Je to dvojkilový balíček, v ktorom je pripravené výdatné jedlo na celý deň. Zaženie hlad, vyladí váš pitný režim a vyrieši aj drobné detaily, akými je osobná hygiena, úprava vody z prírodných zdrojov či založenie ohňa, aby ste mali na čom hriať pripravenú varnú nádobu.

Aké to je, ak si zásobíte špajzu balíčkami, ktoré vyťahujete na potulky krajom? Zoznamujeme sa v teréne s anglickými vojenskými dávkami potravín 24 Hour Ration Pack, z ktorých každá vám i pri náročných pochodoch odovzdá viac ako 4000 kcal energie.

Teplé jedlo trikrát denne

Ak delíte svoj stravovací deň na raňajky, obed a večeru, môžete si byť istí tým, že vás čaká samostatné jedlo pre každý z týchto chodov. Nečakajte žiadne konzervy. Mäkké, bariérové vrecúška majú vždy po 300 gramov váhy a vašou jedinou úlohou je zohriať si ich na variči alebo ohnisku.  Akú taktiku pre zohrievanie zvolíte je iba na vás, v škatuli nájdete iba vetruodolné zápalky, ktoré sú chránené pred vodou.

Ak otvoríte vrecúško, vytlačíte jeho obsah do varnej nádoby a zohrejete si jedlo v nej, vodu budete potrebovať na umývanie mastnej nádoby po dojedení.

Ak varné uzavreté vrecúško zohrejete v horúcej vode a jedlo zjete priamo z neho, prevarenú vodu budete môcť použiť na čaj, kávu alebo čokoľvek iné. Nech sa rozhodnete akokoľvek, budete potrebovať oheň, vodu a približne pollitrovú varnú nádobu.

Páči sa nám, že receptúry uprednostňujú rastlinné tuky pred živočíšnymi. V letných mesiacoch to znamená, že ak je horúco, jedlo bude mať svoje kvality neraz i bez toho, aby ste ho museli hriať nad ohňom. Nečakajte tuhú masť, loj či tučné mäso, ale skôr svieže, ľahké suroviny ktoré sa bez ohrevu dajú vždy zjesť.

Iné chute, ako ste zvyknutí

Ovsená kaša, alebo fazuľa na pol tucta spôsobov – s klobáskou, párkom, zemiakmi či čímkoľvek iným. Raňajky sú ladené v ostrovnom vkuse a bez výnimky chutia našincovi tak trocha fádne.

Sú to jedlá, ktoré odhaľujú typické chute raňajkových surovín bez toho, aby ich ukrývali za tucty korenín.

Ak si na ovsenú kašu prihodíte za hrsť obvarených čučoriedok, brusníc či malín ktoré ste nazbierali po ceste, je to fajn. K fazuli vám však s najväčšou pravdepodobnosťou bude chýbať krajec chleba.

Nie preto, že by jedla bolo málo, ale preto že ste tak naučení z domova. Inak to stále bude len trochu lepšia fazuľa v bielej či červenej omáčke.

Obedy a večere sú v úplnom kontraste s neutrálnymi chuťami raňajok. Všetko sa točí okolo kuchýň bývalých britských kolónií, takže čakajte kopu Indie, Orientu, Afriky a z času na čas nejaké to Európske jedlo z cestovín. Všetko má výraznú korenistú, a niekedy i trochu pikantnú chuť. Vždy však dokážete úplne jasne rozoznať čo máte pred sebou i bez toho, aby ste čítali nálepky na balíčkoch.

Každé jedlo si môžete dochutiť. Nie soľou a korením ako je zvykom, ale malou fľaštičkou pasty z pálivých čili papričiek. Tie vás postavia na nohy, ak máte pocit že vás začína premáhať chladné, sychravé počasie.

Ako by sme hodnotili jedlá, ktoré sme ochutnali z takmer dvoch tuctov rôznochuťových balíčkov? Na začiatku vás trocha prekvapia, potom si zvyknete na skladbu chutí a keď ich beriete za štandard, vždy viete čo máte čakať. Hlad je preč a spolu sním aj chute na čosi dobré. Sú to jedlá, ktoré vás dokážu naplniť intenzívnymi vnemami.

Horúce kakao pozdvihne náladu

Možno ho radi pijete keď vyliezate z vyhriateho spacieho vaku do chladného rána, možno vám pomáha zaspávať po vyčerpávajúcom dni v rušnom, desivom lese. Isté však je, že horúce kakao ktoré v anglickej dávke potravín nájdete, určite stojí za to.

Je to prášok na pol litra horúcej vody, kde vás popri plnej chuti kakaa raz čakajú tóny mäty, inokedy zasa pomaranča. Nápoj má konzistenciu tučnej smotany a cítite, ako sa vám valí dolu hrdlom vo svojej jemnosti. Pollitrové sústo je niekedy tak výdatné, že máte z neho pocit ďalšieho, už štvrtého horúceho jedla. Je to úplne iná liga, ako horúce čokolády, ktoré kúpite v obchode.

Prídavky vás môžu zneistiť

Môžete ich ujedať za pochodu, môžu vám spríjemňovať chvíle oddychu, ale rovnako vás zasýtia vo chvíľach, keď zo seba vydávate poctivú dávku energie.

Celkovo popri hlavných jedlách nájdete približne desiatku samostatných balíčkov, v ktorých sa ukrývajú menšie i väčšie sústa na zahryznutie.

Takmer vždy dostanete ovsené sušienky – slané či sladké. Často sa v balíčkoch nachádzajú oriešky, sušené ovocia alebo ich zmesi. A aby vám nebolo málo, neraz nájdete takéto balíčky bok po boku i dva. Pridajte k tomu cereálne tyčinky, nákypy zo sušeného ovocia, arašidové maslo, syrovú nátierku, ovocné pyré, sladené kondenzované mlieko, orieškovo-kakaovú nátierku či varené cukríky v štýle našich bon-pari a máte hrubú predstavu o sortimente.

Z vyberanejších prídavkov určite stojí za zmienku tuniakové mäso v omáčke, alebo i karamelový či čokoládový nákyp v pudingovej omáčke. Šuštiace vrecúška, malé bariérové vrecká, tuby, taštičky s uzáverom – je to vždy tak trochu lotéria s príjemnou dávkou zvedavosti.

Sú však situácie, kedy vám to zo začiatku tak trocha zamotá hlavu. Neviete s čím si dať arašidové maslo, nutelu či syrovú nátierku ak k nim nemáte dosť sušienok. Jednoducho musíte brať veci tak ako sa majú. Zjete to čo máte a hotovo. Ak zabudnete na zvyky z domova, všetko ide ako po masle.

Nápoje, ktoré pokryjú deň

Pol litra nápoja s príchuťou koly, pol litra nápoja s ovocnou príchuťou, pol litra technického nápoja s minerálmi a 375 mililitrov chutného džúsu z práškového koncentrátu. To je zostava, ktorá vás čaká v každej z dávok a počíta sa tým, že si nápoje pri zastávkach zamiešate priamo v pítku, alebo máte pre ne fľašu, do ktorej si k pochodu vždy pripravíte presne odmeranú dávku nápoja.

Nik nechce, aby ste zanedbávali príjem tekutín a vždy po ich boku do seba dostanete i výdatnú dávku sacharidov, aby ste mali dostatok síl kráčať vpred.

Je to rutina, ktorá sa na vás nalepí tak rýchlo, ako sa vysporiadate s odmeriavaním dávok vody a zarábaním práškov. V horúcich letných mesiacoch sme mali pocit, že k nápojom priveľa čistej vody už nevypijete. Akoby vo vás všetku tú životodarnú vlahu držali.

Poetickejšie sú však posedenia pri káve a čaji. Z každého máte k ruke po dve porcie, ku každej z nich patrí aj vrecúško cukru a náhradky sušeného mlieka. Sú to práve tie chvíle, pri ktorých si vychutnávate ticho, oddych a chvíľu voľna. Ak si čaj nedávate s mliekom ale citrónom, nespravíte chybu ak si k balíčku pribalíte trocha kyseliny citrónovej na dochutenie.

Celkovo sa počíta s tým, že na prípravu nápojov a doplnenie vody do ovsených kaší budete potrebovať čosi málo cez tri litre vody, ktoré sú kľúčové pre to, aby ste mohli dávku plne zjesť a vypiť. Ďalšiu vodu potrebujete pre ohrev a umývanie varných nádob. Či si ju ponesiete z domu, alebo doplníte v prírode, to je iba na vás.

Zopár drobností navyše

O zápalkách, ktorými založíte oheň sme už hovorili. Nespomínali sme však plastovú lyžicu so zúbkami na čelnej strane, ktorú môžete použiť na jedenie, delenie porcií jedla, či miešanie pri ohrievaní.

Lyžica je použiteľná, je to však akási núdzovka plná kompromisov. Je príliš hlboká, nedobre tvarovaná, po spotrebovaní balíčka ju vyhodíte – nebudete ju odkladať na ďalšie použitie.

Tri balíčky žuvačiek udržia vaše zuby v kondičke bez umývania, dva balíčky s vlhčenými dezinfekčnými vreckovkami vám pomôžu udržať v čistote ruky, ale aj vyčistiť bezprostredné okolie prípadných rán. Vreckovky sú z pevnej, netkanej textílie, budete prekvapení akú veľkú plochu sa vám nimi podarí dočista vydrhnúť. Sú bez liehu, dezinfekčných prísad je pol tucta. Pre rôzne potreby je tu i balíček papierových vreckoviek.

V každej dávke je i sada šiestich tabliet pre dezinfekciu vody z prírodných zdrojov. Každá z nich je určená pre liter vody a trvá približne 30 minút, kým spravia svoju prácu. Hoci je v našich končinách dostatok kvalitnej vody, ktorú si môžete nabrať na cestách, tablety možno využijete. Možno nimi dezinfikovať jedálenské a varné nádoby, ktoré neviete v prírode umyť tak dôkladne ako doma.

Na záver je tu ešte veľké vrecúško so zipsom, do ktorého môžete nabaliť všetky prázdne obaly od jedál skôr, ako ich kdesi vyhodíte do koša. Nič sa vám nezmáča a nezašpiní v batohu. Vedzte však, že neporiadku bude veru slušná hŕbka.

Anglická celodenná dávka proviantu 24 Hour Ration Pack je slušným, chutným a výdatným sústom, ktoré pokryje vaše potreby i pri náročných pochodoch. Očakávať môžete zasýtenie, pestrosť chutí, ale aj voľné ruky v tom, ako si drobné sústa rozdelíte v priebehu dňa. Nečakajte však pozdvihnutie morálky obrázkami a grafikou, všetko je suché a fádne, pred otvorením vás žiadny z balíčkov neláka na svoj obsah. Sú ako anonymné vrecúška s popiskami, nič vám nehovoria.

Slovenský balíček PODAP sa drží tradičných domácich jedál, v teréne vás však zradí zohrievanie porcií.
Americká klasika M.R.E. je balíček plný prekvapení. V každom z nich je kopa drobných súst, žiadne z nich však nechutí ako naozajstné jedlo. je to pestrá zmes chuťoviek.
Ak je niekto dobrý v príprave vojenských balíčkov, sú to určite Francúzi. Jedlo v balíčkoch R.I.E. je tak výborné, že sa v teréne cítite ako v luxusnej reštaurácii.

 

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár