Vezmete nôž do ruky a máte pocit, akoby ste sa vrátili do minulosti. Nechtom vyťahujete z drevenej rukoväte čepieľku a otáčate poistkou, aby ste ju zaistili pre bezpečné použitie. Jemne sa do noža opriete a už sa jeho ostrie hlboko norí do kusu syra alebo pôltu slaniny.

Ak príde na zatváracie nožíky, najčastejšie ich používame pri jedení. Krájame si nimi dobroty ktoré sme si priniesli so sebou, alebo strúhame ražeň na opekanie. Zoznamujeme sa s francúzskymi nožmi Opinel, ktoré sa držia tradícií minulých storočí.

300_3088

Sú úžasne ľahké

Hneď prvé, čo si všimnete pri zoznamovaní je, aké ľahké tieto nože sú. Väčšina ich hmoty spočíva v drevenej rúčke, ktorá vo fabrike dostala svoj typický tvar. Pridajte k tomu tenkú oceľovú čepieľku, otočnú poistku a kovovú obrúčku s nitom, a máte dokonalú predstavu o tom, ako sa rodí takýto nôž.

Je to dizajn v jeho najväčšej, sedliackej jednoduchosti. Nie sú tu žiadne ozdoby, ani drahé materiály, ktoré sa snažia zaujať svojou jedinečnosťou. Všetko je vyladené pre službu pri rezaní a práve to je pri týchto nožoch skutočne vidieť.

300_3370

Niekto si Opinel zamiluje na prvý pohľad, iný potrebuje čas na preverenie v praxi, ďalší od nich budú bočiť pre ich jednoduchosť a netypický vzhľad. My sme tu však na to, aby sme zahodili predsudky a nadšenie za hlavu a hodnotili priamo v teréne.

S ostrosťou skalpela

Je úžasné sledovať ako sa pri krájaní správa tenká čepeľ, ak dostane vysoký, plochý výbrus – prakticky do nuly. Zanoríte nôž do klobásky, prerežete s ním cibuľu, nakrájate zopár zemiakov a pustíte sa do krájania chleba. Nôž s divokou ostrosťou preniká do hĺbky a netreba mať veľa fantázie, aby ste odhadli ako by to dopadlo ak by vyskočil proti ruke. Nôž ostrý ako skalpel ide okamžite do hĺbky a pri krájaní necítite takmer žiadny odpor.

300_3541

Geometria ostria, ktorá vychádza z kuchynských nožov má pri krájaní potravín jedinečný výkon. Páči sa nám, že nože prichádzajú z výroby dokonale nabrúsené a aj počas používania si dlho udržia svoju ostrosť. Hneď od začiatku je zrejmé, že hoci nimi môžete strúhať ražne a zaobľovať hrany drevených kolíkov na celtu priečne cez vlákna, nie sú to nože ktorými by ste mohli otvárať konzervy či osekávať konáriky. Na otváranie plechoviek si musíte nájsť inú výbavu.

300_3260

Čepeľ má rovný chrbát s ostrými hranami, ktoré možno zapojiť do práce. Ak treba oškrabať šupku zo zemiaku, alebo nastrúhať jemné práchno, spravíte to dokonale. Samotné ostrie prechádza oblúkom k ostrej špičke, vďaka čomu je krájanie na drevenom lopári príjemnou záležitosťou. Asi by ste v ponuke vreckových nožov márne hľadali druhý nôž, ktorým nakrájate cibuľku na také tenké plátky a drobné kocky ako Opinelom.

300_4574

Dva materiály na výber

Inox alebo Carbone? Zdá sa, že výber je pomerne jednoduchý. Uhlíkovka, ktorú používa Opinel na čepele sa veľmi dobre brúsi a hravo ju vytiahnete do jedovatého ostria britvy, ktorá dokáže holiť. Je to klasika, ktorá k týmto nožom patrí od nepamäti. Jediné, na čo si budete musieť zvyknúť je, že hoci po každom použití čepeľ do sucha vyutierate, v priebehu niekoľkých mesiacov získa typickú patinu, v ktorej sa miešajú šedasté farby s jemnými tónmi dúhy.

Uhlíková oceľ aj napriek svojmu využitkovanému vzhľadu nemení chuť potravín, takže ňou môžete smelo krájať ovocie aj zeleninu bez toho, aby vám zostala pachuť na jazyku. Ak sa však pustíte do rezania dreva plnou vášňou, pomerne rýchlo nájdete drobučké zúbky, ktoré sa vydrolili z ostria. Uhlíková čepeľ dáva týmto nožom ich typický charakter, ak však nepatríte medzi tých, čo úzkostlivo čistia nôž po každom použití, nebude to asi voľba pre vás. Jedného dňa sa môže stať, že budete z čepele škrabať hrdzu.

300_5843

Nerezová oceľ je úplne bezúdržbová, čo je fajn pre rýchly životný štýl. Stále si udržiava svoj svieži vzhľad aj na jej ostrie sa môžete plne spoľahnúť. Čepeľ síce rýchlejšie stráca schopnosť holenia, potraviny však dokonale reže bez častého ostrenia.

Drobné fliačiky začínajúcej hrdze, ktoré sa objavia po krájaní kyslejších jabĺčok akoby naznačovali, že nejde o tuctovú nerezovku, ale materiál, ktorý je starostlivo vyberaný tak, aby za uhlíkovkou nezaostával. Prílišná záťaž pri rezaní dreva sa prejaví drobnými deformáciami v najtenšej časti čepele.

300_5851

Fajn poistka a skrytý kľúč

Nože sú vybavené otočnou poistkou, ktorá drží čepeľ bezpečne v uzavretej, aj otvorenej polohe. Pootočíte prstencom okolo čapu a on sa zahryzne do čepele aby ju udržal na mieste. Nikdy sa nám nestalo, že by poistka zlyhala, treba si však navyknúť na jej používanie. Nič vás neupozorňuje na to, či ste ju použili alebo nie, nič necvaká pri zaisťovaní, nikde sa neobjavuje červený terčík. Čo má pravidelný používateľ Opinelu z používania v krvi, tomu sa musí nováčik priučiť.

300_5846

Každý kus noža je individualita, pokiaľ ide o jeho otváranie. Drevo je prírodný materiál, ktorý reaguje na vlhkosť. Raz máte pocit že sa vám nôž otvára ľahšie, inokedy kladie vyšší odpor ako ste zvyknutí. Obzvlášť ak je v zábehu a ešte za sebou nemá dlhodobú službu. Aby ste si nelámali nechty pri otváraní ak sa ešte nerozbehal, mali by ste vedieť, že výstupok na konci rukoväte nie je iba preto, aby vám nožík z ruky nevykĺzol. Ak podržíte nôž za poistku a klepnete koncom rukoväte o stôl alebo peň na ktorom sedíte, nôž sa pootvorí.

300_5847

Drevo určite nepatrí do vody, pretože napučí. To si všimnete, ak budete krájať zeleninu, ktorú vyberáte z vodného kúpeľa v ešuse. Vo vrecku či batohu sa však nemusíte v našej klíme báť toho, že by sa čepeľ v napučanom dreve zasekla.

Veľkosť pre každého

Opinel má v ponuke dvanásť veľkostí svojich nožov, z ktorých sú v našich službách dva kúsky. Prvým je nôž s veľkostným označením No 08. Je to vreckový nožík na všedný deň, ktorý má primeranú veľkosť na desiatovanie v teréne.  Je to veľkostná klasika, ktorá sadne do ruky každému. Je vyváženým kompromisom medzi veľkosťou a úžitkovou hodnotou.

300_5829

Druhý nôž vo veľkosti No 12 dosahuje po otvorení veľkosť štandardnej poľovníckej dýky. S ním už môžete krájať z bochníka úhľadné krajce chleba a hoci aj filetovať mäso ak si radi v prírode užívate sviežu pečienku.

Rukoväť sa javí byť väčšia, ako by k čepeli patrila pri pevnom vyhotovení,  valcový profil však dobre sedí v ruke. Toto je však už nôž do batoha, ktorý dokáže do prírody vyniesť plnohodnotnú službu kuchynského noža bez toho, aby ste sa museli báť že v batohu čosi prepichne a rozreže. Ak príde na grilovanie, s takýmto nožom sa cítite skutočne kráľovsky.

300_3348

Priestor pre úpravy

Kde sa sedí pri ohníku a oddychuje, tam pri dreve každému napadne, že rúčka Opinelu sa dá prispôsobiť nálade, vskusu a individualite. Prelistujete pár fotografií na internete a rýchlo zistíte, že pri týchto nožoch sa fantázii medze nekladú a nejeden spokojný majiteľ sa skôr či neskôr pustí do rezbárskeho remesla, alebo vypaľovania vzorov. Pri prívetivých cenách to nie je žiadnym prekvapením, veď ide o nože, ktoré sa nesnažia budiť rešpekt svojou hodnotou, ale úžitkom ktorý ponúkajú.

Ak sme v úvode spomenuli, že ide o nože s mäkkou dušou, mali sme na mysli práve ich drevený charakter, ktorý možno prispôsobiť svojej vôli. O ostrom jazyku toho viac vravieť netreba – sú to žiletky s neuveriteľnou rezivosťou.

300_3238

Francúzske nože Opinel  (od 9,40€) sú dokonalými nástrojmi pre každodenné krájanie potravín a príležitostné strúhanie ražňov a drevených drobností pri ohni. Ak si vyberiete správnu veľkosť a zvolíte si druh materiálu čepele ku svojmu vkusu, môžete si byť istí že si rýchlo privyknete na taký štandard rezivosti, že budete vo svojom okolí spokojní s máloktorým nožom. Všetky modely majú príjemnú, dostupnú cenu a vyhotovenie, ktoré nesklame. Kde sa žiada kvalitný rez a jemná práca, tam je miesto pre Opinel, kde treba štiepať drevo a búšiť, páčiť a sekať, tam nastupujú do služby taktické dýky.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár