Je to balíček v ktorom sa ukrývajú raňajky, obed a večera. Vhodíte ho do vaku, pribalíte vodu a s dobrým pocitom vychádzate na náročnú, celodennú vychádzku. Aký zážitok vás čaká ak sa spoľahnete na PODAP?

Nie je nezvyčajné, ak sa vojenské potravinové balíčky objavia vo vakoch turistov, výletníkov a milovníkov prírody. Američania majú svoje MRE, Nemci EPA,  Francúzi zasa RCIR, Česi BDP a Briti ho zasa nazývajú iba Ration Pack. Každá armáda má svoje riešenie. Slovenským vojakom prináleží PODAP, ktorý má byť pohotovostnou dávkou potravín na celý deň – teda 24 hodín.

DSC_6264

Hoci nie je ich poslaním zaháňať hlad výletníkom, predsa len niekedy padnú vhod. Nemusíte nič plánovať, chystať ani dávať dohromady. Vyberiete zo špajze balíček a na nič nemyslíte. Iba na vodu.

Berieme teda balíčky a púšťame sa do terénu. Tieto podľa etikiet vyrobil popradský Tatrakon a v dnešných dňoch sú na konci svojej životnosti. Novšie dodávajú PM Zbrojníky, takže riadky ktoré budete čítať v tomto článku nemusia vystihovať obsah najčerstvejších balení.

Balík o štyroch chodoch

Sú jeden ako druhý. V zelenej fólii sa pohupujú konzervy, medzi ktorými pobehujú šúľky šumivých nápojov a balíčky krehkého trvanlivého chleba. Tento voľne sypaný obsah v 1,7-kilogramovom balíku máte chuť rozdeliť, aby vo vaku priveľmi neprekážal. Samotný obal bude dobrý na odkladanie prázdnych konzerv a nespotrebovaných zvyškov, inú úlohu neplní.

P1000559

Fólia na balíčkoch nie je dobre zavarená, miestami sa trhá, inde sa objaví dierka – takto je to na celom poltucte balení. Je však sprievodcom obsahu balenia. Z popisiek ihneď viete čo vás čaká na raňajky, na obed a na večeru. Počíta sa s tromi občerstvovacími posedeniami.

Naše balíčky ponúkajú tri rôzne zostavy, ktoré nás ladia na osvedčenú, slovenskú kuchyňu. Pod každým názvom si predstavujeme ponuku závodnej jedálne a tak to má byť. Akoby nám kuchár nabalil to, čo by sme dostali kdesi na chate.

Rozbaliť vrecká sa ukázalo byť výhodné. Využili sme priečinky vo vaku a ušetrili sme kopu miesta.

P1000561

Raňajky – strohé, takmer bez chuti

Začiatok dňa je skutočne bojový. Plechovička studenej paštéty a k nej trvanlivá náhrada chleba. Každý má tri balenia – kukuričný, svetlý a tmavý. Kto si ich ako zadelí, tak ich bude mať. Počíta sa s nimi, že sa stanú doplnkom k ľubovoľnej konzerve, z ktorých raňajková paštéta azda najviac ladí svojim charakterom.

DSC_5797

Pobavili nás etikety, ktoré sú na každej konzerve otočené dolu hlavou. Na žiadnej z konzerv nechýba označenie, či patria k raňajkám, obedu alebo večeri. Akýsi škriatok však čosi vo fabrike doplietol a jedna z plechovičiek nám nesedí. Namiesto pečeňovej paštéty je dnu bôčiková, nič sa však nedeje. I tak nám chutia takmer rovnako.

P1000564

Možno to poznáte. Vytiahnete na letnej prechádzke z vaku chlieb s paštétou a chutí ako nikdy predtým. Iste nie z únavy a hladu, ale preto že paštéta sa zohriala a rozvinula svoju chuť naplno. Schladíte ju a opäť chutí iba ako jemne ochutený omastok. Tak je to aj teraz v sychravej jeseni.

Potešil by džem, káva s mliekom a cukrom, alebo nejaká skladkosť, ktorá by za fádnymi raňajkami napísala bodku. Jediné čo tu je sú nápoje – šumivý čaj alebo multivitamín. Či do studenej alebo horúcej vody, všetko jedno. Sme najedení, morálka však nijako neposkočila.

DSC_5802

Ponaučenie? Nabudúce treba niesť paštétu vo vnútornom vrecku aby sa zohriala, pribaliť cibuľu a vymeniť nepodarený chlieb za naozajstný. A ak sa k tomu ujde ešte nejaká Horalka alebo Mila, bude to fajn.

Príprava na obed

Po hodnom kuse cesty padne obed vhod. Raňajky – hoc nudné a fádne – sú už dávno strávené. Snáď obed prinesie kus nového potešenia, pretože názvy ktoré čítame na polievkových etiketách sú skutočne fajn: polievka fazuľková kyslá, zemiaková polievka s majoránom a polievka šošovicová s údeninou.

P1000596

Tentokrát už treba načrieť hlbšie do vaku a otvoriť plechovičku s príslušenstvom. Patrí k nej návod, ktorý aj nevojakov zasvätí do tajomstiev. Dnu je vrecúško na vodu (v jednom balíčku zalisované cez konzervu, takže sa nedá použiť), tabletky na dezinfekciu vody (bez tých sa zaobídeme), otvárač na konzervy ktorý slúži ako držiak plechovice, varič na pevný lieh, jeden a pol kocky pevného liehu a plechový otvárač z dvoch dielcov ktoré sú vlastne plechovkovými polotovarmi.

P1000599

Takáto výbava je v každom balení a očakáva sa, že budeme mať so sebou lyžice tak, ako ich nosíme na iné vychádzky. Nič nás neprekvapí, variče na pevný lieh predsa poznáme a vieme čo od nich máme čakať a čo nie. Ak nefúka silný vietor, je to bez problému.

P1000601

Polievku preto nemusíme jesť studenú, stačí zostaviť varič – ohnúť jeden pliešok, postaviť ho na druhý a zapáliť na ňom polovičku tabletky. Potom už iba otvoriť konzervu, s držiakom ju položiť nad plameň a chvíľu vyčkať.

P1000604

Niektoré polievky sklamú

Nazeráme jeden druhému ponad plece a na začiatku to vyzerá akoby bola polievka pevnou hmotou. Nie je pri polievkach zvykom aby sa dali krájať nožom na kocky, teplo to však snáď dá na správnu mieru. Čosi buble, trošku sa parí, plechovičky sú naplnené od výroby až po samý okraj. Skutočne by ste do nich nevtisli ani vlas navyše.

DSC_5817

Fazuľková polievka aj po zohriatí zostáva hustejšia ako omáčka ku knedli. Chutí výborne, stratila však svoj pôvab. Nemožno ju zohrievaním dostať do stavu v akom by ste ju čakali. Vodu do plnej konzervy nevieme priliať a možno by i tak múčnu šťavu nerozpustila. Hoci je polievka horúca, neleje sa. Sú v nej husté hrudy – takmer ako halušky.

P1000610

Šošovicová polievka vyzerá lákavejšie. S jemnou údenou vôňou slaninky a mäkučkou šošovicou chutí výborne, ohlásená údenina sa však nedostavila. Tri tenké kolieska párku sa v nej strácajú. Zemiaková polievka s majoránom je na tom najlepšie, pripomína nám dolnozemský guláš od Tatrakonu. Každý si zajedá podľa chuti náhradu chleba a máme prvé skúsenosti s pripaľovaním.

DSC_5822

Pol kocky pevného liehu je dávka, ktorá presne stačí v jeseni na zohriatie, súčasne však horúci plameň dokáže spodok plechovičky pripáliť. To by sme pri polievke skutočne nečakali. Horkú pripáleninu vo fazuľkovej omáčke ponechávame nalepenú na plechovičke, ostatné dve sú na tom lepšie.

