Ak treba na drievkači navariť vodu na čaj, alebo prebrať k životu instantnú polievku z vrecúška, nebude to výzva pre žiadny z modelov. Ak sa však žiada varenie, ktoré trvá dlhšie ako 10 minút, ukážu sa prednosti tých varičov, ktoré sú lepšie vyladené ako ostatné.

Práve to je prípad drievkača Condor, s ktorým zbierame skúsenosti v teréne. Hoci sa na prvý pohľad môže zdať, že je to len grilové dúchadlo na batériu, zasunuté do malého ešusa s vloženou nerezovou miskou, po tucte výletov do prírody je jasné, že všetko je úplne inak.

Ak sa obzeráte po variči, ktorý dokáže z kôry, konárov, lístia a ihličia vyrobiť spoľahlivý plameň pre ohrievanie a varenie, mali by ste svoju pozornosť upriamiť na postrehy, ktoré sa nám pri používaní tohto variča podarilo zatiaľ zozbierať.

DSC_4620

Zbalený na cesty

Vhodíte do vaku svoj rokmi preverený ešus alebo pevné vrecúško z celtoviny a máte istotu, že o varenie máte postarané. Kým paliva je plná príroda, vy máte so sebou ohnisko, ktoré stačí len naplniť a rozkúriť. Či ste verní zápalkám, alebo ste získali zručnosť používania kresadla je iba na vás. Hlavné je, že viete do čoho idete.

DSC_3697

Celtovinové vrecúško je fajn. Vmestí sa vám do neho podstavec, ohnisko samotné, dúchadlo i sada rúrok cez ktoré prúdi do ohniska vzduch. Stále však zostáva dostatok miesta na skromnú výbavu pre podpal – zápalky a živičné kusy dreva. Každý sa zariadi tak, ako je navyknutý.

Hoci vrecúško nie je objemné a bráni tomu, aby sa popolom a sadzami zamazal vak samotný (a veci ktoré sú v ňom), varič možno zbaliť aj do štandardného 15-centimetrového ešusu. Znamená to, že varič balíte do hrnca, v ktorom budete variť. Je to praktické a pri takomto riešení máte navyše istotu, že aj keď vás zastihne ohromná búrka, nič z toho čo máte pripravené na rozkurovanie nezvlhne. Do ešusu sa voda nedostane.

Ani v tomto prípade však vrecúško nezostane bez využitia. Je ušité tak, aby sa do neho vmestil takto zbalený ešus. Takže ak nemáte chuť v prírode čistiť sadze o trávu – alebo ani nie je kde – od ešusu sa nič nezašpiní. Pevná a hustá celtovina udrží sadze dnu.

DSC_3705

Väčšie nádoby mu svedčia viac ako malé

Condor je ako poschodová stavebnica, takže nevypaľuje okrúhle značky na lavičkách, neutápa sa v napadanom lístí a nehrozí tým, že by svojou horúčosťou mohol spôsobiť tlejúce ložisko, ktoré by sa po vašom odchode zmenilo na zárodok budúceho požiaru. Hliníkový prstenec funguje presne tak, ako by ste od neho čakali.

Položíte ho na zem, pritlačíte topánkou a sám sa usadí tak, aby vytvoril bezpečnú oporu. Nasadíte na neho ohnisko samotné a razom sa rošt ocitne vo výške 14 centimetrov nad terénom. Páči sa nám toto riešenie a mnohokrát sa v brehu či hlbokom mulči ukázalo byť veľmi praktické.

P1000059

Čo nás však trošku zamrzelo je čiastočná strata stability. Samotné ohnisko nesedí v podstavci tak pevne, akoby sme čakali. Hoci podstavec pevne zarežeme do zeme, ohnisko predsa len troška tancuje. Nemôže skĺznuť, nemôže vypadnúť, ba, ani sa priveľmi nekolíše. Pri väčšej varnej nádobe to neprekáža. Ak však na trojicu roštových nožičiek položíte hrnček alebo pítko, drobná stabilita vás znervózni. Čo ak sa čosi vyleje?

Máme pocit, akoby bol Condor vyladený pre ešusy, hrnce a kotlíky. Práve takáto poloha mu svedčí najväčšmi. Neznamená to však, že na ňom nemôžete variť v menších nádobách.

Existuje riešenie, ktoré dokáže variču pridať na stabilite. Na niekoľkých miestach stačí klieštikmi prihnúť vrchný lem podstavca smerom dnu a zrazu je všetko pevnejšie.  Výrobca to dnes robí štandardne, nám sa do rúk dostal kus, ktorý ešte túto úpravu nemal.

DSC_3733

Málo paliva, veľa tepla

Dvojplášťové ohnisko funguje dokonale a napomáha tomu, aby sa všetok drevoplyn uvoľnený z dreva premenil na teplo. Vzduch sa predhrieva medzi vonkajším a vnútorným plášťom, do ohniska vniká cez otvory po celom obvode. Prichádza presne tam, kde ho treba najväčšmi.

DSC_3711

Miska ohniska je priestranná, pojme viac paliva ako je tomu pri podobných varičoch tejto konštrukcie. Znamená to, že keď oheň rozparádite, začnete do ohniska vkladať kusy konárov s priemerom 3-4 centimetre. Takto sa interval prikladania výrazne skráti a vy môžete smelo v trojlitrovom hrnci variť čo potrebujete. A ak píšeme že variť, myslíme to skutočne vážne.

Veľká kapacita ohniska a schopnosť spaľovať hrubšie kúsky dreva je praktická i pri opekaní, kedy sa z Condora stáva bezpečné ohnisko v podobe, v akej ho poznáme priamo na zemi. Či zapnete turbo a budete do neho vháňať vzduch alebo nie, je iba na vás. Všetko závisí na tom, koľko trepla potrebujete.

P1000050

Z doterajších skúseností môžeme povedať,  že varič je vďaka dobre navrhnutému ohnisku a prijateľnej regulácii natoľko úsporný, že nemožno o plytvaní paliva či rýchlom vyháraní hovoriť. S dobrou taktikou nemusí byť interval dlhší ako 12-15 minút. A to je skutočne veľké plus.

DSC_3735

Obyčajný fén iba na prvý pohľad

Určite dúchadlo poznáte z čínskych ponúk na Ebay-i, alebo zo supermarketov v škatuľkách Lucifer. Funguje na jednu batériu formátu D, má vrtuľku ktorú treba z času na čas umravniť kvapkou vazelíny na osku motorčeka a prúd  vzduchu, ktorý je asi taký silný ako keď človek fúkne do pahreby. Je to presne ten istý model, aký nájdete v drievkačoch Meva Wood.

V tomto prípade však všetko prešlo drobnými úpravami, vďaka ktorým je dúchadlo úspornejšie a možno ho ustrážiť tak, aby bol v ohnisku stabilný plameň. Tu sa už nestriedajú fázy plameňomet (po priložení) – pahreba (pri vyháraní) – plameňomet atď… ale všetko máte na dosah prepínača.

DSC_4636

Fén má tri rýchlosti dúchania a aj jeho vrtuľka je upravená tak, aby bola spotreba nižšia. Hoci máme za sebou tucet vychádzok, pri ktorých sme aj varili aj opekali, prvý monočlánok funguje ešte stále. Úpravy dúchadla sú nadovšetko praktické a prinášajú úžitok, ktorý predstihuje všetku námahu, ktorú musel výrobca do úprav vložiť. Prepínače sú spoľahlivé, nikdy sme nemali pocit, že by mali byť iné.

Ak  k tomu pripočítame aj predlžovací dielec z hliníkovej rúrky, vďaka ktorému sa dúchadlo dostane mimo dosahu plameňa, je to sada, ktorá naplní sny každého, kto by sa čosi podobné snažil zostrojiť na vlastnom kolene.

P1000123

Ohnisko, ktoré si zamilujete

Vraví sa sto ľudí – sto chutí. Samozrejme, platí to aj pre každé varenie či opekanie, v ktorom hrá hlavnú úlohu drevo nazbierané priamo v teréne. Niekomu sa môžu zdať drievkače zbytočnosťou, vatričku predsa možno zapáliť kdekoľvek priamo na zemi. Iní zasa môžu namietať, že varič na pevný lieh sa zmestí do vrecka bundy a v ešuse zostane miesto na jedlo. A sú aj takí, čo nedajú dopustiť na moderné plynové variče, ktoré sú šampiónmi v rýchlosti rozkurovania.

P1000128

Ak však príde na drievkače, môžeme povedať, že Condor ponúka riešenie, ktoré prináša najväčší úžitok z tých, ktoré doposiaľ prešli našimi rukami. Je kompaktný, ľahko si opravíte čo sa na ňom pokazí, je energeticky nenáročný a má ohnisko, do ktorého vtrepete dostatok dreva na to, aby ste sa nemuseli obťažovať neustálym prikladaním. Ide o komplet ktorý funguje a správa sa dostatočne predvídavo, aby ste vedeli čo od neho môžete očakávať. Svoje prednosti vám však odhalí vtedy, ak potrebujete ohník, ktorý horí 30, 60 či 90 minút. A to už potom na neho nedáte dopustiť. Za cenu 1190 Kč čo je v prepočte caa 44 eur dostanete v čase písania tohto textu varič, na ktorý sa dá spoľahnúť.

DSC_4625

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

2 KOMENTÁROV

  1. Všetky drievkače sú podľa mňa fajn, pravý oheň je pravý oheň, plyn, lieh ani pevný podpaľač sa nechytajú na atmosféru. Btw. dostal som nehoráznu chuť na tieto odymené zálesácke hady alebo trdelníky. Asi vyrazíme cez víkend von…

  2. Tieto varice s mini fukarom su najbizarnejsou vecou aku poznam, kto tento princíp vymyslel … 🙂
    Este k tomu ten cierny plastovy element pripomínajúci vzdialene bakelit,
    Ale je to Český výrobok, takže klobúk dole, rovnako aj pred Alb,
    kolko máme Slovenských turistických výrobcov?

Pridaj komentár