Znie to takmer ako sen. Zbalíte si batoh na týždňové kempovanie, pridáte k nemu svoju mobilnú kanceláriu a kráčate do hôr, kdesi za hranice malebného vidieka. S dobrým pocitom z toho, že v komornej atmosfére lesa nájdete zotavenie, ale aj inšpiráciu pre svoju tvorbu.

Aké to je, ak znova a znova vyrážate s rovnakým plánom do terénu, aby ste spojili príjemné s užitočným? Od začiatku leta sa zoznamujeme na potulkách krajom s všestrannou powerbankou GoalZero Sherpa 100 a prenosným solárnym panelom GoalZero Nomad 28+.

Súprava, ktorá dáva zmysel

Môžete si pred odchodom nabiť všetku elektroniku naplno, môžete na nej pozapínať najprísnejšie šetriace režimy a stále to bude málo na to, aby ste sa pri striedmej pracovnej morálke dostali za hranicu jedného dňa fungovania. Elektrické zásuvky nie sú ani na stromoch, ani na skalách. Odkázaní ste iba na to, čo máte so sebou.

Powerbanka s primeranou kapacitou je základom vašej výbavy. Nabijete ju doma, a kedykoľvek začne tablet, hotspot, notebook alebo fotoaparát hlásiť únavu, občerstvíte ich káblikom z týchto zásob. Ani powerbanka však nie je bezodná, za dva dni by ste ju vyčerpali k nule.

Ak si však naviac pribalíte solárny panel, môžete v každom slnečnom dni vyrábať elektrinu od rána až do večera. Kým slnečné lúče dopadajú priamo na panel, nabíjate všetko, čo vám treba. Rázne a rozhodne, pretože ľahko sa stane že na druhý deň bude krajina pod mrakom a vy na čas prídete o tento dar.

Bok po boku sme zbalili powerbanku s kapacitou 98 watthodín, solárny panel s výkonom 28 wattov a základnú kabeláž. Vznikol nám z toho balíček s hmotnosťou 2190 gramov do pohody i nečasu. Odolný, nie veľmi objemný, šikovne ladiaci s našou kancelárskou výbavou.

Vstupy a výstupy na všetky spôsoby

Určite poznáte jednoduché powerbanky pre mobil. Plastová škatuľka s batériami, troška elektroniky a dva USB porty pre nabíjanie a pripojenie mobilu. GoalZero Sherpa 100 je však iná. Vybavená je širokou škálou konektorov, aby ste ňou obslúžili všetku elektroniku, ktorú máte so sebou. Každý z konektorov je odlišný, nikdy sa vám nepodarí omylom zapojiť niektorý z káblikov na nesprávne miesto.

Najprv sa zoznámite s nabíjacím vstupom. Bez ohľadu na to, či k nemu pripojíte sieťovú nabíjačku alebo solárny panel, na malom displeji okamžite vidíte priebeh nabíjania. Nie sú to percentá v pravom zmysle slova, skôr päť dielikov, z ktorých každý predstavuje pätinu kapacity akumulátorov.

Dvojica USB konektorov je štandardom, od ktorých očakávate všestrannosť. Ak máte správny káblik, pripojíte k nim rovnako dobre tablet, ako čelovku. Každý z dvojice portov znesie 2.1-ampérové zaťaženie, takže nabíjanie pobeží naozaj svižne.

Konektor pre napájanie notebookov musíte aktivovať prepínačom aby ožil. Z výstupu potiahnete 19 voltov pri 6 ampéroch, čo je slušných 120 wattov výkonu. Výrobca pribalil koncovky pre širokú škálu notebookov, sú však kratučké, takže notebook musí sedieť priamo vedľa powerbanky. Ak vám chýba správna koncovka, možno budete chvíľu po nej pátrať a improvizovať.

Prepínač ovláda aj 12-voltový výstup, z ktorého potiahnete až 10 ampérov. Patrí k nemu zapaľovačová CL koncovka, ktorú určite poznáte s automobilu. Ak sa tešíte na to, že k tomuto výstupu nájdete káblik pre napájanie svojho ultrabooku, vedzte že vás čakajú rušné chvíle. Konektory na výrobu vlastných prepojovacích káblikov budete zháňať dlho. Ide o americký štandard, ktorý sa u nás nepredáva a konektory nemá ani dovozca powerbanky.

Špecialitkou je bočný konektor, ktorý je priamou bránou k akumulátorom. Ak si prikúpite malý a ľahký invertor Sherpa, powerbanka bude mať cez priame pripojenie razom aj 230-voltový výstup pre napájanie spotrebičov s príkonom do 100 wattov. Znamená to, že ak neviete cez ostatné konektory nabiť kameru, zrkadlovku či svoju vedeckú výstroj, môžete to spraviť sieťovým adaptérom.

V jedinom momente môžu fungovať až štyri výstupy súčasne – sieťová zásuvka, dvojica USB portov a konektor pre notebooky či 12V. Tieto dva posledné výstupy nemožno používať súčasne.

Odolnejšia ako by ste čakali

Na štítku powerbanky nenájdete žiadnu informáciu o tom, že má zvýšenú odolnosť pre použitie v exteriéri. Nie je utesnená proti vode a prachu, nemá ani ochranný obal, ktorý by rozvíril vaše obavy. Na našich potulkách sme však nabrali presvedčenie o tom, že ide o skutočne odolný kus výbavy.

Sherpa 100 znesie nekonečné hojdanie a hrkanie v batohu, neprekvapí ju hustý opar, rosa či zopár kvapiek mrholenia. Ba aj konektory a tlačidlá sú natoľko pevné, aby zniesli opakované používanie bez zvýšenej pozornosti a jemnocitu.

Raz ju vešiate na drôtené ucho, inokedy kladiete do lesnej hrabanky, potom zasa balíte do dry-bagu, v ktorom môže byť po celú noc vonku, v nečase. Nie sú tu žiadne mriežky a otvory, cez ktoré by prach prenikal dnu. A ak príde na nárazy, všetko je vo vnútri zlepené a priskrutkované, aby sa niektorá z častí neuvoľnila.

Veľmi spokojní sme aj s dodávanou kabelážou a koncovkami, ktoré tiež znesú hrubšie zaobchádzanie. Je zrejmé, že vývojári to myslia s pobytom v prírode skutočne vážne a nezostávajú iba pri karavanoch. Pomýšľajú aj na tulákov.

Nabíjanie doma i vonku

Sľubovaných 98 watthodín je energia uložená v akumulátoroch. Skutočná, použiteľná kapacita je však približne o 20 percent nižšia. Práve toľko spotrebuje réžia potrebná pre zmenu napätí bez ohľadu na to, ktorý z výstupov použijete. Ak by ste chceli byť mimoriadne šetrní a dokázali si poradiť s priamym výstupom ktorého napätie klesá od 13 k 11 voltom, k dispozícii by vám bola úplne.

Powerbanka je osadená akumulátormi typu Li-Ion NMC, čiže práve takými aké by ste našli aj v menšej powerbanke Venture 30. Sú priam predurčené pre vysoký počet nabíjacích cyklov, necitlivé striedanie teplôt, ale aj nabíjanie zo solárneho panelu.

Pred odchodom do terénu sme si zvyčajne vystačili s tromi hodinami nabíjania z elektrickej siete. To je rýchlosť, ktorá pripadá do úvahy i vtedy, ak odbehnete z prírody za nákupmi, popri ktorých si v civilizácii dočerpáte energiu. Museli by ste však so sebou nosiť i nabíjačku, ktorá váži 350 gramov.

Pri nabíjaní v teréne zo solárneho panelu Nomad 28+ sa z nuly do plnej kapacity za jediný deň zvyčajne nedostanete. Hravo však prekročíte hranicu 80 percent, kým sú dni dostatočne dlhé. Stratégia energetiky v prírode je však postavená inak. Najprv z panelu nabíjate elektroniku a až zvyšky slnečných lúčov chytáte do powerbanky.

Naučte sa šetriť

Powebanka a solárny panel dovedna nedokážu poskytnúť toľko energie, ako elektrická zásuvka v domove. Ak si však vyberiete úspornú techniku a začnete ju ladiť na čo najnižšiu spotrebu, podarí sa vám dosiahnuť vysnívanú nezávislosť.

My sme dokázali stabilne zásobiť energiou hospot pre prístup k rýchlemu mobilnému 4G internetu a skromný 13-palcový ultrabook tak, aby sme v prípade nepriaznivého počasia preklenuli i jeden celý, zamračený deň. Hovoríme o prevádzke s viac ako desiatimi hodinami prerušovanej práce denne, pri ktorých sme nenarazili na žiadne nečakané obmedzenia. V turnusoch, kde sme notebook vymenili za výkonný 12-palcový tablet s klávenicou a myšou sme pochodili rovnako dobre.

