Je to začiatok nejedného kávičkárskeho pôžitku. Otvoríte vrecúško čerstvej zrnkovej kávy z pražiarne, odmeriate si množstvo ktoré vám treba na prípravu a pustíte sa do mletia. Práve to je tá chvíľa, pri ktorej sa v bezprostrednom okolí začne šíriť vábivá, osviežujúca vôňa.

Pri mletí nie je žiadny rozdiel v tom, či sedíte doma v kuchyni, alebo hľadíte do dolín z hrebeňa hôr. S ručným mlynčekom trvá iba dve-tri minúty, kým sa úhľadné zrnká medzi zúbkami kameňov roztrieštia na drobné kúsky. Zoznamujeme sa na potulkách krajom s kávovým mlynčekom GSI Outdoors Java Mill.

mlynček na kávu GSI Outdoors Java Mill

Jednoduchý a praktický

Na tento mlynček privyknete takmer okamžite. Netrápia vás tu žiadne závity ktoré treba pred utiahnutím čistiť od kávového prachu. Nie sú tu žiadne bajonety pri ktorých by ste museli sledovať pri zatváraní značky. Jednoducho zatlačíte jednu časť mlynčeka do druhej a je hotovo.

Spoje sú riešené rebrovaním, ktoré funguje ako dobrá, spoľahlivá zátka. Páči sa nám, že nič sa neriadi postupnosťami, všetko je navzájom nezávislé.

mlynček na kávu GSI Outdoors Java Mill

Ak potrebujete naplniť zásobník zrnkami, vytiahnete vrchnú časť a sypete náplň dnu. Ak chcete preniesť namletú kávičku do kávovaru, len vysuniete spodnú zbernú nádobku.

Nikdy nemusíte odmontovať kľučku, nikdy ju nemusíte natočiť tak, aby pri zatváraní násypky dosadla na hriadeľ. Akoby sa myslelo na to, že si chcete v prírode posedenie vychutnávať, pretože vás bude zaujímať všetko iné, len nie mlynček samotný.

mlynček na kávu GSI Outdoors Java Mill

Do kapsy i do batoha

Hoci je pre odľahčenie vyrobený z plastu, tento mlynček je mimoriadne húževnatý. Bez ujmy znesie každodenné hrkanie i pohojdávanie v batohu, ustojí aj bočný tlak preplneného priečinka. Nikdy sme nemali pocit, že by sa nám žiadalo chrániť ho, sieťované vrecúško by sme naň predsa len prijali.

Ide o kľučku, ktorá má v pracovnej i prepravnej polohe dostatočnú vôľu na to, aby ste ju pri troche nešikovnosti vytratili. Hliníkové odliatky sú vyrobené zámerne s vôľou, aby ste nemuseli vyfukovať každý kúsok ihličia či hrudku hliny z tesných otvorov von. Veď nie je nič horšieho, ako keď sa v cestovnom mlynčeku zasekne kľučka v pracovnej polohe.

mlynček na kávu GSI Outdoors Java Mill

Ak sa však pozabudnete, kľučka môže vypadnúť do lístia či trávy a hoci má otočnú, silikónovú rukoväť kontrastných farieb, môže vás to stáť námahu a čas pri hľadaní. My sme si jednoduché vrecúško ušili z rukáva starého trička, rovnako dobre však poslúži aj gumička.

Prázdny mlynček váži príjemných 270 gramov, ceníme si však i jeho kompaktné, valcovité vyhotovenie. 50-milimetrový šúľok s priemerom 16 centimetrov zbalíte kamkoľvek – hoci do tanistry ak sa idete poprechádzať poza humná.

mlynček na kávu GSI Outdoors Java Mill

Mletie, pri ktorom sa neunavíte

Mlynček má kapacitu na 25 až 30 gramov kávy a ak si ju meliete na french press alebo filter, otočíte kľučkou približne 160-krát, kým budete s prácou hotoví. Nejde však o drinu, ktorá by vás vyviedla z oddychovej nálady a nie je vám zaťažko krútiť kľučkou ani vtedy, ak mráz zachádza za nechty.

Podporou je oceľové ložisko s veľkým priemerom, ako aj mäkký, silikónový úchyt vďaka ktorému kľučka netlačí priveľmi do prstov.

mlynček na kávu GSI Outdoors Java Mill

Opriete si spodok mlynčeka o hrudník, stabilným tempom krútite otáčku za otáčkou a kávové zrnká sa minú skôr, ako si to stihnete uvedomiť.

Pri domácom použití si možno navyknete mlieť i s oporou pracovnej dosky stola, na ktorú mlynček položíte. Ak pijete kávičku dva či trikrát denne, neočakáva sa od vás fyzický výkon, ktorý by stál za reč. Mletie je plynulé, pohodové, takpovediac relaxačné.

mlynček na kávu GSI Outdoors Java Mill

Do pressovača i na filter

Mlynček má keramické kamene pri ktorých si otočením veľkej, krídlovej skrutky nastavíte hrúbku mletia na želanie. Nie je tu žiadna stupnica, ktorá by vás opakovane doviedla k rovnakému výsledku, všetko je takpovediac intuitívne. Po krátkom čase však veľmi rýchlo odhadnete správne nastavenie podľa odstupu kameňov, ktoré pekne vidíte pri bočnom pohľade. Ba mnohí nastavia hrúbku mletia iba raz, pretože ju nikdy nepotrebujú meniť.

Ak očakávate jemne mletú kávu do pákového kávovaru na espresso, tento mlynček asi nebude pre vás.

mlynček na kávu GSI Outdoors Java Mill

Hoci dokážete nastaviť najjemnejšie mletie, hrúbka nie je jednotná a pevné krokovanie vám bráni v tom, aby ste všetko vyladili na váš kávovar k dokonalosti. Pri pozornom skúmaní osadenia hriadeľa a mlecích kameňov, zistíte že sú tu variácie, s ktorými si neporadíte.

Všetko sa však mení v prípade, ak si kávu pripravujete vo french presse či mokka konvičke, alebo ju prekvapkávate cez filter. Hoci z mlynčeka vždy dostanete širokú škálu frakcií od jemného prachu až po čiastky nastavenej hrúbky, kávičku si pripravíte k plnej spokojnosti. A ak ju pijete na kovbojský štýl iba zalievanú alebo si ju s výdatnou penou varíte v džezve, potom už vôbec nemáte čo riešiť.

mlynček na kávu GSI Outdoors Java Mill

Páči sa nám, že hoci je mlynček z plastu, mletá káva sa pri padaní do zbernej nádobky nenabíja statickou elektrinou. Zabudnite na neposedný prach, ktorý sa lepí na každý povrch iba preto, že sa pri mletí zbláznil. Tu nič také nehrozí.

Spoľahlivý až po výmene

Priveľmi záleží na tom, akú kávu meliete. Ak je vašim favoritom zrnková káva s vysokým stupňom praženia, krehké zrnká sa trieštia bez akéhokoľvek úsilia. Spoznáte ich podľa tmavých farebných tónov, ktorý je neraz sprevádzaný i leskom olejov na povrchu. Ak takúto kávičku meliete na strednú hrúbku, akoby mlynček necítil žiadnu záťaž.

mlynček na kávu GSI Outdoors Java Mill

Iné je to v prípade, ak si na filtri či v pressovači vychutnávate kávičky so svetlým pražením, kde majú zrná skôr farbu tmavej škorice ako čokolády. Nám stačilo cez mlynček prehnať 500 gramov prémiových kávičiek z radu White Bean z českej pražiarne CoffeeSpot a skončili sme s poruchou. Plastový prstenec, ktorý je spojkou medzi hriadeľom a malým mlecím kameňom, zlyhal. Zdeformoval sa a kľučka mlynčeku začala preskakovať. Kým my sme nepociťovali žiadnu zvýšenú námahu, mlynček to jednoducho neustál.

Po konzultácii so servisom značky GSI Outdoors sme v rámci záruky dostali náhradný diel – hriadeľ s novým plastovým prstencom, ktorý po zomletí ďalších 750 gramov kávy funguje stále dokonale.

mlynček na kávu GSI Outdoors Java Mill

Pre výrobnú chybu sa do obehu dostali mlynčeky, ktorých plastový dielec nebol zladený s hriadeľom. Výmena problém natrvalo vyriešila a pri podrobnej obhliadke máme pocit, že je všetko v tejto chvíli v úplnom poriadku. Budeme starostlivo stav sledovať a priebežne doplníme detaily do týchto zápiskov s odstupom času.

Pohodové chvíle pri kávičke

S mlynčekom v batohu, akoby kávičkárske posedenia v prírode nabrali úplne nový rozmer. Začínate od nuly – s balíčkom plantážnej kávy, z ktorej si odoberiete na zomletie dávku práve na jednu prípravu. Zomeliete, zalejete a vychutnávate s príjemnými pocitmi, ktoré zastierajú akékoľvek dohady o improvizácii.

mlynček na kávu GSI Outdoors Java Mill

Všetko prebieha s rovnakým koloritom ako v pohodlí domova, ibaže  tentokrát na sviežom povetrí. Hoci mlynček nie je nutnou výbavou do prírody, je to práve on vďaka ktorému si šálku kávy vychutnáte v maximálnej možnej kvalite.

Údržba je jednoduchá – vyfúknete prach kompresorom a ak sa po čase vytvorí na kameňoch povlak kávového oleja, poľahky ho umyjete prostriedkom na riad. Mlynček sa veľmi ľahko rozoberá, bez námahy sa dostanete ku všetkým jeho súčastiam. Možno získate odvahu na rozoberanie i preto, že steny mlynčeka sú priesvitné a vy vidíte každý jeden detail.

mlynček na kávu GSI Outdoors Java Mill

GSI Outdoors Java Mill (36,30€) je kompaktný a húževnatý kávový mlynček pre použitie doma, na chate, v karavane i v prírode, ktorý si dokáže poradiť i s náročnejšími kávovými zrnami. Páči sa nám jeho pohodlná obsluha a slušná kontrola nad hrúbkou mletia. Má kapacitu pre dve-tri porcie kávičky na jedno zomletie a systém, ktorý vám dáva plnú kontrolu nad každým detailom. Ak odhliadneme od toho,  že sme museli vymeniť chybný dielec za nový-náhradný, ide o mlynček ktorý bezstarostne naplní svoje poslanie deň po dni, znova a znova. Keramické kamene sú trvácne, neoderú sa tak rýchlo ako oceľové.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

2 KOMENTÁROV

  1. mlynček používam už nejaký čas, dobre investované peniaze. Po čase je už vyheglaný občas pri mletí vybehne rukoväť ale melie precízne. Presne rovnakú poruchu som mal aj ja, stredne pražená káva ho odrovnala po druhom mletí. Kto si potrpí na kvalitnú mletú kávu tento mlynček je dobrá voľba

  2. Zdravím. Ktorý je lepší Mlynko alebo Gsi
    Na nejaké dvojdňové túry?
    Nikde neviem nájsť váhu Mlynka. Vyzerá preciznejsie len sa bojím váhy

Pridaj komentár