Sú to nečakané momenty, pri ktorých sa nepríjemná mrzutosť razom rozplynie v spokojnom úsmeve. Vytiahnete z vrecka multitool, kliešťami, skrutkovačom alebo nožom pokoríte výzvu a deň nerušene pokračuje ďalej. S dobrým pocitom zo seba, akoby sa vôbec nič nestalo.

Neznámych prekvapíte, známi od vás už akosi podvedome očakávajú pomoc a záchranu. Aké to je, ak odchádzate z domu skutočne naľahko avšak nikdy bez pomoci v zálohe? Zoznamujeme sa s ľahučkým multináradím Leatherman Skeletool v slušivom šate Coyote Tan.

Diera na diere

Veľký, menší, ešte menší a najmenší – hoci to znie ako dokonalý recept na znižovanie váhy, v tomto prípade vkročil výrobca i na inú cestičku. Uberte čosi z plechov bez toho aby stratili na svojej pevnosti a možno sa to podarí.

Výsledkom tohto šikovného úskoku je odľahčenie rámu do podoby kostry, ktorá je priam prebodaná okrúhlymi otvormi, kdekoľvek to dáva zmysel. Obnažený pohľad na kontúry nástrojov a vkusná geometria dávajú Skeletoolu priam industriálny ráz s dôverou v jeho pevnosť a výkon.

Nie je to elegantný Juice, ktorý vkĺzne do vrecka spoločenských nohavíc alebo saka. Neprehliadnuteľnou skobou a kontrastným dizajnom, akoby prinášal pomyslenie na zálesácky Signal so špecializovanou výbavou.

Vezmete ho do hrsti, s príjemným pocitom poťažkáte jeho 142 gramov váhy a pozorným okom odhalíte jeho 7-nástrojovú výbavu. K pohotovosti dostávate multifunkčné kliešte v ich spoľahlivom a pevnom vyhotovení, skrutkovač so štvoricou hrotov, nôž s kombinovaným ostrím a otvárač na fľaše.

Ak vám v hlave drieme kopa skúseností, dôvtipu, improvizácie a šikovnosti, s týmto multitoolom toho dokážete viac, ako sú ostatní ochotní pripustiť.

Do vrecka, na pútko nohavíc i na krk

Možno vyrážate na bicykel, možno sa chystáte na zmrzlinu do mesta alebo balíte ten najmenší batoh pre cestovanie. O tom, na ktoré miesto vkĺzne Skeletool rozhodne najskôr oblečenie. Výrobca akoby od počiatku počítal s tým, že namiesto puzdra na opasku oceníte tesnejší kontakt so svojim náradím.

Možno i preto okamžite siahate po pevnej, napruženej spone, ktorá dokonale lícuje s každým vreckom.  Zasuniete multitool do nohavíc, vopcháte ho do vrecka blúzy, zaistíte ho na lemovke brašne a tam aj zostane.

 

Spona je príjemne dlhá, osadená bez vôle a pohybu, s garanciou toho, že zabráni akémukoľvek vykĺznutiu či vytrateniu. Z vrecka vytŕča len centimetrový náznak toho, že nejde o vreckový nožík pre každodenné nosenie.

Dominantou tohto modelu je však karabína, ktorá pasuje na pútko nohavíc, popruh batoha, alebo hoci aj úväzok lana či šnúru, ktorú si s eleganciou zavesíte na krk. Oceňujeme spoľahlivý mechanizmus, vďaka ktorému sa nemusíte báť toho, že skoba zlyhá.

Nie je tam jemná planžeta či pružinka, ktorá by mohla ochabnúť či vyskočiť. Drôtené rameno, osadené hlboko v dvojici otvorov nevykĺzne. Ak varíte v prírode na plynových varičoch, určite to poznáte z ich ventilov. Tentokrát je však pruženie mocnejšie.

Na cestách a pri športoch sa však môže prihodiť aj nemožné. Skeletool má na dva tucty otvorov, ku ktorým môžete priviazať poistnú šnúrku, aby ste oň neprišli ani vtedy, ak budete robiť kotrmelce na povraze natiahnutom nad roklinou.

Kliešte bez kompromisov

U Leathermanu sú kliešte nástrojom číslo jedna a Skeletool nie je výnimkou. Dostanete ich v strednej veľkosti, v štíhlom, precíznom vyhotovení. Hneď od počiatku sme mali pocit, že svojim spôsobom sú o čosi mocnejšie ako tie, ktoré nájdete na modeli Juice.

Pridaná sila sa ukrýva nie v odlišnom vyhotovení, ale v dĺžke ramien a páke, ktorú nimi možno dosiahnuť. Precvaknete tenšie i hrubšie drôty, povolíte či utiahnete maticu a ak v parku spozorniete, ako sa neisté dieťa snaží vyriešiť problém s brzdami, aj ťahanie bowdenového lanka kliešťami príde vhod. Čokoľvek chytíte do ostrých zúbkov čeľustí, ťahať viete celou svojou silou.

Čeľuste s presnou geometriou, úzkou špicou a nulovou vôľou ochránia prsty pri ohýbaní plechov a trhaní plastov. Ostrými zúbkami možno nešikovne pretrhnete núdzovo vydolované kurie oko, ba aj kliešťa rozpučíte v chýbajúcej spätnej väzbe a obmedzenej motorike. Ak však príde na hlboko zaseknutú triesku, oceľovú šponu alebo zapichnutý rybársky háčik, von ich vytiahnete zručnosťou chirurga.

Kliešte sú skutočne tak dobré, ako by ste pri tomto náradí očakávali.

Nôž pod palcom

Jednoručný prístup k nožu je pre pravákov priam podvedomou záležitosťou. Siahnete na multitool, vytiahnete ho z vrecka a palcom vytlačíte čepeľ do pracovnej polohy i vtedy, ak vôbec nevidíte a druhú ruku máte zamestnanú čímsi dôležitejším. Od tejto chvíle môžete pracovať s 66-milimetrovou čepeľou.

Je výrazne končitá pre prepichovanie, vŕtanie a frézovanie, výbrus sa z polovice delí medzi hladké ostrie a variabilné zúbkovanie. Nie je v tom žiadna náhoda, že sa výrobca rozhodol pre túto geometriu. Raz starostlivo vyrezávate podľa šablóny po tenkých líniách, inokedy bojujete s páskovanou kartónovou škatuľou, ba nájdu sa aj chvíle, keď treba pri prvej pomoci preniknúť cez oblečenie k rane.

Nožík je malý na to, aby sa dal považovať za EDC pre desiaty a olovranty. Jedlo sa pchá do otvorov, hygiena dostáva na frak a aj tvar čepele nie príliš ladí s týmto poslaním. Ak však príde na nôž ako pracovný nástroj, zrazu je všetko v najlepšom poriadku. A to aj vďaka pevnej, planžetovej poistke.

Rýchlo si navyknete na asymetriu výbrusu, rýchlo prijmete zúbkovanie, ktoré reže i vtedy ak čepeľ noža nečakane zatupíte. Materiálom je oceľ 420HC, ktorá pri rozumnom používaní veľmi dlho drží svoje ostrie, pričom ju dokážete nabrúsiť v prípade potreby takmer na všetkom.

Skrutkovač si vylaďte

Tak ako je v neustálej pohotovosti nožík, ani skrutkovač nemusíte dolovať kdesi z priečinku rukoväte, aby ste ho vyklopili k práci. Vždy keď roztiahnete ramená klieští, obnaží sa hrot, ktorý ste doň naposledy vložili. Páči sa nám osvedčený systém zúžených bitov a ich zamykania do držiaka.

Zo skúseností vieme povedať, že sú pevné a nelámu sa. Mechanizmus zamykania je natoľko spoľahlivý, že netreba pomýšľať na mrzutosti pri strate. Ak sa však pohybujete v odlišnom svete skrutiek, ako dvoch veľkostí krížových hláv a jednej veľkosti drážky, vyplatí sa vám siahnuť po sade bitov a upraviť si dodávanú zostavu po svojom.

Možno na vás z každého rohu vyskakujú torxy, možno sú to imbusy. Ľahko urobíte výmenu. Páčilo by sa nám, ak by sa v rukovätiach našlo miesto na ešte jeden bit naviac. Bolo by fajn mať bez náhradných riešení jeden osadený v držiaku a dva v rukovätiach.

Zásuvný priestor pre náhradný bit je riešený naozaj dobre. Ak vám chýba šidlo alebo čosi podobné, viete jeden skrutkovač obetovať a vytvoriť si za neho náhradu pre uchytenie do držiaka.

Pevné osadenie skrutkovača ustojí nielen silové skrutkovanie, ale aj páčenie. Takže ak treba otvoriť starú plechovku farby, alebo vydolovať zaseknutú západku jej podobraním, určite to pôjde.

Pri skrutkovaní i tak časom narazíte na dva úskoky. Prvým sú okuliare a drobné skrutky – k tým sa dostanete ostrou čepeľou noža. Druhou sú väčšie skrutky s drážkou. Tie možno utiahnuť aj plechom na ohybe karabíny.

Vzhľad, ktorý zaujme

Skeletool je k dispozícii v niekoľkých dizajnových vyhotoveniach a v šate Coyote Tan vyzerá naozaj dobre. Čiernenie nástrojov a pružín atraktívne kontrastuje s farebným nástrekom rámu. Nevyhnete sa tomu, aby sa obe povrchovky pri používaní odierali a postupne obnažili svoje lesklé jadro.

Ak však raz za čas vyfúknete prach zo všetkých otvorov a premažete kontaktné body a otočné kĺby palivom pre Zippo zapaľovače, môžete si byť istí že všetko pobeží hladko. Viac práce budete mať iba s čistením noža a jeho okolia, ak ho z času na čas použijete nielen pri práci, ale aj na jedenie.

Celkovo ide o model s veľmi dobrou konštrukciou, ktorá nestratí funkčnosť ani vtedy, ak utopíte Skeletool do piesku a polejete ho vodou. Nič sa nestane nehybným, všetko funguje bez obmedzení ďalej.

Multináradie Leatherman Skeletool Coyote Tan (109,00€) nás presvedčilo nielen o svojom kvalitnom vyhotovení a všestrannosti, ale aj o účelnom prístupe k znižovaniu hmotnosti. Páči sa nám okamžitá pripravenosť nástrojov, ako aj ergonómia a pohoda pri silovom využívaní. Pridajte k tomu 25-ročnú záruku s povestne ústretovým servisom a viete, že za svoje peniaze získate spoločníka na riešenie nečakaných výziev a drobné remeselné práce. Ak máte šikovné ruky, z tohto modelu vytiahnete viac ako by ste čakali.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár