Chlieb, špekáčiky, slaninka, cibuľa, zemiaková kaša a pohánka – to všetko je zálesácka klasika, ktorú nájdeme v nejednom batohu. Sú však situácie, kedy nie je času na prípravy. Vezmete z police škatuľu, o ktorej viete že v nej nájdete dostatok jedla a nápojov na jeden celý deň.

Ak v tejto chvíli pomýšľate na vojenské dávky potravín, je vám úplne jasné o čom je reč. Je to železná zásoba, ktorá nežiada ani chladničku, ani chladnú špajzu pre skladovanie. Zoznamujeme sa na potulkách krajom s celodenným českým potravinovým balíčkom IMRE 24.

IMRE 24

Balík plný domoviny

Hrubá odolná fólia, kartónová škatuľa a kolekcia konzerv, vrecúšok a drobných obalov. Nečakajte, že individuálna dávka potravín IMRE 24 prináša kulinárske dobrodružstvá, pri ktorých sa zoznámite s nezvyčajnými jedlami, pochutinami a drobnosťami na zasýtenie. Celá zostava je vyskladaná zo známych produktov, ktoré dokážu v prírode vykúzliť atmosféru domoviny.

Do rúk dostanete balík, ktorý odolá všetkým nástrahám až do chvíle, kým neotvoríte jeho pevný obal. Robustná fólia neprepustí vodu pri prudkej búrke či páde batoha do vody, zataví i prach, blato, piesok. Dokonca pláva na vode, takže o svoje jedlo neprídete ani pri nepredvídaných situáciách.

IMRE 24

Balík váži približne 1,3 kilogramu a v batohu vám zaberie priestor 26,5 x 20,5 x 7,3 centimetrov. Ak si k nemu pribalíte vodu, lyžicu, varič a zápalky, budete mať so sebou všetko, čo potrebujete. Tri výdatné chody jedla plus medzi nimi čosi pre zahryznutie naviac.

Neisté zoznamovanie

Ak sa po prvýkrát stretnete s balíčkom IMRE 24, chvíľu vám potrvá, kým sa zoznámite s jeho obsahom. Musíte sa rozhodnúť ako si všetko zadelíte tak, aby vám to vzájomne zapasovalo. Oddelíte bokom konzervy, vyložíte si cereálne chlebíky, urobíte kôpku z džemov, čajov a pustíte sa do striebristých vrecúšok, ktorých obsah vám vyjavia iba vytlačené popisky.

IMRE 24

Čokolády, káva, cukor, soľ, žuvačky, multivitamínový nápoj, hroznový cukor – to všetko je tam po boku servítok a vlhčených utierok. Akoby ktosi sadol k baliacemu stroju a pripravil vám jednotlivé porcie z veľkých balení. Je to kopa drobných obalov, ktoré musíte zbierať aby ste ich priniesli domov do smetiaka.

Nestrácate však istotu že ak príde lejak, tak vám všetko zostane suché aj po rozbalení balíka. Páčil by sa nám kockový cukor namiesto sypaného, radi by sme videli trvácne sušienky namiesto cereálnych chlebíkov, ktoré majú oveľa kratšiu trvácnosť ako zvyšok balíka. Ak ste ich už niekedy dostali do rúk v balíčkoch PODAP na hrane dátumu spotreby, viete ako nepríjemne páchnu a chutia po skazených tukoch.

IMRE 24

Raňajky

Mať so sebou horčicu, cibuľu a pár krajcov chleba, boli by to priam domáce raňajky. Z balíčka na krátkej zastávke vyberáme cereálne chlebíky a mäsovú konzervu, na ktorej je nemožné prehliadnuť popisku „LUNCHEMEAT VOJSKO“. Všetko sa tu počíta na kalórie, takže ani mäsová konzerva nebude úplne obyčajná.

Otvoríte ju, a iheď vám je jasné, že energiu získate z tukov. Lunchmeat je hrubšie mletý, šťavnatý, cítite z neho dobrú chuť mäsa, soli a čierneho korenia. Nie je v ňom nič, čo by do neho nepatrilo, nie je v ňom nič, čo by prekážalo. Ak si zvyknete dávať mäsové konzervy, táto vás nijako nevyvedie z miery. Bravčová masť, ktorá je vo vnútri naviac ladí so šťavnatým sústom.

IMRE 24

Ak by sme si mali vyberať medzi jemnou tukovou paštétou, alebo lunchmeatom, určite by tento lunchmeat zvíťazil. Ak sa vám po čase omrzí, vždy ho môžete vyklopiť do ešusu a prihriať. To je čosi, čo s paštétou roztečenou v letnej horúčave určite nespravíte.

Pre zmenu chuti otvoríte malý jahodový džem, resp. jablčnú nátierku s prídavkom jahôd. Vypijete čierny čaj a deň sa môže začať.

IMRE 24

Drobnosti na pochode

Tucet kociek čokolády, dve tablety hroznového cukru s ovocnou príchuťou – to nie sú iba drobnosti pre pozdvihnutie morálky a povzbudenie, ale aj prísun cukrov a energie. Čokoláda je pevná, s nižším podielom tukov, len tak sa v horúcom dni nerozpustí vo vrecku.

Cukrové tablety sú alternatívou k cukríkom. Rýchlo sa rozpustia na jazyku, rýchlo vám z hrdla mizne ich chuť. Spláchnete ich dúškom vody a ani neviete, že ste si čosi dali. Ak to porovnáme s varenými cukríkmi, ktoré dávajú do anglických 24-hodinových balíčkov, je to viac núdzovka ako pôžitok, kalória a kratochvíľa zároveň.

IMRE 24

V každom prípade však máte čosi na doplnenie energie za pochodu, alebo ku kávičke. Bez toho, aby ste stále pozerali na hodinky, kedy príde čas obeda.

Servíruje sa obed

Guláš bude hlavným chodom obeda. Kým sa však zohreje v ešusi na ohnisku, hladné telo si pýta čosi jesť. Z balíčka vyberáme opäť zopár krehkých chlebíkov a paštétu. Tentokrát je to naozaj ľahké predjedlo – trochu iné ako by ste čakali.

Morčacia paštéta nie je klasickou tukovou nátierkou, ale skôr svieži šalát s vývarom, ktorý sa nerozmaže po ústach a jazyku. Sme radi, že sme si túto porciu odložili na obed a nevytiahli ju k raňajkám.

Guláš je chutný, sú to pekné kúsky mäsa vo výborne ochutenej omáčke. Človeku sa zacnie po zemiakoch alebo „knedlíku“, isté však je že ide o porciu, ktorá dokáže po predjedle úplne naplniť žalúdok. Máte nielen pocit toho, že ste sa zasýtili a najedli, ale aj vaše zmysly zostanú povzbudené po výraznej, gulášovej chuti. Na túto konzervu sa dá aj tešiť, ak by ste dostávali takéto balíčky deň po dni od logistiky, ktorá kráča za vašim chrbtom.

Ako zákusok príde jahodový džem, po ňom sa podáva káva a zarába isotonický nápoj do fľaše. Priamo po poslednom súste sa dá povedať, že to bol obed, naozajstný obed. I keď iný akoby ste si nastrojili doma.

Na záver dňa večera

Ak príde na trvanlivé jedlá a hotovky, ryža je zvyčajne suchá, tvrdá a nie je z nej veľa slávy, ktorá by stála za reč. Ak však otvoríte pikantné rizoto z tohto balíčka, máte v ruke výnimku, ktorá sa vymyká z týchto mrzutostí.

Rizoto je šťavnaté, vláčne a mäkké nielen po zohriatí vo vodnom kúpeli v ešuse, ale i bez prípravy.

IMRE 24

Čaká vás jedlo vyváženej chuti, ktoré by ste neodmietli na tanieri ani vtedy, ak by vám ho naservírovali v závodnej kuchyni. Chvíľu ste možno i na pochybách, či to predsa len nie je cestovina na spôsob dlhej, špicatej tahrone (slovenská ryža). Porcia je slušná, v ústach vám zostáva príjemná chuť.

I k večeri zostal ako zákusok ďalší džem a k nemu na záver i čaj. Máme pocit, že po celom dni strávenom na pochode sa nik nebude sťažovať na to, že by bol s týmto balíčkom hladný.

IMRE 24

Potravinový balíček IMRE24 (15,90€) je hlavne o pohotovosti, vďaka ktorej máte doma kompletnú celodennú dávku jedla a nápojov pre chvíle, kedy sa bez plánovania balíte takpovediac na poslednú sekundu pre potulky krajom. Nájdete dnu všetko čo vám treba, nemusíte sa o nič starať pri skladovaní. Ak by ste však chceli ušetriť, s trochou šikovnosti, dobrými škatuľkami, vreckami a zváračkou fólií by ste si dokázali vyrobiť balíčky, ktoré nebudú o nič horšie ako je tento.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár