Je to spací vak, ktorý sa oblieka úplne opačne ako ste zvyknutí. Usadíte sa v pohodlnej náruči hamaky, prehodíte cez seba prikrývku a vhupnete do oboch jej koncov. Od tejto chvíle vás zaleje príjemné teplo, hoci lesom vanie chladný nočný vetrík.

Ak príde na spacie vaky, v hamakách sa menia na športové náradie pre akrobatov. Keď sa vám konečne podarí vkĺznuť dnu, nechcete sa ani len pohnúť, aby ste v nich neuviazli ako múmia. Ranné vyliezanie tiež nie je menej náročné. S prikrývkou DD Hammock Quilt je však všetko úplne inak. Hoci si užívate teplé objatie spacieho vaku, zostávate slobodní a nič vás nezväzuje.

DD Underblanket

Teplý paplón s gombičkami a šnúrami

Obliečka z jemnej nylonovej padákoviny a hrejivý syntetický hodváb vo vnútri – taká je taktika, ktorá dokáže vyčariť príjemnú atmosféru teplého domova pod korunami stromov. Prvý mocný zážitok vás však nečaká pod prikrývkou, ale pri vliezaní do nej. Uvedomíte si, že prirodzenejšie to už ani nemôže byť.

Na prvý pohľad je to prikrývka ako každá iná. Dôkladne prešitá v pruhoch, aby tepelný štít zostal vždy na svojom mieste. Ľahnete si do hamaky, zakryjete sa a cítite sa ako pod dekou. Otočíte sa na bok, potom späť na chrbát a kedykoľvek sa čosi posunie, opäť sa pohodlne zaviniete späť – pekne do teplučka.

DSC_4326

Stačí však, aby ste odhalili čaro gombičiek a šnúr, a vstúpite do úplne nového sveta. Na oboch koncoch dohliadajú na to, aby ste sa v noci po každom otočení nemuseli do prikrývky baliť.

Nohy v teple, plecia v bezpečí

Tridsať, 50 alebo 70 centimetrov? Záleží len na vás, aké veľké vrecko si vytvoríte pre nohy. Zakliknete zopár gombičiek, zatiahnete šnúru na konci a vkĺznete nohami dnu. Hoci ste nič nestratili na slobode pohybu, vaše nohy sú z každej strany obopnuté prikrývkou. Je to, akoby ste ich vsunuli do malého spacieho vaku, ktorý ich udrží v teple. Ak patríte medzi tých, čo po dni na nohách vždy cítia chlad, takýto komfort určite oceníte.

Podobná taktika vás čaká na opačnom konci. Tentokrát sú gombičky dve a vytvoria priestrannú kapsu pre plecia. Akoby ste si cez seba prehodili plášť, ktorý ste si zapli vzadu na chrbte.  Kocháte sa pohľadom na jasné hviezdy, dýchate  svieži nočný vzduch a ak vás chlad začne brať do svojej moci, zatiahnete hlavu dnu pod šnúru. Necháte si len taký otvor, aby ste odfukovali von a dýchali svieži vzduch.

Zvyšok tela je pod prikrývkou, ktorú okolo seba ovíjate podľa ľubovôle. Prirýchlo si zvyknete na komfort, ktorý bol vyladený pre spánok medzi nebom a zemou.

DSC_4375

Priestranná pohoda v malom balení

Hoci so sebou beriete v kompresnom vaku neveľký balíček s hmotnosťou iba 875 gramov, po rozbalení vás nečaká žiadny úsporný kompromis. Veľmi príjemne nás prekvapil veľký formát prikrývky, ktorá prichýli v chladnej noci i tých, ktorí svojou výškou či šírkou vytŕčajú zvyčajne z radu – 185 centimetrov dĺžky prikryje mnohých od hlavy po päty a 120 centimetrov šírky dáva štedrý priestor i pre mocné ramená valibukov. Výrobca si dal skutočne záležať na tom aby ste sa necítili neisto iba preto, že vám kdesi desať centimetrov prikrývky chýba.

DSC_4303

Výborne nám sadla do hamaky DD CampingDD Superlight. Kým v prvá z nich znásobuje slobodu a dáva zážitok podobný spaniu na tuhšom matraci, v druhej si užívate mäkučký spánok v polohe „banán“, kde hamaka samotná na vás prikrývku pritíska.

Páči sa nám, že prikrývka je priedušná a nehromadí sa v nej para ani v chladnom počasí. Kým vietor cez bariéru hamaky a prikrývky neprenikne,  para môže stúpať v chladnej noci nahor. Ste v suchu a predsa chránení pred nepohodou. I v tomto prípade však platí to isté čo pri spacích vakoch.

DSC_4320

Ak nemusíte ráno baliť narýchlo, nie je na škodu nechať prikrývku vyvetrať skôr ako ju zbalíte. Obzvlášť v prípade, ak vás chytila ranná rosa, ktorá je najkrajším a najjemnejším z budíčkov.

Hreje sama i v tandeme

Prikrývka je trojsezónnym riešením do prírody a dokáže ochrániť nielen pred chladom ktorý sa plazí krajinou, ale aj pred mrazivým vetrom, ktorý sa snaží preniknúť ku kostiam. Veľmi praktické je, že si ju viete vytiahnuť k nočnému posedeniu pri ohni, kedy vám plní úlohu plášťa. Spredu na vás sála ohnisko, a zozadu sa chlad k vašim krížom nedostane. Je to príjemné a ak by boli dve gombičky alebo suché zipsy navyše, ktorými by sa dal takýto plášť vyhrnúť a skrátiť, bolo by to prudko návykové.

DSC_4367

V chladnejšom počasí možno k prikrývke povolať do tandemu perinu, ktorá hamaku zateplí zo spodnej strany a z bokov. DD Underblanket priam ladí s Quiltom a vyladený koncept jedného výrobcu sa nezaprie. Ak si to skompletujete do hamaky DD Superlight, vyjde vám to tak, akoby ste boli ovinutí v dvoch izolačných vrstvách zároveň – vnútornej i vonkajšej. Bez dobrého funkčného oblečenia sa nezaobídete, každý z nás je však na chlad inak citlivý.

DSC_4330

Spánok v prírode je uvoľňujúci a ak si zvyknete na zvuky nočného lesa, zaspíte oloveným spánkom ako dieťa. Ak je chlad jediným dôvodom, ktorý vám skracuje sezónu nočného pobytu v otvorenej krajine, potom by ste sa mali rozhliadnuť po riešeniach, ktoré skutočne fungujú. Nám sa DD Hammock Quilt vyjavil na našich potulkách v plnej sile a komforte, takže ho môžeme smelo odporúčať.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár