Je ťažké predstaviť si pohodlný nocľah na zemi bez dobrej karimatky. Rozprestriete ju, vybalíte na nej spacák a keď do neho zaleziete a splyniete s nocou, telo sa začne zotavovať z rušného dňa. Raz pod holým nebom s jasnými hviezdami, inokedy pod prístreškom z celty či stanu.

Od každého improvizovaného lôžka sa v teréne očakáva, že ochráni pred chladom, vlhkom a nepohodou tvrdej zeme. Ako si s touto výzvou poradí samonafukovacia karimatka Yate Guide Plus? Zoznamujeme sa s ňou na potulkách krajom i v našej zálesáckej osade.

Ušetrí miesto v batohu

Vymeňte penovku za samonafukovaciu karimatku a razom ušetríte polovicu objemu pri jej balení a preprave. V tomto prípade môžete počítať s 26-centimetrovým valcom, ktorý má priemer 14 centimetrov. Tvar a rozmery sú vďaka prepravnému vrecúšku a kompresnému popruhu stále, pri každom balení sa trafíte do rovnakého výsledku.

Karimatku však možno v niekoľkých formátoch zložiť i naplocho, takže určite sa vám vyplatí experimentovať. Ak ste boli doposiaľ zvyknutí na to, že jediným miestom pre prepravu je vonkajšia strana batoha, pri troche skúšania rýchlo prídete na to, že ju hravo dostanete i dnu.

Valec vtisnete do hlavnej úložnej komory, usadíte ho do spodného predelu, ale i do objemného bočného vrecka. Plochý balíček zasa vložíte do chrbtovej časti, alebo ním prekryjete veci v batohu pri zatváraní. Určite sa vyplatí nájsť si pre alternatívne balenie ochranný obal, aby sa karimatka zbytočne neodierala. Obzvlášť ak obľubujete taktické batohy.

Chrbtu priveľmi nepriťaží

Karimatka váži 650 gramov a výrobca spravil všetko pre to, aby ste na chrbte neniesli väčšie bremeno ako je nutné. Spoznáte to v každom detaile. Stačí ak sa pozorne zapozeráte na jej technické riešenie. Páči sa sám rozumný kompromis, ktorý sa výrobcovi podarilo dosiahnuť bez toho, aby tým obmedzil komfort a izolačné vlastnosti.

Plášť karimatky je z tenučkého, husto tkaného polyesteru P30, polyuretánové jadro je odľahčené dvomi druhmi perforácie. Kým pod hlavou a od kolien nadol vyčítate z kresby vertikálne dierovanie peny, pod celým torzom tela je odľahčenie riešené v horizontále. Znamená to, že karimatka najlepšie izoluje na miestach, kde to najviac potrebujete.

K atraktívnej, 38-milimetrovej hrúbke patrí plošný formát 51×183 centimetrov, ktorý spoľahlivo kopíruje kontúry tela pri ležaní na chrbte. Ak však máte vysokú postavu, alebo spávate na boku a podopierate si hlavu rukou, ľahko sa stane že cez rámec karimatky tu i tam prekĺznete.

Fúkanie podľa situácie

Žiadna samonafukovacia karimatka nenaberie svoj plný objem bez pomoci. A Yate Guide Plus nie je žiadnou výnimkou. Vybalíte ju z vrecúška, rozprestriete na zemi a keď pootvoríte jej ventil, pri dobrej nálade do seba načerpá slabšiu polovicu svojho objemu.

Pre plné nafúknutie z nuly potrebuje 32 litrov vzduchu, pre pohodlnejší spánok sa nám však osvedčilo 15-percentné podhustenie. Je iba na vás, či sa rozhodnete fúkať karimatku ústami, alebo zamedzíte do nej vstupu vlhkosti pomocou prenosnej pumpičky.

Veľmi sa nám páči jej otočný Reverse ventil s membránou, ktorý je umiestnený do rohu tak aby nikdy pri spánku netlačil. Má podobu jednosmernej klapky, ktorej pri nafukovaní a vyfukovaní meníte polohu. Znamená to, že po každom dychu si môžete dať pauzu bez toho aby vzduch unikal, pri vyfukovaní sa zasa vzduch nikdy nevracia dnu.

Dobrou správou je, že ventil možno v prípade potreby vymeniť, takže ak v priebehu rokov stratí svoju spoľahlivosť, oprava karimatky je otázkou domáckej výmeny jedného dielca.

Princezná na hrášku

Nenechajte sa zmiasť hrúbkou karimatky. Ani 38 milimetrov nestačí na to, aby ste pre nočné pohodlie mohli zanedbať hľadanie rovného podkladu, bez zvlnenia a terénneho sklonu. Karimatka hravo utají kamienky, trsy tráv či konáriky v lesnej hrabanke, charakter terénu však budete cítiť naďalej.

Po šikmom svahu pomalým tempom kĺže nadol, ak zaľahnete do terénnej vlny alebo bubna, pocítite ako karimatka kopíruje ich kontúry. Každú noc sa presviedčame o tom, že staré známe „kto si ako ustelie, tak bude spať“ platí v plnom rozsahu.

Karimatka je pri miernom podfúknutí príjemne mäkká a nestáva sa nám, že by sme ju pri spánku na boku preležali až po zem. Práve naopak – má veľmi príjemnú spätnú väzbu, ktorá je umocnená podkladom. Ak ležíte na prični alebo drevenej palubke prístrešku, tlak tela nemá kam ustúpiť. Ak však máte pod sebou mäkkú zem, ihličie či lístie, na dobrom mieste sa cítite takmer ako v perinke.

Páči sa nám, že krycia textília sa na dotyk nespráva ako chladný plast, ale ponáša sa skôr na úplet odevov. Keď v letnej spare použijete namiesto spacáku iba prikrývku, na karimatke sa cítite akoby ste na nej mali naozajstnú plachtu domáceho povlečenia. Odvádza pot, nelepí sa na telo.

Veľmi dobre sa karimatka správa aj v kontakte so zemnou vlhkosťou a rosou. Nasiakavosť je minimálna, vysychanie povrchu je rýchle. Za všetkým treba hľadať veľmi dobrú štruktúru povrchu, s množstvom reliéfnych pórov.

Hreje na prvý dotyk

Bolo by odvážne, ak by sme hodnotili hrejivosť karimatky len z letnej a jesennej sezóny. S koeficientom tepelného odporu 3,9 by mala mať dostatok potenciálu na to, aby poskytla pohodlie pri spánku na zemi i v zimných mesiacoch. K tomuto sa v našich zápiskoch na konci zimnej sezóny ešte vrátime.

Zatiaľ môžeme smelo konštatovať, že textília plášťa, penová výplň, objem vzduchu a hrúbka karimatky nás neustále presviedčajú o tom, že ide o podložku na spanie, ktorá nedovolí telu vychladnúť. Na dotyk okamžite cítite, ako sa teplo drží vo vašej tesnej blízkosti a tento pocit sa nestráca ani vtedy, ak spíme na boku.

Karimatku sme úspešne odskúšali aj v hamake. Hoci by sme prijali povrch, ktorý sa oveľa menej kĺže po hladkých látkach hamák a spacákov, tepelný komfort je skutočne na úrovni. Ani chladná, sychravá noc v jeseni nie je dôvodom, aby sme museli pod karimatku pridať spodné zateplenie.

Ukazuje stopy používania

Dvojfarebné vyhotovenie karimatky je viac vecou dizajnu ako funkčnosti. Modrý i šedý povrch majú rovnaké vlastnosti – odolajú oderu, nenasiaknu priveľa vlhkosti a hoci sú na dotyk tenké, nič to neuberá na ich húževnatosti. Aj keď výrobca odporúča podložiť karimatku celtou, podlážkou stanu, alebo plachtou, neraz sme pri balení naľahko spali priamo na lesnej hrabanke.

Konár, skalka, ihličie či šišky nie sú natoľko ostré, aby hustým úpletom z tenkých vlákien prenikli. Bariéra proti unikaniu vzduchu je nanesená na vnútornej strane textílie a ak by sa predsa len čosi stalo, malá cestovná sada pre lepenie poškodení je súčasťou prepravného vrecúška.

Obvodové švy sú široké, spoje spoľahlivé, páči sa nám i bezchybné fungovanie ventilu. Len jedna vec po čase vyzradí, že svoju karimatku naozaj používate a nielen parkujete doma v skrini. Povrch sa znečistí, objavia sa mapy, na jednofarebnom povrchu je to viditeľné ako na modrom pasteli, tak na sivej strane. Vzorovaná potlač by znečistenie na čas utajila.

Čistenie je skôr hygienickým zásahom ako úplnou obnovou vzhľadu. Karimatka si časom vytvorí patinu, ktorá je tým výraznejšia, čím viac sa jej odtieň odchyľuje od zemitých tónov prírody.

Balenie bez starostí

Že karimatka rýchlo vyschne v ranných lúčoch slnka, to sme už spomínali. Veľmi dobrá skúsenosť na vás však čaká pri balení. Vďaka otočnému ventilu najprv vytlačíte všetok vzduch ako z vrecúška a až vo finále sa pustíte do balenia.

Vo všetkom pomáha nielen to, že vytlačený vzduch sa nedostane už dnu, ale aj že výrobca priložil šikovný kompresný popruh, ktorým vyformujete valec pred zbalením do transportného vrecúška. Preložíte karimatku napoly, zrolujete ju, stiahnete popruhom a je pod kontrolou.

Yate Guide Plus (99,99€) je kvalitne spracovaná, štvorsezónna samonafukovačka, od ktorej môžete očakávať pohodlný spánok vo všetkých prírodných podmienkach. Páči sa nám nielen jej kompaktné balenie s nízkou hmotnosťou, ale aj stabilná opora pod torzom tela, ktorá je dostatočná i pre spanie na boku. Ak sa vmestíte do jej formátu a nebude vám prekážať jej jemné kĺzanie v styku s husto tkanými textíliami hamák a spacákov, nenájdete na nej chybičky. Určite ju odporúčame.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár