Odkrojiť slaninku, narezať klobásku, zastrúhať ražeň, naštiepať tenučké triesky na rozloženie ohňa a nakrájať mäso na guláš – to všetko sú úlohy, pri ktorých sa v prírode nezaobídete bez noža. Či je to dýka na opasku, alebo malý zatvárací nôž vo vrecku, všetko sa počíta.

Niektoré nože sa však do práce pýtajú viac ako ostatné. Ak patríte medzi tých, ktorí radi táboria v prírode, určite vašej pozornosti neunikla novinka tohtoročnej sezóny. Zoznamujeme sa s fínskym zatváracím nožom Kupilka LC 850, ktorý sedí v dlani ako žiadny iný.

300_4725

Nevšedne praktický

Dokonale chránené ostrie a pevná rúčka ktorá sedí v dlani – to je stratégia, ktorá nemôže sklamať. Nech sa tento nôž zdá byť na obrázkoch akokoľvek nezvyčajný a zvláštny, skutočnú pravdu sa o ňom dozviete až vo chvíli, keď sa vám dostane do rúk.

Najprv len skúmate jeho hravý mechanizmus, potom hľadáte čo najlepší úchop pre prácu a keď máte za sebou aj krájanie, strúhanie a škrabanie, rýchlo zisťujete že sú to príjemné návyky, ktoré sa vám okamžite dostanú pod kožu. Kupilka LC 850 nie je dizajnérsky zbierkový nôž do vitríny, ale skutočný pracant do pohody i nepohody.

300_4553

Zabalíte ho do batoha a kedykoľvek ho vytiahnete von, viete že znesie aj hrubé zaobchádzanie bez najmenšej ujmy.

Motýlik v zálesáckych službách

Vezmite to najlepšie zo sveta zatváracích nožov, vylepšite to konštrukciou inšpirovanou motýlikmi a máte Kupilku v jej úplnej prirodzenosti. Hoci v batohu nosíte zatvárací nôž, ktorý dôkladne chráni ostrie čepele, v ruke držíte pracanta, ktorý je rovnako robustný ako nôž s pevnou čepeľou.

301_7367

I keď ju niektorí radia medzi motýliky, Kupilka LC850 nie je agresívny bojový nôž so švihom, ktorý sa vám bude šibko prepletať medzi prstami ruky. Je to ťarbavý maco spútaný silnými neodýmovými magnetmi, ktorý žiada pre otvorenie a zatvorenie vždy obe ruky.

Pevné rukoväte zo známeho kompozitu borovicového dreva a plastu sa otáčajú okolo skrutkových čapov čepele, aby sa v oboch hraničných polohách uzamkli v pevnom stisku silných magnetov. V zavretej polohe sa nôž samovoľne nikdy neroztvorí, v otvorenej máte pocit akoby šlo o pevnú rukoväť z jedného kusu.

301_7338

Netreba riešiť žiadne poistky, čepeľ sa pri práci nikdy nehýbe ani nekýva. Vo chvíli, keď si uvedomíte že čepeľ je uväznená v profile rukovätí, získate k nej absolútnu dôveru.

Dokonalý úchop

Ak vás bavia záhradkárske práce a zvyknete strihať po zime ovocné stromčeky, pravdepodobne tušíte aký pocit vás čaká keď zovriete rukoväť tohto noža do dlane. Obopnete ho pevne okolo mocného, prakticky tvarovaného drieku a cítite istotu akú ste pri žiadnom inom noži nikdy nezažili. I v mocnej chlapskej dlani cítite tú hmotu, do ktorej sa opierate.

300_3972

Toto všetko sa znásobí vo chvíli, keď sa pustíte do strúhania ražňov, ostrenia stanových kolíkov z konárov, alebo rezania lieskových letorastov z kriačiny. Čím väčšmi sa do noža opierate, tým pevnejšie vám sedí v dlani. Hneď máte jasno v tom, o čo výrobcovi išlo. Ponúknuť nôž, ktorý si s drevom dokonale rozumie.

Nevšedná rukoväť začína dávať zmysel i vtedy, ak začnete krájať suroviny na opekačku v príjemnej atmosfére lesného tábora. Bez ohľadu na to, či sedíte alebo kľačíte na mäkkej zemi, lopár pri vašich nohách je dostatočne nízko na to, aby vám nôž v hrsti pripadal byť praktický. A ak sa pustíte do kusu bravčoviny na guláš, už ste v tom až po uši. Kupilka má svoje čaro a pri každom reze cítite, že je pre takúto prácu stvorená.

300_6228

Príjemné prekvapenie prichádza aj vo chvíli, keď si ruky pred chladom a nepohodou musíte chrániť rukavicami. Hoci zimnú sezónu stále máme iba pred sebou, už teraz je isté že rukavice a tento typ rukoväte jednoducho ladia.

Ak si však sadnete na chalupe alebo terase za prestretý raňajkový stôl, a začnete si krájať slaninku, klobásku, syr a chlieb, aby ste si narobili vojačikov, ktorých si napichnete na nôž a vkladáte do úst, prepadne vás pocit nemotornosti. Tam, kde je favoritom nôž Opinel  s ľahučkou rúčkou a čepieľkou ako žiletka, tam je Kupilka ako ťarbavý medveď. To sme však už z lesa unikli do civilizácie.

300_3803

Robustná a predsa praktická

Rukoväť z kompozitu je bezúdržbová. Zmes rozvláknenej borovice a húževnatého plastu je v tomto prípade o čosi tvrdšia ako pri zálesáckom riade Kupilka. Rukoväte znesú mráz i variacu sa vodu, odolajú mrazivej vode horskej bystriny i prudkosti umývačky riadu. Počíta sa s tým, že po Kupilke siahne i lovec, takže krv treba z každej škáry bezpečne vymyť von. Kto si rád svoje nože prizdobí, gravírovanie a vypaľovanie laserom pripadá v tomto prípade do úvahy. Páči sa nám kovový úderník, ktorý je z rukoväte vystúpený v otvorenej i uzavretej polohe.

Ak si sadnete za kopu lieskovcov alebo orechov, podvedome vám ihneď napadne že ich môžete pobiť a rozlúskať ako malým kladivkom.

301_7371

Kde záchranárske nože majú hrot na rozbíjanie okien, tam má Kupilka úderník pre škrupiny či vyklepávanie nitov, ktoré sa na batohu či popruhoch povolili.

Nechýba ani prievlak s kovovým čapom na šnúru, vďaka ktorej môžete nôž uviazať, zavesiť alebo prizdobiť reflexnou signálnou šnúrou. Pre zlepšeniu úchopu ju nepotrebujete, iba ak by ste sa vrhli do vody, a chceli s nožom pracovať v nej.

Rukoväť je príjemná na dotyk, napriek hladkému povrchu nikdy nekĺže.

301_7341

Čepeľ s vysokým výbrusom

Najdôležitejším prvkom je však čepeľ samotná. Kupilka si ju necháva vyrábať v známej firme Laurin Metalli, ktorá robí čepele pre viacero renomovaných firiem. V tomto prípade ide o nerezovú oceľ W-NR.4110 (X55 CrMo 14), ktorá slušne drží ostrie a ľahko sa udržiava brúsením. Pri ľahkom otupení stačí čepeľ preleštiť na koži s brúsnou pastou, po náročnejšej práci s drevom sa môžete spoľahnúť na keramickú tyčinku alebo brúsny kameň.

301_7354

Čepeľ je dlhá 85 milimetrov a vďaka prudkému zaobleniu pod hrotom ju využijete v plnom rozsahu. Dlhé, priame rezy cez široký pôlt slaniny spravíte úplne hravo, veľmi spokojní sme aj s krájaním svaloviny. Čo obmedzuje dĺžka ostria, to doháňa jeho šikovná geometria. Páči sa nám aj ostrý, končistý hrot pre jemnú prácu. S bochníkom chleba budete trochu zápasiť, ale nie je to nič, čo by v poľných podmienkach sklamalo.

Škandinávsky výbrus je vysoký (do 9,5mm) a tak ani napriek 3-milimetrovej hrúbke čepele nemáte pocit, že by ste zemiaky alebo cibuľu pri krájaní štiepali. Nôž má slušnú rezivosť a jeho špička ide do klinu tak, aby nebola oslabená.

300_3793

Pod drobnohľadom vám neunikne ani jemná fazetka, ktorá ostriu pridáva na húževnatosti.  Ak by sme Kupilku porovnali s niektorou z vydarených fíniek z nerezovej ocele, určite by nezaostávala.

Nesmierny výkon však môžete čakať pri štiepaní dreva v ruke. Tenké ostrie preniká s ľahkosťou medzi vlákna a vysoký škandinávsky výbrus s postupným nábehom prudko znásobuje tlak v reznej škáre. Triesky sa trhajú bez toho aby ste museli udierať, všetko ide akosi jednoducho.

300_5936

Mory sa môžu len ticho hanbiť v kúte. Ak máte drievkač, alebo chodíte na vychádzky do lesov, kde treba pri rozkurovaní ohňa vždy štiepať jemné triesky, s týmto nožom je radosť pozerať sa na to, ako vám pod rukami rastie kôpka jemných štepín.

Na vedomie však treba vziať hmotnosť, ktorá sa tesne blíži k 200 gramom. Je to nôž, ktorý určite nebudete nosiť vo vrecku blúzy alebo nohavíc. Zaparkujete ho v najdostupnejšom vrecku batohu, aby ste naň mohli siahnuť pri každej príležitosti.

300_5994

Kupilka LC 850 (85 €) je zálesácky nôž, ktorý nerozlišuje medzi drevom a potravinami, či medzi ročnými obdobiami navzájom. S istým úchopom a výbornou geometriou ostria podáva skvelý výkon pri všetkých činnostiach, bez ohľadu na to či staviate prístrešok, alebo sa púšťate do varenia gulášu. Ide o všestranný, húževnatý nôž, ktorý znesie aj nešetrné zaobchádzanie, pri ktorom vám nie je ľúto ani rozbíjať jeho rukoväťou orechy. Ak sa vám raz dostane do rúk, jeho prednosti si vás v prírode okamžite získajú. Ak však sedíte doma za pecou, poobzerajte sa po čomsi inom.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár