Prístrešok, spálňa, kuchynka, potraviny a oblečenie pre zmenu počasia – to je výbava, bez ktorej sa nemožno zaobísť pri viacdenných potulkách krajom ani pri kempovaní. Vo chvíli, keď všetko naložíte na kôpku, okamžite je jasné že sa nevtesnáte do tuláckej tanistry ani kapsy na jedno plece.

Ak príde na zálesácke batohy, v mnohom sa podobajú na tie vojenské. Musia poskytnúť dokonalé pohodlie i pri veľkom náklade a ustáť bez opotrebenia dažde, predieranie hustým lesom i ťahanie po skalách. Zoznamujeme sa s batohom Highlander Forces 66.

Skutočný nákladiak

Nový batoh, ktorý čaká na svoj prvý výlet do prírody, vám dá už pri prvom balení poznať, že to s nosením nákladov myslí naozaj vážne. Zbalíte spacák Carinthia Defence 4 do kompresného obalu, ustrojíte ho popruhmi do oblého tvaru a keď dokonale vyplní spodný priečinok batoha, viete že dnu už pomestíte všetko ostatné.

Objemný spacák do chladného počasia priam vkĺzne do vyhradeného priestoru, ktorý je šitý tak, aby ste nemuseli bojovať s malým, vstupným otvorom. Dvojitý zips otvorí oblúkovú chlopňu až po samé dno úložného priestoru, takže spacák kĺže dnu a von úplne hladko.

Na prvých vychádzkach privyknete na to, že spodný zips žiada trošku viac úsilia pri vedení ako všetky ostatné. Hoci má správnu veľkosť, húževnatosť a nechýbajú mu ani visiace „cifrašágy“ pre pohodlné uchopenie do prstov, pribrzdí vás oblúková geometria, ktorú treba popraviť pri zatváraní rukou.

Iné to je, ak vymeníte zimný spacák za jeho kompaktnejšiu, letnú verziu. V tejto chvíli sa dnu vmestí aj samonafukovacia karimatka. Pri tomto batohu sa priam počíta s tým, že vás čaká nocľah v prírode.

Priestranná hlavná komora

Hlavná komora nie je od spodnej oddelená pevnou priečkou. Tvorí ju textilný rukáv, pevne stiahnutý šnúrkou. Znamená to, že je iba na vás či priestory využijete samostatne, alebo ich spojíte dovedna. Šnúra s poistnou olivkou zostane vždy na tej strane, kde ju ponecháte.

Pri prístupe z vrchu je hlavná komora batohu ako vrece, ktoré s výnimkou chrbtového oddielu pre hydratačný systém nemá ďalšie delenie. Svoju výbavu ukladáte vrstvu po vrstve tak, aby ste sa v rozumnom poradí dostali s ľahkosťou k tomu, čo potrebujete pri zastávkach na ceste.

Dnu sa pomestí výbava pre predĺžený víkend v kempe, ale i týždeň pochodu krajom. Celta s hamakou alebo malý stan, oblečenie, varič, potraviny – všetko sa vďaka širšiemu vyhotoveniu vmestí dnu bok po boku. Ak si pri balení pomôžete vrecúškami, udržať poriadok v batohu nie je problémom.

Hlavná komora má pôdorys približne 32×22 centimetrov, čím sa viac ponáša na priestranný, zálesácky DD Bergen, ako štíhlu Savottu Jäkääri M hraničných hliadok. Je to fajn, pretože variče, ešusy a ďalšie mnohé prvky výstroje majú na rozdiel od oblečenia pevný tvar.

Výška komory nie je obmedzená vrchným lemom. Ak je výbavy priveľa, pridvihnúť možno snežný golier, ktorý vytvorí dodatočné predĺženie. Batohu však väčšmi svedčí pevné utiahnutie dvomi šnúrami na jeho vrchu – golierom i lemovkou.

Vrchlík s rýchlym prístupom

Hoci ide o batoh, ktorý možno svojim spôsobom predĺžiť, nečakajte pri ňom pohyblivý vrchlík na popruhoch, tak ako je zvykom pri športových batohoch do hôr. Je pevne našitý na svojom mieste a výrobca mu dal dve doplnkové funkcie.

Prvou je zipsované vrecko s rýchlym prístupom k najpotrebnejším veciam. Koľko sa toho do neho vmestí záleží na tom, ako veľmi ste naplnili hlavnú komoru batohu. Dá sa povedať, že objem je vzájomne zdieľaný, takže ak doň vložíte lekárničku, kapacitu naviac neuvoľní. Len sa presunie do iného priečinku.

Iné je to pod gumovým popruhom. Ak pod ním za pochodu sušíte oblečenie, alebo ste naň naložili bundu na ktorú je už prihorúco, je to bremeno mimo objemu batohu. Chce to však trochu pozornosti a starostlivého upnutia, aby ste ich nestratili.

Tri bočné vrecká

Čutora s vodou, krehké občerstvenie, mapa, navigácia, multitool, pláštenka – to všetko sú veci, ktoré žiadajú v batohu samostatný prístup. Pri ich balení sme vždy ocenili trojicu vonkajších vreciek, ktoré sú priamo našité na plášti batoha. Nemajú špeciálne výstuhy, nie sú určené pre extrémne zaťaženie. Výrobca ich našil priamo na povrch batoha.

Pridávajú však objem naviac s istotou, že čo dáte dnu, to sa nebude tiesniť a ničiť v kontakte so zvyškom výbavy. Prázdne vrecká zachovávajú kompaktnú podobu batoha, naplnené mu pridávajú čosi na šírke a hĺbke vonkajších kontúr.

Páči sa nám ich šikovné prekrytie légami, ako aj dlhá trasa zipsov. Pridajte k tomu molle väzbu po bokoch, a daisy chain popruh v strednej časti a môžete s batohom pracovať na ďalšom upevňovaní výstroje. Výrobca nezabudol ani na turistické paličky – tiež majú svoj špeciálny popruh na uchytenie.

Nosný systém si zamilujete

Highlander Forces 66 nie je ani napriek svojmu objemu bremenom, ktoré by vás na chrbte ťažilo. Pri každých potulkách sa znova a znova presviedčame o tom, že chrbtový nosný systém je vyladený do posledného detailu.

Začína v podobe dvojice hliníkových výstuh v úložnom priestore, pokračuje hrubým, dobre vetraným polstrovaním a najväčšmi vyniká vo svojej výškovej nastaviteľnosti a popruhoch pre vyladenie dynamiky pohybu.

Nejde iba o to, že vám batoh sadne na chrbát akoby ho ušili na mieru. A nejde ani o to, že dvojité polstrovanie na bedrách prenáša váhu na telo bez toho, aby vás unavovala. Potiahnete dva popruhy hore, dva dole a batoh sa správa práve tak, ako chcete.

Raz pevne kopíruje pohyby vášho tela, aby sa nezachytával v hustom poraste. Inokedy sa voľne pohupuje zo strany na stranu, aby vám uľavil z námahy. Práve tak, ako je zvykom pri najmodernejších expedičných a turistických batohoch.

Tohto batohu sa nemusíte obávať ani v prípade, že máte skutočnú, medvediu postavu. Hrudný popruh sedí na správnom mieste, bedrový popruh ani plecnice nie sú pritesné. A to ani cez hrubé, zimné oblečenie.

Výrobca si dal na komforte mimoriadne záležať a vidno to v celom koncepte. Kde je čokoľvek k ustrojeniu, všade je nejaký popruh s trvácnou duraflex  prackou, aby si batoh držal svoju formu. Vďaka tomu možno šikovne posúvať i jeho ťažisko tak, aby nebol na príťaž ani v exponovanom, horskom teréne.

Nechýba ani spodný záves na ľahučkú karimatku,  bočné vrecko na bedrovom popruhu, ba nájdete tu aj suchý zips pre označenie batoha, či adresný štítok na ktorý si ho môžete na diskrétnom, avšak jasne viditeľnom mieste podpísať.

Ušitý do nepohody

Prázdny batoh váži 2240 gramov, čo pri pevnom a húževnatom XTP polyesteri 1000D s trojitým záterom na rubovej strane skutočne nie je priveľa. Každé šitie je prekryté lemovkou, každý silový steh je podložený textíliou naviac.

Nie sú tu podšívky, ktoré by zbytočne navyšovali hmotnosť, nie sú tu plošné molle väzby, ktoré by z batoha robili masívny nosič na desiatky doplnkových sumiek. I šitia sú jednoradové až na drobné výnimky v mimoriadne namáhavých miestach.

Osobitný materiál pripadol i na krytie polstrovaní. Hoci ide o jemnú, priedušnú mriežku, v skutočnosti je z materiálu, ktorý sa len tak ľahko neprederie a nepretrhne. Mäkký na dotyk, pevný na ťah.

Ide o batoh, ktorý má za sebou desaťročie existencie s niekoľkými drobnými úpravami. Márne by ste hľadali detaily, ktoré by sa dali spracovať lepšie. Avšak predsa len, ak chcete mať úplnú istotu, že sa dnu nedostane voda v prudkých, letných lejakoch, vyplatí sa pridať k výbave pláštenku, ktorá nie je súčasťou dodávky.

Nie že by zhlyhával materiál a široké krytia zipsov. Voda sa dnu pri dlhých pochodoch dostane cez stehy. A ak príde na tie najdrobnejšie detaily, aj zipsy ukrývajú bonus naviac. Sú samoopravné – ak sa z preplnenia alebo pri zachytení roztvoria, stačí prejsť jazdcom nadol a späť – opäť sú fit, v plnej funkčnosti.

Kamufláž mu pristane

Batoh je dostupný hneď v niekoľkých farebných vyhotoveniach. My sme sa rozhodli pre nenápadnú kamufláž so vzorom HMTC, ktorá dokáže v našich lesoch a hájoch veľmi ľahko zmiznúť z dohľadu. Ak však máte radšej anglickú klasiku, nájdete ho i v tomto vzore.

Pridajte naviac olivové a čierne vyhotovenie – razom sa môžete zbaviť vojenských tónov a zapadnúť medzi civilistov. Výrobca ponúka i väčší, 88 litrový variant, v predaji sú i verzie s kapacitou 25, 33 a 44 litrov.

V akých detailoch sa však odlišujú nevieme posúdiť, nezdá sa že by šlo iba o veľkostné úpravy bez zmien nosného systému či iných detailov.

Highlander Forces 66 (124,99€) je mimoriadne pohodlný, odolný a šikovne riešený batoh pre všetkých, čo radi kráčajú prírodou s tým, že na noc ulíhajú priamo v teréne. Neunaví telo pri nosení, pohodlne do neho zbalíte i neforemnú, hranatú a objemnú výstroj, pričom sa nemusíte báť toho, že sa kdesi rozpára, praskne, alebo pokazí. S pomyslením na armádne štandardy získate plecniak, ktorý výborne poslúži nielen na lúkach a v hustých lesoch, ale aj v členitom, horskom teréne. Jeho nosný, chrbtový systém možno vyladiť pre každú postavu i situáciu.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár