Poznáte to – hľadáte suché miesto, sadnete si a keď sa po krátkom oddychu dvíhate, máte nohavice na zadku i tak prevlhnuté. Stane sa tak na letnej lúke, jesennom ihličí a v sychravom dni aj na drevenej lavici odpočívadla. Ba niekedy suché miesto ani nenájdete.

Niektorí z nás sa preto naučili sedieť na okraji pootvoreného vaku, iní nastrihali fóliu z osobného ochranného NATO balíčka, aby získali kus pevnej a nešuchotavej fólie ktorá sa po svahu nekĺže. A aj celta sa nájde v nejednom vaku. Je však riešenie za pár drobných, ktoré sa osvedčilo nám. Je ním malá skladacia karimatka.

P1000592

Penové sedadlo do vaku

Je ako malá, penová harmonika. Vytiahnete ju z bočného vrecka vaku, rozložíte a máte sedadlo, ktoré dodá každému odpočinku pohodlie. Je jedno či sa chcete iba napiť kávy z termosky, poobzerať z okraja lúky na pasúce sa srny, alebo sa zberáte k obedu, aby ste načerpali nové sily a zahnali hlad.

DSC_6359

Vo chvíli, keď na ňu usadnete, pocítite jej mäkkosť a príjemné teplo, ktoré sa k vám odráža z jej štruktúrovaného povrchu. Na prvýkrát sa možno z nezvyku trochu premáhate do jej vyskúšania, na druhý po spontánnom sadnutí na holú zem vyťahujete karimatku z vaku a na tretí to už máte v krvi. Stáva sa štandardom pohodlia pri krátkych zastávkach.

Do vrecka nohavíc sa nevmestí, svojim útlym formátom však zapadne i do najmenšieho chlebníka či tanistry. O vakoch ani nehovoriac. Máte ju vždy tam, odkiaľ ju dokážete okamžite vytiahnuť von.

DSC_6349

Výborne odkopírovaná

Hoci je to čínsky lacák z eBayu za 1,20€ vrátane poštovného, predsa len funguje výborne. Táto malá skladacia karimatka pobrala všetko dobré od svojich vzorov. Hoci po mesiaci častého používania ešte nevieme povedať či vydrží pol roka alebo päť, predsa len sa vyplatí podeliť o pocity. Bola to dobrá kúpa.

P1000741

Rozprestriete ju a získate plochu práve tak veľkú, aby ste si zadok napodchladili a nezamočili. Vo formáte 27×40 centimetrov sa nemusíte pri sadaní triafať, ani sa báť že na niektorom z okrajov bude pretŕčať. Dobre sedí na svahu, nekĺže sa ani na tráve, prispôsobí sa nerovnostiam podkladu.

Cítite, ako vás zospodu zahrieva teplom vášho tela a akosi prirýchlo si zvyknete na to, že je výbornou bariérou proti parám zo zeme. Nevlhne, pretože je napenená z plastu tak, aby všetky jej póry boli uzavreté. Či je z EVA alebo nie, to posúdiť nevieme. Má však jemnú štruktúru, ktorá sa po pár sedeniach určite nestlačí a nepresedí.

P1000737

Veci vo vaku nezašpiní

Vďaka harmonikovému skladaniu sa priveľmi nemusíte zaoberať jej čistením. Všetka rosa, blato či nalepené lístie zostanú uzavreté vo vnútri. To preto, že lícne strany sa vždy pritisnú k lícnym a rubové k rubovým. Aby ste sa náhodou nepomýlili, výrobca predsa len tie spodné označil čiernou farbou.

Minikarimatku netreba zopínať gumkou ani motúzom, drží v zloženom stave i vo voľnejšom, menej obsadenom vaku. Neotvára sa, nekrčí, drží svoj uzavretý hranatý tvar veľkosti 40×9,5×3 centimetre.

P1000739

Z týchto cifier by sa mohlo zdať, že je pritenká. Hoci má hrúbku 8 milimetrov, predsa len je mäkšia a hrejivejšia ako by ste čakali. Je posiata sériou výčnelkov a jamiek, ktoré jej hrúbku zdvojnásobujú. Pekne zapadajú do seba, bránia kĺznaniu nohavíc po jej povrchu, i karimatke samotnej po zemi.

Tiež sme si mysleli, že takéto skladanie sa musí roztrhať po niekoľkých použitiach. Zdá sa však, že spoje sú posilnené netkanou textíliou, ktorá plošne prebieha celou plochou karimatky. Doposiaľ sme na početných vychádzkach nič nezatrhli.

P1000589

Nemala by chýbať v batohu

Je úplne jedno, akú výbavu pre pohodlie so sebou nosíte. Táto minikarimatka (podsedák, či podprdelník ak chcete) je tak praktická a návyková, že vám nebude na obtiaž ani keď si ju pod zadok položíte pri sedení na hamake alebo celte, či na niektorom lavicovom posedení pri turistických chodníkoch. Obzvlášť teraz, keď príroda vychladla a my vždy starostlivo rozmýšľame o tom, čo si máme na seba pred vychádzkou do revíru obliecť.

DSC_6350

Veríme, že rovnako praktická bude aj v mrazivých mesiacoch, keď sneh svojou perinou prikryje krásy sveta. Ak podchladená pena nebude praskať, určite v našich vakoch táto karimatka zostane. Keď sa opotrebuje, zosedí a dotrhá, pôjde na zberný dvor a Číňania pošlú cez pol sveta  v obálke novú 🙂

Nám pri našich vychádzkach poslúžila i tak trochu mimo jej poslania. Bola pre nás závetrím pri varení na pevnom liehu, keď naokolo nebolo nič lepšieho. A stala sa aj strieškou nad hlavou pri daždi, hoci nie veľmi pohodlnou. Lepšou však ako nič.

DSC_6346

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

1 komentár

  1. ja mám v batohu vždy jedno tričko (pre istotu do foroty) a jednu igelitku. Keď potrebujem – sadnem si na tričko v igelitke – mäkké, teplé a nepremokavé.

Pridaj komentár