Nabiť čelovku, navigáciu alebo mobil. To je výzva, ktorá pri viacdňových pochodoch, táborení a kempovaní žiada plánovanie a výbavu naviac. Buď sa spoľahnete na náhradné batérie, dobre nabitú powerbanku, alebo získate energiu priamo na mieste – zo slnka.

Ak príde na solárne nabíjačky, už dávno stihli dospieť natoľko, aby vás v teréne nesklamali. Ak zladíte ich výkon s výbavou, všetko pobeží ako po masle. Zoznamujeme sa na potulkách krajoch a v kancelárii les s expedičným solárnym panelom Goal Zero Nomad 7 PLUS.

Do plného batoha i nepohody

Nebojte sa krehkých, kremíkových tabuliek, ktoré prasknú pri prvej drobnej nehode. Tento panel je mimoriadne odolný. Vtisnete ho bez akéhokoľvek obalu do preplneného batoha, spadne vám na zem, alebo ho zabudnete na daždi – nič sa mu nestane. Solárne články sú laminované vo viacerých vrstvách plastových dosiek s výbornou odolnosťou. Okraje sú pružné, stredy sú húževnaté a pevné.

Všetko je umocnené tým, že zostava má podobu knižky. Preložený panel znásobuje svoju tuhosť a hoci pri zoznamovaní začínate s veľkou opatrnosťou, postupne zisťujete, že nie je potrebná. Expedičné vyhotovenie nepripúšťa zlyhania. Museli by ste na panel dupnúť na nerovných skalách aby praskol.

Teplom zvárané vrstvy fólií, plniaci polymér a vrstvenie výborne znášajú i vysoké teploty pri celodennom vystavení na prudkej horúčave. Nikde sme nenašli známky rozlepovania a ani únavy. Ak za rána vytiahnete z batohu chladný, tuhý panel, na prudkom slnku zistíte iba to, že stredový ohyb je poddajnejší. S príchodom noci opäť stuhne.

Solárna energia miluje stacionár

Pri solárnych paneloch platí jediné pravidlo. Patria na pražiace slnko, vždy kolmo na slnečné lúče. Tento panel je vybavený výklopným podstavcom, ktorý jeho nastrojenie robí v teréne mimoriadne jednoduchým. Prekonáte silu magnetiek, preklopíte ho do pracovnej polohy a panel vám na zemi pózuje ako šlabikár v stojane na čítanie.

powerbanka GoalZero Venture 30

Uhlom náklonu sa nemusíte zaoberať – nastavený je tak aby ste po celý deň dosiahli výhodný kompromis. Jedinou vašou úlohou je sledovať dráhu slnka na oblohe – každú hodinu alebo dve panel troška natočíte. Nie je vybavený solárnym terčíkom, len zladíte jeho tieň s kontúrami panela. Pekne sedí na skale, lúke i nerovnej udupanej zemi, nikdy nemáte problém s jeho umiestnením.

K panelu patria i dve skoby a šestica otvorov pre ich upevnenie. Môžete sa rozhodnúť upevniť panel na strom, šnúru hamaky, celtu či dokonca nabatoh priamo na pochode. Nesnívajte však o tom, že od rána do večera nabijete mobil, ak budete kráčať po exponovanom horskom hrebeni. Slnko beží od východu k západu, s meniacim sa sklonom po celý deň. Muselo by byť nad zemou za vašim chrbtom, aby ste využili jeho lúče naplno ak je panel na batohu.

Výbava vám priveľmi neoťažie

Kompletná zostava solárnej nabíjačky váži 360 gramov, čo pre základnú energetiku skutočne nie je veľa. Vtisnete ju do batoha a máte pocit, že si nesiete jedny nohavice naviac. Ak však počítate každý gram váhy, odnímateľný, magnetický stojan môžete nechať doma. Odľahčíte si bremeno o sto gramov za cenu, že si v teréne budete musieť pri rozkladaní panelu pomáhať podkladaním.

K váhe treba pripočítať kabeláž, ktorú si pre nabíjanie pribalíte. Panel má pre pripojenie elektroniky jeden štandardný konektor ako každá obyčajná USB nabíjačka. Či si vystačíte s jediným káblikom, alebo ich budete potrebovať tri či štyri záleží iba na vašej výbave. Múdre hodinky, lampička s magnetickým konektorom, fotoaparát – kadečo vás prekvapí rôznorodosťou pripojenia.

Vyladený pre priame slnko

Solárny panel je zostavený tak, že vyrába napätie 7 až 9 voltov. Priamy výstup má podobu káblika s 2-milimetrovým dutinkovým konektorom, ku ktorému pripájate drobnú škatuľku s múdrou elektronikou. Tá pomocou LEDiek zobrazuje aktuálny výkon, rýchlosť nabíjania a súčasne mení napätie na výstupných 5 voltov.

Ranný svit, slnko ukryté za oblakmi alebo opar hmly bránia tomu, aby ste svoju elektroniku nabili. V takýchto nepriaznivých podmienkach sme na USB výstupe namerali príliš nízke napätie. Mobil neožije ak mu ponúknete 3.8 voltu pre nabíjanie, powerbanka sa tiež nezačne občerstvovať, ak je napätie iba 4.6 volta.

Všetko sa však mení vo chvíli, ak na panel dopadnú priame slnečné lúče. Zakúpite si jednoduchý tester, vsuniete ho do USB portu a v každej chvíli viete na čom ste. Na hrejivom poludňajšom slnku môžete od panela očakávať približne 820 mA pri 4.9 voltoch, čo sú takmer 4 watty čistého, využiteľného výkonu.

Ak sa vám to rozchádza s informáciou o 7-wattovom výkone tohto monokryštalického panelu, vedzte že všetko je v úplnom poriadku. Z nejasných príčin všetci výrobcovia solárnej techniky uvádzajú nominálny výkon panelov. Nie to, čo na ich výstupe dokážete využiť v ponúknutej podobe.

Dostatok energie pre drobnú elektroniku

Nabiť čelovku, navigáciu, hodinky, mobil či powerbanku nie je pre tento panel priveľká výzva. Za dlhý letný deň nabijete bez problému doplna powerbanku Goal Zero Venture 30 s kapacitou 29 watthodín. V rozumnom čase na kempe zásobíte energiou aj ostatné kusy vašej cestovnej elektroniky. Vybaliť panel na slnko sa vyplatí vždy vtedy, ak na dlani vidíte ostré kontúry tieňa svojho prsta.

Jedna, dve, tri či štyri LEDky vám i bez testera napovedia ako ste na tom s výkonom. Rýchlosť blikania poslednej ledky napovedá, aký vysoký je odber pripojeného zariadenia. Počíta sa s tým, že vždy budete nabíjať iba jediné. Svojim spôsobom to zodpovedá výkonu panela.

Z času na čas postrehnete, že LEDky pohasnú, alebo ukazujú menej výkonu ako by ste čakali. Za všetkým nehľadajte poruchu, ale zámer vývojárov. Ak sa cyklicky pod oblakmi výkon mení, elektronika vykonáva reštarty, aby pripojené zariadenie vo svojom omyle neprerušilo nabíjanie.

Hmla, rosa a dážď

Do akej miery je táto solárna nabíjačka odolná voči vode? Možno viac ako by ste tušili. Samotný panel je dokonale zapuzdrený, takže dnu sa žiadna vlhkosť nedostane. Káblik je priamo naspájkovaný k dvojici výstupných bodov, ktoré sú ukryté pod vlepenou krytkou. Ak by ste káblik časom zalomili alebo vytrhli, dá sa nahradiť druhým. Na to výrobca myslel pri návrhu.

Jemne zraniteľná je drobná škatuľka s elektronikou, ktorú výrobca nazýva Junction Box. Nie je dokonale vodotesná, voda by sa pri ponorení mohla cez škáry a lepené spoje dostať dnu. V núdzi ju viete v teréne rozobrať aby preschla, uzatvoriť ju však budete musieť dočasne lepiacou páskou. Rosa ani opar sa dnu pri používaní určite nedostanú.

Celý Junction Box je samozrejme vymeniteľný. V princípe možno za neho použiť i akúkoľvek inú vhodnú náhradu. V núdzi sa vždy dá nájsť dočasné riešenie ak značkový servis nie je po ruke. Výrobca dáva na panely štandardnú záruku, životnosť možno zo skúseností a praxe počítať na desaťročia.

Goal Zero Nomad 7 PLUS (115,90 €) je solárna nabíjačka s mimoriadne pevným, húževnatým a odolným vyhotovením. Je navrhnutá tak, aby ste s ňou smelo mohli vyraziť mimo dosahu elektrických zásuviek s vedomím, že vaša drobná elektronika zostane v slnečnom počasí neustále pri živote. Očakávajte prehľadnú LED indikáciu, skutočne využiteľný 4-wattový výkon a veľmi jednoduché polohovanie na slnečnom mieste. Tento panel sa nám výborne osvedčil v tandeme s powerbankou Goal Zero Venture 30, pre ktorej nabíjanie má v letnej sezóne dlhých dní dostatok dychu.

Projekt Kancelária Les vzniká vďaka podpore firmy Slovak Telekom, ktorá poskytla rýchlu, dátovú konektivitu v 4G LTE sieti s pokrytím 93 percent obývaného územia Slovenska.
Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár