Je to pohodlie pre leňošenie i spánok v prírode. Rozšnurujete si topánky, vyhupnete do hamaky a keď sa uložíte do príjemnej polohy, necháte sa jemným vánkom ukolísať pri pohľade do korún stromov. S dobrým pocitom, že ste sa podvihli kúsok nad terén plný drobného života.

Ak sa popri tom ukryjete i pod moskytieru, dostanete sa aj mimo dosahu otravných komárov a rojaceho sa hmyzu. Aké to je, ak si na cesty pribalíte ľahučkú hamaku, ktorá vám dokáže poskytnúť pohodlné zázemie? Zoznamujeme sa na potulkách krajom s hamakou DD SuperLight Frontline Hammock.

DD SuperLight Frontline Hammock

Balíček, rozbaľ sa!

Nič nemusíte kupovať samostatne, nič nemusíte pred prvým výletom ladiť doma vo dvore. V balení nájdete ucelenú sadu, ktorá už nepotrebuje žiadne úpravy – popruhy, lanká, karabíny, hamaka, sieťovina, pružné viazanie i výstužné tyčky pre komfort – všetko je vo vnútri. Po boku návodu, ktorý vám môže byť oporou ak doposiaľ s hamakovaním nemáte dostatok skúseností.

Balíček váži 920 gramov a v batohu obsadí približne 2 litre objemu. S výnimkou výstužných tyčiek je celý obsah poddajný, takže sa s hamakou dostanete nielen do preplneného vnútorného priestoru, ale aj do vonkajšieho sieťovaného vrecka. Kompaktné balenie v jedinom vrecku vám dáva istotu, že v roztržitosti a nešikovnosti nazabudnete niektorú z dôležitých súčastí doma.

DD SuperLight Frontline Hammock

Všetko sa točí okolo odľahčovania, komfortu a všestrannosti. Niet preto prekvapením, že výrobca túto hamaku radí do svojho expedičného sortimentu, ktorý musí zniesť viac ako pohodové víkendovanie v tábore. Dnes ste tu, zajtra zasa inde – a spolu s vami aj pohodlná pohovka s ochranným štítom voči mrzutostiam.

Tenké a odolné viazanie

Závesný systém tejto hamaky je okresaný na váhové minimum. Nečakajte široké popruhy pre ochranu stromov, nečakajte laná z ktorých možno na prvý pohľad vyčítať pevnosť a robustnosť. Ba aj karabíny sú tak malé, že by ste ich čakali na kľúčenke a nie na hamake.

DD SuperLight Frontline Hammock

Nie, nejde o žiadny kompromis a experimentálny výstrelok, ale osvedčenú, mimoriadne ľahkú výbavu, ktorú výrobca balí ku svojim najľahším hamakám už niekoľko rokov. Za všetkým hľadajte moderné technické materiály, ktoré garantujú väčšiu nosnosť, pevnosť a odolnosť, akú pri zavesení hamaky treba.

Bez predchádzajúcich skúsenosti je ťažké uveriť, že vás vo vzduchu udrží šnúra, ktorá je tenšia ako tá ktorou si zaväzujete topánky. Jachtári by vás však rýchlo presvedčili o tom, že šnúra Amsteel Blue z materiálu Deneema SK75 spletaná z 8 prameňov udrží viac ako 650 kilogramov bez ohľadu na to, či je zmáčaná vodou, alebo rozpálená slnkom.

DD SuperLight Frontline Hammock

Podobné je to s karabínami. Hoci každá z nich váži iba 8 gramov, v skutočnosti znesie až 400-kilogramovú záťaž a nespadnete na zem ani vtedy, ak ju v nešikovnosti poriadne nezacvaknete. Výrobcom je firma DMM Climbing, ktorá v tomto segmente nie je žiadnou neznámou.

Pridajte k tomu odľahčené popruhy ktoré chránia pri záťaži kôru a lyko stromov – razom máte dobre zladený systém, ktorý funguje.

DD SuperLight Frontline Hammock

Bez viazania uzlov

Osadenie hamaky, to je zvyčajne počítanie krokov, viazanie uzlov, odhadovanie uhlov a jemné dolaďovanie. V tomto prípade sa nemusíte uzlami priveľmi zaoberať – zaobíde sa aj bez nich. Kotvenie zaistia karabíny, nastavenie dĺžky povrazov zasa šikovný, posuvný systém Whoopie Sling. Zatiahnete jeden koniec šnúry a hamaka stúpa nahor. Zatiahnete za druhý a klesá.

Ak to správne spravíte na oboch stranách, bez námahy dostanete hamaku do polohy, v ktorej dokáže poskytnúť najväčší komfort a úžitok.

DD SuperLight Frontline Hammock

Dva uzlíky však predsa len budete zaväzovať – hoci i po vzore mašličiek na topánkach. Vyžadujú ich pružné lanká, ktoré držia vo vzpriamenej polohe moskytieru. Tie musíte dostať na stromy aspoň o 50 centimetrov vyššie ako nosný systém hamaky. Často sa vám stane, že sa budete stavať na špičky, aby ste tam dosiahli. Obzvlášť v nachýlenom teréne.

Možno pre vás bude zo začiatku trochu nezvyčajné navliekať vystužovacie tyčky do prievlakov v sieťovine. Ide to len z jednej strany, pri vyvliekaní vás troška pohnevajú kovové spojky. Za drobnú mrzutosť vás však čaká veľká odmena. Moskytiera vám nepadá v hamake na tvár – je ako samonosná klietka, ktorá pekne drží nad vami svoj tvar. Z hamaky sa vďaka nej stáva vzdušná, avšak uzavretá kója, ktorá visí medzi dvojicou stromov.

DD SuperLight Frontline Hammock

Vyladené pre komfort

Tejto hamake prídete veľmi rýchlo na chuť. Už pri prvom ľahnutí si všimnete, že máte pocit, akoby ste sa ocitli na pružnom, polotuhom matraci. Hamaka je dostatočne priestranná a vďaka tomu že látka nie je priveľmi prieťažná, lôžko drží svoj tvar. Neklesnete nadol ako je pri SuperLight hamakách zvykom. Ľahnete si na jeden bok, na druhý, na chrbát a stále sa cítite fajn. Pri jednovrstvovom vyhotovení nás to veľmi príjemne prekvapilo.

Pri uzavretej hamake je prvotný komfort a pruženie látky nevyhnutnosťou. Tu sa nedokážete uložiť uhlopriečne, aby ste zmiernili priehyb či stiesnenosť.

DD SuperLight Frontline Hammock

Konštrukcia a vyhotovenie moskytiery priam žiadajú, aby ste ležali priamo v osi hamaky. A to v tomto prípade funguje výborne. Pri hlave a pri nohách máte po dve vrecká na drobnosti, po oboch stranách zasa zipsy na vstup a vystupovanie.

Ak patríte medzi tých, čo sa v hamake zvyknú ponosovať na znížené pohodlie, určite by ste si mali tento model vyskúšať. Môže sa stať, že práve v nej objavíte oporu, ktorá vám pri ostatných modeloch chýba. Čím tom je? Pri spojení s pevnou, napruženou moskytierou sa hamaka správa inak, ako keby visela voľne.

DD SuperLight Frontline Hammock

Zastaví hmyz, spomalí peľ

Ak v prudkej horúčave ľahnete do zasieťovanej kóje, ihneď pocítite že klíma je na dýchanie náročnejšia. Prúdenie vzduchu sa spomalí a vy cítite ako sa priestor okolo vás zahrieva. Čo v tejto chvíli znie nie veľmi príjemne, v sychravom dni a chladnej noci pomôže. V hamake sa budete cítiť príjemnejšie ako vonku, pod holým nebom.

Sieťovinu môžete kedykoľvek rozopnúť a vyrolovať nahor. Vzduchu sa k vám dostane koľko si len zaželáte. Je to ako keď otvoríte okno dokorán – je na dosah ruky, kedykoľvek pripravené na zavretie.

DD SuperLight Frontline Hammock

Hustá sieťovina nebráni vo výhľade, bezpečne udrží komáre, muchničky, ovady i kliešte mimo vás. A spolu s nimi utlmí i prestup peľu do vnútra.

Zipsy sú obojstranné, zbiehajú sa na každom vašom boku z dvoch strán. Záleží iba na vás, či ich ponecháte tak ako sú, alebo si pre jednoduchšiu manipuláciu na vzdialenejší z nich pridáte šnúrku. Vyplatí sa troška sledovať pohyb mašiniek po zúbkoch. Ak sa strojček zachytí do látky alebo sieťoviny, vyslobodzovanie je zdĺhavé a nepríjemné. Našli by sme zopár miest, kde takáto kolízia zanechala drobné stopy.

DD SuperLight Frontline Hammock

Hamaka, tak ako ju poznáte

Ak sa túlate krajom a chcete si len na hodinku poležať na príjemnom mieste, hamaku môžete zostaviť aj bez moskytiery. Jednoducho ju otočíte naruby a zo sieťoviny sa stane druhá textilná vrstva, ktorá spočinie pod hamakou.

Vtedy nenavliekate žiadne tyčky a ani neuväzujete pružné šnúry ku stromom. Za minútku-dve ležíte a vychutnávate si pohodlie.

DD SuperLight Frontline Hammock

Hamaka je pre nocovanie plne pripravená i pre spodné zateplenie DD Underblanket, ktoré uchytíte pomocou karabín priamo do našitých očiek. Ak k nej pridáte prikrývku DD Hammock Quilt, spací vak môžete v teplejšej časti trojsezóny nechať doma. Do dažďa budete potrebovať celtu a jednu šnúru naviac – práve tak ako pri ostatných hamakách.

Páči sa nám kvalita spracovania, zladenie so zvyškom firemného sortimentu a možnosť kombinovania s príslušenstvom, ktoré máte doma pre ostatné hamaky tohto výrobcu. Doterajšie skúsenosti nás vždy presvedčili o tom, že nenarazíte na problémy s chybami šitia či materiálov.

DD SuperLight Frontline Hammock

DD SuperLight Frontline Hammock (125,00 €) je pohodlná a odolná hamaka, ktorá je navrhnutá nielen pre víkendové oddychovanie, ale aj pre tulácke a expedičné pochody. Poskytne vám pohodlie pre sedenie i ležanie, ochráni vás pred hmyzom, peľom a prachom, uhojdá vás k pohodovému spánku. A ak príde chladnejšie počasie, vytvorí okolo vás príjemnejšiu a teplejšiu klímu. Určite sa vám zapáči ľahký a komfortný závesný systém, ako aj geometria, ktorá vytvorí kóju s pohodlným priestorom okolo vás.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár