Je to varný systém, s ktorým sa môžete smelo vydať na desaťdňové potulky krajom. Bez ohľadu na to, či sa balíte na skalisté hrebene hôr, alebo chcete preskúmať šíre pláne lúk, viete že v balíčku nájdete kompletné kulinárske zázemie.

Stačí pridať iskru, vodu a čosi zo zásob ktoré nesiete na chrbte, aby ste v priebehu niekoľkých minút mali pred sebou horúce sústo. Zoznamujeme sa na potulkách krajom s varnou súpravou GSI Outdoors Pinnacle Soloist Complete 1,1l , ktorá nám podvihuje morálku pri kávičke, čaji a horúcom jedle na zasýtenie.

Horák, závetrie a riad

Nič nemusíte ladiť a skladať, všetko je pripravené v balíčku tak, aby veci dávali zmysel. Ak k zostave pridáte 230-gramovú kartušu s plynom pre ktorú je vo vnútri vyhradené miesto, môžete sa okamžite pustiť do používania.

Očakávajte moderné materiály, povrchové úpravy a konštrukciu, ktorá sa na prvý pohľad líši od všetkých ostatných. Ak vidíte trend v bajonetovom spojení horáka s varnou nádobou ktorá dostala do vienka tepelný výmenník, v tomto prípade je všetko úplne inak.

Varná súprava stavia na šikovne riešenom závetrí, ktoré sa snaží udržať teplo presne tam,  kde ho najviac potrebujete – na čo najväčšej ploche varnej nádoby. Páči sa nám, že vás nič neobmedzí – ak vytiahnete z batoha ďalšiu nádobu, smelo ju môžete položiť na horiaci plameň.

Kolorit, ktorý sa vám vpije do krvi

Prvé zoznámenie je možno nesmelé. Potrápite sa s vyťahovaním hliníkového závetria z obalu, chvíľu budete špekulovať ako ho upevníte na horák a možno budete mať pocit, že tu i tam by ste uvítali nejaký montážny bod naviac.

Ak sa však po niekoľkých vychádzkach s varičom zžijete, prídete na to že všetko dáva svoj zmysel.

Aká rutina varenia vás čaká v teréne? Uvoľníte šnúrku na obale, vytiahnete z neho všetky diely súpravy a pustíte sa do skladania. Najprv nakrútite horák na plynovú kartušu, potom vyklopíte jeho podperky a mohlo by sa zdať, že ste pripravení na varenie. Na rad však prichádza závetrie.

Jeho spodná časť je ako reflektor, ktorý tlmí poryvy vetra a súčasne odráža teplo k nádobe. Vyklopíte trojicu bočných ramienok, prevlečiete ho cez podperky na telo horáka a zavesíte do trojice výstupkov.

Vo chvíli, keď jednu z podperiek zatlačíte nabok, reflektor sa stane pevnou súčasťou systému. Je to, akoby ste potiahli páčku šikovne vymysleného zámku. Stalo sa nám, že na novom kuse sme mali trošku problém s vyklápaním ramienok. Stačilo pridať kvapku silikónového oleja pod nit a ihneď sa to rozhýbalo.

Druhou dôležitou časťou závetria je obvodová manžeta, z ktorej musíte pred prvým použitím stiahnuť ochrannú fóliu. Je to pruh pružného hliníkového plechu so zahnutými koncami, ktoré do seba zakliesnite. Vo chvíli, keď manžetu osadíte na ramienka, máte varnú zostavu hotovú.

Ak ste všetko zložili správne, varič môžete naklápať do strán a všetko drží pohromade. Nemusíte sa báť toho, že na hrebeni hôr zaduje vietor a všetko sa vám rozoberie.

Otočíte ventilom, pridáte plameň alebo iskru a môžete variť. Nám sa osvedčilo zapaľovať horák plameňom zo spodnej strany – cez vnútorný lem reflektora.

Všetky nádoby do priemeru 14 centimetrov sa vmestia na horák s manžetou, ak ju stiahnete dole, môžete na ramienka postaviť hoci aj panvičku alebo ešus. Súprava je pripravená na varenie bez bariér, horák je mimoriadne pevný a stabilný.

Hrniec, ktorý sme si zamilovali

Veľmi príjemným prekvapením je hrniec s dlhou výklopnou rúčkou a teflónovým povrchom vo vnútri. Ak výrobca píše o objeme 1,1 litra, vedzte že liter vody v ňom uvaríte bez toho, aby ste nádobu naplnili až po horný lem. Uvaríte si štedrú dávku cestovín, zohrejete hotové jedlo z dvoch 400-gramových konzerv, napražíte si slaninku s vajíčkami, alebo pripravíte obilnú kašu.

Neraz máte pocit, že hoci ide o výbavu pre jednotlivca, s trochou šikovnosti ňou dokážete zastrešiť dvojicu.

Rukoväť so silikónovou bužírkou nikdy nepáli a ak si obľúbite jej zamykanie v koncových polohách tak ako my, budete k nej mať plnú dôveru i pri plne naloženej nádobe. Najväčšmi sa však po praktickej stránke predvedie povrchová úprava na vnútornej strane. Nie je to brúsený elox ako na vonkajšej strane, ale poctivý teflón od DuPontu.

Že sa bublinky pár držia na stenách nádoby pri zohrievaní vody, to si všimnete okamžite.

Väčšmi však poteší, že na nepriľnavom povrchu zohrievané jedlá neprihárajú a ak sa pustíte do umývania, stačí vám minimum vody a papierová vreckovka. Ak ste mimo dosahu studničky alebo horskej bystriny, ceníte si každé zjednodušenie údržby.

K hrncu patrí aj plastová pokrievka. Sú v nej otvory pre cedenie cestovín, nájdete tam aj výrez pre lyžicu, ktorá môže zostať v nádobe počas varenia. Pokrievka šetrí palivo, spomaľuje chladnutie a ak príde na cedenie, nedáte na ňu dopustiť. Akosi vidno, že GSI Outdoors sa výrobe riadu venuje s plným nasadením.

Miska s izoláciou

K varnému hrncu patrí aj 450-mililitrová plastová miska. Zakryjete ju rovnakou pokrievkou ako hrniec, bonusom je neoprénový obal ktorý je akýmsi tepelným štítom. Raz chráni vaše prsty pred popálením, inokedy zasa bráni chladnutiu jedla.

Ak si zalejete vrecúško expedičnej dehydrovanej stravy priamo v miske, ihneď v sychravom dni pochopíte, na čo je to dobré. Všetko stihne ožiť skôr ako vám jedlo vychladne.

Páči sa nám koncept dvoch nádob. Ak v hrnci iba varíte vodu, hygienu riešite iba pri miske. Ak si chystáte výdatnú večeru, v miske máte horúci nápoj a v hrnci sústo na jedenie. Pridajte k tomu vodoznak odstupňovaný po 100 mililitroch a postupne začínate získavať návyky, vďaka ktorým zohrievate vždy iba také množstvo vody, aké potrebujete.

Plast, z ktorého je miska vyrobená nie je náchylný na opakovaný kontakt s vriacou vodou. Je bez BPA a zmäkčovadiel, s vlastnosťami podobnými polykarbonátu.

Ak ste nikdy nepočuli o plaste Infinity, vedzte že bol vyladený pre odľahčenie batohov. Je až o tretinu ľahší ako polykarbonát.

Prídavkom pre pohodu je lyžica so zasúvacou rúčkou, v ktorej vidíme viac núdzovku ako statný kus výbavy pre každodenné použitie. Na čaj je fajn, ale pri umývaní neustále riešite zvyšky jedla, ktoré uviaznu vo vodiacich drážkach. Nie je to lyžica na pevné sústo, skôr miešadlo z ktorého môžete po dúškoch upíjať. Určite k variču nosíme iný príbor.

Pol litra vody za 130 sekúnd

Horák má plynulo regulovateľný výkon, ktorý sme nikdy nemali problém udržať na uzde. V závislosti na palivovej zmesi, nadmorskej výške, teplote a podmienkach z neho vytiahnete výkon od 2500 do 2800 wattov. Aby sme však neboli pri suchých číslach, poďme k zápiskom z praxe.

Ak do hrnca vlejete pol litra vody a v peknom letnom dni vybičujete výkon na maximum, už za 130 sekúnd môžete očakávať, že voda bude vrieť. Z kartuše ubudne približne 7 gramov plynu a hoci vidíte že prúd horúceho vzduchu stúpa okolo varnej nádoby nahor, nezdá sa že teplo by šlo úplne navnivoč.

Zistíte to, ak rovnaké množstvo vody privediete do varu na výrazne utlmenom výkone. Hoci hodiny odpočítajú 6 minút a 40 sekúnd času, z kartuše miniete iba o jeden gram plynu menej. Znamená to, že síce šetríte, ale nie veľa. Nádoba je vysoká, prúd horúcich spalín prechádza v škáre medzi závetrím a nádobou, akosi to všetko do seba pasuje.

Z jedinej štvorsezónnej 230-gramovej kartuše môžete počítať s tým, že privediete v 500-mililitrových dávkach do varu 16 litrov vody. Ak bude veterno a sychravo, môžete štyri litre vody z tohto rozpočtu odpísať. Ešte stále ste bez náhradného paliva s jedinou kartušou v situácii, ktorá vám v lete postačí na 10-dňové potulky bez zastávky v obývanej zemi.

Pevný a stabilný

S 230-gramovou kartušou sme nikdy nemuseli riešiť problémy so stabilitou. Hoci by na niektorých skalách trojnožka možno padla vhod, vždy si nájdete miesto kde viete varič postaviť. Hrniec je vyšší ako širší, sedí vysoko nad terénom, i ťažisko je hore. Nemali by ste preto od neho odchádzať. Raz sa nám stalo, že v poryve vetra sa nestrážený varič prevrhol. Nič sa však nepoškodilo, prišli sme len o pol litra vody zo svojich skromných zásob.

Pri balení sa nám osvedčilo pridať do zostavy mikrovláknovú handričku, ktorá oddeľuje kartušu s plynom od teflónového povlaku hrnca. Nič sa pri neustálom potriasaní nepoškrabe, a látka je vždy trvácnejšia ako papierová vreckovka, ktorá sa pri navlhnutí dotrhá.

Nečakajte však, že všetko sadne do hrnca na milimeter presne. Hoci sadu drží pohromade uzamknutá sklopná rukoväť a pred znečistením ju tesní šnúrka vonkajšieho obalu, predsa len vidíte ako je miska o dva-tri milimetre hlbšia, ako by sa jej pýtalo k dokonalosti. Ak o tom neviete, márne pátrate čo robíte pri balení zle. Proste je to tak a časom vám to ani nepríde.

Zvláštnu vlastnosť ukrýva vonkajší obal. Je z nepriepustnej fólie, takže v prípade núdze poslúži ako improvizovaná nádoba na vodu. Vmestí sa jej dnu približne liter a pol, mäkké steny nadobudnú pri naplnení náležitú pevnosť.

Spoľahlivý a praktický

Ak sa ohliadneme v čase, musíme povedať že ide o praktický a spoľahlivý varný systém, na ktorý sa veľmi rýchlo privyká. Ak si udržíte prehľad o tom koľko plynu máte v zásobe, nemá vás čo prekvapiť. Ohľad musíte brať iba na to, že horák nemá piezzo zapaľovač, takže sa musíte vystrojiť zapaľovačom, kresadlom alebo zápalkami.

Páči sa nám dobrá regulovateľnosť plameňa, slušne vyladená spotreba a skutočný výkon vo veternom počasí, kedy je jedinou vašou starosťou udržať varič mimo nárazových poryvov vetra.

Veľmi spokojní sme s údržbou a čistením, možno len balenie by mohlo byť o čosi rýchlejšie. Vytiahnuť šnúrku nad pokrievku a zatiahnuť ju niekedy trvá o čosi dlhšie ako je nutné.

Varná súprava GSI Outdoors Pinnacle Soloist Complete 1,1l (103,30€) je výborným kusom výbavy nielen na turistiku a potulky poza humná, ale aj na niekoľkodňové pochody, pri ktorých si s chuťou chcete sadnúť ku káve, čaju alebo horúcemu sústu na zasýtenie. Páči sa nám nielen praktická zostava nádob, ale aj výborne zvládnutý horák so závetrím, ktoré vám vyjaví svoje čaro až vtedy, ak ho začnete aktívne používať. Na prvý pohľad možno ani nepochopíte, ako je možné takýto kolos vopchať do malého vrecúška. Za svoj peniaz dostanete riadny kus muziky.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár