Dve hrianky, vajíčka pražené na slanine a horúca káva. To sú rýchle raňajky, ktoré dokážu po chladnej noci príjemne povzbudiť. Vybalíte z plátenného vrecúška stavebnicový varič, rozkúrite v ňom nazbierané borové šišky a do vône dymu sa začnú miešať príjemné arómy lesných raňajok.

Ak príde na zálesácke variče, niektoré dokážu príjemne prekvapiť. Je úžasné sledovať, ako sa útle, ploché vrecúško v priebehu minúty premení na vatričku, v ktorej pod ešusom praskajú tenké paličky konárov. Zoznamujeme sa s drievkačom Bushbox Outdoor Pocket Stove s povestnou, nemeckou precíznosťou.

Pevnejší ako si myslíte

Na prvý pohľad je to stavebnicová klasika. Pár kúskov presne vyrezaného plechu a systém zásuvných spojov, ktoré udržia tento kolos pohromade. Vo chvíli, keď však začnete so skladaním, zistíte že veci sa predsa len majú trochu inak.

Každý spoj je zabezpečený výstupkom, ktorý po napružení zacvakne na svoje miesto. Dvojice plechov sa po takomto spojení menia na pevnú zostavu, ktorá s každým novým dielcom naberá na húževnatosti . Keď spojíte štvoricu bočníc a vymedzíte ich tvar dnom, máte zostavu ktorá sa javí ako jeden pevný celok.

Môžete ju kotúľať po lístí, obracať dolu hlavou, naklápať do strán či zaťažiť na nerovnej zemi. Nič sa neposúva, všetko drží tak akoby šlo o monolit. Hneď pri prvom zoznámení vám je jasné, že sa pohybujete vysoko nad hranicou toho, čo ste mohli doposiaľ vidieť.

Nerezové plechy majú hrúbku 0,8 milimetra a každá spojovacia škára je vytvorená s takou presnosťou, že sa do nej vmestia iba jemné sadze. Ani napriek tomu sme nikdy nemali problém stým,  že by sa varič skladal ťažšie, alebo žiadal čistenie kefkou. Práve naopak – raz to chytíte do rúk a idete naisto.

Poistky nemusíte sledovať pri skladaní, zacvaknú automaticky. Na vedomie ich však musíte brať pri rozoberaní. Každý spoj najprv prehnete, aby ste ho dokázali rozobrať.

Palivo je všade okolo vás

Šišky, konáre, oplodie bukvíc alebo suché byle trstiny? Čo horí v tradičnom ohnisku, to bude horieť aj v tomto variči. Všetko však musíte vopred nadeliť nožom na malé čiastky tak, aby ste prírodným palivom dokázali naplniť spaľovaciu komoru.

Tá má formát 8x8x8 centimetrov, pričom dno tvorí dierovaný plech pod ktorý môžete – ak chcete – umiestniť plnú plochu pre zachytávanie prepadávajúceho popola a uhlíkov. Vo chvíli, keď na varič položíte hrnček alebo ešus, stále môžete prikladať cez otvor na čelnej strane.

Teraz to už nemusia byť iba krátke paličky, do otvoru môžete zasunúť aj dlhšie kúsky dreva, ak im pripravíte na zemi oporu. Takto ich budete prisúvať do ohniska, ak ho chcete udržať po dlhšiu dobu v akcii.

Pre ešus môžete ponechať ohnisko otvorené, ak však siahnete po pítku, hrnčeku alebo pohári, pomôže dvojica roštových priečok.

Tie dokážu pekne lícovať vrchný lem variča, aby tvoril jednu veľkú, súvislú plochu. Pri pečení hrianok sa nám osvedčilo naložiť na vrch variča rovný plech, ktorý slúži pre zachytávanie popola. Plamene tak zostanú mimo chlebovú striedku, ktorá sa pečie len priamym kontaktom. Dobrou pomôckou je multifunkčné náradie s klieštikmi, ale zaobídete sa pri prekladaní aj bez neho. Stačí varič zahasiť a nechať vychladnúť.

Ak je všetko v lese vlhké, rozkurovanie a prikladanie sa nezaobíde bez dymu. Tak to však už pri drievkačoch chodí. Preto ak nocujete, vyplatí sa nachystať si palivo vopred, aby na neho v noci nepadala rosa.

Lieh, tablety i gél

Mať prírodné palivo je fajn, bolo by však obmedzujúce ak by varič bol jednostrannou výbavou. Preto je vyladený tak, aby ste v ňom mohli používať aj také palivá, ktoré si so sebou nabalíte na cestu. Ak sa zberáte k vode alebo na hory, môžete si so sebou zabaliť palivové tablety, lieh alebo gélové palivo FireDragon.

Tým že dno variča osadíte pri skladaní na vyššiu priečku, získate menšiu vzdialenosť medzi palivom a varnou nádobou. Liehový horák typu Trangia funguje bezchybne. Varič je pri jeho použití nielen podstavcom, ale aj závetrím a ohrádkou ktorá koncentruje plameň pod varnou nádobou i vtedy, ak zvolíte niektorú zo svojich najmenších. Osvedčilo sa nám ukladať pásiky roštu tak, aby vyčnievali nad okolitý lem.

Tablety pevného liehu, alebo gélové palivo sme vždy spaľovali v kovovej plechovičke od diaboliek. Aj pri nich sa nám ukázalo, že varič dokáže udržať teplo pod samotnou nádobou. V takomto prípade je už úplne jedno, či leží varič na zemi, alebo ho vyložíte pre pohodlie hoci aj na kmeň spadnutého stromu.

Kompaktné balenie

Ploché, látkové vrecúško má rozmery 10×13 centimetrov a vo vnútri ukrýva 264 gramov cestovného nákladu. Vďaka tejto podobe vždy nájdete miesto, kam varič uložíte. Či to bude bočné vrecko batoha, voľné miesto v jeho chrbtovej časti, sumka s najdôležitejšou výbavou na opasku alebo náprsné vrecko blúzy je iba na vás. Isté však je, že sa vám varič nebude zdať byť bremenom a preto v ňom nájdu zaľúbenie aj tí, čo v ňom vidia istú poistku či rezervu.

Zabalíte ho do záchranného balíčka, alebo si ho vložíte do svojej každodennej výbavy a viete, že ak máte plameň, budete mať i oheň na varenie.

Trvácne spracovanie a húževnatosť plechov nijako neutrpia ani pri hrubšom zaobchádzaní. Nie je to tenučký plech, ktorý by ste z nepozornosti len tak zohli. Páči sa nám, že plech neprehára, nehrdzavie a hoci získa dúhové zafarbenie a patinu, stále má vlastnosti nového kusu.

So sadzami je to menej bolestné, ako by sa mohlo zdať. Ak necháte vo variči drevo  vyhorieť bez toho aby ste ho hasili, namiesto dechtu bude na ňom iba tenký povlak popola a sadzí. Niekomu padnú vhod rukavice, nie je to však výbava ktorú by ste museli ťahať so sebou.

Na malé varenie

Drievkač tejto veľkosti vyžaduje priebežné prikladanie, takže príliš nepočítajte s veľkými kulinárskymi projektami. Rýchlejšie je navariť pohánku alebo zemiakovú kašu ako cestoviny, určite rýchlejšie vajíčka upražíte na slaninke, ako ich uvaríte vo vode. Výkon regulovať neviete, prednosť majú preto všetky kulinárske expresky.

Ak však nájdete na blízku ohnisko, ktoré je plné čiernych uhlíkov z predchádzajúcich opekačiek, určite si ich vezmite ako výborné palivo s vysokým výkonom a trvácnym horením.

A ak z termosky vytiahnete ochutené mleté mäso, budete prekvapení ako na mriežke vypečiete hamburger, ktorý sa bude veľmi ponášať na ten, ktorý si robíte doma na grile.

Veľmi často si ho však užijete pri príprave nápojov a instantných pokrmov. Čaj, kávička, horúca čokoláda, polievka, rezance či expedičná dehydrovaná strava? To všetko je rutina, pri ktorej sa nemusíte na nič sústrediť.

Bushbox Outdoor Pocket Stove (29,90€) je trvácny, veľmi dobre stavaný drievkač, ktorý sa vám nerozoberie na nerovnej zemi ani pod plne naloženým ešusom. Páči sa nám jeho všestrannosť a možnosť vyladenia pre rôzne palivá – dokážete zmeniť vzdialenosť medzi palivom a roštom, ale aj upraviť rošt pre rôzne nádoby a tepelné úpravy. Nehrdzavie, neohýba sa v plameni a najlepšie na ňom je, že ho zbalíte do plochého, plátenného vrecúška.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár