Plynová kartuša, horák, varná nádoba a troška riadu – to je kuchynka do batoha, ktorá funguje na každom mieste, kde ju vybalíte. Bez budovania ohniska, bez zbierania dreva, vždy máte istotu že na pochode nezostanete bez horúceho jedla, kávičky a čaju.

Ak pomýšľate na šikovný hrniec so sklápacím uchom, mali by ste vedieť že existujú aj iné voľby. Čo by ste povedali na kanvičku, ktorá poslúži nielen na ohrev vody ale aj na varenie? Zoznamujeme sa na potulkách krajom s kompaktnou súpravou riadu GSI Outdoors Halulite Ketalist.

Malá a šikovná

Ak sa začnú v dočasnom tábore vybaľovať batohy pre varenie, ihneď vidíte že čosi je inak. Vrecko s kuchynkou má nezvyčajný tvar, takže spočiatku ani netušíte, čo máte očakávať v jeho útrobách. Vo chvíli, keď sa po vybalení objaví kanvička, všetko začína byť jasné.

Hlavne po tom, čo po prvýkrát uvidíte jej obsah. Pod pokrievkou je kartuša s plynom, miska na jedlo, hrnček s izolačným obalom, viečko na pitie a vidlička. Pridáte k tomu malý plynový horák a je z toho súprava pre každý deň.

GSI Outdoors Halulite Ketalist.

Balíček váži v základnej zostave bez kartuše 315 gramov a má tvar, ktorý sa veľmi dobre balí do batoha. Rýchlo mu prídete na chuť pri jeho netradičných proporciách.

Má podobu disku s priemerom 16 centimetrov a výškou na šírku dlane. Hoci to spočiatku vyzerá troška šialene, nejde o kávičkársku či čajovú súpravu. Všetko je inak.

GSI Outdoors Halulite Ketalist.

Stabilita sa vám zapáči

Nízka a široká varná nádoba má svoje čaro. Ak ju naplníte, je na variči oveľa stabilnejšia ako štíhly, vysoký hrniec. Veľmi rýchlo sa však k tomu pridávajú nové vnemy. Neunikne vám, že vďaka veľkej ploche dna je varenie rýchlejšie a úspornejšie.

Je to presne tak, ako keď doma na sporáku chystáte vodu na čaj. Var začína na veľkej ploche dna a búrlivým tempom napreduje vpred. Káva, čaj, instantná kaša, mrazom vysušované jedlá, rezance z balíčka – to všetko pripravíte s úplnou ľahkosťou.

GSI Outdoors Halulite Ketalist.

Kanvička má užitočný objem jedného litra, čo je dosť vody na hlavné jedlo dňa a výdatný nápoj k nemu. Výrobca nekopíruje geometriu ostatných kanvičiek na trhu. Nálievka je postavená pekne vysoko, hlavný je však obrovský otvor na pokrievku.

Kanvička nielen na vodu

Ak sa zžijete so sklápacou rukoväťou, rýchlo prídete na to že v kanvičke dokážete variť práve tak, ako v ktoromkoľvek inom hrnci. Vďaka veľkému vrchnému otvoru ľahko premiešate suroviny pri varení, ľahko ich naberiete do misky a aj umývanie je bez problému.

GSI Outdoors Halulite Ketalist.

Kanvička je vyrobená z hliníka s eloxovanou povrchovou úpravou, pretože výrobca počíta s tým, že ju budete používať viac na vodu ako na praženie vajíčok či varenie. Určite by sa nám však do budúcna páčilo, ak by sa objavila aj v rade riadu Pinnacle s nepriľnavým teflónovým povrchom.

Páčia sa nám silikónové návleky na rukovätiach, ale aj odvod pary spod pokrievky, vďaka čomu voda pri búrlivom vare nevybieha cez nálievku von.

GSI Outdoors Halulite Ketalist.

Miska či pohár?

Ani jedálenský riad nepoľavuje z diskovitej geometrie. Miska na jedlo i pohár s neoprénovou košieľkou majú objem 400 mililitrov, pričom na oboch nájdete i rysky vodoznaku pre odčítanie objemu.  Nízky profil a veľká plocha dna dávajú nádobám stabilitu, takže ani na nerovných skalách či mäkkej lesnej hrabanke nemusíte na ne dávať mimoriadny pozor.

Nádoby sú z pružného, húževnatého plastu s lesklým a hladkým povrchom. Sú bez zmäkčovadiel, neviažu sa v nich pachy, neovplyvňujú chuť jedla. Ide o polypropylénový materiál Infinity, ktorý má vo svete outdooru roky úspešného nasadenia.

GSI Outdoors Halulite Ketalist.

Do misky dostanete slušnú porciu jedla, hrnček má priam návykové vyhotovenie. Zovriete mäkký neoprén medzi dlane a cez zaoblený lem usrkávate jeden dúšok za druhým. O tom, že všetko je vyladené i do sychravého nečasu a mrazivých dní sa presvedčíte pri najbližšej príležitosti.

Hrnček má viečko s otvorom na pitie – takže čaj nechladne a nevylievate ho ani keď sa vám podchladením trasú ruky. A aby boli izolačné vlastnosti plášťa na maxime, pohár môžete ponechať zasunutý v miske. Sedia tesne na sebe tak dokonale, že máte pri pití pocit akoby šlo o jedinú, dvojplášťovú nádobu.

GSI Outdoors Halulite Ketalist.

Takúto kompaktnú sadu riadu asi len tak ľahko nenájdete. Opäť tu hrá pri balení úlohu ten nezvyčajný tvar – nízky a široký.

Vidlička či lyžica? Skôr podmienečne

K súprave patrí aj kombinovaná skladacia lyžica s vidličkou. Pomiešate ňou kávu či čaj, vyjete z misky ohriatu hotovku či obilnú kašu, pustíte sa ňou do polievky či cestovín. Je to však kompromis, pri ktorom muselo ustúpiť kompaktné vyhotovenie iným prednostiam.

GSI Outdoors Halulite Ketalist.

Lyžička je pružná a hoci nemá nábeh na lámanie, nie je to nástroj ktorým by ste sa pustili do studenej mäsovej konzervy. I hygiena je vinou drážok na spodnej strane rukoväte náročnejšia ako je nutné. Ak sa tam dostane omastok či škrobová kaša, máte čo robiť aby ste ich dostali ako tak von.

Skôr či neskôr prídete k rozhodnutiu, že si pribalíte turistickú príborovú sadu naviac. Lyžica však zostane dnu – pre nápoje a do zálohy ak by sa predsa len čosi nečakané prihodilo.

GSI Outdoors Halulite Ketalist.

Údržba do pohody

S výnimkou lyžice, celá súprava je vyhotovená tak, aby čistenie, umývanie a údržba boli naozaj bezproblémové. Hladké plochy plastov vyčistíte i troškou teplej vody a papierovou utierkou ak ste v teréne.

Eloxovaný povrch kanvičky tiež nie je k čisteniu nepriateľský. Ak ste dali dnu čokoľvek mimo vody, nič vám pri umývaní nezavadzia. Azda len švorica nitov, ktorá je nad hladinou využiteľného objemu.

GSI Outdoors Halulite Ketalist.

Kým plasty môžete z času na čas hĺbkovo vyčistiť aj v umývačke riadu, eloxovaná kanvička s pokrievkou do takéhoto agresívneho prostredia predsa len nepatria. Na rozdiel od nerezu či titánu, tablety používané v umývačke by mohli jeho povrch poškodiť.

Určite oceníte šikovne spracovaný obal. Kým hore je pre odľahčenie sieťka, spodná časť je z plnej, husto tkanej textílie. Aký to má zmysel pochopíte až vtedy, ak kanvičku položíte na pahrebu, drievkač či vreckový varič s pevným liehom. Ak sa dno zašpiní, prekryjete ho obalom tak, aby veci v batohu zostali čisté.

GSI Outdoors Halulite Ketalist.

GSI Outdoors Halulite Ketalist (40,40 €) je mimoriadne šikovná súprava riadu do batoha. Pokrýva kompletnú kuchynku, ku ktorej stačí pridať 100-gramovú kartušu a malý, kompaktný horák. Páči sa nám nielen výborná stabilita, ale aj výber materiálov a celkové zladenie dielcov. Navaríte, najete sa, napijete, zbalíte a odložíte. A to i vtedy, ak plynový plameň vymeníte za akýkoľvek iný druh ohrevu. Hoci aj piecku na horskej chate.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

1 komentár

Pridaj komentár