DSC_5835

Hlavný chod má hlavne zasýtiť

Poučení z polievky sa priberáme k hlavnému chodu. Plechovička je rovnako veľká, opäť má značenie že patrí k obedu. Etikety nás vábia na rizoto z hydinového mäsa so zeleninou, bravčové mäso na paprike s cestovinou a bravčové mäso so zemiakmi a kapustou. Opäť sú to veci ako z podnikovej jedálne, tešíme sa na ne.

DSC_5841

Aj teraz sú konzervy plné až po okraj, takže hoci sme sa s pripaľovaním poučili pri polievkach, nemáme úspech pri miešaní. V tuhom rizote sme zohli nerezovú lyžicu, cestovinu sme museli s námahou nasekať na drobné kúsky aby sme obsahom konzervy pohli, iba bravčové so zemiakmi bolo možné zamiešať. Vidno, že všetko sa nakladalo po vrstvách, z čiastok jedla.

P1000639

Ak sme o raňajkách hovorili ako o bojových, pre hlavný obedný chod to platí dvojnásobne. Možno tieto jedlá pri balení do plechovičiek skutočne vyzerali dobre. Teraz je to však už iba história. Je nemožné do 300-gramovej konzervy natrepať celý hlavný chod, aby si zachoval svoju šťavnatosť. Všade chýba voda, všetko je suché a pripaľuje sa to príšerne. Hoci bol zámer v podniku určite dobrý, výsledok je teraz veľmi slabý. Všetka snaha vyšla navnivoč.

P1000642

Víťazom je ten čo mal mäso so zemiakmi a kapustou, plnú prehru nesie rizoto spálené dolu na uhol, chladnejšie hore a po stranách. Cestoviny sú po starostlivom sekaní a miešaní ako kojenecká strava. Pravdu povediac, čokoľvek z hotových jedál v 400-gramových konzervách od Tatrakonu je oveľa lepšie ako toto.

DSC_5876

Poučenie? Hoci by sme všetko zohrievali vo vodnom kúpeli (čo sme zo zvedavosti neskôr s jedným balením PODAPu robili doma), výsledok by sa ani tak nepriblížil tomu, čo z konzervovaných hotových jedál poznáme.

DSC_5893

Morálka ani tentokrát nestúpla. Sme najedení, troška rozčarovaní, troška namrzení. Jeden sníva o špekáčke na ohni, druhý o tuniakovom šaláte z konzervy, ďalší o sáčkovej polievke. Nevieme čo na to vojaci, ale ak si spomínam na časy vojenčiny varili nám lepšie ako to čo je v PODAPoch.

Opäť pijeme multivitamín a čaj, rozprávame sa o káve a kakau.

DSC_6271

Večera už nemá čím sklamať

Večerné posedenie už v nikom nebudí nádeje, že by sa mohlo čosi zmeniť. Máme ešte nejaké chlebíky, šumivé nápoje a každý svoju poslednú konzervu – párkový guláš so zemiakmi, kyslú kapustu s klobásou a zemiakmi, hydinové mäso s ryžou v hráškovej omáčke.

DSC_5915

Aj tentokrát sú jedlá vyskladané vo vrstvách, musíme rozbíjať hustú, po kraj stuhnutú hmotu a vtipkujeme o tom, kto pripáli viac a menej. Párkový guláš so zemiakmi bol vlastne trenčiansky párok s fazuľkou, lepšie povedané so sójou.

P1000669

Asi opäť vo fabrike niektorý zo škriatkov vymenil etiketu. Kapusta s klobásou v jednej konzerve hýrila šiestimi kusmi klobásy, v druhej piatimi, v ďalšej boli kúsky iba dva. Hydinové mäso s ryžou bolo kdesi na polceste k rizotu, opäť sa všetko v suchu pálilo.

DSC_5933

Dopíjame nápoje z ktorých nám pohodne zostalo, nostalgicky chrúmeme zvyšky chleba a bavíme sa o tom, čo si doma dáme pod zub. Nie z hladu, ale pre pozdvihnutie nálady. Takéto jedlo skutočne zabíja.

Vak po celom dni nespľasol

Drobnou tragédiou je, že vak je po vychádzke takmer rovnako plný ako pred ňou. Zmizli nám chlebíky, zvyšok však zaberá rovnako veľa, alebo dokonca o kúsok viac miesta ako predtým. Len raňajkovú plechovičku možno zasunúť do polievkovej.

DSC_6261

Popri nej sa váľa plechovica od obeda, od večere, ba i od komponentov. Nie sme hladní, nie sme unavení, nebyť však ďalekohľadu, početnej zveri a húb čo sme cestou postretali na potešenie, asi by nám radosť v tomto dni predsa len chýbala.

Na prepadlisko dejín

Vyplatí sa kráčať do prírody s PODAPom? Asi nie, bola to skúsenosť ktorá nepriniesla ani príjemné zážitky, ani pekné spomienky. Iné armády to majú predsa len pestrejšie.

DSC_5896

Česi nezabúdajú na džem, sladkosti a majú jedlá ktoré po zohriatí chutia ako ozajstné, Američania majú nekonečný kaleidoskop drobností všetkých chutí, Francúzi majú lahôdkovú delikátnu kuchyňu s vyberanými dobrotami a kopou sladkostí, Nemci a Briti tiež na tom nie sú o nič horšie.

PODAP je príkladom nešikovného plnenia snov a plánov. S dobrým zámerom a neskúsenosťou nájdete v balíčkoch poživeň, ktorá v mnohom zaostáva za konzervami z pultov predajní. Vyberte si svoje obľúbené a nechajte tieto za trest vojakom.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

9 KOMENTÁROV

    • Pamätám si ešte na prvú várku PODAPov, ktoré sa u nás na útvare testovali. Ku každému menu sme vyfasovali formuláre, kde sme bodovali otázku za otázkou a písali postrehy a komentáre.

      Inak rovnaký ohrev používajú vo francúzskych RCIR dávkach. Tieto vojenské konzrvy nie sú lakované. Úmyselne, aby sa z nich po nahriatí nelúpala farba. Ale o tom sme už písali na http://doprirody.prakticky.sk/2015/10/15/s-konzervami-do-prirody/

  1. Zdravim,
    na vylety s „bojovymi“ podmienkami chodim rad. Kvoli synom (8 a 11 rokov) som uz na stanovacku pozhanal MRE aj RCIR. Veľmi ich to bavilo, hlavne sladkosti …
    vidim, ze je na case im pripravit slovensku pomstu 😀

  2. zdravim martin ak myslis americke mre tie ma momentalne v ponuke v eshope municak, viac druhov, cena je vsak dost vysoka a ak si mre pred tym nejedol a nevies ktore ako chuti asi by som americke mre nekupoval. k slovenskej davke kedysi som slovensku pohotovostnu davku tiez zobral na turu a bola asi najhorsia aku som kedy jedol – ako jest sa to da ale chudaci slovensky vojaci. Na druhej strane teda o poznanie lepsie su francuzske, ruske a svedske davky, ktore som mal moznost tiez jest.

  3. rusko ma jedne z naj mre neviem preco nepodpisu zmluvu nech dostavame ruske ,vojaci by boli spokojny ,urcite aj cena ale tu musi prist nejaka choraa firma ktora podpise zmluvu a uroby fazulovu polievku v konzerve kde to uz rusi maju aj americke sistemy ohrievania bez varica a potravy aj chladom zmrazene .je to na na zamyslenie………………………………………………………………..

  4. Zdravím jojo, mohla by som sa vás opýtať kde ste slovenský MRE balíček (resp, PODAP) kupovali? ďakujem za odpoveď!

  5. je to absolutne stravovacie dno,ako cela SVK armada. Predat co sa dalo, cicat peniaze na sprostosti,ale aspon zradlo by sa mohlo dostat na uroven.To radsej podpisat zmluvu a dovazat MRE od rusov. Je to naozaj odpad a nie strava. Kto toto schvalil..by som ho to nechal zrat pol roka…a to bez zaujatosti.. osobne zjem uplne vsetko.

Pridaj komentár