čo by sa mohlo pokaziť alebo opotrebovať, mnohé z podobných zapaľovačov ktoré slúžili vo vojnových časoch fungujú bez opráv i dnes.

Patina i lesk

Záleží iba na vás, či sa vám páči matná patina mosadze, alebo vám lahodí jej zlatistý lesk. Hoci je zapaľovač len jeden, vždy môže mať dve tváre.

Ak ho budete nosiť vo vrecku nohavíc, bude do zlatista vyleštený. Všetky jeho časti budú rovnako svieže, akoby ste sa o neho neustále starali.

Ak ho však budete nosiť v sumke, batohu alebo vrecku chlebníka, rýchlo na seba poberie patinu, ktorá z mesiaca na mesiac bude intenzívnejšia. Budete vidieť ako na neho pôsobí vlhké povetrie lesa a každé položenie do rosy v tráve mu pridá trochu drsnosti. Nie je to však oceľ, ktorá by hrdzavela, vlhkosť tomuto zapaľovaču určite neuškodí.

Elegán s majestátom leva

Iný príbeh okolo seba vinie zapaľovač Patriot, ktorý na šesťhrannej matici nesie pompézny majestát leva so slovenským dvojkrížom na hrudi. Právom by sme ho mohli považovať za šperk, ktorý ani o kúsok netratí na svojej užitočnosti.

S 3-mililitrovou náplňou benzínu z neho vykrešete ešte dlhší plameň ako na Soldieri 1, pričom navyše môžete počítať s ďalším gumovým tesnením pod viečkom, ktoré je tentokrát skrutkovacie – avšak bez spojovacej retiazky. Tu možno s dokonalým tesnením počítať trvácnosť náplne na mesiace, ak nie na roky.

Slušivý zapaľovač je v skutočnosti o čosi menší ako sa javí byť na každej fotografii, o to viac poteší svojim kompaktným a bacuľatým vzhľadom. Pevne zastane svoje miesto na stole, pokorne sa vám bude pohojdávať vo vrecku, oporou vám bude nielen vtedy ak vás ktosi v spoločnosti poprosí o oheň.

Kým Soldier je pracantom do každej nepohody, Patriot je zapaľovačom ktorý môžete z vrecka hrdo vytiahnuť aj vo vyberanej spoločnosti. Všade budí obdiv a nie je tajomstvom, že má viacero tvárí.

Keďže jeho ozdobou sú reliéfne gombíky na bočných stranách matice, pobrať na seba môže tucty podôb zo vzorov, ktoré v gombíkovej továrni vyrábajú dodnes. Hasiči, námorníci, skauti – všetci majú svoje symboly, ktoré v rovnakej kráse možno na tento zapaľovač pri výrobe osadiť.

Ručne vyrábané benzínové zapaľovače Soldier 1 (400 Kč) a Patriot (600 Kč) kombinujú v zručnej remeselníckej práci krásu s užitočnosťou a spoľahlivosťou. Páči sa nám ich výborné utesnenie, ktoré ich predurčuje nielen pre každodenné, ale aj pre príležitostné používanie. Použité materiály sú zárukou dlhej životnosti, benzínová náplň má slušnú kapacitu i pre týždenné zálesácke potulky krajom. Či v nich vidíte parťáka do vrecka, alebo prekrásny darček pre priateľov, vedzte že ide o kus poctivej práce, ktorý stojí skutočne za to.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár