Vraví sa, že hrnček je obrazom človeka. Ponúknite v prírode niekomu čaj alebo kávu a jediný pohľad vám prezradí, s kým máte tú česť. Klasik vytiahne smaltovaný plecháčik, pôžitkár drevenú kuksu, minimalista titánový hrniec od variča a praktik s veľkou pravdepodobnosťou vytiahne plast.

Nejde o to, škatuľkovať ľudí do skupín. Hrnčeky dokážu prekvapiť svojou rôznorodosťou, hoci je ich poslanie nadovšetko jednoduché. Aké to je, ak bok po boku kráča všestrannosť s ľahučkými materiálmi? Zoznamujeme sa na potulkách krajom s hrnčekom GSI Outdoors Infinity Backpacker Mug.

GSI Outdoors Infinity Backpacker Mug

Polliter na cesty

Dva deci, tri alebo viac? Smelo počítajte s celým pollitrom, ktorý vás bude sprevádzať kam sa len pohnete. Nezáleží na tom, že prášková čokoláda je iba do 200 mililitrov horúcej vody a ani že vrecúško čaju naplno nerozvinie svoju chuť, ak ho zalejete priveľmi výdatne. V ruke držíte pol litra objemu ktorý je pre pohodlie rozdelený dobre čitateľnými ryskami.

Tento hrnček je zároveň odmerkou pri varení a vo chvíli, keď ho položíte na váhu, blysne vám prečo dostávate takýto štedrý objem. Na ciferníku odčítate skromných 99 gramov, čo je na pollitrový hrnček skutočne málo. Radi sa v sychravom dni zahrejete pri pollitri kávičky. Radi sa v spare osviežite chladnou vodou zo studničky.

GSI Outdoors Infinity Backpacker Mug

Materiálom je ľahučký, avšak húževnatý polypropylén bez BPA a problémových prísad. Prisadnete ho, spadne vám na zem, pritlačíte naň v batohu a stále bude vyzerať fit.

Je to plast ktorý nepozná krehkosť a praskanie, každú záťaž vo svojej húževnatosti odpruží. Navyše je priesvitný, takže hygienu máte pod drobnohľadom.

GSI Outdoors Infinity Backpacker Mug

Na chladné i horúce

Samotná nádoba hrnčeka by však bez príslušenstva príliš nezaujala. Patrí k nej ochranný obal s uchom, ktorý budete dávať dole iba pri hĺbkovom čistení. Penový materiál s obojstranným textilným poťahom je nenasiakavý a funguje ako šikovná tepelná izolácia.

Nepopálite si ruky od horúceho čaju, nevychladne vám káva ak si ju na chvíľu odložíte vedľa seba na snehom zaviatu lavicu. A aj lúhovanie prebieha v chladnom a sychravom počasí tak ako má. Je to trvácny, laminovaný materiál spájaný šitím. Čas od času si všimnete že ste ho dokázali zafúľať, ľahko sa však dá vyprať v kuchynskom dreze s čistiacim prostriedkom na riady.

Páči sa nám, že ucho hrnčeka je vyrobené z tkaného popruhu. Pritisnete ho k hrnčeku a v batohu vám nič neprekáža. Je to fajn, ak pre jedálenskú súpravu používate vždy bočné vrecká batohu, kde je zvyčajne pritesno.

Deň po dni si pri používaní vytvárate návyk na kontakt s nevšedným materiálom, oblými líniami, ale aj mäkký povrch a ucho do ktorého navliekate trojicu prstov dlane.

GSI Outdoors Infinity Backpacker Mug

Len, aby ste nerozliali

Keď sa výrobca rozhodol povýšiť odmerku na šikovný hrnček, nezabudol ani na ďalšie praktické detaily. Viečko, akoby vychádzalo zo zaužívaného štandardu termohrnčekov. Vďaka silikónovému tesneniu pevne dosadá na hrnček a aj pítko s výklopnou krytkou má časti z pružného polyméru, aby dokonale tesnilo.

Znamená to, že ak si dnu zavriete horúci nápoj, nevylejete ho ani vtedy, ak nešťastne hrnček prekotíte. Ba vyskúšali sme si i pád z lavice, pri ktorej zostal nápoj bez strát vo vnútri. Ide o spoľahlivý systém, ktorý sa vám zapáči nielen pri pití, ale aj pri balení.

GSI Outdoors Infinity Backpacker Mug

Nech do hrnčeka pobalíte čokoľvek, nemusíte sa báť navlhnutia či vysypania. Už nemusíte hľadať čaje a cukre v hygienickom balení, jednoducho si dnu nadelíte kockový cukor a čajové vrecúška hoci len v textilnom či papierovom vrecku. Nedostane sa k nim prach, ihličie ani voda v nečakanom lejaku.

Údržba bez problému

Dokonale hladká nádoba nepohlcuje pachy a nešpiní sa. Vypláchnete ju vodou, utriete papierovou vreckovkou a opäť je v dokonalej hygienickej čistote. Podobné je to s viečkom, pri ktorom si odsledujete pri čistení jediný detail. Je to silikónové tesnenie vložené do drážky, ktorú treba z času na čas prepláchnuť.

Otvory pítka a jeho krytka sú bez štrbín a problémových miest, po výlete môžete hrnček smelo vložiť i do umývačky riadu. Najprv však z neho musíte stiahnuť penový obal. Keďže má na dne otvor na zavzdušnenie a hrnček má vystúpenú lemovku, ľahko ho vytiahnete von, hoci drží hrnček v pevnom objatí.

GSI Outdoors Infinity Backpacker Mug (12,20€) je šikovný hrnček do batoha, ktorý vás prekvapí nielen svojou nízkou váhou, ale aj vyladenou všestrannosťou. Výborne tesniace viečko, izolačný obal, rysky na odmeriavanie objemov – to všetko sa ukrýva pod vyhotovením, ktoré nezaprie moderný dizajn. Vyberte si jeden zo štyroch farebných variantov a užívajte si ho na cestách práve tak, ako to robíme my. Ak máte od GSI Outdoors i ďalšie kúsky výbavy, rýchlo prídete na to, že ich možno stohovať v rôznych veľkostiach do seba.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár