Hodíte do batoha kartónovú škatuľu, priložíte k nej fľašu s vodou a môžete vyraziť na potulky krajom. Niekedy je fajn baliť sa bez toho, aby ste rozmýšľali čo budete jesť. Vojenské potravinové balíčky sú ako cestovné menu, v ktorom nájdete dostatok energie i pre náročné pochody.
Nie vždy to musí znamenať, že ide o núdzovú improvizáciu ktorá sa líši od chutnej stravy pre všedný deň. Zoznamujeme sa s francúzskym balíčkom Ration Individuelle D´exercise, ktorý je odľahčenou verziou celodennej dávky RCIR.
Otvoriť a ujedať
Ak si na výlet nabalíte konzervu rybičiek, dva krajce chleba, horalku a makovník, viete že máte so sebou bezstarostné menu. Nepotrebujete zakladať oheň aby ste si opiekli špekáčku, nepotrebujete varič aby ste stuhnutý omastok guláša z konzervy prebrali späť k životu.
S balíčkom R.I.E. je to úplne rovnaké. Či sa usadíte na čistinke a pustíte do jedla, alebo do seba všetko nahádžete za pochodu v snehovej chumelici je iba na vás.
Všetko je navrhnuté tak, aby ste sa zaobišli bez akéhokoľvek zázemia. Čo chytíte do rúk, to môžete začať s chuťou jesť.
Znamená to, že tu nenájdete vrecúška s kávovou a čajom, kocky pevného liehu, jednoduchý plechový varič, lyžicu, tablety pre dezinfekciu vody či samoohrevné vrecúško. V 760-gramoch váhy sa ukrýva iba jedlo samotné a balíček papierových vreckoviek. Ak k nemu pridáte lyžicu a nôž, bude vám chýbať iba voda na zapitie.
Ako z domácej kuchyne
Predstavte si poctivú domácu kuchyňu a máte jasno v tom, čo vás čaká po otvorení 300-gramovej konzervy s hlavným chodom. Keďže R.I.E. balíček je považovaný za studenú poľnú kuchyňu, jedlá sú vyberané tak, aby dobre chutili i bez zohrievania.
Znamená to, že dnu najčastejšie nájdete zeleninu, zemiaky a mäso po boku omáčky, ktorá obsahuje iba rastlinné tuky a trochu octu. Nič tu netuhne, nič nerôsolovatie. Raz je to tuniak s parenou zeleninou a zemiakmi, inokedy je to kus bravčoviny. Ak ich viete zohriať na slnku či na variči, chute budú o čosi výraznejšie. Pravdou však je, že i za studena chutia výborne.
Môžete si byť istí, že ak sa prepracujete na dno tejto 300-gramovky, hlad vás opustí i vtedy ak ste sa zabudli doma naraňajkovať. Nie je to spôsobené iba objemom, ale plnou, priam domáckou chuťou. Tieto jedlá neboli zo surovín varené v konzerve, ale vo veľkokuchynských kotloch pred vložením dnu. A práve to sa na výbornej chuti prejaví.
Keďže v teréne smetiak nenájdete, určite je dobré mať so sebou igelitové vrecúško. Papierová škatuľa od jedla by sa zvyškami omáčky rýchlo premočila a mali by ste to úplne všade.
Paštéta, ktorá stojí za to
Ak vám po čase začnú hudci vyhrávať v žalúdku, na rad príde prvé z občerstvení. Je to konzerva s paštétou a k nej dvojica slaných sušienok. Nečakajte rozmixovanú pastu, ktorá je štandardom v našom kraji.
Francúzska paštéta si zakladá na mäse, ku ktorému je živočíšny tuk iba doplnkom.
Takže ak pochytíte prvé sústo, zistíte že sa tešíte mletému chudému mäsu, v ktorom nájdete slušné kúsky chutnej svaloviny. Tuku je pomenej a hoci sa na okrajoch konzervy oddelí, má príjemnú chuť.
Raz je to bravčovina, inokedy králičina či kačacie mäso. Všetko sa dá z plechovky vyrýpať sušienkou bez toho, aby ste si špinili lyžicu, spork alebo nôž.
Chutný dezert
Francúzi si potrpia na chutný dezert a iné to nie je ani v bojových podmienkach. Pri poldňovke si na 90 percent môžete byť istí, že vás bude čakať populárny čokoládový puding v plechovičke s neprehliadnuteľným logom Mont Blanc.
Chuťou by ste ho prirovnali k Pikau a keď ho dojete, ešte nejaký čas budete v ústach cítiť intenzívnu čokoládovú chuť. Plechovička je oveľa hlbšia ako pri slanej paštéte, pretože voda ktorá dáva pudingu jeho šťavnatosť nemá žiadne kalórie. Sušienky sú celozrnné a hoci nie sú priveľmi sladené, k tomuto pudingu pasujú.
Drobnosti na zahryznutie
Aby ste mali zopár drobností, ktorými sa dá dočerpať energia a zahnať hlad ak na vás príde v inom čase ako na ostatných, i za pochodu sa môžete zahryznúť do sladkostí, ktoré si pri prestávke na jedenia odložíte do vrecka.
Vždy je to čokoláda, ktorá je iná ako tá na ktorú ste zvyknutí z obchodu. Hoci je sladká a silno čokoládová, predsa len je akási pevnejšia a „suchšia“. Má menej čokoládového masla ako je zvykom. To preto, aby sa v lete nerozpustila. Belavý povlak tuku je štandardom, niekedy nájdete čokoládu belavú i na reze.
Ďalším prídavkom je sladké ovocné želé, v balíčku však môžete nájsť aj turecký med s orechmi, alebo inú tyčinku drobnejších rozmerov. Nie je tajomstvom, že ak si čokoládu a želé budete zahryzávať naraz, vyčaríte uhladenú, chuť.
Na celý deň
Jedlo, ktoré si viete podeliť na niekoľko zastávok s občerstvením je fajn, ak vychádzate do prírody po raňajkách z domova a vraciate sa späť v pozdnom večeri.
Aby ste sa cítili dobre, v chladnom počasí potrebujete približne liter vody na zahnanie smädu, v horúcich letných dňoch to bude i trojnásobok. Neznamená to však že ju musíte nosiť so sebou, stačí vedieť kde hľadať studničky.
Francúzska 12-hodinová dávka Ration Individuelle D´exercise (R.I.E.) je potravinovým balíčkom, ktorý vás nezaskočí plejádou anonymných hnedých vrecúšok, pri ktorých musíte čítať popisky aby ste vedeli o čo ide. Ide o starostlivo vyberanú zostavu civilných jedál a pochúťok, pri ktorých sa i bez predchádzajúceho zoznámenia cítite príjemne. Chute idú do noty aj našincovi, kávičku či čaj sa predsa len vyplatí pribaliť na prilepšenie.