Zálesácke potulky krajom sa nikdy nezaobídu bez kopy užitočnej výbavy a dobrého jedla. Ide o pôžitkárstvo, pri ktorom sa láska k prírode mieša s improvizáciou, zdokonaľovaním zručností, sledovaním zveri, varením a pohodlným spánkom. Takýto relax v prírode sa nikdy nezunuje.

Aby však bremeno výbavy na pleciach nebolelo bez dobrého taktického batohu sa nezaobídete. Ten musí byť nielen pevný a odolný, ale aj pohodlný pre nosenie. Prinášame vám polročné postrehy z používania batohu Brandit Cooper L s objemom 40 litrov.

_NIK0961

Batoh do nepohody

Nikdy neviete čo vás čaká a málokedy máte chuť na to, aby ste riešili detaily. Zálesáctvo je živelný koníček, pri ktorom sa všetko riadi hlasom prírody. Nie je preto prekvapením, že batoh dostáva skutočne zabrať. Veľa času trávi pohodený na zemi, často je zbalený takmer na prasknutie a nie je výnimočné ak musí čeliť ostrým hranám výbavy, ktorá má neforemný tvar.

Kde turistický batoh v špine piští nepohodou s preťaženými zipsami a natiahnutou látkou, tam taktický batoh tíško mlčí v službe. Nebojíte sa že ho zničíte, nie je vám zaťažko vysypať z neho všetko na kopu, aby ste ho použili na vláčenie skál z miesta na miesto. Je to pracant, ktorý musí slúžiť bez toho, aby sme mu skladali jemnocitnú úctu. Práve taký je aj tento model.

_NIK0511

Udrží si tvar i formu

O tom, že nejde o žiadnu citlivku do mesta vás už pri prvom kontakte presvedčí materiál a vyhotovenie batohu. Látka je pevná, hrubá a na rubovej strane štedro potiahnutá vrstvou polyuretánu. To, že výrobca siahol práve po nylone nie je žiadna náhoda. Je to populárny materiál do terénu, ktorý sa nezvykne zodrať. Môžete ťahať batoh po zemi koľko chcete a stále bude jeho dno fit. Vidíme to aj na tom našom, ktorý za pol roka služieb v teréne nestratil nič na svojej pevnosti.

Vďaka osvedčenému Assault strihu a pevnej látke drží batoh svoj tvar bez ohľadu na to, akí zruční ste pri balení svojej výbavy. Nepoddajná látka tlaku neustúpi, pevné šitie sa nerozchádza. Je to, akoby ste sa balili do kufra s pevne obmedzeným priestorom. Hoci batoh viete vždy stiahnuť aby bol čo najkompaktnejší, nikdy ho na žiadnom mieste nevydujete do bizarných tvarov.

DSC_8437

Práve to je dôvod, prečo je batoh vždy ustrojený a nikdy nemáte pocit, že sa vám na zipsoch rozchádza iba preto, že ste ho v niektorej časti naplnili viac ako v inej. Dva kompresné popruhy na každej strane a dva na spodku ho vždy držia v kompaktnej podobe.

Na chrbte sedí výborne

Hoci ide o batoh bez rámu či výstuh, na chrbte sedí výborne. Pevnosť mu dáva strih, oporou je tuhé polstrovanie. Nájdete ho na celej kontaktnej časti chrbta ale aj na plecniciach. Páči sa nám, že chrbtové polstrovanie má podobu plochého vrecka, ktoré je na vrchnej časti uzavreté širokým suchým zipsom.

DSC_8446

Práve pod tuhou výplňou je priestor pre výbavu, ktorá môže batohu ešte viac pridať na jeho dobrej ergonómii. Zasuniete tu zákopovú plachtu aby ste mali na čom sedieť v blatistom teréne, zasuniete tam aj minikarimatku – podsedák, s ktorou vyčaríte pohodové sedenie hoci aj na chladnej skale.

Batoh sedí na chrbte ako placka, vďaka čomu výborne roznáša svoju váhu nielen do pliec, ale aj do chrbta. Nastavíte si dĺžku plecníc, prispôsobíte si dĺžku širokého bedrového popruhu a môžete vyraziť do terénu. Hrudný popruh tu nie je.

DSC_8506

Máme však pocit, že nám ani nechýba. Technika nosenia počíta s jemným predklonom, takže by i tak neplnil žiadnu úlohu.

Polstrovanie na chrbte a pleciach síce odvádza pary, v zábere však budete od potu zmáčaní ako myši. Nemá kam uniknúť, nie je tu vetracia medzera. Pristúpiť musíte i na to, že krytie polstrovania je ako ihelníček, ktorý sa plní ihličím. Nemusíte sa však báť, nebude vás pichať.

DSC_8443

Spoľahlivé šitie

Nie je tajomstvom, že lacné batohy zlyhávajú práve na šití. Odpára sa vám niektorý  z popruhov, rozpára sa vám vnútorný predel medzi oddielmi. V tomto prípade je všetko mimo rizika. Šitie je kvalitné, pevné, zakončené bez voľných nití. Všetky namáhané miesta sú na rube podložené ďalšou vrstvou látky, popruhy majú v každom kotviacom bode 8 línií šitia.

Keď začnete prezerať všetko pod drobnohľadom, neunikne vám precíznosť pri riešení detailov. Každý rub šitia je prekrytý dôsledne našitou lemovkou, každé kritické miesto je prekryté ďalšou vrstvou látky. Tenké polstrovania nájdete aj medzi oddielmi, aby si batoh zachoval svoju tuhosť pri každej miere naplnenia. A aj zipsy majú dva rady šití, aby pri preplnenom batohu nezlyhali.

DSC_8470

Zipsy sú široké, pevné a svojim kalibrom zodpovedajú pevnosti látky, ktorú rozpájajú a spájajú. Výrobca zámerne upustil od krycích lég, aby sa v žiadnej situácii nemohli zaseknúť.

V búrke sa dnu voda dostane

Batoh vďaka vrstve polyuretánu na vnútornej strane odoláva dažďu a vlhkosti, nie je to však ochrana, ktorá by fungovala bezhranične. Látka nie je impregnovaná a voda sa cez niektoré šitia a zipsy predsa len v silnom daždi dostáva dnu. Nie je to potopa v pravom zmysle slova, cenná výbava vám môže navlhnúť.

DSC_8450

Ak siahnete po impregnácii, batoh určite vylepšíte. Pomôžete mu i vtedy, ak si do neho pribalíte nepremokavý návlek. My sa však držíme trošku inej taktiky – suché oblečenie na noc nosíme v DryBag vrecúšku.

Nočná rosa, ranný opar a ani mrholenie nemajú dosť sily na to, aby voda prenikla dnu. Ak spíte v hamake, batoh môže ležať na zemi tam, kde ste ho večer zanechali. Nežiada špeciálnu ochranu.

DSC_8492

Účelne rozdelený

Batoh má pri 1,25kg hmotnosti rozmery 52x33x24 centimetrov a vnútorný objem približne 40 litrov. Rozdelený je tak, aby ste oblečenie, výbavu a jedlo dokázali naskladať do vnútra tak, aby sa nič nemiešalo a neznehodnotilo.

Hlavný úložný priečinok má hĺbku 15 centimetrov a zipsami ho možno roztvoriť až po samé dno. Je bez vnútorného delenia, nájdete tam iba sieťované vrecúško v celej veľkosti na prednej strane a plytké zipsované vrecúško na druhej. Počíta sa s tým, že tu si hlavnú výbavu uložíte poschodie nad poschodím tak, aby vám sadla čo najlepšie. Dnu natlačíte všetko – od zateplenia hamaky, cez varnú sadu až po zrkadlovku.

DSC_8489

Stredný priečinok s hĺbkou 8 centimetrov je plochý a taktiež prechádza celou plochou batoha. Zipsy však tentokrát zachádzajú iba do polovice jeho výšky a vo vnútri nájdete trojvrecúškový organizér. Nám sa osvedčil pre potraviny, ktorých tu možno vložiť skutočne dosť. Zaujímavosťou je, že tento priečinok je od hlavného oddelený 5-milimetrovým polstrovaním, ktoré udrží neforemnú výbavu na uzde.

Čelné dva priečinky sú akýmisi predsadenými vreckami. Do nich patrí všetko čo treba mať pohotovo po ruke – od lekárničky, nožov až po ohňovú škatuľku.  Taktiež tam dostanete jedálenské náradie, supeľahkú hamakovú zostavu, alebo potraviny ktoré neznesú tlak vo vnútri batoha.

DSC_8498

Priestoru je viac ako myslíte

V letnej sezóne dostanete do batoha všetko, čo potrebujete na 5 dňový pobyt v teréne a nebudete mať pocit, že by ste si toho chceli so sebou zobrať viac. Batoh dokáže nabrať váhu, s ktorou máte skutočne čo robiť. Všetko je pod patronátom kompresných popruhov, ktoré skutočne fungujú ako majú a sú nielen pre ozdobu, ale aj pre skutočnú záťaž.

Batoh je pre rozšírenie možností na štyroch stranách doplnený pevne našitou molle väzbou, ktorá rozširuje jeho možnosti. Či si na bok uviažete nôž, sekeru, pridáte s rýchloupínaním sumku s kritickou výbavou, alebo si zavesíte hoci aj fľašu s vodou, je iba na vás.

DSC_8452

Veľakrát sme molle väzbu využili a sme si istí tým, že pridanú záťaž unesie. Nemusíte byť zberateľom military výbavy, aby ste pre ňu našli uplatnenie.

Brandit Cooper L  (30€ ) je kvalitne spracovaný taktický batoh, ktorý znesie i hrubé zaobchádzanie a nešetrný pobyt v lese. Ak patríte medzi tých, čo do terénu vyrážajú pri každej príležitosti a balíte so sebou pre komfort a pohodu ťažkú výbavu, môžete si byť istí, že ho nezničíte. Pevná látka, robustné zipsy a odolné šitie z neho robia batoh, na ktorý sa môžete spoľahnúť – v blate, nepohode a hoci aj pri lesných prácach.

 


Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár