Ak príde na zálesácke kanvičky, táto je ako raketa. Zapálite zopár triesok a okamžite z nej vyšľahne vysoký plameň, nad ktorým v priebehu minút búrlivo hrkoce liter vody. Zalejte čaj a môžete pokračovať – tentokrát varením.

Ghillie Kettle Explorer nie je výbavou, ktorú si so sebou zoberiete na sólo prechádzku chotárom. Ak sa však zbalíte na rodinný alebo skupinový výlet do prírody, môžete očakávať že máte so sebou varné centrum, pri ktorom si vystačíte len so zápalkami a drevom ktoré nazbierate okolo seba.

P1000413

Batôžtek ľahký ako pierko

Celú výbavu nájdete v ľahkom vrecúšku, z ktorého sa nič nevytratí – kanvicu, popolník, dvojdielny ešus, mriežku na varenie, manipulačné kliešte i podstavec pre ohrievanie nad komínom. Má podobu malého batohu, ktorý sa s ľahučkým nákladom ani napriek tenkým popruhom nezarezáva do pliec. Batoh je to skutočne núdzový, vrecúško však výborne fungujúce.

DSC_8815

Celá zostava neváži viac ako 1 kg, všetko je pripravené na použitie kdesi v chodbe na vešiaku, kde kanvica čaká na svoju príležitosť. Možno vás čaká vychádzka po chotári, rybačka na brehu rieky, chystanie dreva na kúrenie v neďalekom lese, poľovačka alebo len stavba prístrešku v záhrade, pri ktorej si neodpustíte ani horúci čaj, ani teplé občerstvenie.

S objemom a kapacitou, ktorú táto kanvica ponúka hravo obslúžite spoločnosť piatich či šiestich ľudí, ktorí budú v rukách s nadšením stískať hrnčeky s horúcim nápojom. Čím chladnejšie je, tým je radosti viac.

P1000407

Rýchle rozkúrenie

Veľkosť tejto kanvičky sa podpísala na jednoduchosti jej rozkurovania. Nemusíte sa naháňať za suchým drevom zo spadaných konárov, či spodného obrastu smrekov. Schytíte chumáč suchej trávy, voľne ho vtisnete do popolníka, preložíte niekoľkými kúskami dreva a zapálite.

Ťah, ktorý pri rozpaľovaní vznikne je skutočne obrovský a poddá sa mu i vlhké palivo. Kým pri malej kanvičke Ghillie mKettle preveríte svoje zálesácke schopnosti a pri samovare od Albu vás čaká plynulé odhorievanie, tu sa odohrá všetko akýmsi rýchlejším tempom. Plameň naberá rýchlo na intenzite, vďaka čomu stíha sušiť aj vlhké palivo.

P1000410

Lístie v tomto prípade už nestačí nasýtiť plameň, rovno hádžete dnu paličky cez otvor v popolníku, alebo priamo cez komín. Nie je to však len tak pre parádu. Z hrubších drievok vám vznikne pekná rozhorúčená pahreba, na ktorej môžete ihneď variť alebo ohrievať svoju desiatu. Preto sa nám osvedčilo nachystať si hneď na začiatku konáre, hrubšie ako palec.

Popolník, ktorý sa zmení na varič

Je to otázka sekúnd. Zložíte dole kanvicu, hodíte na popolník dvojicu mriežok a vznikne čosi ako malý, ale fungujúci a praktický gril. Z varenia vám zostala iba horúca pahreba, ktorej sálajúcu horúčosť môžete okamžite využiť. Tentokrát na nasýtenie.

P1000435

Pre začiatok je dobré vedieť, že teplo nájde využitie. Ohrievali sme starostlivo zabalené vafle, prihrievali sme si plnené sendviče, opekali z chlebíka hrianky. Toto všetko prebieha rýchlo, záleží iba na vašej šikovnosti, do akej miery pahreba zmení chuť vašej poživne. Suché tlejúce drevo nedymí, ak ste však siahli aj po živých letorastoch, môže sa stať že i sladká vafľa bude chutiť ako oštiepok. Takže ak vytiahnete nakrájaný špekáčik, klobásku alebo slaninku, dostanú presne toľko tepla, koľko potrebujú.

P1000451

Akékoľvek prikladanie do pahreby naruší jej pokojný charakter. Buď sa pridruží dym, alebo plameň. To sa však už dostávame k vareniu.

Ešus, ktorý ladí so systémom

Kanvička takejto veľkosti už akosi prirodzene ladí aj s varením. Možno aj preto k nej výrobca na mieru robí dvojdielny ešus a manipulačné klieštiky. Spodná časť je ako malý hrniec na varenie, vrchná ako panvička alebo servírovací tanier.

Vajíčka, polievka, hotové jedlo z konzervy či čokoľvek iné ohrejete alebo uvaríte bez toho, aby vás zachvátil stres z toho, na koľko vás takéto varenie vyjde. Tu neplatíte za plyn, za pevný lieh, ani za žiadne iné palivo. Všetko je okolo vás a  vy máte istotu,že takouto malou vatričkou uzavretou v popolníku nespôsobíte žiadnu škodu požiarom.

DSC_8840

Vďaka veľkému prikladaciemu otvoru je možné udržiavať oheň v akcii bez toho, aby ste museli ešus či mriežku nadvihovať. Všetko sa však zamaže sadzami, ktoré budete musieť pozotierať a poumývať. Ale to už je akýsi zálesácky štandard s ktorým počítame.

Narozdiel od drievkačov,  tu nie je žiadny ventilátor, ktorý by silu plameňa znásoboval. Všetko teraz bez komína odhorieva plynulým, pomalým tempom. Ak však žiadate výkon navyše, stále je tu jeden kus výbavy.

P1000463

Varenie na vysokej nohe

Ak je v kanvici stále voda (ktorá by tam mala byť pri takomto použití proti prehoreniu stien stále), môžete položiť dvojdielny držiak priamo hore na komín. Vznikne tak akýsi rošt, na ktorý presne pasuje nielen ešus z výbavy, ale aj iný riad.

Komín rozťahá plameň k obrovskej sile a vy zrazu varíte plným, ohromujúcim tempom. Z našich skúseností môžeme povedať, že hoci je takéto uloženie stabilné, predsa len sa nenájde veľa situácií, kedy budete takúto pomoc potrebovať.

DSC_8832

Pri mokrom palive a silnom vetre je to fajn. Ak je však pohodička, trochu vás bude znervózňovať bublajúca voda, či dokonca píšťalka, ak ju zabudnete z výlevky stiahnuť dole. Iné to je v situácii, ak si všetko nachystáte vopred. Raňajky do ešusu, vrecúško čaju do hrnčeka, vodu do kanvičky a pustíte sa do rozkurovania. Vtedy to ešte ako tak ladí.

A ak by prišlo na to, že sa vám na mäkšom podklade alebo snehu nebude zdať stabilita, pre tieto situácie možno použiť prídavné nožičky z pevného drôtu. I tie sú súčasťou výbavy.

DSC_8834

Pevná a prirodzená

Kanvička je robustná a môžeme o nej s istotou povedať že je vyrobená z hrubšieho plechu ako samovar. Jej ovládanie či úchop však môžu na prvé zoznámenie vyzerať trochu nezvyčajne. Rúčka je ako na kanvičke ktorou sa kedysi chodilo po mlieko, takže kanvica sa hojdá ako petrolejka. Druhou rúčkou je retiazka, na ktorej je uviazaná píšťala.

Ako takáto výzbroj obstojí v porovnaní s klasickými rukoväťami? Vyskúšate si to neveriacky na prvýkrát, naučíte sa mieriť na druhý a potom je to už silný návyk. Je to veľmi príjemné a pohodlné riešenie, ktoré vám začne okamžite dávať zmysel. Tento dedičný prvok z čias, kedy si rybári pri mori varili čaj skutočne funguje dobre.

DSC_8826

Je tu jedna drobnosť, ktorú určite do budúcna vylepšíme. Tak ako sme si pri maličkej mKettle zvykli na to, že so štupľom sa z nej stane čutora na vodu, zadovážime si veľkú korkovú zátku i pre túto väčšiu kanvičku.

Nájde svoje uplatnenie

Mať veľkú kanvičku akou je Ghillie Kettle Explorer nie je iba o lacnom a pohodovom varení v situáciách, kedy vás je v prírode viac. Je to istota, ktorá vám pri každom táborení zaistí dostatok vody, na ktorú sa môžete spoľahnúť. Naberiete vodu z lesného potôčika, necháte ju niekoľko minút prebublávať nad plameňom a budete mať istotu, že všetko je ako má byť. Var spoľahlivo zlikvidoval všetok neviditeľný život, vodu môžete používať bez obmedzení.

Ak ide o dostupnosť, najlepšie je hľadať tam, kde sa špecializujú na outdoorovú výbavu z Británie. Kanvičku určite nájdete v internetovom obchode http://www.doprirody.sk po boku mnohých praktických vecičiek.

P1000449

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

1 komentár

  1. No tak vam pekne dakujem. Odkedy som zabludil na prakticky, neviem sa rozhodnut medzi touto kanvickou a Zebra obedarom. Davno som nemal takyto vnutorny boj, nakoniec si zadovazim oboje 😀

Pridaj komentár