Sú výzvy, ktoré v prírode nožom, dreveným tĺkom alebo so skalou v hrsti nevyriešite k úplnej spokojnosti. Želáte si, aby ste v batohu našli aspoň čosi, čím by ste mohli trocha improvizovať. Hľadáte šitie, snívate o švajčiarskom noži s tuctom funkcií, dumáte o klieštikoch ktorými by ste dali veci na poriadok.

Aké to je, ak máte neustále na dosah ruky útle puzdro so spoľahlivou a odolnou sadou náradia do terénu? Zoznamujeme sa na potulkách krajom s multináradím Leatherman SIGNAL, ktoré sa snaží vo chvíľkach kempovania, pohody ale aj drobnej núdze zachrániť deň.

Blatom, lístím, lejakom

Žiadna úzkostlivá starostlivosť, žiadne opatrné zaobchádzanie. So zálesáckym multináradím je to rovnaké ako so zálesáckym nožom. Musí zniesť bez ujmy sychravý nečas a dážď, nesmie ho pokoriť prach, popol a ani kyslá hrabanka ihličia na zemi. Kedykoľvek otvoríte kapsičku a vytiahnete náradie von, musí fungovať.

Sú to len sľuby z reklamného plagátu, alebo je to naozaj pravda? Hoci sme Signal nepochovali na rok pod zem a netrápili sme ho uviazaný na bójke v rybníku, zo skúsenosti máme pocit že všetko je ako má byť. Ak sa kdesi objaví lišaj či patina, ľahko sa dá zotrieť.

Prúdom vody vyplavíte hlinu i piesok a ak čosi zlenivie, stačí kvapka oleja zo sardiniek alebo opekanej slaninky a všetko je opäť v norme.

Kým nevytratíte odnímateľné príslušenstvo, ktoré je uložené v rukovätiach, všetko je pripravené na použitie v rovnakej kondičke, ako v deň keď ste náradie po prvýkrát vytiahli zo škatuľky. Nie je to citlivka, ktorá si potrpí na mastnú handričku, olejový film a šetrné uskladnenie kdesi v suchu. Ak však raz za čas Signal vyčistíte, liehom otriete zvyšky živice a všetko premažete ľahkým olejom WD40 či HSS2000, nebude to na škodu.

Menej nápadný ako na obrázkoch

Signálna žltá a tuhý kontrast čiernej a striebornej – hoci to na obrázkoch vyzerá ako reflexná výbava pre záchranárov, vo chvíli keď vám náradie padne na zem, ľahko sa stratí v spadanom lístí či vysokom poraste. Nápadné sfarbenie prestane fungovať a vy hľadáte rovnako, akoby ste nemali žiadnu pomoc dizajnérov.

Nevieme o tom, že by Leatherman ponúkal viacero farebných variantov, a nenašli sme ani chuť na to, aby sme sa do farbenia rámu pustili sami. Je tu však vec, ktorú si môžete poriešiť hneď na začiatku.

Ak si z nápadnej padákovej šnúry upletiete cifrašák a upevníte ho do skoby podobne ako na nožoch, budete mať vlajočku ktorá vám pomôže pri hľadaní. A spolu s ňou kus pevného lanka, ktoré môžete využiť v prípade núdze na čokoľvek.

Na batoh aj na opasok

S 12 centimetrami dĺžky a hmotnosťou cez 210 gramov nie je Leatherman Signal náradím, ktoré by ste chceli deň po dni nosiť vo vrecku nohavíc. Ak ho však vytiahnete do pohotovosti, budete radi že má pevnú sponu, ktorou ho môžete odľahčiť na leme vrecka. Obzvlášť v prípade, ak náradie vytiahnete z batoha na čas, kým nespravíte svoje tábornícke práce.

Signal má však aj veľkú skobu, ktorou ho viete upevniť o pútko nohavíc, posuvku opasku, alebo očko na batohu. Pevná pružina bráni náhodnému vytrateniu a skoba má slušný objem aj pre masívnejšie očká taktických batohov. Ak vás baví lezenie, možno Signal intuitívne zacvaknete o pútko na bedrách úväzu a zostane tam naveky.

V každom prípade, súčasťou balenia je šikovné nylonové puzdro, s prievlakom na horizontálne a vertikálne nosenie. Nerozmočí sa, nesplesnivie a ak využijete drobné priečinky na príslušenstvo, máte po boku náradia i ďalšie drobnosti EDC výbavy – lampičku či nástroje naviac.

Nám sa páči, že do puzdra je možné uložiť kliešte v otvorenej pracovnej polohe, a to pre príručné odkladanie pri práci s otvoreným vrchom, ako aj so zaistením pomocou chlopne.

Bez ohľadu na to, aké sú vaše zvyklosti, bez veľkého vymýšľania si rýchlo vyberiete svoj obľúbený spôsob nosenia. Iba tak bude multináradie vždy po ruke bez toho, aby ste ho museli hľadať. Pretože pohotová dostupnosť je tou najväčšou inšpiráciou pre používanie pri zoznamovaní.

Horúce už nepáli

Dve paličky ako nešikovná pinzeta, šatka namotaná na dlani, alebo rukavice či papek na odstrčenie – to všetko sú šikovné úskoky, ktoré pomáhajú prekonať horúčosť variča či ohniska pri varení. Vo chvíli, keď sa vám pod ruku dostanú kliešte, začnete ich intuitívne používať ako ochranu proti popáleniu.

Vytiahnete si z pahreby pítko na ktorom sa zohriali rukoväte, vylovíte z pahreby čajník na ktorom ohorel silikónový oplet na rúčke, vylovíte alobalový balíček s dobrotami a preložíte plechový drievkač na miesto, kde je závetrie. Ba aj vysýpanie popola z horúceho variča je zrazu jednoduchšie.

Kliešte sú pri týchto prácach mimoriadne nápomocné, že si neraz kladiete otázku prečo nie sú štandardnou výbavou do prírody. Neriešite ich veľkosť ani konštrukciu, tešíte sa z toho ako spoľahlivo fungujú. Do svojich čeľustí dokážu chytiť takmer všetko. Ba, do predného zúbka čeľustí zachytíte i jemnú triesku ako pinzetou ak sa k nej dostanete.

Cvakajú, odkrúcajú, vyťahujú klince

Kliešte sú pevné, mocné a ako je u Leathermanu zvykom, sú presné bez akýchkoľvek vôlí. Hneď pre začiatok si všimnete, že brity na cvakanie drôtov sú vymeniteľné. Nehľadajte za tým hneď údržbu, servis, ostrenie a výmenu. Vďaka takejto skladbe mohol výrobca skombinovať húževnatú oceľ tela klieští s tvrdým a odolným britom z ocele 154CM.

V praxi to znamená, že prestrihnete tvrdené lanká do hrúbky dvoch milimetrov, radlovacie a viazacie drôty do hrúbky 3 milimetrov, avšak poradíte si i s tenkými drôtikmi z farebných kovov. Keďže brity sú pri strihaní pevne zovreté ako nožnice, nič sa neohýba, všetko sa strihá práve tak ako treba.

Je fajn, ak si ku kliešťam prihodíte do batoha zopár návinov drôtov pre drobné tábornícke práce. S tými najtenšími opravíte roztrhnutý batoh, s hrubšími si vyrobíte lavičku na sedenie, alebo rám prístrešku. Je to úplne nový návyk, ak ste doposiaľ chodili do prírody iba s nožom a špagátom. Ak zrazu môžete pracovať s drôtom, otvoria sa vám úplne nové horizonty.

Kliešte však majú dostatok sily i na páčenie pri vyťahovaní klincov. Každý z nich najprv pribuchnete aby sa hrdza odlepila od masívu, a potom sa môžete pustiť do vyťahovania. Kliešte sú nástrojom číslo jedna a ak nim máte spotrebný materiál, využijete ich naplno.

Veď v lese sa málokedy naskytne príležitosť, aby ste odťahovali či zaťahovali matice, ak kráčate po svojich nohách. Nám sa vyhotovenie páči a osadenie v rukovätiach so spevňujúcimi prelismi funguje dokonale.

Na lieskovce i kolíky

Tak ako má každá zálesácka sekera obuch na drvenie, roztĺkanie a pribíjanie, i Leatherman Signal má podobnú výbavu na konci rukoväte. Kladivko sa udomácnilo na rukoväti, ktorá patrí pod prsty, takže sa netlačí do dlane ale pri práci s kliešťami kopíruje kontúry malíčka.

Blok tvarovaného kovu je pevný a húževnatý, na konci má vrúbkovanie ktoré bráni podšmyknutiu pri práci. Narozbíjate si lieskovce, popraskáte upečené bukvice, zatlčiete drevený kolíček do brezového kmeňa po odoberaní miazgy a možno aj opravíte uvoľnenú kovovú sponu či záves, ktoré sa nečakanie roztiahli.

Je to jemnejšia a citlivejšia práca ako s kameňom, pretože dokážete hlavou tĺka precízne manévrovať.

Ak si do batoha prihodíte škatuľku s klincami, z času na čas sa nájde príležitosť na využitie. Určite by ste nechceli natĺkať stovky klincov do rámu na tkanie či vypletanie rohoží, ľahko si však vyrobíte zarážku, háčik či kotviaci bod na plachtu prístrešku.

Pílka s nevšedným výbrusom

Určite poznáte pílky, ktoré sú na vreckových nožoch. Majú symetrický trojuholníkový výbrus, aby poslúžili pri výkone poľovníctva, i pri odrezaní ražňa na opekanie. Aby sa krátka čepeľ využila čo najlepšie, režú obomi smermi a je na vás, aby ste boli pri práci dostatočne jemní.

V tomto prípade však výrobca očakáva intenzívnejšie využitie, takže výbrus zubov naklonil tak, aby bol záber mocnejší pri ťahu ako tlačení. Znamená to, že môžete čakať čepeľ, ktorá je takmer na polceste k japonským pílkam pre rezanie ťahom.

Rýchlo zistíte, ako dobre táto stratégia funguje. Bez toho, aby ste sa museli krotiť v zúrivom pílení, záber sa sám mení. Ak pílku tlačíte od seba, je plytší aby ste plátok neohli. Ak ťaháte k sebe, záber ide naplno. Pílka je od výroby výborne nabrúsená a využijete ju v plnom rozsahu – pre drevo, plasty, kosť ale aj iné mäkšie materiály. Páči sa nám, že na opaku čepele sú ostré hrany, ktoré možno použiť na škrabanie práchna.

Pílka má planžetovú poistku proti náhodnému zavretiu, je pevná, pružná, avšak súčasne dosť tenká na to, aby bola rezná škára čo najtenšia a pílenie šlo rýchlym tempom.

Taktický nôž ureže všetko

Lano, koža, celtovina, drevo i klobáska – nôž so 70-milimetrovou čepeľou má taktickú, všestrannú geometriu, pri ktorej kombinuje končistý hrot s vysokým plochým výbrusom a čepeľou so zúbkami v jej zadnej časti. Hneď, keď ho po prvýkrát vyskúšate, zistíte že od výroby je ostrý na okamžité použitie bez nutných dorábok.

Plochý výbrus s vysokou fazetou dáva čepeli náležitú jedovatosť a tak sa s nožíkom pri drobných remeselníckych prácach nestratíte. Pod chvíľou budete mať pocit, že má v sebe čosi z toho, čo poznáte z kožiarskych a rezbárskych prác. Brit ostria neprešiel leštením, má akúsi mikropílku, ktorá spomaľuje jeho opotrebenie. Páči sa nám jeho pevný chrbát, ktorý dáva čepieľke potrebnú húževnatosť a pevnosť.

Poistka drží čepeľ v pracovnej polohe, prst viete v prípade potreby oprieť o chrbát, všetky nepracovné časti sú zaoblené. Nožu možno dôverovať a oceľ 420HC z ktorej je vyrobený sa pri práci s drevom predčasne neopotrebí. I tak však môžete počítať s jej pravidelnou údržbou, kde budete musieť zvládnuť to najdôležitejšie – ostrenie zúbkovanej časti.

Je fajn, že čepeľ otvoríte palcom, jedinou rukou. Ak pri nehode, v núdzi či pri záchrane života dosiahnete na multitool a nevypadne vám z dlani, k čepeli sa dostanete. Avšak iba vtedy, ak sa radíte medzi pravákov. Do ľavej šachty sa pri pokuse o prehodenie nezmestí.

Obnova ostria v teréne

Je zvykom, že nože na prežitie mávajú puzdrá, v ktorých je výbava pre rýchle prebrúsenie v teréne. Čosi podobné nájdete aj tu – v podobe profilovanej tyčinky s povlakom diamantového brusiva. Zatlačíte poistku, tyčinku na plastovom nosiči vytiahnete von a môžete prebrusovať čo vám treba.

Vo chvíľach absolútnej núdze by ste čepieľku noža určite občerstvili a to lepšie ako na kameni vykopanom zo zeme. Vyskúšali sme si to jemnými ťahmi tak, že sme vytvorili mikfofazetku druhej úrovne. Čepieľka mala po tomto zákroku drsnejšie ostrie, ktoré sme preleštili na rubovej strane opasku. Je to cesta ktorá funguje a diamantom možno siahnuť aj do zúbkov ostria.

Nie je to však spôsob, ktorý by ste praktizovali, skôr či neskôr sadnete k brúsnemu kameňu alebo sade, aby ste fazetu upravili do jej pôvodnej geometrie. Brúsku však využijete i ako diamantový pilníček.

Ak vás čosi omíňa, pichá alebo reže, diamantom to stiahnete. Hoci aj zlomené nechty na ruke. Aká je životnosť, to v tejto chvíli ešte povedať nevieme. Isté však je, že tento prvok je dostupný v podobe príslušenstva na výmenu. To je dosť dôležité, ak uvážime že výrobca dáva na svoje náradia 25-ročnú záruku. Po celú dobu bude dôležité, aby bolo príslušenstvo dostupné.

Iskry do plynu i práchna

Ak patríte k zručným zálesákom, ferrocériové kresadlo je pre vás pri zakladaní ohňa rutinou. V jemnej, zmenšenej podobe ho nájdete i tu, v odnímateľnom plastovom module, ktorý plní aj úlohu signalizačnej píšťalky.

Vezmete tyčinku s držiakom medzi prsty, škrtnete po ňom chrbtovou hranou pílky a iskra je na svete. Ak so sebou nosíte plynový varič a vypovie vám piezzo zapaľovanie, či vypovedá službu zapaľovač so zápalkami, iskra je istotou šálky horúcej kávy alebo čaju. Ak vytratíte časť svojej výbavy, alebo prídete o batoh, Signal na opasku je akousi ľahkou podobou KPZ – krabičky poslednej záchrany. Oheň tam je v podobe iskry, na vás je aby ste pridali zručnosť a skúsenosti.

Píšťalka je iba o málo lepšia ako tie, ktoré sú dnes súčasťou každého hrudného popruhu na batohoch. Páčilo by sa nám, ak by bola vyhotovená z kovu. Plast má v tenkých partiách nejasné, poprehýbané kontúry, ktorými sa jedna píšťalka líši od druhej. Je tu veľký priestor na zlepšenie.

A ak sa pridá systém na výmenu kresadlových tyčiniek, bude to super. V každom prípade, skúste nájsť vreckový nôž, ktorý by takúto výbavu mal. Asi ho nenájdete.

Nástrojové trio v rukoväti

Šidlo, otvárač a adaptér s dvojicou skrutkovacích hrotov – taká je výbava drobných nástrojov, ktoré sa ukrývajú v jednej z rukovätí. Všetky tri sú pri vyklopení do pracovnej polohy zaistené chrbtovou poistkou, do každého z nástrojov sa môžete oprieť plnou silou.

Skrutkovač má podobu držiaka na vymeniteľné ploché hroty, ktoré firma predáva samostatne v podobe všestrannej súpravy. Plochý skrutkovač je dosť pevný na to, aby poslúžil na otváranie viečok a drobné páčenie, krížový má najpoužívanejší profil s akým sa môžete na svojej zálesáckej výbave stretnúť. Bity sú z pevného a húževnatého materiálu, ktorý len tak ľahko nezničíte.

Pre dosiahnutie väčšej páky dokážete bit skrutkovača osadiť aj do šesťhranného otvoru v kladivku, ktorý sa na jednej zo strán zužuje. Hoci má otvor štandardné imperiálne rozmery, nemyslíme si že nájdete veľa miest, kde by ste ho dokázali použiť. Ako adaptér na silové skrutkovanie je však táto výbava fajn, hoci uloženie je pri takomto použití voľné.

Otvárač je pevný, s dlhou čepieľkou pre rez plechu, takže ak sa ním pustíte do päťkilogramovej konzervy, nebude to boj na dlhé lakte. Reže skutočne rýchlo a polohou rukovätí si nastavíte aj páku do akej sa pri práci opierate.

Obdĺžnikové konzervy s rybičkami sú výzvou na zdolanie, geometria tohto typu otváračov nie je úplne ideálna. Určite by ste nemali prehliadnuť čepeľku v tvare písmena „V“ na odblankovanie káblov, ak sa vám to v teréne bude hodiť.

Šidlo je tak trocha kompromisom na hrubé práce. Hoci je končisté, čepieľku si budete musieť naostriť ak ju budete chcieť využívať ako doplnok k iným nástrojom. Húževnatosť je fajn ak by ste potrebovali opraviť veľkú stanovú celtu, na batoh či drobnejšie práce je trochu nemotorné. Nenájdete v ňom svižné a štíhle kontúry, ktoré sú typické napríklad pre Victorinox.

Inak ide o sadu nástrojov, ktoré výrazne rozširujú vaše možnosti a ktoré vás dokážu vtiahnuť do sveta, ktorý otvárajú multifunkčné zatváracie nože.

Leatherman SIGNAL (164,00€) je výrobne spracované multináradie do terénu, ktoré berie ohľad na pobyt v prírode. Technická a konštruktérska výbava ustúpila zálesáckym pomôckam, ktoré dostali použiteľnú a praktickú podobu. Na jednej strane získate nástroje na viac, ku ktorým si vypestujete nové praktické návyky. Na druhej získate na opasok hrubé nástrojové torzo, ktoré je výborným doplnkom ku KPZ – krabičke poslednej záchrany.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár