Nerozbitný notebook, vodotesný tablet a powerbanka, ktorú možno ponechať celú noc na rose. Ak začnete zostavovať mobilnú kanceláriu, máte pocit že potrebujete výbavu ako do boja. Hľadáte zariadenia, ktoré boli testované pre používanie v teréne.

Až prax vám ukáže, že všetko je inak. S trochou rozvahy môžete ušetriť nielen peniaze, ale aj váhu, ktorú by ste museli nosiť v batohu naviac. Práca v prírode nie je expedícia, z ktorej niet návratu. A ani v daždi nebudete sedieť za počítačom bez prístrešku nad hlavou.

Nešikovné pády

Pevný rám, gumové nárazníky a mimoriadna tuhosť – to všetko je prevencia proti rozbitiu elektroniky, ak vám v nešikovnosti spadne na zem. Aby ju výrobca dostatočne obrnil, musel jej pridať kus na váhe a objeme. Znamená to, že na svojich pleciach ponesiete skutočné bremeno.

Ako často sa vám stáva že vám notebook alebo tablet vypadnú z ruky? Riziko je rovnaké doma i v prírode. Skôr rozbijete displej ako prídete o cenné dáta uložené v zariadení. Ak vám obrnený tablet spadne do rokliny, nepomôže mu ani ak by bol celý z gumy – nedostanete sa k nemu.

A ak vám spadne na trávu alebo lesnú hrabanku, i obyčajný je na tom lepšie ako keby spadol na keramickú dlaždicu. Ak nie ste mimoriadne nešikovní, nerozumní a nezodpovední, elektronika obrnená voči nárazom nie je nevyhnutnou voľbou. Pri prenášaní a skladovaní ju chráni váš batoh.

Displej kompromisy neznesie

Ak poriadne nevidíte na displej, dokáže to riadne znepríjemniť prácu. Lúče slnka budú vždy silnejšie ako jeho jas. Keď sa na displeji objavia škrabance a postaví sa vám do cesty prach ktorý nemožno utrieť, prehrali ste na plnej čiare. Každá ochrana proti prachu a škrabancom sa preto počíta.

Tvrdené sklá sú vždy lepšie ako ochranné fólie a najlepšie je ak to zariadi priamo výrobca. Rovnaké je to s utesnením proti prachu. Ak sa na to pri výrobe zabudlo, už to priveľmi nemáte šancu dobehnúť. Pri každom zariadení s displejom preto hľadajte účinnú ochranu.

Nebude vás baviť behať po servisoch, aby vám za drahý peniaz pomohli s čistením. Svojpomocne to možno tiež nezvládnete. Priplaťte si za „gorilu“ i za prachotesnosť. Takáto výbava neváži nič naviac a ani objem nijako nenafúkne.

Hmla, rosa a dážď

Ak pre to nemáte žiadny špeciálny dôvod, určite sa uprostred búrky neposadíte v lese na peň, aby ste o nej čosi napísali. A písať nebudete ani na pramici, ktorou sa premávate po vodnej nádrži. Nie je nutné, aby bol hotspot, notebook alebo tablet vodotesný.

Stačí, ak dokážete elektroniku ochrániť pred dažďom v batohu. Zabalíte ju do dry-bag vrecúška a máte istotu že sa dnu nedostane voda ani vtedy, ak vás zastihne prietrž mračien, alebo vám batoh spadne do potoka. A ak by ste chceli jednu úroveň ochrany naviac, vždy môžete použiť aj zmršťovaciu fóliu.

Je fajn, ak sa k elektronike nedostane vlhkosť ranného a večerného oparu. Ako to zariadiť? Pozrite sa, akým spôsobom je notebook chladený. Bez ventilátora, s pasívnym vyžarovaním tepla bude na sychravom povetrí rovnako bezpečný ako tablet. Vlhký vzduch sa nebude preháňať jeho útrobami.

A predsa je tu stále jedno malé riziko. Sú ním ojedinelé kvapky vody, ktoré môžu spadnúť z konárov stromu za rána, v sychravom počasí alebo po daždi. Stačí jedna jediná a ak zatečie do klávesnice notebooku, stane sa nadobro nefunkčný. Takáto voda nevyschne sama od seba, buď dáte vymeniť klávesnicu za inú, alebo ju vytiahnete a pomôžete jej v dosúšaní.

Tablet má v odolnosti vždy čosi navrch. Nie je závislý na pevne pripojenej klávesnici.

Kde odolnosť a kde nie?

Pri notebooku toho veľa nevyriešite. Každý s pasívnym chladením bude fajn a ak má ochranu klávesnice pred rozliatou vodou, určite ju berte. Pri tabletoch sa vám vyplatí hľadať modely s gorilla sklom a ochranou proti prachu. Hotspoty sú všetky rovnaké, medzi powerbankami nájdete také, kde sa za zvýšenú odolnosť vyplatí priplatiť. A ak príde na solárne nabíjačky, všetky sú odolné voči vode i prachu, citlivý je vždy iba ich menič s USB konektormi. Niektorý je pevne osadený, iný sa dá pri zlyhaní aj vymeniť.

powerbanka GoalZero Venture 30

Projekt Kancelária Les vzniká vďaka podpore firmy Slovak Telekom, ktorá poskytla rýchlu, dátovú konektivitu v 4G LTE sieti s pokrytím 93 percent obývaného územia Slovenska.
Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár