Je ako perina, ktorá zvonka tesne obopína hamaku. Príjemne hreje, bráni podfukovaniu a vytvára klímu, ktorú zvyčajne očakávame od spacích vakov. Ak prídu chladnejšie dni, spodné zateplenie hamaky je priam nevyhnutnosťou.

Čím sa takáto perina líši od spacieho vaku? Rozdiel spoznáte hneď ako vkĺznete do hamaky. Kým spacák spľasne pod ťarchou tela a stratí väčšinu svojich izolačných schopností, závesné zateplenie hamaky zostane stále rovnako nadýchané. Obopína plachtu a prilieha k telu. Čo všetko môžete očakávať do DD Underblanketu zisťujeme na svojich vychádzkach do prírody.

Hrejivý pocit si zamilujete

Možno je to tak trochu nezmysel. Hoci ste sa utáborili uprostred lesa, mimo komfortu mesta, predsa len máte pocit, akoby ste si so sebou vzali elektrické vykurovanie. Sadnete si na vetrom vychladenú hamaku a v priebehu sekúnd pocítite zospodu horúčosť. Ľahnete si, uložíte sa do pohodlia a opäť cítite, ako vás zalieva hrejivý pocit.

DSC_9180

Hoci ide o teplo, ktoré pochodí z vášho tela, zdá sa vám že dobre nastrojená hamaka vďaka zatepleniu hreje lepšie ako bavlnené spodky či hrubý pletený sveter z akrylu, pod ktorým máte teplý nátelník s dlhým rukávom.  Najprv v priebehu sekúnd zohrejete chladný textil hamaky, potom vykúrite tenkú vzduchovú medzeru pod ním a v zápätí sa teplo od izolačnej vrstvy underblanketu vracia k vám.

DSC_9138

Akákoľvek rozpomienka na nepríjemné podfukovanie hamaky, a jej chladivé obopnutie sa stráca v nenávratne. Viete, že odteraz sa ľahká hojdacia sieť určená pre trópy zmenila na príjemné ležovisko do našej klímy lesov a hôr.

Je ako šunka v sieťke

Nadutý balíček, z ktorého cez rebrovanie mocných popruhov vyčnieva mäkučká náplň mení svoju podobu po každej vychádzke. Raz máte pocit že je to krásne vyformovaná šunka v sieťke, inokedy sa ťahá do niektorej zo strán, potom zavše pripomína pohľadný valček. Vždy podľa toho, ako sa vám podarí zateplenie napchať do vnútra.

DSC_9122

Nič sa neskladá, nič neroluje, všetko je vyladené tak, aby ste mali s ranným balením čo najmenej starostí. I výrobca sám je presvedčený o tom, že by ste nemali v balení hľadať žiadnu vedu ani dokonalosť. Všetko prevezme pod patronát dômyselné, kompresné vrecúško.

DSC_9126

S ľahkosťou natlačíte zateplenie do ľahučkého obalu z rip-stop tkaniny, prikryjete vrch textilným uškom a zatiahnete šnúru. Kúzlo sa začne vo chvíli, keď začnete na vrecúšku uťahovať popruhy. Balíček sa zmenší takmer na polovicu a takto to funguje pri každom rozbaľovaní i balení. Nikdy vás nič nezaskočí, vždy vás príjemne prekvapí ako dobre dokážu popruhy vytlačiť z vnútra izolácie vzduch. Je to riešenie, nadovšetko praktické.

DSC_9130

Upínanie s predprípravou

V lese zmáčanom rosou, hmlou a dažďami je príjemné vedieť, že pri strojení svojho teplého hniezdočka sa nemusíte obávať jeho zašpinenia či navlhnutia. Keď hamaka visí medzi stromami, razom poslúži ako bezpečná plocha pri vybaľovaní. Najprv vyhupne z vrecúška underblanket, potom ho pootáčate tak aby ste mali predstavu o tom kde sú konce a kde stred, následne sa pustíte do vešania.

DSC_9137

Ak má hamaka predprípravu pre upevnenie, ide to rýchlejšie ako ste ochotní pripustiť. Našité ušká sú akousi okamžitou oporou, ku ktorým upínate drobnými skobami nadýchanú perinu. Hoci sú na pružných lankových závesoch, nie všetky v tomto prípade využijete.

DSC_9143

Na koncoch ukotvíte zateplenie vždy dvomi šnúrami na nosnú šnúru hamaky, na bočných stranách vás čakajú vždy po dva montážne body. Hoci by ste pri prvom zoznamovaní mali pokušenie pristrojovať dĺžku pružných šnúr, aby ste ich skrátili na minimum, pravdou je že skobou treba chytiť uško priamo o uško. Presne to je prípad v kombinácii s ľahučkou hamakou DD SuperLight.  Ušká sedia priamo proti sebe, nič nemusíte nastavovať.

DSC_9135

Jedna šnúra navyše

Nemenej zložité je upínanie pri hamakách, ktoré takúto prípravu nemajú. Hoci nedá veľa námahy prišiť im po vzore iných modelov manipulačné ušká, do hry vstupuje nový prvok. Ridgeline – čiže akási lanovková šnúra – prebiehajúca zo stromu na strom ponad hamaku sa stane kotviacim pomocníkom.

Bočné skoby na pružných závesoch visia priamo na nej a tým dokážu zateplenie pritisnúť zospodu k hamake. Toto riešenie nie je obmedzujúce a hoci by sa na obrázkoch mohlo zdať, že ide o rušivý prvok, pravda je úplne iná. Nám sa osvedčilo upínať jednu skobu k druhej, aby na šnúre vždy tvorili zladený pár. Tak sedí zateplenie pod hamakou i vtedy, ak sa z prebytku energie neustále prehadzujete zo strany na stranu, aby ste si lepšie vychutnali nočný život lesa.

DSC_9194

Dokonale kopíruje lesné bydlo

Dokáže sa plochý, nadýchaný ovál prispôsobiť zložitému tvaru hamaky? Toto je asi otázka, ktorá trápi pred prvým zoznámením a vyskúšaním každého z nás. Po pravde, všetko je vymyslené tak, aby jediný model zateplenia pasoval ku každej hamake.

Nielen skoby, ale aj pružná šnúra prechádzajúca po celom obvode underblanketu plní svoje poslanie pri ladení a nastrojení. Štvorica bodov umožňuje prispôsobiť si všetko na mieru. Trošku dotiahnete konce pod hlavou a nohami, potom sa uložíte do hamaky a dotiahnete bočné šnúry. Tým zateplenie úplne dosadne k látke a začne kopírovať vaše telo.

DSC_9163

Prekvapilo nás, ako dokonale dokáže zateplenie sadnúť k hamake DD SuperLight. V tomto modeli z pružnej tkaniny visíte ako banán v sieťke, takže zateplenie vás obopína z troch strán. Vybieha do výšky na bokoch, takže vás balí akoby ste boli v spacom vaku. A ak máte útlejšiu postavu, môžete si byť istí v tom, že po zviazaní šnúr budete zakrytí aj z vrchnej strany. Či fúka, alebo teplota klesá k nule, dosiahnete príjemné pohodlie i bez spacieho vaku. Treba len čosi na zakrytie.

DSC_9170

Pri pevnejšej hamake DD Camping je geometria trochu odlišná. Tu ležíte na opore, ktorá sa s ochotou rozťahuje do šírky. A spolu s ňou sa vďaka pružným gumovým šnúram rozťahuje aj spodné zateplenie visiace pod vami. Mení tvar, prispôsobuje sa vašim meniacim polohám, zo spodu vás všetko dokonale hreje. O to viac však cítite chlad prichádzajúci zhora, ktorý musíte utlmiť starostlivejšie. Tu už obyčajná tenká deka nestačí, chce to čosi lepšie, teplejšie.

DD Underblanket

Takže v oboch prípadoch sedí zateplenie ako uliate, mení sa len celkový komfort, ktorý vyplýva z vlastností hamaky. Pri prieťažnej jemnej textílii vás perina obopína tak príjemne, ako hamaka samotná. Pri pevnejšej, dvojvrstvovej, zasa máte pocit tepla zo spodu, všade tam kde hamaka tvorí oporu pre vaše telo.  A to z nášho pohľadu znamená, že underblanket funguje dokonale – presne tak ako jeho výrobca avizuje.

Môže sa zdať prikrátka

Dvojmetrová nylonová perina plnená dutým polyesterovým vláknom je natoľko teplá, že dokáže vytvoriť príjemnú pohodu i v období začínajúcej zimy, akú si užívame v čase písania tohto textu. Do akej miery si ju však užijete závisí na tom, ako sa na spanie pripravíte.

DSC_9171

Pod chvíľou sa môže zdať, že raz trčia von nohy, inokedy zasa hlava. Z dvoch metrov dĺžky sa predsa len čosi stráca pri prehnutí a polootvorené zateplenie nemôže poskytnúť rovnakú celistvosť tepelného štítu ako múmiový spací vak. To by sme si museli vešať na stromy hrubé, špeciálne vrstvené spacákové hamaky v štýle motýlích kukiel.

Nám sa osvedčilo, potiahnuť zateplenie bližšie k nohám a pod hlavou si vytvoriť tepelnú pohodu poduškou z oblečenia alebo deky. To dokáže vo veľkej miere poriešiť syndróm studených nôh a prináša to viac pohody, ako dodatočné zateplenie nôh. V kombinácii s ľahkým letným spacím vakom však môže vzniknúť ešte dokonalejšie riešenie.

DSC_9221

Pobaliť a tešiť sa na ďalší výlet

Venovať ďalšie slová baleniu stráca zmysel, keďže sme o tom hovorili na začiatku. Predsa len, k zatepleniu si treba vytvoriť rovnaký návyk ako k hamake. Po každom návrate z lesa všetko vybaliť, nechať vyvetrať a dosušiť. Nočná vlhkosť lesa sa vsiakne s povetrím do vnútra a treba sa jej nadobro zbaviť. Niekedy nám vychádzku pripomenie list vytrasený z hamaky, inokedy je to ihličie, alebo úžasná vôňa prírody, ktorá zostala uväznená kdesi v záhyboch.

DSC_9226

Tepelná pohoda, ktorá stojí za to

Spodné zateplenie DD Underblanket ponúka v kilogramovom balíčku tepelnú pohodu, ktorá sa dokáže tvarom prispôsobiť každej hamake tak, vznikol tepelný štít, ktorý neprepúšťa vietor. V troch ročných obdobiach dokáže bez ďalšej výbavy vytvoriť útočisko, v ktorom vám zaručene nebude zima. Keď krajinu pokryje sneh a prepuknú tuhé mrazy, vždy vám zostane dostatok priestoru na to, aby ste štít spravili teplejším a mocnejším. Pomocou spacieho vaku, s ktorým zaleziete do hniezdočka medzi nebom a zemou.

 

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

12 KOMENTÁROV

  1. Zdravím,
    no vyzerá to dobre, ale ja ako najväčší zimomravec na svete neviem, neviem, či by som v tom prežila noc v júli a nieto ešte teraz 🙂

    • JA TO ISTE, NAPOSLEDY SME SPALI VONKU KED BOLO V NOCI ASI 0 STUPNOV, NAD RANOM MAX -1 A JA SOM SA KLEPALA V STANE NAVYSE V SPACAKU DO – 20. ALE NA LETO TO MUSI BYT SUPER, LEN TAK SI VISIET 🙂

  2. Zdravím. Mám dve otázky. Prvá: Čo to máte za zipsovaciu hamaku? Celkom ma zaujala. Druhá je ohľadom tepelného komfortu underblanketu. Píšete že 3 sezónny, ja sa aj tak spýtam, dajme tomu, mínus 5 až minus 7 stupňov v prípade že mám teplý spacák, by zvládol? Alebo by už zo spodu ťahalo? Teraz nosím karimatku, tá úplne stačí aj v mínus 10, lenže hladám niečo komfortnejšie a spratnejšie.
    Vďaka za odpoveď!

    • Tá zipsovacia hamaka je DD Camping Hammock o ktorej píšeme na http://doprirody.prakticky.sk/2015/11/16/dd-camping-hammock-kus-pohodlia-medzi-nebom-a-zemou/ . Je z pevnej, hrubej, neprieťažnej látky, kuklenie pod zips je výborné. Celý zips je prešitý páskou, takže sa nenaťahuje a nezasekáva.

      Čo sa underblanketu týka, v porovnaní s karimatkou je to milión a jedna. Izoluje určite lepšie, a aj pohodlie je proti karimatke v oblakoch. Trojsezónne dokáže zatepliť spanie bez toho, aby bolo treba k nej spacák. Takže s takouto pomocou je aj zima v úplnej pohode.

      • Vďaka za odpoveď, ja mám Frontline, tam je zips na moskitiere, camping – mi nenapadlo, že by sa to dalo takto nad sebou zipsovať, možno by sa to dalo využiť keď len padá sneh/námraza- bez tarpu, len takto sa zakukliť.

        A k tomu underblanketu, posurfoval som anglicke fora/hodnotenia na amazone, tie boli trochu rezervovanejšie, aspoň čo sa týka zimného obdobia, nižších teplôt – písali že nestačil DDunderblanket (samozrejme so spacakom). Karimatku mám širokú a dlhú, takže aj z bokov izoluje, je pohodlná a ľahká, len je proste obrovská (zrolovaná). Ideálne riešenie vidím v páperovom underblankete ktorý by mal z vonkajšej strany membranú, takú akú dáva SirJoseph na spacáky – vietor/sneh by nemal šancu, lenže €€

        Keby stál 50€ DD underb.tak by som ho vyskúšal, ale za tých 70€ nvm… uvidím – ešte zvažujem takéto riešenie: https://youtu.be/SyJSF_okf24

        Vďaka ešte raz za odpoveď, a veľa pokojných chvíľ v prírode prajem!

  3. Videl som totiž video od českého dodávateľa dd a tam mal underblanket zavesený práve na chill out.
    Chill out ma taktiež aj 4 závesné pútka ako štandardné hamaky. Tak snáď to nejako bude pasovať keďže mi už underblanket cestuje domov 😀

Pridaj komentár