Vreckový nožík patrí do každých pánskych nohavíc. Bez rozmýšľania po ňom v prípade potreby siahnete, vyklopíte ktorýkoľvek z jeho nástrojov a v pokojnej rutine čelíte drobným úlohám dňa. S dobrým pocitom, že opäť poslúžil k plnej spokojnosti.

Aké to je, ak môžete denne siahať po kliešťach, nožniciach a skrutkovačoch, ktoré sekundujú malému nožíku? Prenikáme do sveta drobných výziev pre multináradie Leatherman Juice S2.

Leatherman Juice S2

Istota vo vrecku

Oblé kontúry a 131 gramov váhy nie sú bremenom, ktoré by vám vo vrecku nohavíc prekážalo. Aj keď vyzlečiete maskáče a vkĺznete do čohosi štíhlejšieho pre spoločenský život, cítite sa príjemne, sebaisto. Bez toho, aby vám čokoľvek odstávalo, pretŕčalo či vyrušovalo vaše zmysly, so sebou máte drobné zázemie pre svoje šikovné ruky.

Ak patríte medzi tých, čo sa bez „švajčiara“ vo vrecku nepohnú ani na krok, máte úplne jasno v tom, o čom je reč. Tentokrát je však všetko trochu iné. Sólo patrí kombinovaným kliešťam, druhé husle hrajú vynikajúco spracované nožnice. Zrazu, akoby ste začali postupne objavovať nový svet naplnených výziev.

Leatherman Juice S2

Ustrojený aj do spoločnosti

Leatherman Juice S2 nie je mobilnou dielňou technika, nedýchajú z neho žiadne taktické nástroje a nesnaží sa vás presvedčiť ani o tom, že vám chce pomáhať pri zálesáckych dobrodružstvách. S úhľadným dizajnom, peknými kontúrami a vynovenými črienkami je nastrojený hoci aj do spoločnosti.

Nikoho neznervózni, keď ho vyložíte na stôl. Nik sa nenaľaká, ak vám vypadne z vrecka na zem. A nik sa nebude cítiť v ohrození, ak pri snahe o pomoc vyklopíte ktorýkoľvek z jeho nástrojov. Je to EDC multináradie pre všedný deň, pre každé miesto a situáciu v ktorej sa môžete ocitnúť.

Leatherman Juice S2

Nitovaná zostava je vyhotovená z nerezu, slušivé črienky sú z eloxovaného hliníka, všetko sa točí okolo oblých tvarov. Náradie vás v prvých dňoch zoznamovania láka k otváraniu a zatváraniu, pri ktorom vždy narazíte na jednu a tú istú mrzutosť.

Kým nerezové dielce majú pekne zaoblené hrany, hliníkové črienky sú na hranách falcov ostré. Skôr či neskôr siahnete po pilníku, aby ste tento detail vyladili.

Leatherman Juice S2

Kliešte, ktoré naplnia poslanie

U Leathermanu sú kombinované kliešte na prvom mieste, takže si môžete byť istí tým, že výrobca nepoľavil v kvalite spracovania a pevnosti klieští ani pri tomto drobnejšom modeli. K dispozícii máte štíhlu špičku s vrúbkovaním, stredový otvor s ostrými zubmi a strihacie brity pre tenké a hrubšie drôty.

Špičkou klieští vytiahnete triesku z ruky, či zapadnutú súčiastku z nedostupného miesta. Zakrútite ňou drôt, narovnáte čo sa skrivilo a ak príde na kontakt s ohňom, sú vašou predĺženou rukou. Zo spinky či drôtu na počkanie vytvarujete improvizáciu, s jemnými detailmi.

Leatherman Juice S2

Stredové vybratie pre matice vďaka ostrým zubom neprešmykuje, takže koľko síl máte v dlani, tak mocne sa môžete do matice či skrutky zahryznúť. Pre plný komfort to niekedy pýta vreckovku alebo rukavicu, pruženie vás vždy udržiava v istote z primeraného záberu.

Cvikanie drôtov je viac o drobných elektrikárskych prácach ako o úniku cez pletivo. Páči sa nám však, že vďaka vybratiu na strižnej čeľusti hrubšie drôty nevyskakujú von. Takže ak si čelnú časť ušetríte pre jemnú prácu s drôtikmi tenučkými ako vlas, na zadnej môžete sekať čo vám pod ruku príde.

Leatherman Juice S2

Kliešte sú bez vratnej pružiny, s primerane tuhým chodom, ktorý máte pod kontrolou s kvapkou oleja na mazanie. Páči sa nám spoľahlivé aretovanie rukovätí v pracovnej polohe viacradovými automatickými poistkami.

Výborné nožnice

Nemusíte mať kreatívne vlohy a umeleckú dušu, aby ste strihali všetko na čo siahnete a tvorili koláže pre potechu duše. Stačí jediný zalomený necht a ihneď hľadáte akoby ste dali veci na poriadok. Nožnice, ktoré sú súčasťou tohto multitoolu sú mimoriadne vydarené a ak si prezriete celý sortiment výrobcu, patria naozaj k tým najlepším.

Leatherman Juice S2

Strižná dĺžka čepelí je 26 milimetrov, nožnice majú spoľahlivú vratnú pružinu a strihajú hrubšie i tenšie materiály bez ohľadu na to, či ich ovládate pravou alebo ľavou rukou. Výbrus má drobné zúbky, ktoré bránia tomu aby materiály kĺzali.

Možno si nimi odstrihnete kupóny, možno zakrátite v improvizácii oblečenie, možno si spravíte manikúru. Isté je, že sú to nožnice ktoré v ničom nezaostávajú za tými naozajstnými, s uškami pre prevlečenie prstov.

Leatherman Juice S2

Nožíček a otvárač musia byť

Do služieb dostanete iba malú čepieľku, pri ktorej si ihneď všimnete že nevypĺňa celú dĺžku štrbiny. Je vyrobená z ocele 420 HC, ktorá výborne drží ostrie. Má dĺžku 5,7 centimetra a geometriu, ktorá pri dutom výbruse s primeranou fazetkou pripomína sheep-foot tvar.

Otvoríte ňou obálku, rozbalíte kartónovú škatuľu, prebojujete sa do vnútra húževnatého, plastového obalu a ak príde na orezávanie ceruziek či improvizáciu pri rýchlej desiate či občerstvení, ste za vecou. Nôž má ostrý, končistý hrot, ktorým môžete podľa príložníka či vyznačenej línie presne rezať materiály.

Nie je to pracant v plnej veľkosti, skôr kompromis, ktorý sa snaží dostať vo vašom vrecku nožík na miesta, kam sa s tými naozajstnými nesmie. Určite by sa nám páčilo, ak by bol v plnej, dostupnej veľkosti.

Otvárač na fľaše a konzervy patrí k piknikovej výbave, ktorá nesmie chýbať v žiadnom vreckovom noži. Svojské vyhotovenie sa vám pri prvom použití bude zdať trošku nemotorné, popravde však na funkčnosti nič nechýba. Ide o univerzálny nástroj, ktorý plní časť svojho poslania pri modeloch s vývrtkou.

Leatherman Juice S2

Skrutkovače na výber

Zvyšnú výbavu tvorí štvorica skrutkovačov – jeden krížový v najpoužívanejšej veľkosti Philips #2, zvyšná trojica má plochú geometriu s ostro zabrúsenými hranami. Rukoväte ustoja namáhanie v krute, pri plochých skrutkovačoch prichádza do úvahy aj škrabanie a páčenie s rozumnou silou prítlaku.

Chvíľu vám možno potrvá, kým si navyknete na sťažené otváranie skrutkovačov. Nie je tu skrutka, ktorou by ste rám uvoľnili. Nit vás drží v továrenských štandardoch a tak sa možno pri prvých nemotorných pokusoch i poškrabete na ich ostrých hranách.

Leatherman Juice S2

Páči sa nám, že je tu drobný skrutkovač ktorým dáte do parády okuliare či hodinky, ale aj mocnejší kúsok, ktorým otvoríte tvrdošijne zaseknutú dózu. Skrutkovače sú fajn, ak by však otváranie bolo menej náročné, pristali by sme na to.

Zostava podľa výberu

Leatherman vyrába celý rad EDC náradí Juice, ktoré sa líšia výbavou. Očakáva sa, že budete mať jasno v tom, či chcete mať nožnice, vývrtku alebo oba nástroje. K tomu pridáte zostavu zvyšných nástrojov, prihliadnete na hmotnosť a viete či vám treba ladiť ďalej alebo nie.

Leatherman Juice S2

Na náradia je 25-ročná záruka, takže sa nemusíte obávať toho, či je možné náradie rozobrať a opotrebované nástroje vymeniť, alebo nie. Všetko vybaví servis, aby ste mohli pokračovať vo svojej každodennej rutine.

Leatherman Juice S2 (99,90€) je šikovné EDC mutináradie do vrecka, ktoré v komfortnom vyhotovení a nevysokej váhe ponúka najpoužívanejšiu škálu nástrojov. Páči sa nám kvalita vyhotovenia, silné ladenie pre vysokú, úžitkovú hodnotu. Ak prekonáte drobné počiatočné mrzutosti a naladíte sa na jeho nôtu, môžete si byť istí že so sebou máte vo vrecku zázemie, ktoré vám pomôže pri riešení každodenných výziev. V spoločnosti, v práci, na bicykli a hoci aj na chate, kam za vami nepríde údržbár na zavolanie.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár