Je to najjednoduchší spôsob, pri ktorom premeníte kus lacného slaninového výrezu na dokonalú, lahôdkovú slaninku. Bez toho, aby ste sa museli pripliesť k zabíjačke, alebo postaviť vo dvore udiareň, čaká vás príjemný, kulinársky pôžitok.

Prednosťou takejto slaninky je, že môže visieť v špajze celé mesiace bez toho, aby čokoľvek stratila na svojom pôvabe. Všetko sa točí okolo chutného bravčového tuku a žitavskej papriky, ktorá má v našich krajoch zažitú históriu.

Výrez na škvarenie

Rozpis surovín:

1000g slaninového výrezu bez kože
30 g soli
100 g Žitavskej papriky Mäspoma
povrázok

Nehľadajte hrubé pruhy chrbtovej slaniny, ale vypýtajte si v mäsiarstve slaninový výrez na škvarenie v hrúbke približne 2 centimetre. Ide o tukovú vrstvu, ktorá sa nachádza tesne pod kožou. Niektoré kusy pochodia z chrbta, iné zo stehna, krkovičky alebo pliecka. Všetky boli odrezané zo svaloviny nožom a na stroji z nich stiahli kožu.

Ak nakupujete v mäsiarstve, kde každý deň búrajú bravčové polovičky, výrez vám dokážu orezať na pekné obdĺžniky. Za kilogram nemusíte zaplatiť viac ako dve eurá a ak si na prvú várku prichystáte jeden a pol kilogramu slaniny, bude to dosť na to aby mohli ochutnať všetci vaši blízki.

Na solenie postačí týždeň

Solenie nie je kľúčom k zvýrazneniu chuti, ale ku konzervovaniu. Na kilogram slaniny môžete počítať približne s 30 gramami soli bez toho, aby ste sa museli obávať nepríjemností.

Namiesto odhadovania vezmite kuchynskú váhu a prepočítajte si potrebné množstvo a navážte si ho. Je fajn, ak použijete jemne mletú soľ, ktorá sa pri kontakte s čerstvou slaninou rozpustí.

Lahôdková slaninka má podobu menších kúskov, ktoré akoby sa ponášali na porcie. Každý z nich dokonale nasolíte zo všetkých strán a naskladáte do nádoby. V chladničke potrvá týždeň, kým soľ vytiahne troška vody a prenikne do vnútra tuku.

Urobíte dobre, ak deň po dni všetko poprekladáte tak, aby bol každý z povrchov v priamom kontakte s odlúčenou tekutinou.

Opláchnuť, poviazať a stužiť

Na rozdiel od sušeného bôčika alebo prerastenej slaninky, tentokrát nezbadáte na slaninovom výreze žiadnu zmenu. Zachová si svoju farbu, konzistenciu, vôňu i vzhľad. Akoby soľ nespravila žiadnu prácu.

Nie je tam mäso, ktoré by sa zbavilo vody. Nie je tam mäkký tuk, ktorý by po odlúčení vody stuhol. Všetko dôkladne poomývajte pod studenou tečúcou vodou a pripravte sa na viazanie.

Ku každému kúsku slaninky patrí šnúrka na zavesenie. Vezmete potravinársku niť, navlečiete ju do najväčšej ihly ktorú nájdete v domácnosti a prepichnete ju približne 2 centimetre pod vrchný lem.

Je to práca ktorá ide rýchlo, ihla sa vám bude však šmýkať v rukách. Povrázky si nastrihajte vopred, pôjde vám to všetko rýchlejšie.

Na rad prichádza stuženie. Pri tomto úkone sa slaninka povolí, aby zmenila svoju štruktúru. Nahrejete v hrnci vodu na 70 °C a všetky kúsky do nej ponoríte na 10 až 15 minút.

Budete vidieť ako sa stanú priesvitnými, voda však nie je dostatočne horúca na to, aby sa z tkanív vyplavil tuk. Strážte si teplotu a pod chvíľkou opäť zapnite ohrev, aby sa voda zohriala.

Napaprikovať a dosušiť

Ak zohriatu slaninku povyťahujete z vody na chladný plech, potrvá iba pár minút kým všetko ochladne. To je ten čas, kedy môžete každý z kúskov napraviť v tvare, vyrovnať ho alebo zlisovať ak ste nemali od mäsiara pekné kúsky. Že sú niekde zárezy od noža, to tentokrát vôbec nevadí.

Nasypte si na pracovnú plochu žitavskú papriku od Mäspomy, usaďte do nej jeden kúsok slaninky za druhým a postupne zasypávajte každú zo strán.

Na vlhkom povrchu sa uchytí iba toľko papriky, koľko jej treba. Nesypte priveľmi, aby ste si neznehodnotili cennú surovinu navlhnutím.

Úhľadne rozložené slaninky necháte chvíľu oddýchnuť a keď ich povešiate za šnúrky na palicu, postačia im dva dni na to, aby doschli.

Využite na dosúšanie chladnú špajzu, kde zo seba vypustia zvyšky vody a pár. Budete na dotyk cítiť, ako po krátkom obvarení stuhli a získali pevnú konzistenciu.

Trvácnosťou sa priveľmi zaoberať nemusíte. Slaninka je trvácna a ak ju chcete odložiť na dlhodobé skladovanie, postačí ak k nej zamedzíte prístup kyslíka. Napríklad vákuovacím vrecúškom.

Dobrú chuť

Ako chutí slaninka? Čaká vás jemná konzistencia s krehkou štruktúrou, z ktorej sa vinie jemná chuť čerstvého bravčového tuku. Za ním nasleduje príjemná, sladkastá chuť a aróma žitavskej papriky a len kde-tu pocítite slanú chuť. Nie je vylúčené, že siahnete po soľničke ak patríte medzi tých, čo solia veľa.

Lahôdková papriková slaninka je príjemnou premenou, ktorú môžete uskutočniť v každej domácnosti. Ba pravdou je, že všetko možno absolvovať po celý rok, ak máte chladničku ktorú môžete použiť na krátke dosušenie pre plnú trvanlivosť.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

3 KOMENTÁROV

  1. Tiež prajem dobrú chuť, raz prípadne 2x za mesiac si doprajem. Radšej vynechávam biely rafinovaný cukor a z neho vyrábané cukrovinky. Slaninku konzumovali aj naši predkovia, civilizačné choroby sa zvýšili až príchodom cukru.

    • Na to jste přišel jak, že se civilizační nemoci zvýšily příchodem cukru.? Nemyslím to nijak špatně, jenom se ptám.
      Děkuji

  2. Chlapi nechcu vám do toho kecať ale i když civilizační nemoci tu sů už od pradávna,trpěli jimi feudálové a podobní vyžírkové,tak v dnešní době se rozšířily i mezi lid pod daní 🙂 může za to snadná dostupnost potravy spolu s přidanými hodnotami od potravinářského průmyslu,navíc s rozšířením levného cukru bílé můky a aj mléka a rostlinných tuků jde naše zdraví do kelu 🙂 sem toho příkladem a tak měním stravování a su rád že takéto dobroty možu bo jinak nevím 🙂 ale ozkůšal sem páru týchto receptů a šmakujů i na Valašsku

Pridaj komentár