Ak však prihodíte mobil a zopár drobných periférií naviac, začnete pociťovať narastajúci tlak technológií. Začnú žiadať viac energie, ako ste im schopní k úplnej prevádzke s touto zostavou dodať. Buď skrátite pracovné hodiny o tretinu či polovicu, alebo si postavíte nový rebríček priorít – čosi je v prevádzke, čosi spí.

Drobnosti, ktoré potešia

Čas od času si predsa len uvedomíte, že veci ktoré pokladáte za samozrejmosť nie sú až tak úplne štandardné. Displej z ktorého čítate zostatok energie je podsvietený. Ak po powerbanke siahate až po tom, čo slnko zmizlo z oblohy, je to na nezaplatenie.

I každý konektor, ktorý je aktívny pre odber je podsvietený LEDkami. Nestane sa vám, že zapojíte káblik a nabíjanie sa nespustí iba preto, že ste konkrétny výstup neaktivovali. Pridajte k tomu jednoduché LED svietidlo ktorým osvetlíte stan či prístrešok pri hľadaní káblikov a ste v obraze.

Určite by sa nám však páčilo, aby sme z malého displeja mohli vyčítať viac, ako len púť úrovní stavu akumulátora. Páčil by sa nám prehľad o napätiach a odoberanom prúde, diagnostika nabíjania zo solárneho panela ale aj správa o opotrebovaní akumulátorov. Malý displej by mohol zo seba vydať naozaj viac.

Solárny panel znesie všetko

Ak ste ešte nečítali našu recenziu menšieho panelu GoalZero Nomad 7 PLUS, určite by ste tak mali spraviť. Vyhotovenie oboch panelov sa do detailov zhoduje, rovnako ako aj ich vlastnosti. Sú to robustné, expedičné panely ktoré zo seba vydajú to najlepšie, ak sa vám podarí umiestniť ich na priame slnko.

V tomto prípade dostanete vo väčšom formáte a hmotnosti nielen výkon naviac, ale aj odlišnú sadu výstupov. Ten štandardný má okrúhly konektor, ktorý je určený pre nabíjanie powebanky. Dostanete však k nemu i modul s USB koncovkou, ktorou nabijete priamo svoj tablet, klávesnicu, navigáciu či inú elektroniku.

Rýchlo prídete na to, že vám čosi nesedí. Bolo by fajn, aby boli na solárnom paneli USB výstupy dva. Ak má dosť výkonu a pripojíte k nemu pre nabíjanie skromné zariadenie, zvyšok energie zostane bez úžitku. Keď máte iba panel, chýba vám to.

Hravo to však vyrieši powerbanka v úlohe sprostredkovateľa. Vždy uprednostní prúdenie elektriny do pripojených zariadení pred tým, aby nabíjala zabudovaný akumulátor. Fungujete v reťazi. Solárny panel – powerbanka – zariadenia. Automatika sa postará o to, aby boli straty čo najmenšie. Nemusíte nič strážiť. Ak notebook nabijete, bude sa nabíjať powerbanka.

Predsa len na konci leta vidíme stopy letných horúčav. Lepidlo, ktoré drží na mieste krytku káblikov a magnetky sklopného podstavca sa unavilo. Na sklonku sezóny bude treba plochy vyčistiť a opäť všetko zalepiť. Nie je to však nič čo by bolo nad sily používateľa. Teplo zanechalo dočasnú stopu.

Expedičná súprava GoalZero Sherpa 100 (397,90€) a GoalZero Nomad 28+ (257,90€) nám počas celej letnej sezóny v prírode predviedla, že je možné pobaliť kanceláriu do batoha a vybrať sa s ňou v peknom počasí do prírody na týždeň, dva či dokonca i dlhšie. Ide o robustné energetické zázemie, ktoré vás v teréne ničím nezaskočí ani nesklame. Tak ako si všetko natrénujete na terase či vo dvore, v prírode bude prebiehať do bodky rovnako. Ocenili sme spoľahlivosť, trvácnosť a výborné technické spracovanie, troška nás zamrzela nedostupnosť koncoviek, ktorými by sme mohli použiteľnosť rozšíriť vo viacerých smeroch.

Projekt Kancelária Les vzniká vďaka podpore firmy Slovak Telekom, ktorá poskytla rýchlu, dátovú konektivitu v 4G LTE sieti s pokrytím 93 percent obývaného územia Slovenska.
Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár