Sú to variče, pre ktoré nájdete do výšky kosodreviny všade dostatok paliva. Nahrabete suché lístie, spadané šišky, suché konáre a máte po starostiach. Stačí jediné škrtnutie zápalky, aby ste si navarili vodu na čaj, alebo zohriali konzervu.

Ak vám však chýba osobná skúsenosť, ľahko sa stane že podľahnete romantickým snom. Na rozdiel od plynových či liehových varičov, drievkače majú svoje vlastné vrtochy. Musíte sa naučiť s nimi žiť.

1. Príprava paliva

Paličky, paličky, paličky – bez ohľadu na to, ktorý z varičov si zvolíte, všetko sa točí okolo tenkých triesok, ktoré krátite na prijateľnú dĺžku.

Takmer ako podľa šablóny si hotovíte úhľadnú kôpku, aby ste boli pripravení na plynulé ohrievanie alebo varenie.

Narozdiel od táboráka, v tomto prípade je nutné aby ste vyberali iba tie konáre, ktoré budú mať ochotu okamžite horieť. Palivo v malom ohnisku nemá dostatok času na to, aby vysychalo v žiare plameňa a uhlíkov.

V suchom, slnečnom dni nie je o dobré palivo núdza, vo vlhkých týždňoch roka to môže byť náročnejšie ako ste ochotní pripustiť. Mimochodom, už vám niekto pr

ezradil že najlepším pomocníkom sú záhradnícke nožnice na strihanie konárov?

2. Stabilita

Vezmete varnú nádobu, naložíte ju nad plameň a kým jednou rukou miešate praženicu, druhou prikladáte palivo. Ak stojí varič na mäkkej lesnej hrabanke, alebo na nerovnom povrchu, ľahko a môže stať vratkým.

Stavebnicové drievkače z plechových dielcov si musíte ustrážiť, aby ste neprišli pri varení ku škode.

A ak sa niektorý z nich na nerovnom povrchu začne rozoberať, musíte zasiahnuť. Je preto fajn, ak máte kožené rukavice aby ste mohli na varič v prípade potreby siahnuť.

Veľkým pomocníkom je aj multináradie s kliešťami. Pri drievkačoch musíte byť pripravení ku všetkému.

3. Dym

Často sa stáva, že drievkač zasiahne do vášho súkromia. Valia sa z neho veľké oblaky dymu, ktoré nemajú chuť ustať.

Ak je palivo vlhké a pokryté kôrou, v maličkom ohnisku sa nevyvinie dostatočná teplota na to, aby horenie prebiehalo dokonale. Do povetria sa valia spaliny, ktoré sa dostávajú ku slovu znova a znova, pri každom priložení.

Nie je toho veľa, čo môžete proti dymu robiť. Čím je drievkač väčší, tým je to lepšie, pomáha aj to ak má aktívny prísun vzduchu. Je to rovnaké ako keď zakladáte vatru. Na začiatku je vždy dym, ktorý so silou plameňa pominie. Pri drievkači sa k tej fáze iba zriedkakedy dostanete.

4. Interval prikladania

Ak potrebujete dve deci vody na kávičku, neriešite to.

V kanvičke ju privediete do varu bez akejkoľvek námahy. Ak však chcete v ešuse uvariť ryžu, cestoviny, instantné rezance, vrecúškovú polievku alebo čokoľvek iné, v hre sú dve výzvy – dosiahnuť var a udržať ho po nejakú dobu pri živote.

Ak je drievkač primalý, môže to znamenať že doň musíte nakladať novú dávku paliva každých pár minút. Z pripravenej kôpky je to rýchla vec, varenie však môže trvať nezvyčajne dlho. Čo na plyne zvládnete za štvrť hodinu, s drievkačom vám môže zabrať i 45 minút. Našťastie, ide o relax a pohodu, nie o preteky s časom.

5. Výkon kolíše

Ohrev drievkača je ako horská dráha. Najprv máte narastajúci plameň, potom dosiahnete jeho plnú silu, následne klesá výkon k žiare uhlíkov a po každom priložení sa cyklus opakuje.

Výkon drievkača je neistý, kolísavý a plný rozmarov. Pri varení vo vode na tom priveľmi nezaváži, ak však pripravujete jedlá na panvičke, je to predsa len iné.

Musíte nazbierať trochu zručnosti a šikovnosti, aby ste boli nad vecou. Ak sa striedajú fázy spánku s nárazmi pripaľovania, uregulujete to iba tým, že posúvate panvičku z miesta na miesto, alebo ju pridvihujete. Drievkač zo svojej podstaty žiada neustály dohľad.

6. Dúchadlo a komín výkon ustália

Drievkače, to nie sú iba plechové stavebnice, ktoré zbalíte do kompaktného, plochého balíčka. Patria sem aj variče, ktoré prichádzajú s výbavou naviac. Tou prvou – pasívnou – je komín drevoplynových varičov a zálesáckych kanvičiek. V dlhom ohnisku, alebo dvojitej komore s predohrevom vzduchu vytvárajú ťah, ktorý znásobuje silu plameňa.

Veľmi dobrou výbavou je aj malé, elektrické dúchadlo na batérie. Ak prifukuje do ohniska vzduch, rýchlejšie je nielen rozkurovanie, ale spoľahlivejšie je aj varenie s použitím navlhnutého paliva.

A ak príde na naozajstné špeciálky, niektoré z takýchto drievkačov vyrobia elektrinu pre svoj chod a popri tom nabijú hoci aj čelovku, GPS navigáciu alebo mobil.

7. Sadze a decht, kam sa len pozriete

O tom, že sa dno varnej nádoby pokryje sadzami či lepkavým dechtom, niet pochýb. Voda – hoci v búrlivom vare – je príliš chladná na to, aby sa na nej spaliny z nedokonalého horenia nezrážali.

Podobné je to aj s drievkačom samotným. Ak ho v pohode nenecháte vyhorieť a vychladnúť k úplnému popolu, tiež vás bude hnevať svojim znečistením.

Rýchlo privyknete na to, že sadze a popol sú ničím v porovnaní s lepkavým dechtom. Na drievkač patrí textilné vrecúško, na varnú nádobu aspoň fólia. Že sa budú zvyšky sadzí a popola roztierať po batohu, to sa v zmesi prachu, ihličia a hrabanky predsa len stratí.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

1 komentár

  1. Mám podomácky vyrobený drievkač, vzorom bol Biolite campstove spomínaný v článku, platí že je dosť výkonný vďaka ventilátoru a pri jemnom prihadzovaní nedymí ani vlhšie drevo, výhodou je, že sadze na varnej nádobe nie sú dechtové a dajú sa ľahko utrieť, nevýhoda je že treba batérie na pohon ventilátora. Decht je problém pri drievkači bez ventilátora Lixada stove – Čína, ktorý horí len komínovým ťahom, dechtuje poriadne ale zase netreba batérie a robí drevené uhlie na ktorom sa dá opekať ako na miernom plameni, vhodné na panvicu.

Pridaj komentár